Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζονται οι απειλές και ξεδιπλώνονται τα σχέδια επέμβασης

Από διαδήλωση των εργαζομένων της πετρελαϊκής
 εταιρείας PdVSA υπέρ της κυβέρνησης (Πηγή: Twitter/@PDVSA)
Κλιμακώνονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους τα μέτρα που εντάσσονται στην εξελισσόμενη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, με τη στήριξη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της μη αρεστής σε αυτούς κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και με απώτερο στόχο να περάσει η χώρα στον έλεγχό τους και να χτυπηθούν ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που τα τελευταία 20
χρόνια προώθησαν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων σε μια σειρά τομείς, με πιο βασικό αυτό της Ενέργειας.
Νέες απειλές εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον με αφορμή την έρευνα των αρχών στο σπίτι του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Χ. Γκουαϊδό. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για τις «σκανδαλώδεις ενέργειες εκφοβισμού», όπως δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Ο διοικητής της αστυνομίας Κάρλος Αλφρέντο Πέρες Αμπουέδα από τη πλευρά του διέψευσε τις καταγγελίες του Χουάν Γκουαϊδό. «Είναι τελείως ψέμα», έγραψε στο Twitter.
Σύλληψη τριών συνωμοτών

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter. Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με «μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών».
Ανάμεσα στους συλληφθέντες της λεγόμενης Επιχείρησης Σύνταγμα είναι ο 54χρονος συνταγματάρχης ε.α. Οσβάλντο Γκαρσία Παλόμο, άλλοι πρώην αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι περισσότεροι με ποινικό μητρώο, εμπλοκή σε ναρκεμπόριο και λαθρεμπόριο, κάποιοι φυγόδικοι ή λιποτάκτες. Δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα των τριών απ' αυτούς, αλλά φαίνεται ότι η ομάδα ήταν μεγαλύτερη και επιχειρούσε επαφές μέσα στο στράτευμα, ενώ ανακοινώθηκε ότι σχεδίαζε και τη δολοφονία ανώτατων αξιωματικών.
Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ότι εκπαιδεύει μισθοφόρους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί η εμφάνιση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα» Ντιοσδάδο Καμπέγιο, με σημειωματάριο -απαντώντας στην αντίστοιχη κίνηση του Αμερικανού συμβούλου Τζ. Μπόλτον- που ανέγραφε «2 εκατομμύρια πολιτοφύλακες, έτοιμοι!», κάνοντας αναφορά στο στόχο για αυτό το νούμερο στις «Επιτροπές Υπεράσπισης της Πατρίδας», που εξήγγειλε ο Μαδούρο.

O Ντιοσδάδο Καμπέγιο (Πηγή: Twitter/@PartidoPSUV)
 Ρόλο «μεντεσέ» στις εξελίξεις επιδιώκει η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
 Μετά το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, η ΕΕ επιχειρεί να αναλάβει ρόλο «μεντεσέ» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ομόφωνα να τεθεί η ΕΕ επικεφαλής μιας «διεθνούς ομάδας επαφής», στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια «προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών», ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και ...οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις», είπε η Μογκερίνι μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.
Η ελληνική κυβέρνηση σε νέα βρώμικη αποστολή
  Εξερχόμενος ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, από το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είπε πολλά για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, αποφεύγοντας και αυτός να πει το παραμικρό για τις ΗΠΑ και τον βρώμικο ρόλο τους στην υπόθεση, όπου σιγοντάρει και η ΕΕ.
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς», υποστήριξε, υιοθετώντας ανερυθρίαστα εκ μέρους της κυβέρνησης όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, «είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μια πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μια προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μια προοπτική εμφυλίου πολέμου».
Μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται και εδώ προπομπός, πατρονάροντας ένα σχήμα διεθνούς επιτροπείας της Βενεζουέλας και ανακοίνωσε ότι «αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή, λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Προσκλήθηκαν -και ήδη δέχτηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός. Περιμένουμε απαντήσεις και από άλλες χώρες, όπως είναι το Μεξικό, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και φαίνεται ότι θα ανταποκριθούν και χώρες που πάντα έχουν πολιτική προσέγγισης ίδια με τη δική μας, πολιτική διαλόγου και ειρήνης, όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, ακόμα και η Αγία Έδρα, το Βατικανό».
Ταυτόχρονα εκθείασε τις «αρχές της ΕΕ, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου», αρχές που έχουν ζήσει οδυνηρά στο πετσί τους οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας κ.λπ.

902

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa)

ΚΝΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου