Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ολοταχώς προς γιγάντωση ως ο «σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»


Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ για την Αλεξανδρούπολη, την ώρα που συνεχίζονται οι ανοιχτές παραδοχές για την υποστήριξη που παρέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία, με την περιοχή και τη χώρα ολόκληρη να μπαίνουν όλο και βαθύτερα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Σε μια αλυσίδα απανωτών εξελίξεων, τη Δευτέρα γνωστοποιήθηκε η ματαίωση της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Θυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που είχαν κατατεθεί για το ακριτικό λιμάνι από δύο «επενδυτικά σχήματα»: Την κοινοπραξία «Ιnternational Port Investments Alexandroupolis», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες «Black Summit Financial Group» - «Euroports-Efa Group» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μέτοχος εκεί και ο Βαγγ. Μαρινάκης) και τη «Liberty Port Holdings Mονοπρόσωπη ΑΕ» (θυγατρική της «Quintana Infrastructure & Development»).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Μια αλλαγή στάσης που αποδίδεται στο γεγονός ότι εντείνεται η χρήση της από τους Αμερικανούς για στρατιωτικούς σκοπούς, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να την εξελίσσουν σταδιακά σε «Σούδα του Βορρά», ο «σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για διεκπεραίωση πολεμικού του υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία», όπως τονίζεται από στρατιωτικές πηγές.

Οι Αμερικανοί - με βάση και τα όσα προβλέπονται στην κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - έχουν αναπτύξει ήδη προσωπικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα:

-- Στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (μια ανάσα από τον κόμβο της Εγνατίας - του αποδίδουν μάλιστα τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A» - Περιοχή υποστήριξης logistics, δηλαδή διαχείρισης προϊόντων κατά την αποθήκευση και τη διαμετακόμιση, Α).

-- Στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex Β» - Περιοχή υποστήριξης logistics Β).

-- Στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους) στην πόλη.

-- Και φυσικά στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις σχετικές διεκπεραιώσεις.

Ο οποίος ακριτικός λιμένας και το δίκτυο (οδικό και σιδηροδρομικό) της περιοχής ξεχωρίζουν στους σχεδιασμούς τους. Διόλου τυχαία το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε τρισδιάστατη βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου του λιμένα, ώστε να πιστοποιηθεί αρμοδίως ο ασφαλής ελλιμενισμός για μεγάλα μεταγωγικά πλοία των Αμερικανών, σαν αυτά που αναμένεται να στείλουν στην πόλη τις επόμενες βδομάδες προκειμένου να ξεφορτώσουν επιπλέον ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα, συν άλλο πολεμικό υλικό - θα προωθηθούν κατόπιν προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη με τη συνδρομή του Στρατού και της Αστυνομίας της χώρας μας.

Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι προχωρούν τα σχέδια για επέκταση υποδομών του λιμένα, έτσι ώστε όχι απλά να ελλιμενίζονται αλλά και να υποστηρίζονται εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά των Αμερικανών, τύπου Arleigh Burke, με ταυτόχρονη κατασκευή σταθμού ραντάρ των Αμερικανών, με εμβέλεια για παρακολούθηση από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία. Συζητείται δε ένα σενάριο η πόλη και όσα γίνουν εκεί να χρησιμεύσουν ως κέντρο επιμελητείας (εξοπλισμός, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.) για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις χώρες της περιοχής: Από το Κόσοβο μέχρι την Τουρκία και από Βουλγαρία - Ρουμανία μέχρι την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

«Η Αλεξανδρούπολη στηρίζει επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας»

Αποκαλυπτικός ως προς αυτά ήταν, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στη «συνεισφορά» της κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τόνιζε ότι «η παροχή διευκολύνσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (...) εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή», καθώς το λιμάνι «στις ημέρες που ζούμε αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε ότι «η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις. Ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Ο αγωγός καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση του αγωγού προς την Αλεξανδρούπολη, ώστε να εξυπηρετεί τον ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ενώ η σχεδιαζόμενη επέκταση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ΝΑΤΟικά κονδύλια. Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) που υπέγραψε το 2019 το υπουργείο Αμυνας με την «Lockheed Martin» προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού καυσίμων.

  • Στο μεταξύ σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος επισκεπτόμενος την Παρασκευή τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο η παραμονή της Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT που έχει στείλει η κυβέρνηση στη χώρα («Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» - ΕΛΔΥΣΑ), μπλέκοντας τον λαό ακόμα βαθύτερα στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Θ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου