Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ολοι μας με το ΚΚΕ, για Υγεία - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα


Η
αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης του ΚΚΕ να συμπορευτώ στον εκλογικό αγώνα με τις δυνάμεις των εργαζομένων, ενάντια στις δυνάμεις της συνέχειας του αστικού κράτους - εχθρού των λαϊκών συμφερόντων, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος είναι αυτονόητη. Το Πρόγραμμα πάλης του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση, τον σοσιαλισμό, δηλαδή την πολιτική διέξοδο από ένα σύστημα που σαπίζει δεν είναι ουτοπία. Ουτοπία είναι να προσδοκούν οι εργαζόμενοι το ξεροκόμματο μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και να περιμένουν υπεράσπιση και στήριξη από τους θεσμούς και τις λειτουργίες του αστικού κράτους. Ουτοπία είναι η λογική του «λιγότερου κακού» του «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ. Καταστροφικές οι αντιλήψεις ότι «καλό το ΚΚΕ για τους αγώνες αλλά τώρα ψηφίζουμε κυβέρνηση» και ότι τίποτα δεν αλλάζει, άρα απέχω.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, και το ζήτημα της άθλιας κατάστασης του δημόσιου συστήματος Υγείας πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. Ο λαός συνεχίζει να μετράει θύματα, 150 - 160 νεκροί κάθε βδομάδα προστίθενται στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να ιδρώνει πλέον το αυτί της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Το έκτακτο «φυσικό φαινόμενο» έγινε πλέον καθημερινότητα που περνά στα ψιλά των ΜΜΕ.

Το δημόσιο σύστημα κατέρρευσε παρά τις τυμπανοκρουσίες. Ούτε υπήρχαν ούτε βρέθηκαν τα στοιχειώδη μέσα και προσωπικό, οδηγώντας τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, εξαντλημένους φυσικά και ψυχολογικά, να παραιτούνται. Τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν ό,τι άφησε πίσω της η πανδημία, τις μαζικές παιδικές ιώσεις, την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στα ράντζα, καθημερινό καθεστώς και όχι μόνο μετά από κάθε εφημερία, προστέθηκαν τα «εντέλλεσθε» όπου κατάκοποι υγειονομικοί «μεταφέρονται» με περιπολικά της αστυνομίας από το σπίτι τους σε προορισμούς διαφορετικούς της υπηρεσίας τους για να «βγουν» τα προγράμματα εφημέρευσης. Αυτήν την αθλιότητα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως εκσυγχρονισμό, σχεδιάζοντας τον νέο υγειονομικό χάρτη με τα ίδια παλιά υλικά, όπως τις ΣΔΙΤ, και το κλείσιμο μονάδων και νοσοκομείων με κριτήρια χιλιομετρικών αποστάσεων. Αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του.

Η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί αστοχία αλλά συγκεκριμένη στόχευση: Ο,τι χειροτερεύει την πρόληψη και την περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία αυξάνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Το φάρμακο, για παράδειγμα, είδος πρώτης ανάγκης για τον λαό, εμπόρευμα με απίστευτο εύρος κέρδους για τους φαρμακοβιομήχανους και τα παράσιτα της διακίνησής του. Μαζί τους κλινικάρχες και στελέχη μονοπωλιακών ομίλων μετράνε και τζογάρουν στα χρηματιστήρια τα εκατομμύρια της κερδοφορίας τους.

Ενώ η κυβέρνηση παραμονές των εκλογών προσπαθεί να «εξαφανίσει» τις πληγές του συστήματος και ο δεύτερος πόλος του αστικού κατεστημένου αποκαλύπτεται ως ο «δίκαιος» ρυθμιστής του «συμπληρωματικού ρόλου» των κλινικαρχών που αφέθηκαν ασύδοτοι για να θησαυρίζουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα χρήματα για τη δημόσια Υγεία πρέπει κάποιος να τα πληρώσει: Είτε ο λαός ή το κεφάλαιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Κόμματος στις εκλογές που έρχονται. Οσο πιο καυτή νιώθουν την ανάσα μας τα αστικά κόμματα, τόσο πιο αδύναμη η νέα κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολα θα επιτελέσει το αντιλαϊκό της καθήκον.

Για Υγεία - κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων, είναι καθήκον όλων μας που στρατευθήκαμε με τις δυνάμεις του λαού από τις γραμμές του ΚΚΕ να αναδείξουμε τώρα με ενάργεια την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος σε αυτές τις εκλογές. Οχι στον εμπαιγμό της εναλλαγής κυβερνήσεων, στο ελάχιστο κακό, στη «δίκαιη» ανακατανομή, στην απάθεια. Μόνο η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ θα μεταφραστεί σε στήριξη των εργαζομένων, διότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που συγκρούεται με τα αντιλαϊκά συμφέροντα. Εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ενδυνάμωση της πάλης για εργατική - λαϊκή εξουσία, και πραγματική διέξοδο από τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ολοι μας, λοιπόν, με το ΚΚΕ και μόνοι τους οι άλλοι, διότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό στον δρόμο προς την ανατροπή! Καλόν αγώνα.


Του
Κωνσταντίνου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*
* Ο Κ. Τριανταφύλλου είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου