Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Αλλο ένα «ηχηρό χαστούκι» στα ευρωατλαντικά παραμύθια

 
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

  • Συστάσεις να αποφεύγονται... οι μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις προβλέπει η αναφορά στο κείμενο για τα F-16 που παζαρεύει η Τουρκία
  • «Θετική εξέλιξη», λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι
Το συνεχιζόμενο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαιώνει η οριστική διατύπωση του κειμένου που συνοδεύει τον νέο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου (NDAA) και αναφέρεται στους όρους πώλησης F-16 που η Αγκυρα έχει ζητήσει.

Με την απλή αναφορά ότι «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων», το Κογκρέσο επιβεβαίωσε τον αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα που φυσάει στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, όπως και ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού για να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική συνοχή, απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, επανήλθε και «κλείδωσε» οριστικά η διατύπωση - ως απόσπασμα και του τελικού κειμένου - η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δεν αναφέρεται καν στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και εστιάζει στο αν για τις απανωτές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος... υπάρχει άδεια για την εκτέλεσή τους! Με δεδομένη μάλιστα την αποδοχή του Αιγαίου ως «ενιαίου επιχειρησιακού χώρου» από το ΝΑΤΟ, πληθαίνουν κι άλλο τα ερωτήματα για το ποιος και σε ποιες συνθήκες θεωρεί η Ουάσιγκτον ότι θα είναι αρμόδιος να εγκρίνει ή απορρίπτει τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών...

Την ίδια στιγμή, είναι ενδεικτικό ότι στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει ούτε τροπολογία που κατά καιρούς είχε προταθεί, θέτοντας προϋποθέσεις για να εγκρίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος την πώληση ή εξαγωγή F-16 στην Τουρκία, όπως τη ...διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Τυχαίο δεν είναι ούτε ότι, σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αρμόδια επιτροπή «οι συνομιλίες (με τις ΗΠΑ) σε τεχνικό επίπεδα στο θέμα των F-16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο». Πρόσθεσε δε ότι «και από τις δηλώσεις τους υπάρχει πλήρης στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το είχαν τονίσει στις διμερείς μας συνομιλίες και στις συναντήσεις μας. Στις ανακοινώσεις τους εξέφρασαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ και τη Συμμαχία. Στην τελευταία συνομιλία του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της διοίκησης στο θέμα των F-16. Βέβαια, εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Αρα και το Κογκρέσο πρέπει να έχει έναν θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Εγιναν κάποιες ανακοινώσεις. Είναι μια θετική εξέλιξη ότι στο τελικό κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί, δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός όρος. Το καλωσορίζουμε θετικά. Ηδη το ξέραμε πριν δοθεί στη δημοσιότητα. Πλέον το συντομότερο δυνατόν περιμένουμε να έχει κάποια κατάληξη. Πρέπει να εγκριθεί και αυτό το νομοσχέδιο, για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους πρέπει να ολοκληρωθεί σαν διαδικασία. Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».

Στο μεταξύ, φρένο στις δηλώσεις αυτές και συνέχεια στο παζάρι έδινε από την πλευρά του ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σπεύδοντας με ανάρτησή του να σημειώσει πως «ως Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή...».

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση - με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών - επέμενε στον ΝΑΤΟικό εφησυχασμό, λέγοντας πως «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα», όπως και ότι οι αιτιάσεις της Αγκυρας «έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον γγ του ΟΗΕ». Η ανακοίνωση κατέληγε σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».

Διαμαρτυρία της Λιβύης για τις έρευνες στα νότια της Κρήτης

Στο μεταξύ, την ενόχλησή του εκφράζει με ανακοίνωσή του το λιβυκό ΥΠΕΞ για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που εξήγγειλε η ελληνική πλευρά, κατηγορώντας την για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης», η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με τη σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Παραπέρα, δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος «Sanco Swift», για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Σπεύδοντας να απαντήσει, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου είπε ότι «σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα "μνημόνια" που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», παραπέμποντας προς τούτο στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, που προβλέπουν μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα. Ενώ επανέλαβε την έκκληση για εκλογές στη Λιβύη και συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση «η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες».

Εξάλλου, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» και κάνοντας μια αποτίμηση του προχτεσινού ταξιδιού Μητσοτάκη στην Αλβανία, έλεγε ότι στο θέμα του καθορισμού ΑΟΖ και με ενδιάμεσο σταθμό την υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, «χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά από την πλευρά της Αλβανίας», προσθέτοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «με τον τρόπο του έστειλε το κατάλληλο μήνυμα για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δύο μήνες», μετά και τη συνάντησή του με τον Ράμα στην Πράγα, στο περιθώριο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενωσης.

Αντι-Navtex για την περιοχή νότια του Καστελόριζου

Παράλληλα με αντι-Navtex για την περιοχή νότια του Καστελόριζου, η Αγκυρα υπενθύμισε χτες τις απαράδεκτες αξιώσεις της, όπως έχουν διατυπωθεί στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αποθρασυμένη από το γενικότερο παζάρι που διεξάγει η τουρκική αστική τάξη με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αφορμή στάθηκε η δέσμευση από την υδρογραφική υπηρεσία της Κύπρου, της περιοχής νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην άσκηση θα συμμετάσχει και η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη πως για τη συγκεκριμένη περιοχή υπεύθυνος για έκδοση Navtex είναι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, με τις πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για πραγματοποίηση όπως ήταν προγραμματισμένη της άσκησης.

Την ίδια ώρα δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών που παραβίασαν συνολικά 39 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας» και «αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ, λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου