Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Ατάκτως ερριμμένες» οι απολογίες του τάγματος εφόδου

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα», εξελίσσονται οι απολογίες των μελών του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μετά τις απολογίες Αγγου και Αναδιώτη, ολοκληρώθηκαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και οι απολογίες Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κομιάνου και Δήμου.
Ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου, μέλος του πενταμελούς της ΤΟ Νίκαιας, υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων, με έμμισθη θέση και στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, είναι το στέλεχος που ειδοποιήθηκε από τον συγκατηγορούμενό του Αγγο για την παρουσία Φύσσα στο «Κοράλι» και ειδοποίησε και αυτός την ιεραρχία της οργάνωσης. Στην απολογία του δεν έπεισε το δικαστήριο για τον λόγο των αλλεπάλληλων κλήσεων, ανά δευτερόλεπτο, το βράδυ της δολοφονίας, στους χρυσαυγίτες της Τοπικής και ενώ είχε σταλεί το μήνυμα του πυρηνάρχη Πατέλη.

Ο εν λόγω, αν και ο Αγγος τον πληροφορούσε για την παρουσία του αντιφασίστα μουσικού, δεν ...ίδρωσε το αυτί του, γιατί όπως είπε δήθεν τον ενδιέφερε να πάνε να ρίξουν τα τρικάκια (σ.σ. μεταμεσονύχτια) για την ομιλία Μιχαλολιάκου, «δεν ασχολήθηκα καν, μου το πέρασε πολύ ελαφρά ότι τον ενοχλούσε η παρέα του Φύσσα, τον ρώτησα αν θα πάμε να πετάξουμε τρικάκια για την επικείμενη ομιλία Μιχαλολιάκου στο Πέραμα». Κι αυτός πήγε στο σπίτι του μετά την Τοπική και μετά τον Αγγο μίλησε με Πατέλη, Τσακανίκα, Ρουπακιά, Καλαρίτη, Χρυσαφίτη, Σταμπέλο, αλλά για τα τρικάκια, τη διαφήμιση της εκδήλωσης κ.λπ. Τελικά, πήγε μόνος να τα ρίξει, γιατί ήταν λίγα και κανένας χρυσαυγίτης δεν ανταποκρίθηκε στο υποτιθέμενο κάλεσμα... Μετέωρες έμειναν χαρακτηριστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου: «Γιατί κινητοποιήθηκαν; Πώς τους συγκέντρωσε στο "Κοράλλι" ένα sms που αφορούσε διαφήμιση εκδήλωσης;»...

Για το κινητό του που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, ο χρυσαυγίτης προσπάθησε να διορθώσει τα όσα στην αρχή τού ξέφυγαν, προσπαθώντας να χτίσει το αφήγημά του. Είπε ότι το άφησε εκεί όταν έπαιρνε τα τρικάκια από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του Ρουπακιά. Χαρακτηριστική η ερώτηση του αναπ. εισαγγελέα: «Πώς μιλήσατε με τον Σταμπέλο στις 23.50, αφού 23.45 χωρίσατε με τον Ρουπακιά και είχατε ξεχάσει το κινητό σας;» και ο Καζαντζόγλου... θυμήθηκε ότι «κάναμε κι ένα τσιγάρο με τον Ρουπακιά...».
«Απώλεια μνήμης» και ...κομπλιμέντα για τον δολοφόνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που λαμβάνει λίγο πριν από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και αυτός από τον Πατέλη («Επιφυλακή ετοιμότητας»), ή τα μηνύματα που επιδοκιμάζουν την επίθεση, ή τα μηνύματα που αφορούν την επίθεση στο «Συνεργείο» κ.ά. δεν τα θυμάται... Στη γενικότερη αμνησία που τον διακατέχει και για τη στρατιωτική εκπαίδευση των χρυσαυγιτών στη Νέδα, παρουσιάζει και κάτι εκλάμψεις, τύπου βαφτίζοντας την ορκωμοσία των νέων μελών αντιγραφή του όρκου των Σαλαμινομάχων (!). Οσο για τη φωτογραφία που ποζάρει και αυτός με τη σημαία των SS, ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου... «ζωγραφίζει» (!) «Η συγκεκριμένη σημαία έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε "αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε", είπε. Προφανώς κάποιος ήθελε να μας χλευάσει και τον χλευάσαμε και εμείς βγάζοντας φωτογραφίες». Στην ερώτηση της προέδρου πώς οι χρυσαυγίτες ανταπέδωσαν τον χλευασμό αφού ο αποστολέας ήταν άγνωστος ...δεν ανταποκρίθηκε.
Ο Ι. Καζαντζόγλου χαρακτήρισε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, «ήρεμο και γλυκό άνθρωπο, φιλήσυχο και οικογενειάρχη»...

Ο χρυσαυγίτης Ελ. Καλαρίτης, στην απολογία του, επίσης δεν ξέρει για τη δολοφονία Φύσσα και οι δικές του αλλεπάλληλες κλήσεις με τους χρυσαυγίτες της ΤΟ Νίκαιας πριν και μετά τη δολοφονία, περί άλλων ετύρβαζαν... Οπως έχει τονιστεί, σχετικό διάγραμμα όλων των τηλεφωνικών κλήσεων έχει παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Ετσι ο εν λόγω ανέφερε ότι βρίσκονταν σπίτι του και οι συχνές συνομιλίες του με τον Αγγο αφορούσαν τον Ολυμπιακό, με τον Μιχάλαρο το γνωστό πια χρυσαυγίτικο σωματείο (δουλεμπορικό), με τον Κορκοβίλη για να τον συλλυπηθεί, με τον Καζαντζόγλου για τα τρικάκια και με τον Τσαλίκη για την «κανάρα που βγήκε έξω και τον ρωτούσε τι να κάνει»... Μάλιστα, ενδεικτικά του επισημάνθηκε από το δικαστήριο: «Καμία αντίρρηση. Αλλά 6 φορές διακεκομμένα για λίγα λεπτά;...». Τη δολοφονία την πληροφορήθηκε την επόμενη μέρα. Για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης, επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του τη ρήση του Κασιδιάρη «όλες οι καλές δουλειές γίνονται τη νύχτα», παραπέμποντας βέβαια σε λόγους ασφαλείας.

Ο χρυσαυγίτης Ι.-Βα. Κομιάνος στην απολογία του αρνήθηκε και αυτός κάθε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, λέγοντας το γνωστό πλέον ότι μετά την ΤΟ Νίκαιας και πριν τις 9 το βράδυ πήγε σπίτι και δεν ξαναβγήκε. Στη γραμμή των προηγούμενων, είπε ότι έλαβε μήνυμα του Γ. Πατέλη που αφορούσε διανομή έντυπου υλικού για την αναμενόμενη ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου. Για τις διάφορες κλήσεις πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου τις δικαιολόγησε, τις πρώτες ότι αφορούσαν τα τρικάκια που θα έριχναν για την ομιλία και τις επόμενες, στην προσπάθειά του να μάθει τι συνέβη και συνέλαβαν τον Ρουπακιά, μετά την ενημέρωση που είχε από τον συγκατηγορούμενό του Θ. Τσορβά.

Για τη σχετική δήλωση της Χρυσής Αυγής που διέψευσε την επόμενη μέρα ότι ο δολοφόνος του αντιφασίστα μουσικού ήταν χρυσαυγίτης, η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Ισως ήταν δήλωση της στιγμής. Πάνω στον πανικό; Δεν ξέρω να το εξηγήσω»...

Τον Καζαντζόγλου τον ανέφερε ως υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης. Επίσης είπε ότι είχε λάβει μήνυμα για τη δράση όπως τη χαρακτήρισε στην Ηλιούπολη («Συνεργείο») και διέψευσε τον συγκατηγορούμενό του Δήμο, λέγοντας ότι δεν ξέρει για ποιον λόγο τον κατηγορεί.
Απειλές για τη ζωή του

Η απολογία στο δικαστήριο του Γ. Δήμου, που έφυγε από τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα και κατήγγειλε απειλές για τη ζωή του, επιβεβαίωσε τα όσα είχε αποκαλύψει στις απολογίες του και στους ανακριτές, όπως ότι τη νύχτα της δολοφονίας πήγε στα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας μετά από μήνυμα που έλαβε, για να παραλάβει τρόφιμα, και είδε χρυσαυγίτες με στολές παραλλαγής και κράνη πάνω σε μηχανές. Ο μόνος, όπως ομολόγησε, που δεν φορούσε κράνος ήταν ο συγκατηγορούμενός του, Κομιάνος, ο οποίος του είπε ότι προετοιμάζονται για να πάνε για μάχη: «Εχουν πιάσει κάτι δικούς μας, γύρω στους 10-15 αναρχικούς είναι απ' έξω, και πάμε να τους απελευθερώσουμε». Ο Δήμου και στο δικαστήριο χαρακτήρισε τους εν λόγω χρυσαυγίτες «αλήτες και συμμορία». Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το τέλος ομιλιών που γίνονταν στην ΤΟ Νίκαιας, ο Γ. Πατέλης καλούσε το οργανωτικό, «όταν κάναμε συγκεντρώσεις τα απλά μέλη, είχα ακούσει ότι η ασφάλεια θα έρθει για το οργανωτικό, όταν φεύγαμε εμείς».

Επανέλαβε τα περί απειλητικών τηλεφωνημάτων και απειλών για τη ζωή του από τον Τσακανίκα μετά τη δολοφονία. Επανέλαβε ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ι. Λαγός θέλησε να τον συναντήσει στα κεντρικά γραφεία, όπως του μετέφερε το στέλεχος της Νίκαιας Τσακανίκας. Τελικά τον συνάντησε αυτός και του ζήτησε να πάρει την ευθύνη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρουπακιά, με αντάλλαγμα «να του βάλει το κόμμα δικηγόρους» και «να σωθεί ο πυρήνας της Νίκαιας».

Ο Γ. Δήμου απέδωσε τις απειλές μετά την άρνησή του στην προσπάθεια της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης να του φορτώσει τη δολοφονία, επειδή ήταν ο πρώτος που μίλησε με τον Ρουπακιά μετά το μήνυμα Πατέλη και ενώ εκείνος έχει συλληφθεί. Ανέφερε επίσης ότι τηλεφώνησε στο κινητό του Πατέλη, αλλά το σήκωσε η γυναίκα του. Την ενημέρωσε για τον Ρουπακιά, όπως ο ίδιος του είπε να μεταφέρει, για να πάρει την απάντηση ότι «εμείς το γνωρίζουμε, μη λες πολλά από τα τηλέφωνα».

Ο Γ. Δήμου είπε ότι ανώτερός του ιεραρχικά ήταν ο Ρουπακιάς, υπεύθυνος για τη διανομή τροφίμων, είχε το κυλικείο στην τοπική και σε αυτόν απευθυνόταν και τηλεφωνούσε. Ως μέλη του πενταμελούς ανέφερε τους Καζαντζόγλου, Τσακανίκα και Πατέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου