Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα


«Μη βιώσιμη» για τις φαρμακοβιομηχανίες η θεραπεία «μια κι έξω»!
 

Σε πρόσφατη αναφορά της η Goldman Sachs θέτει το εξής κυνικό ερώτημα προς τις φαρμακοβιομηχανίες: «Η μια και έξω θεραπεία των ασθενών αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;». Με τον τρόπο αυτό, που προκαλεί ανατριχίλα, προειδοποιεί για τον «κίνδυνο» οι νέες γονιδιακές θεραπείες να εξαντλήσουν τις «δεξαμενές» ασθενών, αφού θα τους θεραπεύουν, και τότε θα μειωθεί η «πελατεία» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων!

 Οσο ωμές κι αν ακούγονται οι διατυπώσεις, αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαρβαρότητα ενός συστήματος, όπου η έρευνα, η παραγωγή και η διακίνηση για το Φάρμακο - εμπόρευμα είναι στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και η υγεία του λαού μπαίνει στη ζυγαριά της κερδοφορίας τους.

Ετσι, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα τσακώνονται γύρω από το σκάνδαλο «Novartis» για το ποιος υπουργός και ποια κυβέρνηση προώθησε πιο αποφασιστικά τις μεγαλύτερες περικοπές στην κρατική φαρμακευτική δαπάνη, οι πληρωμές των ασθενών έχουν εκτιναχθεί μεσοσταθμικά από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας».

Η ιδιωτική δαπάνη για το Φάρμακο το 2018 έφτασε τα 1,640 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. αφορούσαν τη συμμετοχή των ασθενών (10% ή 25%), 115 εκατ. τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα, 265 εκατ. τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ και, τέλος, 255 εκατ. ευρώ ήταν οι απευθείας αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μόνο το 2018, οι ασθενείς στην Ελλάδα πλήρωσαν περίπου 1,260 δισ. ευρώ για τα φάρμακά τους! Το ποσοστό που πληρώνουν οι ασθενείς «απογειώθηκε» στο 31,36%, ενώ του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 68,64%.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει κι άλλο, όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που θεωρείται «ατομική υπόθεση» από το κεφάλαιο και το κράτος του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τροποποίηση του κανονισμού (αριθ. 469/2009) περί του «συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα», με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και τελικά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ από το Φάρμακο - εμπόρευμα.

Η βάση της τροπολογίας βρίσκεται στον «εμπορικό πόλεμο» ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερης κερδοφορίας. Αυτός ο «εμπορικός πόλεμος» εξελίσσεται και εντός της ΕΕ, ανάμεσα σε ισχυρές ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι εργαζόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός ΕΕ, όχι μόνο δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα, αλλά θα βγουν ακόμη πιο ζημιωμένοι, καθώς θωρακίζεται επιπλέον η ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία που ενισχύει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα, για το οποίο οι ασθενείς ήδη πληρώνουν πολλά και θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα.

Και αυτή η τροπολογία της ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το διαρκές «νόμιμο σκάνδαλο», όπου το κοινωνικά παραγόμενο Φάρμακο μετατρέπεται σε ατομική ιδιοκτησία των φαρμακοβιομηχάνων και μέσο πλουτισμού, αντί να αποτελεί ένα καθολικό και δωρεάν προϊόν στην υπηρεσία της υγείας του λαού. Είναι αυτή η πολιτική που γεννάει και αναπαράγει τα σκάνδαλα τύπου «Novartis», για τα οποία όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης υποκριτικά μένουν «έκπληκτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου