Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ανάγκη η επαναστατική ανασυγκρότηση


21η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Για την ξεχωριστή σημασία, τις δυσκολίες και τα συμπεράσματα της Συνάντησης στη Σμύρνη της Τουρκίας μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


-- Η πρόσφατη, 21η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά από δύο κόμματα. Ποια η σημασία αυτού του γεγονότος;

-- Οι Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) ξεκίνησαν πριν από 21 χρόνια με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και τα πρώτα 7 χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα. Οι Συναντήσεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα στα κόμματα να ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες και να συντονίζουν τη δράση τους, αγκαλιάστηκαν από σημαντικό αριθμό ΚΚ και καθιερώθηκαν ως ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός για τα ΚΚ. Μια σειρά ζητημάτων για τη διεξαγωγή τους λύνονται από την Ομάδα Εργασίας, ενώ μέχρι τώρα κάθε χρόνο ένα κόμμα αναλάμβανε τη φιλοξενία της. Ετσι η Διεθνής Συνάντηση έχει διεξαχθεί σήμερα σε όλες τις ηπείρους, σε Ασία, Αφρική, Αμερική και βέβαια αρκετές φορές στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά φέτος φιλοξενήθηκε από δύο κόμματα ταυτόχρονα, το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ, δύο κόμματα γειτονικών χωρών, στις οποίες οι αστικές τάξεις χύνουν χρόνια τώρα στους λαούς το δηλητήριο του εθνικισμού και του μίσους. Στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τιμώντας τους χιλιάδες, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που έχυσαν το αίμα τους παλεύοντας για μια ζωή χωρίς ταξική εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα δύο ΚΚ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, έδωσαν ένα σημαντικό παράδειγμα Προλεταριακού Διεθνισμού, συνδιοργανώνοντας αυτό το μεγάλο γεγονός. Η συνδιοργάνωση, όπως μπορείτε να καταλάβετε, απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο αλληλοκατανόησης και συντονισμού μεταξύ των κομμάτων που έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον κι αυτό το απέδειξαν πλέον στην πράξη τα δύο κόμματα.

-- Ειπώθηκε πως οι συνθήκες διεξαγωγής της 21ηςΔΣΚΕΚ ήταν «δύσκολες και σύνθετες». Με ποια έννοια; Τι θα μπορούσατε να προσθέσετε σε αυτό;

-- Η 21η ΔΣΚΕΚ έγινε σε μια στιγμή όπου η αστική τάξη της Τουρκίας επέλεξε να πραγματοποιήσει μια ακόμη, την 3η κατά σειρά, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Σαφώς και δεν θα μπορούσαμε από νωρίτερα να προβλέψουμε την ακριβή ημερομηνία μιας τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης, που είχε τη στήριξη των βασικών αστικών κομμάτων της Τουρκίας, των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, που με διάφορες μορφές, ακόμη και μέσω του ποδοσφαίρου, όπως είδαμε από τη συμπεριφορά των παικτών της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας, επεδίωξαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας στο λαό της χώρας.
Βεβαίως, το ΚΚΤ, όπως και το ΚΚΕ και δεκάδες άλλα ΚΚ, κράτησαν απέναντι στο γεγονός υποδειγματική διεθνιστική στάση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό της Συρίας, καταδικάζοντας την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία και την κατοχή ξένων εδαφών καθώς και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Η στάση αυτή του ΚΚΤ συνάντησε την επίθεση του αστικού κράτους, που δύο μέρες πριν από την έναρξη της 21ης Διεθνούς Συνάντησης, συνέλαβε στη Σμύρνη 16 συντρόφους που διακινούσαν την εφημερίδα του Κόμματος. Οι σύντροφοι κρατήθηκαν ένα 24ωρο, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση του φύλλου της εφημερίδας του ΚΚΤ, το οποίο και κατάσχεσαν σε όλη τη χώρα. Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΤ πήρε τη σωστή απόφαση, για λόγους περιφρούρησης, να ακυρώσει μια μεγάλη μαζική εκδήλωση, που θα διοργάνωνε σε ανοιχτό θέατρο στη Σμύρνη, όπου αναμενόταν η συμμετοχή περισσότερων από 5 χιλιάδες ανθρώπων.
Επιπλέον, μέσω του Ιντερνετ διάφορες ομάδες, που επιδιώκουν να καπηλευτούν τον τίτλο και να χτυπήσουν το ΚΚΤ, επεδίωξαν λίγες μέρες πριν τη Συνάντηση να σπείρουν σύγχυση στα ΚΚ που αναμένονταν στη Διεθνή Συνάντηση, στέλνοντας διάφορα σημειώματα, το περιεχόμενο μερικών από τα οποία θα το «ζήλευαν» οι αρχές ασφαλείας αρκετών αστικών καθεστώτων.
Ολα τα παραπάνω δημιούργησαν μια σύνθετη και δύσκολη κατάσταση, που, ωστόσο, δεν κλόνισε την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Ετσι, συμμετείχαν 74 κόμματα, από 58 χώρες, που είναι μια καλή συμμετοχή για τις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ.
Ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της 21ης Διεθνούς Συνάντησης

-- Η 21ηΔΣΚΕΚ πραγματοποιήθηκε τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Τι συμπεράσματα αντλούν σήμερα τα ΚΚ από την εκατοντάχρονη Ιστορία τους;

-- Εχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν πως το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βιώνει μια βαθιά ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική κρίση. Σαφώς και οι Διεθνείς Συναντήσεις, παρά τα παραπάνω θετικά σημεία που αναφέραμε, δεν αρκούν για να ξεπεράσει το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα αυτήν την κρίση. Στις Διεθνείς Συναντήσεις συμμετέχουν κόμματα που στηρίζονται στον μαρξισμό - λενινισμό και άλλα που εδώ και δεκαετίες τον έχουν εγκαταλείψει. Αντικειμενικά, λοιπόν, είναι διαφορετικά τα συμπεράσματα που αντλούν από την Ιστορία τα ΚΚ που έχουν ως «πυξίδα» τους την επαναστατική κοσμοθεωρία και σε διαφορετικά συμπεράσματα και πολιτικές καταλήγουν εκείνα τα κόμματα που απλώς διατηρούν τον τίτλο «κομμουνιστικό», αλλά έχουν απεμπολήσει τις αρχές συγκρότησης ενός ΚΚ, τη θεωρία μας και την επαναστατική πράξη.

-- Ποια μπορούμε να πούμε πως είναι τα ζητήματα «αιχμής» στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη;

-- Τέτοια ζητήματα είναι η διαπάλη γύρω από τα ζητήματα της στρατηγικής, αφού υπάρχει προσκόλληση ΚΚ στην ξεπερασμένη από την ίδια τη ζωή «στρατηγική των σταδίων» προς το σοσιαλισμό. Μια τέτοια στάση οδηγεί σε αυταπάτες στήριξης ή και συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις, με διάφορα προσχήματα, όπως για να «ανακουφιστεί ο λαός», για τη «δημοκρατία», για την «κυριαρχία» και «ανεξαρτησία» από ξένες δυνάμεις. Βεβαίως, τέτοιες πολιτικές, που συνήθως συνοδεύονται με αυταπάτες για αστικές πολιτικές δυνάμεις και τη συνεργασία μαζί τους, κυρίως με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, κάνουν μεγάλη ζημιά στο κομμουνιστικό κίνημα. Εμποδίζουν τη χάραξη μιας πολιτικής συμμαχιών με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής. Αυτή η πολιτική γραμμή, που προκρίνει τη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων με τη σοσιαλδημοκρατία, ή το «αριστερό» τμήμα της, δεν έχει διδαχτεί από την Ιστορία και δεν λαμβάνει υπόψη της πως η σοσιαλδημοκρατία εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα έχει αποδειχτεί πως είναι ένας από τους βασικούς πολιτικούς «πυλώνες» λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος και βαρύνεται με το ίδιο σοβαρά εγκλήματα, όπως και οι «δεξιές» και «νεοφιλελεύθερες» δυνάμεις, σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δυστυχώς, όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά και στη Λατινική Αμερική και στην Ασία και στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, παραμένει κυρίαρχη σε πολλά ΚΚ η αντίληψη περί συγκρότησης «αριστερών» ή «κεντροαριστερών» κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, δηλαδή διαχείρισής του. Την ίδια ώρα γίνονται και βήματα, υπάρχουν κόμματα που προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες της ταξικής πάλης και, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, δείχνουν ωριμότητα σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στην εισηγητική ομιλία του σ. Δ. Κουτσούμπα, όσο και στην ομιλία του σ. Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚΤ, τέθηκαν σχετικά ζητήματα, που αξίζει να μελετηθούν από τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

-- Σε ποια άλλα ζητήματα επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην 21ηΔΣΚΕΚ;

-- Το ζήτημα της «ανάγνωσης» του σύγχρονου κόσμου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα, στο οποίο έγινε αντιπαράθεση μιας και διάφορα κόμματα εξακολουθούν λαθεμένα να περιορίζουν την έννοια του ιμπεριαλισμού, να την ταυτίζουν μόνο με την ισχυρότερη σήμερα χώρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Μια τέτοια προσέγγιση εξαϋλώνει την καπιταλιστική, εκμεταλλευτική φύση των άλλων καπιταλιστικών χωρών, τους σχεδιασμούς των αστικών τους τάξεων, τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται κ.ά. Ταυτόχρονα, προκαλεί σύγχυση και στο ζήτημα των συμμαχιών, όπου είδαμε να «ανασύρεται» η τακτική της συγκρότησης του «Λαϊκού Μετώπου», μια τακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες ιστορικές συνθήκες και έχει σήμερα δεχτεί δικαιολογημένη κριτική από πολλά ΚΚ. Στη νέα επανέκδοσή της στο «Λαϊκό Μέτωπο» ή «αντιιμπεριαλιστικό - αντιφασιστικό μέτωπο», που προτάθηκε από ορισμένα κόμματα, θα πρέπει να ενταχθούν τα ΚΚ, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, σοσιαλιστικές χώρες, όπως τις λένε, στις οποίες έχουν ήδη κυριαρχήσει καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, όπως η Κίνα και «οι χώρες που δέχονται επίθεση από τον ιμπεριαλισμό, όπως είναι η Συρία, το Ντονμπάς, το Ιράν και η Ρωσία». Πολλά κόμματα έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις σε ανάλογες λαθεμένες προσεγγίσεις, μιας και είναι άλλο ζήτημα το πώς τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και εντελώς διαφορετικό το κομμουνιστικό κίνημα να ακυρώσει την ιδεολογικοπολιτική του αυτοτέλεια και να ενταχθεί σ' ένα κακέκτυπο «Λαϊκό Μέτωπο» με αστικές τάξεις, που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.
Το ζήτημα του ρόλου των κομμουνιστών στην πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον πόλεμο, στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναδείχτηκε επίσης, σε πολλές τοποθετήσεις, χωρίς να λείπουν και λαθεμένες, αποπροσανατολιστικές προτάσεις περί δήθεν «αναμόρφωσης» του ΟΗΕ, άλλων καπιταλιστικών περιφερειακών ενώσεων και συστημάτων, που τάχα μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Βεβαίως, σε πολλές τοποθετήσεις υπογραμμίστηκε πως τέτοιες προσεγγίσεις «ξεχνούν» πως ο πόλεμος είναι «νύχι - κρέας» με τον καπιταλισμό, με τη διαπάλη των μονοπωλίων για τον φυσικό πλούτο, για τους δρόμους της Ενέργειας, για τα μερίδια των αγορών και πως αντικειμενικά η πάλη για την ειρήνη έχει συγκεκριμένο αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

-- Το ΚΚΕ έχει σημειώσει σε ντοκουμέντα του πως στις ΔΣΚΕΚ, εκτός από τη διαπάλη γύρω από ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, όπως είναι τα παραπάνω, πίεση ασκούν και γεωπολιτικά ζητήματα. Πώς αυτό εκδηλώνεται;

-- Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ δεν μπορούν να αποφύγουν τα γεωπολιτικά ζητήματα. Στο Κάλεσμα π.χ. της Διεθνούς Συνάντησης καταδικάστηκε η επιθετική στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο, η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της κατά της Υεμένης, ο πόλεμος της Τουρκίας κατά της Συρίας, οι παραβάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και η καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική αστική τάξη. Εννοείται και σε άλλες περιπτώσεις, πέρα π.χ από την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Είναι γνωστό πως η Κίνα διεκδικεί το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (Ανατολικής Θάλασσας) και εκεί σαφώς υπάρχουν ζητήματα εδαφικών διαφορών μεταξύ κρατών (π.χ. μεταξύ της Κίνας και του Βιετνάμ και των άλλων κρατών της περιοχής) για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών κ.ά. Ζητήματα, που τα κόμματα που συμμετείχαν στην 21η ΔΣΚΕΚ εκτίμησαν πως θα πρέπει να επιλύονται μέσα από την κοινή δράση των λαών, με ειρηνικά μέσα, με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών και του Διεθνούς Δικαίου.
Ανάγκη το πέρασμα σε φάση επαναστατικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

-- Θα πρέπει οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν το τι συζητιέται στις Διεθνείς 
Συναντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων τους;

-- Η ταξική πάλη διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο. Σαφώς για την κάθε χώρα έχει σημασία η πάλη των κομμουνιστών πρώτα απ' όλα στη χώρα τους, ωστόσο ακριβώς επειδή η πάλη έχει κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, έχει σημασία και η γνώση των εξελίξεων στον κόσμο, οι θέσεις και η στάση που κρατούν οι κομμουνιστές σε άλλες χώρες καθώς και ο συντονισμός της πάλης μας. Οι Διεθνείς Συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία μια φορά το χρόνο τα ΚΚ να τοποθετούνται, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις θέσεις τους. Τα υλικά των Διεθνών Συναντήσεων δημοσιεύονται σε διάφορες γλώσσες στην ιστοσελίδα των Διεθνών Συναντήσεων - http://www.solidnet.org. Οι κομμουνιστές όχι μόνον μπορούν και πρέπει να έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στη μια ή άλλη χώρα, αλλά και για το ποια είναι εκεί η στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
Επιπλέον, να σημειώσουμε πως δεν είναι μόνον οι Διεθνείς Συναντήσεις αλλά πραγματοποιούνται και Περιφερειακές Συναντήσεις που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, όπως είναι και η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, που οργανώνει το ΚΚΕ σε ετήσια βάση.
Οι κοινές δράσεις των ΚΚ και η αναγκαιότητα της επαναστατικής ανασυγκρότησης

-- Σε τι συμπεράσματα κατέληξε η 21ηΔιεθνής Συνάντηση;

-- Η 21η Διεθνής Συνάντηση κατέληξε στο Κάλεσμα, όπου βασικά περιγράφονται οι κοινές δράσεις στις οποίες υπήρξε συμφωνία να εστιάσουν την επόμενη χρονιά τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Το Κάλεσμα ήδη δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κοινή συμφωνία για δράσεις και αλληλεγγύη με απεργίες και άλλους αγώνες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αντιμετωπίζουν διώξεις και απαγορεύσεις και επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δράσεις ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του σοσιαλισμού και του επαναστατικού κινήματος, τιμώντας τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, και ιδιαίτερα καταδικάζοντας το αντικομμουνιστικό ψήφισμα που πρόσφατα υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δράσεις αλληλεγγύης στην Κούβα, που αντιμετωπίζει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική περικύκλωση του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Να απαιτήσουμε να τερματιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας. Δράσεις με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία. Δράσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, άλλους λαούς που αγωνίζονται. Δράσεις για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών ενάντια στην καταπίεση, στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση καθώς και αλληλεγγύη στους αγώνες της νεολαίας για το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Δράσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών συμφερόντων. Δράσεις εναντίον των ξένων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για το τέλος των όπλων μαζικής καταστροφής και άλλες κοινές πρωτοβουλίες.
Βεβαίως, πρέπει να είναι σαφές πως ο συντονισμός της δράσης των ΚΚ, όσο θετικός κι αν είναι εφόσον και στο βαθμό που επιτυγχάνεται, δεν είναι σε θέση να βγάλει το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα από την κρίση όπου βρίσκεται σήμερα.

-- Πώς, όμως, τελικά θα βγει από την κρίση το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα;

-- Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, που βρίσκεται σήμερα σε υποχώρηση και βλέπουμε να δυσκολεύεται να αντιδράσει στην επίθεση του ταξικού αντιπάλου, χρειάζεται να περάσει σε φάση επαναστατικής ανασυγκρότησης. Η επίθεση που δέχεται το κομμουνιστικό κίνημα διεξάγεται από την αστική τάξη «από τα έξω» με κατασταλτικά και ιδεολογικά - πολιτικά μέσα, αλλά και «από τα μέσα», δηλαδή με την επίδραση που ασκεί ο οπορτουνισμός. Χρειάζεται να δυναμώσει η επιχειρηματολογημένη και τεκμηριωμένη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης, που είναι μια σύνθετη υπόθεση, αλλά είναι αναγκαία. Συνδέεται με την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενδυνάμωση των ΚΚ στη χώρα τους. Κι αυτό απαιτεί να ξεπεραστούν λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες και αναπαράγονται με διάφορες μορφές σήμερα. Επιπλέον, πρέπει να μπουν γερές βάσεις στην εργατική τάξη, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ενισχύοντας την παρέμβαση των ΚΚ στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να διαμορφωθούν οι αναγκαίοι όροι, που θα δώσουν ώθηση στην επεξεργασία κοινής επαναστατικής στρατηγικής των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το Κόμμα μας στηρίζει διάφορες μορφές συνεργασίας των ΚΚ, όπως π.χ. είναι η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, όπου συμμετέχουν 30 ΚΚ της Ευρώπης, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου