Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πρώτο στασίδι... στη διαφήμιση και την ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης

Χαρακτηριστικές παρεμβάσεις των Α. Πετρόπουλου - Γ. Βρούτση σε σχετική ημερίδα, με... μαέστρο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Σε ημερίδα για τη διαφήμιση και την ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης έσπευσαν χτες, πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες της περασμένης Κυριακής, επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως ο υφυπουργός
Εργασίας Α. Πετρόπουλος και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους και σε αυτόν τον στόχο του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη... «σημασία» και τη «χρησιμότητα» της ιδιωτικής Ασφάλισης, πασπαλίζοντας παράλληλα την ομιλία του με «όρκους» στην Κοινωνική Ασφάλιση, το τσάκισμα της οποίας συνέχισε και βάθυνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Βρούτσης, από την πλευρά του, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το χρίσμα της αστικής τάξης, αναφέρθηκε πιο ανοιχτά στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα στην Ασφάλιση, με βάση τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, εκ της ίδιας της θέσης του, έδωσε το στίγμα της εν λόγω ημερίδας, μιλώντας για το μοντέλο των «3 πυλώνων», δηλαδή για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, αλλά και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως η «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε βάρος βέβαια των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων... Συνεπώς, εστιάζοντας στον κλάδο της ιδιωτικής Ασφάλισης, η παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων: Μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας...».
ΣΥΡΙΖΑ: «Σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο» η ιδιωτική Ασφάλιση

Τη... «συμπληρωματικότητα» της ιδιωτικής Ασφάλισης προς τη δημόσια, οι οποίες τάχα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ανταγωνιστικές, ανακάλυψε και ο υφυπουργός Εργασίας, Α. Πετρόπουλος.
Εξαίροντας το ρόλο της ιδιωτικής Ασφάλισης, την χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο...», εξιδανικεύοντας την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου στο πεδίο της Ασφάλισης, το πετσόκομμα των δικαιωμάτων και τους τεράστιους κινδύνους που αυτή φέρνει στους ασφαλισμένους.

Αντίστοιχα, σε άλλη αποστροφή της τοποθέτησής του, τσουβαλιάζοντας ιδιωτική και δημόσια Ασφάλιση, αναφέρθηκε και αυτός στη μεγάλη σημασία των κεφαλαιακών μεγεθών τους για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ταυτιζόμενος έτσι και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «Είτε μιλάμε για την κοινωνική είτε για την ιδιωτική Ασφάλιση, μιλάμε για ένα αναπτυξιακό εργαλείο και, προφανώς, τα μεγέθη τα κεφαλαιακά που συγκεντρώνονται έχουν πολύ μεγάλη σημασία...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι μάλιστα εξίσου χαρακτηριστικό ότι όλες οι παραπάνω αναφορές της ομιλίας του υφυπουργού Εργασίας... απαλείφθηκαν από το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα!
Επίθεση διαρκείας στις συντάξεις και τη «δωρεάν Υγεία»

Την εξιδανίκευση αυτή και τη δήθεν «συμπληρωματικότητα» της δημόσιας και της ιδιωτικής Ασφάλισης που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να χαλάσει η τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Α. Σαρρηγεωργίου, ο οποίος ως γνώστης της αγοράς και πώς αυτή λειτουργεί, απέδωσε τη μη ανάπτυξη της ιδιωτικής Ασφάλισης στη χώρα μας στο «γενναιόδωρο ασφαλιστικό σύστημα» που είχαμε, «στις υψηλές συντάξεις και στη δωρεάν Υγεία» που αυτό εξασφάλιζε, γι' αυτό «η ιδιωτική Ασφάλιση ήταν μακριά από το μυαλό του Ελληνα»!

Βέβαια, ούτε τα προηγούμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα εξασφάλιζε επαρκείς συντάξεις ούτε δωρεάν και αξιοπρεπείς παροχές Υγείας, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι το παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δημόσιων παροχών Υγείας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η ιδιωτική Ασφάλιση, γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκε και στα δύο αυτά ζητήματα, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος Κατρούγκαλου και οι άλλες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας περιορίζουν το «κόστος» για το αστικό κράτος και την εργοδοσία, ενώ ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους...
ΝΔ: Υπερθεματίζει για να ξαναπάρει το χρίσμα του κεφαλαίου
Το μύθο της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δημιουργεί πλούτο» ανέλαβε να προβάλει εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Βρούτσης, υμνώντας και αυτός το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε ανοιχτά την πρόταση του κόμματός του για το μοντέλο των «3 πυλώνων», που οδηγεί στην άμεση εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στην επικουρική Ασφάλιση (2ος πυλώνας), η οποία θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, στην ανάπτυξη του 3ου πυλώνα με τα επαγγελματικά ταμεία και στην ενίσχυση της αμιγούς ιδιωτικής ασφάλισης με την παροχή φοροαπαλλαγών και κινήτρων.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως όσον αφορά την επικουρική Ασφάλιση (2ος πυλώνας) το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει με τη λεγόμενη «νοητή κεφαλαιοποίηση» στον υπολογισμό των συντάξεων και την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Πράγματι, η ΝΔ με τους νόμους που ψήφισε σχεδίασε την παραπέρα συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων. Η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε εφαρμογή αυτήν ακριβώς την πολιτική, ενσωματώνοντας στο δικό της αντιασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) όλα τα νομοθετήματα της ΝΔ και ειδικά τον νόμο για τα επικουρικά ταμεία. Είναι ακριβώς ο νόμος Κατρούγκαλου αυτός που έχει στρώσει το έδαφος για την επόμενη αντιλαϊκή «πίστα», το μοντέλο των «3 πυλώνων».
Συγχαρητήρια και υποκρισία...

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, έπλεξε και αυτός το εγκώμιο της ιδιωτικής Ασφάλισης, τοποθετήθηκε υπέρ της προώθησης των «3 πυλώνων» στον τομέα των συντάξεων, ενώ πρότεινε την ισχυρή αναβάθμιση του ρόλου της ιδιωτικής Ασφάλισης και στον τομέα της Υγείας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, αφού ανέφερε πως «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά», εξήρε χαρακτηριστικά τη «συμβολή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του ασφαλιστικού συστήματος στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών...».

Σε μια ανακοίνωση - επιτομή της υποκρισίας, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εν λόγω δηλώσεις απηχούν την αντιασφαλιστική πολιτική που υπηρετούν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Η... «στενότητα χρηματοδότησης» της δημόσιας Ασφάλισης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος προβλέπει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα επίπεδα μόνο της «εθνικής σύνταξης». Καθόλου τυχαία ο Γ. Στουρνάρας απονέμει εύσημα στη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τον νόμο 4387/2016 δηλώνει ανοιχτά ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, σε 13,4% έως το 2020 και σε μόλις 10,6% του ΑΕΠ το 2070, γεγονός που αποτελεί συνεισφορά στη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών»! Σε αυτό ακριβώς το έδαφος αναζητούν αναβαθμισμένο ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...
Υγεία για πατρίκιους και πληβείους

Ταυτόχρονα, ο Γ. Στουρνάρας πρόβαλε το σχέδιο ενός νέου συστήματος Υγείας, που παραπέμπει ευθέως σε «δύο βαθμίδες Υγείας», με την άμεση εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η μία βαθμίδα, «των αναγκών», όπως την ονομάζει, θα καλύπτεται από το εθνικό δημόσιο σύστημα και η άλλη βαθμίδα, των «επιθυμιών», από την ιδιωτική ασφάλιση Υγείας.
Στην πράξη, αυτός ο διαχωρισμός, σε συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, οδηγεί σε ένα κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς καλύψεις και παροχές, και σε έναν δεύτερο αναβαθμισμένο πυλώνα με επιπλέον καλύψεις, για τις οποίες όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, πέρα από την εισφορά Υγείας που δίνει στον ΕΟΠΥΥ.
Ψευτοκαβγάς και για τις «120 δόσεις»

Τέλος, με αφορμή αναφορά του Γ. Βρούτση στην πρόσφατη ρύθμιση για τις «120 δόσεις» για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ άνοιξαν νέο γύρο χαρτοπόλεμου με ανακοινώσεις, με το υπουργείο Εργασίας να εγκαλεί τη ΝΔ για την πολιτική της, ισχυριζόμενο πως «η ρύθμιση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο βήμα, σε μια συνολική στρατηγική αναδιάρθρωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η ψευδεπίγραφη αυτή αντιπαράθεση προϊδεάζει για άλλον έναν αποπροσανατολιστικό προεκλογικό κύκλο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ, επαγγελματίες και αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να μένουν ακάλυπτοι ακόμα και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και αυτή η ρύθμιση έχει πρωτίστως εισπρακτικό χαρακτήρα, οδηγεί σε συντάξεις πείνας, ενώ η φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που και τα δύο κόμματα εφάρμοσαν, παραμένει συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, όπως παραμένουν το κυνηγητό, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε βάρος όσων αδυνατούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα αντιλαϊκά χαράτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου