«Τα funds δεν θα χάσουν τα λεφτά τους...», «Οι τράπεζες θα έχουν μεγάλη κερδοφορία γιατί έχουμε σχέδιο»...
Είναι μόνο δύο ατάκες από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα», σήμα κατατεθέν για το σε ποιους απευθύνεται και για ποιους θα δουλέψει το πρόγραμμα της ...προοδευτικής διακυβέρνησης.
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοτεχνεί με ιδιαίτερη επιμέλεια το «θεσμικό» του προφίλ, δίνοντας βέβαια εξετάσεις για την ικανότητά του να αναλάβει ξανά την αστική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, επισήμανε: «Οχι, δεν κάνω ασκήσεις θεσμικότητας, είμαι θεσμικός. Και είμαι και ρεαλιστής (...) Ο κ. Στουρνάρας είναι σήμερα διοικητής και θα είναι κι αύριο όταν εγώ θα είμαι πρωθυπουργός. Αρα έχει ένα διπλό μήνυμα αυτή η επίσκεψη. Το πρώτο είναι η ανάγκη να υπάρχει μια σχέση ουσιαστικής ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και το δεύτερο είναι ότι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στην οικονομία και δεν κοιτάω ούτε τα παλιά ούτε τις διαφορές».
Διαμήνυσε επιπλέον και στους λοιπούς θεσμικούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες, «οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας», πως «ό,τι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».
Το βέβαιο πάντως είναι πως η δεύτερη φορά θα είναι ακριβώς ίδια σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και αφορούν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου. Εξ ου και οι διαβεβαιώσεις ότι «θα έχουμε μεγάλη κερδοφορία στις τράπεζες τα επόμενα χρόνια γιατί το σχέδιό μας είναι η οικονομία να πάει καλά, να έχουμε ανάπτυξη (...) Θέλουμε να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να επενδύσουμε στην καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, θέλουμε επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας».
Οσο για τα σχέδιά του για την προστασία της 1ης κατοικίας ήταν αποκαλυπτικός. «Το σχέδιό μας προβλέπει σημαντική μείωση στις απαιτήσεις των funds που πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο ελέγχου, να φορολογηθούν και να πάψουν να διεκδικούν υπερκέρδη. Δεν θα χάσουν τα λεφτά που έβαλαν, δεν θα εκπέσουν οι εγγυήσεις, αλλά δεν θα λεηλατήσουν και την κοινωνία». Στην ουσία, ο Τσίπρας λέει πως ο κόσμος είτε θα χάνει τα σπίτια του σε πλειστηριασμούς από τα funds είτε θα δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετεί το δάνειό του.
Αλλά και οι κομπασμοί για τη στρατηγική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς χάριν της αναβάθμισης του κεφαλαίου, για την οποία περηφανεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας αποδίδοντας τη συνάντησή του με τον Α. Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγήθηκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα διεθνή πράγματα, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της χώρας, άφησε παρακαταθήκη σταθερότητας για την περιοχή και αυτό αναγνωρίζεται από το διεθνή παράγοντα. Και δεύτερον διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το State Department θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο, της επόμενης κυβέρνησης».
Στο πλαίσιο των παραπάνω δεν ξαφνιάζουν διόλου οι φιλοφρονήσεις του στους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε «πλήγμα για τη ΝΔ» την απόφαση Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος, κολακεύοντάς τον πως «είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του». Για τον Γ. Παπανδρέου φρόντισε να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του λέγοντας: «Εγινε πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας και δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί (...) Οσο και να διαφωνείς με τον Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις πως είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, προοδευτικός πολιτικός με καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων».
Τα αποκαλυπτήρια του αντιλαϊκού περιεχομένου της «κοστολογημένης» πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία έκανε χτες ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο ygeiamou. Πίσω απ' τις μεγαλοστομίες για ένα νέο, ισχυρό, προσβάσιμο από όλους ΕΣΥ, ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε ότι βρίσκεται μια πολιτική στον πυρήνα της ίδια με αυτή που ακολουθείται σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησε το δημόσιο σύστημα Υγείας στα σημερινά του χάλια.
Το δημόσιο σύστημα Υγείας που ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει, είναι αυτό στο οποίο θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον λαό να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε άμεσα από την τσέπη του είτε έμμεσα, μέσω των εισφορών του, για την πρόσβαση σε δομές με «κρατική» ταμπέλα. Αφού, όπως είπε, «η συμπληρωματική λειτουργία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι ένα ταμπού για εμάς».
Οχι τυχαία, αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα είναι «μεγάλη ευκαιρία». Μάλιστα, μπορεί να έκανε λόγο για «κοστολογημένη» αύξηση δαπανών, όμως, όπως ξεκαθάρισε, «δεν λύνονται όλα τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας με αύξηση των δαπανών». Ετσι μίλησε για «νέο υγειονομικό χάρτη», για τον οποίο άλλωστε ήδη έχει καταθέσει προτάσεις και η ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου