Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Βάλτε τα ταξικά γυαλιά σας και ΠΑΜΕ

 Στοιχεία για την ανεργία το 2018…

Δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εργασία και την ανεργία, για το Δεκέμβρη του 2018 και για ολόκληρο το 2018.

Η ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ… 

Οι εφημερίδες του οικονομικού καθεστώτος των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους πανηγυρίζουν:
“Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. (capital.gr)
“Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 141.003 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα”. (ΕΜΕΑ busines monitor).
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το τιτίβισμα του Τσίπρα.



Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ…
“Στο 56,22% η μερική απασχόληση το Δεκέμβριο του 2018. Τα νέα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι συνεχίζεται η ανατίναξη των εργασιακών σχέσεων, παγιώνοντας μια νέα γενιά εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν(;) με 300 ευρώ το μήνα”. (asfalistiko.gr).
Μεταπολεμικό ρεκόρ δηλωμένης ανεργίας! 1.100.000 οι δηλωμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο 2018! Στοιχεία-σοκ για την αγορά εργασίας αντλούμε από την πρόσφατη Έκθεση του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο του 2018″. (Aλέξης Μητρόπουλος στην Iscra.gr και Liberal.gr).
ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; 

Κι όμως, είναι δυνατόν να λένε αλήθεια κι οι δύο πλευρές. Αυξήθηκε η απασχόληση λένε αυτοί. Αλήθεια λένε. Η απασχόληση αυξήθηκε, όχι η εργασία. Με ποιους τρόπους αυξήθηκε η απασχόληση ρωτάμε εμείς; Κι επίσης τι ακριβώς σημαίνει εργαζόμενος;
Όταν έχουν μετατρέψει την εργασία σε απασχόληση, το μεροκάματο σε ωρομίσθιο και part time, τη μόνιμη θέση εργασίας σε “σύμβαση” μερικών μηνών, ή ημερών ή και ωρών ή εκ περιτροπής. Όταν θεωρείσαι εργαζόμενος κι όχι άνεργος, με 3 ώρες εργασίας τη βδομάδα. Όταν για να θεωρείσαι άνεργος χρειάζεται να προσκομίσεις στον ΟΑΕΔ τον ουρανό με τ άστρα. Για να πάρεις δε και επίδομα ανεργίας, πρέπει να ξέρεις να καταπίνεις και σπαθιά – ένας στους 10 άνεργους το παίρνει. Τότε είναι δυνατόν:
Να αυξάνεται ο αριθμός όσων θεωρούνται εργαζόμενοι (ακόμα κι αν δουλεύουν 5 – 6 ώρες τη βδομάδα).
Να μειώνονται οι άνεργοι κι όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας, γιατί οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν να καταγραφούν ούτε καν σαν άνεργοι.
Να γιγαντώνεται το ποσοστό των εργαζόμενων που δουλεύουν με οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Και μιλάμε πάντα για την ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ που σίγουρα είναι πολλές μονάδες πιο ψηλά. 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2018.

1. Από τις νέες προσλήψεις το 41,6% αφορά μερική απασχόληση, το 12,74% εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 45,66% πλήρη απασχόληση. Δηλαδή, το 54,34% των προσλήψεων αφορούν «ελαστική» και κακοπληρωμένη εργασία. 300 ευρώ και “μια θέση εργασίας για 2 ή και 3 εργαζόμενους”. Η λογική της Θάτσερ (1 θέση εργασίας – 2 εργαζόμενοι) και βάλε.
 2. Όσο δε αφορά την κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζόμενων, δείτε το διάγραμμα.


Αν συγκρίνεται αυτά τα στοιχεία με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών ή μηνών, θα δείτε ότι οι ελαστικές εργασιακές θέσεις του Μάαστριχτ και της Θάτσερ κερδίζουν διαρκώς έδαφος, και μοιράζουν την μερική απασχόληση και τη φτώχεια σε περισσότερα άτομα.
Για σκεφτείτε το λοιπόν:
Με συνθήκες μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, οι 1.110.239 + 340.118 = 1.450.357 τέτοιες θέσεις εργασίας, μπορεί να μην αντιστοιχούν ούτε σε 800.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Άρα λοιπόν, οι 141.003 θέσεις αύξηση που λένε, μάλλον είναι αέρας κοπανιστός και η συνολική μεταβολή είναι ίσως και πάνω από 200 – 300 θέσεις εργασίας μείωση (για πλήρεις θέσεις εργασίας).

3. Δείτε τον πίνακα … 

και πείτε μου: Αυτή η αλλαγή στο χαρακτήρα των εργασιακών σχέσεων, γίνεται με χαμόγελα και συνεννοήσεις; Τι θα πει άραγε “Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη”; Πήγε κάποιος εργάτης στο αφεντικό και του είπε “θέλω να δουλεύω πιο λίγες μέρες και να παίρνω πιό λίγα λεφτά”; Ή συμφώνησε ευχάριστα με αυτό το ενδεχόμενο;

4. Οι εγγεγραμμένοι στη λίστα ανέργων, από 1.070.781 το Δεκέμβριο του 2017, έγιναν 1.116.816 το Δεκέμβρη του 2018. Οι άνεργοι λοιπόν αυξήθηκαν και μάλιστα έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ, όπως λέει ο Μητρόπουλος. Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 18.379 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και κατά 46.154 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ καταγράφεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2018 είχαν αυξηθεί κατά 86.168 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 και κατά 54.955 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.





Τα στοιχεία από τα 902.gr, asfalistiko.gr και Liberal.gr.

Υ.Γ. Δε θέλετε υποθέτω να σας ξαναπώ κι εγώ για τον κατώτατο μισθό, που έρχεται με εφαρμογή νόμου της ΝΔ και γίνεται ανθυποβρύχιος όταν συνυπολογιστεί με την αύξηση της φορολογίας από τη μείωση του αφορολόγητου κι από όλα τα άλλα νέα χαράτσια. Είχα γράψει γι’ αυτή την αύξηση και λίγο παλιότερα




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου