Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Εκατέρωθεν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης «μέχρι την επίτευξη των στόχων»


Στόχος της Γερμανίας να «υπερασπιστεί» το ΝΑΤΟικό ευρωπαϊκό έδαφος - Η Μόσχα απορρίπτει «ασφάλεια» χωρίς τη Ρωσία

 Με νέα «φόρα» κλιμακώνουν τα δύο στρατόπεδα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίζουν ότι θα «παλέψουν» μέχρι τέλους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας να συνεχίζονται, το Κίεβο - μεταξύ των όλων και πιο εξελιγμένων στρατιωτικών εξοπλισμών που λαμβάνει από ΝΑΤΟ και ΕΕ - εξακολουθεί να ζητά αντιπυραυλική ασπίδα με συστήματα αεράμυνας «Patriot». Το θέμα να μεταφερθούν στη δυτική Ουκρανία οι δύο συστοιχίες «Patriot» που προσφέρει η Γερμανία στην Πολωνία τέθηκε και στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Παραμένει αβέβαιο αν οι ΗΠΑ ή η Γερμανία θα μεταφέρουν συστήματα τύπου «Patriot» στην Ουκρανία - τους οποίους η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι θα χτυπήσει. Τα συστήματα αυτά είτε θα έπρεπε να λειτουργούν από στρατιώτες του ΝΑΤΟ, είτε θα απαιτούνταν μήνες εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Σε κάθε περίπτωση, θα αυξανόταν η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε μετά τη Σύνοδο ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται τουλάχιστον να ενισχύσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις υποδομές όσο καλύτερα μπορούμε» και πάνω σε αυτό εργάζονται τώρα τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ, είπε.

5.000 Ουκρανούς θα έχει εκπαιδεύσει η Γερμανία μέχρι το καλοκαίρι

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και την προετοιμασία των ευρωπαϊκών κρατών για μακροπρόθεσμο, ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, διεξήχθη προχθές η Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου, με συνδιοργανώτρια τη Νορβηγία, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών Αμυνας πολλών χωρών, αξιωματούχους Ενόπλων Δυνάμεων, διπλωμάτες κ.ά.

Στην ατζέντα της Διάσκεψης του Βερολίνου ήταν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της «νέας εποχής» σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού που εγκαινίασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη και η παραπέρα ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε μια φάση που η Γερμανία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Στόχος μας είναι να γίνει αισθητή η παρουσία μας στην περιοχή με κάθε τρόπο», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ.

Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις για ελλιπή γερμανική στήριξη της Ουκρανίας, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί από τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις περίπου 5.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

«Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία αλλά και για εμάς», είπε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τα εξής σημεία: Την παράδοση του συστήματος αεράμυνας «Iris T» στην Ουκρανία, τον σταθμό επισκευής και συντήρησης «Panzerhaubitze 2000» στη Σλοβακία, την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας «European Sky Shield» και ενδεχομένως την αποστολή γερμανικών «Patriot» και «Eurofighter» στην Πολωνία, εφόσον το επιθυμεί η Βαρσοβία.

Αποστολή του γερμανικού στρατού η «υπεράσπιση της Ευρώπης»

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, τόνισε πως το Βερολίνο θα αντισταθεί σε όποιον «προσπαθήσει να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή τάξη» και πως οι γερμανικές αμυντικές δυνατότητες ενισχύονται, ειδικότερα απέναντι σε νέες μορφές κυβερνοεπιθέσεων ή υβριδικών πολέμων.

Η Γερμανία «πήρε το μάθημά της από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, για την προστασία της ίδιας της χώρας και των εταίρων της», διαβεβαίωσε και ανέδειξε ως κεντρικό καθήκον των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων την «υπεράσπιση της ελευθερίας» στην Ευρώπη.

«Ολα τα άλλα καθήκοντα υπόκεινται σε αυτό το κεντρικό καθήκον», σημείωσε και πρόσθεσε πως «κανένας επιτιθέμενος δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο και κάθε εκατοστό του εδάφους της Συμμαχίας με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει επίσης διακηρύξει ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος της Ευρώπης.

Τη χθεσινή δεύτερη μέρα της Συνόδου, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες», με «επενδύσεις σε νέα μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, πλοία και υποβρύχια», που αντανακλά «την αλλαγή του περιβάλλοντος ασφαλείας». Οπως τόνισε ο ίδιος, οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις και η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχουν σημασία «για την ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια ασφάλεια».

Κομβικός είναι ο ρόλος της Νορβηγίας, τόσο στο πεδίο της «κοινής άμυνας» Ευρώπης και ΝΑΤΟ όσο και της ενεργειακής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Βαλτική Θάλασσα και αξιοποιώντας το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream», ο Γερμανός καγκελάριος και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γ. Γκ. Στέρε ζήτησαν τη δημιουργία ειδικού γραφείου συντονισμού του ΝΑΤΟ για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, υποδομών οπτικών ινών κ.λπ.

Ο Σολτς ζήτησε αποτελεσματικό συντονισμό των αστυνομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς και συμμετοχή παραγόντων όπως η ΕΕ και ιδιωτικές εταιρείες.

Μόσχα: Απορρίπτει «ευρωπαϊκή ασφάλεια» χωρίς τη Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να οικοδομήσουν «Ασφάλεια» χωρίς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά η Μόσχα δεν χρειάζεται αυτού του είδους την «Ασφάλεια», ξεκαθάρισε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για «θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας» και ενώ αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει 57 μέλη, ανάμεσά τους και η Ρωσία.

Η Βαρσοβία, η οποία προεδρεύει φέτος του οργανισμού, αρνήθηκε την είσοδο του Ρώσου ΥΠΕΞ στο έδαφός της. Η Ρωσία εκπροσωπείται στο Λοτζ από τον πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ.

«Τώρα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Ο Μακρόν πέταξε επειγόντως στην Ουάσιγκτον για να διατυπώσει παράπονα και αιτήματα (...) Η ασφάλεια της Ευρώπης συνοψίζεται τώρα στην πλήρη υποταγή της στις ΗΠΑ», σχολίασε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος, ρίχνοντας «λάδι» στη «φωτιά» των ευρωατλαντικών αντιθέσεων, υπενθύμισε ότι πριν από αρκετά χρόνια κράτη της ΕΕ συζητούσαν τη «στρατηγική αυτονομία» της. «Υπήρχαν τέτοιες συζητήσεις και στη Γερμανία, αλλά η Γαλλία ήταν αυτή που συνέχιζε να πιέζει για την ιδέα του στρατού και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ πιο ενεργά», αλλά η συζήτηση έληξε με το συμπέρασμα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την «ασφάλειά τους».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη την ετοιμότητα της Μόσχας να ακούσει αν κάποιος θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες για την Ουκρανία. Είπε ότι θα ήταν πρόθυμη να επιστρέψει σε συνομιλίες με τη Δύση, με την προϋπόθεση ότι ΗΠΑ - ΕΕ θα άλλαζαν γνώμη σχετικά με την αξία των προτάσεων ασφαλείας που η Μόσχα έθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τώρα νέα προχωρημένα οπλικά συστήματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποσχόμενων συστημάτων με τη συνεπακόλουθη χρήση τους στη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε σε μια συνάντηση στρατηγών στο υπουργείο Αμυνας.

Ο Σοϊγκού δεν διευκρίνισε ποια προχωρημένα όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αν και είπε πως θέλει να συζητήσει με τους στρατηγούς νέους τρόπους βελτίωσης των επιθέσεων με πυροβολικό και πυραύλους.

«Νέοι τρόποι για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη δοκιμάζονται», είπε ο Σοϊγκού, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Στην Ουκρανία, είπε ο Σοϊγκού, τα πυρά κατά πυροβολαρχιών βελτιώνονται χρησιμοποιώντας συστήματα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Tornado-S και τα ισχυρά συστήματα πυροβολικού «Malka».

«Αυτό καθιστά δυνατό να πληγούν αποτελεσματικά ξένα συστήματα ρουκετών και πυροβολικού», είπε ο Σοϊγκού σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, Ρωσία και Λευκορωσία έχουν αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο δε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ, διαβεβαίωσε χτες πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία, σύμφωνα με τον Λιθουανό υπουργό Αμυνας. Μέχρι σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί εκ περιτροπής.

Τη στρατιωτική της δύναμη στη Λιθουανία θα αυξήσει και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε διαφωνίες με τη Λιθουανία για το αν τα επιπλέον γερμανικά στρατεύματα θα εγκατασταθούν εκεί μόνιμα (κάτι που επιδιώκει το Βίλνιους) ή αν θα σταθμεύουν στη Γερμανία και θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν άμεσα όποτε χρειαστεί.

Κίνα: Μια πολιτική λύση στην Ουκρανία προς όφελος της Ευρώπης

Στο μεταξύ ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες με ηρεμία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», φέρεται να είπε ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας». «Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης και να εργαστούμε για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Η Κίνα υποστηρίζει την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, είπε ο Σι σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά.

Από την πλευρά του, ο Μισέλ κάλεσε την Κίνα να μεσολαβήσει ώστε η Ρωσία να σεβαστεί τις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και να συμβάλει στον τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας.

Η ΕΕ θέλει να «υποχρεώσει» τη Ρωσία «να πληρώσει»

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ ανακοίνωσε χτες πως θα μελετήσει με τους εταίρους του στον ΟΑΣΕ στο Λοτζ της Πολωνίας, «όλες τις νόμιμες δυνατότητες», με στόχο να υποχρεωθεί η Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή της Ουκρανίας.

«Εχουμε κατασχέσει σχεδόν 20 δισ. ευρώ από ολιγάρχες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισ. οικονομικών πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν «ανάγκη μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία διέλυσε εντελώς αυτή που είχαμε».

1 σχόλιο:

  1. Εκτροχιασμένο βρίσκεται από σήμερα το πρωί ένα τρένο φορτωμένο με πολεμικό υλικό του Αμερικανικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη.
    ...Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν διαρκώς να μετακινείται πολεμικό υλικό, ενώ κανένας δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενο των κλειστών κοντέινερ που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης. 
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/313810/ektrohiasmos-trenoy-me-amerikaniko-polemiko-yliko-foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου