Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Τερψιχόρη Παπαστεφάνου.


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία μαέστρος Τερψιχόρη Παπαστεφάνου.


Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου γεννήθηκε στο Βόλο και ένα από τα παιδικά της παιχνίδια ήταν ένα μαύρο πιάνο, που αργότερα θα την οδηγήσει στην Αθήνα για σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο.

Ο θάνατος του πατέρα της, και η αναπόφευκτη οικονομική πίεση, θα την κάνουν να αποδεχτεί την πρόταση του Μανόλη Καλομοίρη, το 1952, να αναλάβει τη
διεύθυνση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στα Τρίκαλα.

Φθάνει εκεί άγνωστη μεταξύ αγνώστων και της συστήνουν τον ΕΑΜίτη δικηγόρο, χορωδό και λάτρη της μουσικής, Λεωνίδα Παπαστεφάνου, που θα
γίνει το στήριγμά της, ο σύντροφός της στη ζωή μέχρι το θάνατό του, το '90, και πατέρας της κόρης τους, της πιανίστας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.

Το ωδείο οργανώνεται σε σταθερή βάση, ενώ η ιδιαίτερη αγάπη της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου στο χορωδιακό τραγούδι δημιουργεί παιδικές και μεικτές χορωδίες, όπου «οι χορωδοί αυτοί, παιδιά άσχετα σε κάθε έννοια μουσικής γνώσης, ρούφαγαν σαν σφουγγάρι και μάθαιναν με το αυτί έργα κλασικά, πολύ δύσκολα».

Η πρώτη εμφάνιση της Χορωδίας στο «Παλλάς», το Δεκέμβρη του 1955 προκάλεσε διθυραμβικές κριτικές, καθώς όλοι μίλησαν για «φως εκ Τρικάλων».

Το 1963 η Χορωδία Τρικάλων «συναντιέται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Επιτάφιο» του οποίου διασκεύασε για χορωδία η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου πραγματοποιώντας και το μέγα τότε τόλμημα να συνοδεύει τη Χορωδία λαϊκή ορχήστρα.
 

Η Χορωδία βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις των πραγματικών δημιουργών του πολιτισμού σε αυτόν τον τόπο, ενώ από τα σπλάχνα της θα «ξεπηδήσουν» ο διάσημος μπάσος, Δημήτρης Καβράκος και η Ελλη Σαράτση, δημιουργός της «Λέσχης του Δίσκου». Ομως το όνειρο δεν κράτησε πολύ, καθώς η ιδεολογική τοποθέτηση της δημιουργού της και του Λεωνίδα Παπαστεφάνου, κατ' αρχήν, και εκείνα τα «μικρά, τοπικά συμφέροντα» οδήγησαν στη διάλυσή της και στην εγκατάσταση των Παπαστεφάνου στην Αθήνα, το 1966.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου θα μελοποιήσει Ρίτσο, Βρεττάκο, Παναγιωτούνη, Ελλη Παπαδημητρίου και το «Ασμα Ασμάτων» στη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, έργα που θα ηχογραφήσει μετά τη μεταπολίτευση, δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα χορωδία, παιδιά της οποίας ήταν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και η Αλίκη Καγιαλόγλου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου