Επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να κάνει το μαύρο άσπρο, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό βάφτισε ως... «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας» τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελούν μόνιμη θηλιά για τους εργαζόμενους.
Έτσι, ενώ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση «κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα», ο ίδιος ομολόγησε ξανά την εκτίναξη των απολύσεων από την 1η ως την 20ή Μάρτη, οπότε και καταγράφηκαν 43.500 περισσότερες απολύσεις. «Από κει και πέρα καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το ύψος των απολύσεων», γιατί στις 20 Μάρτη πήραμε μέτρα, ανέφερε. Ομολογεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση άφησε επί 20 ολόκληρες την εργοδοτική ασυδοσία να οργιάσει με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αλλά και δυσμενείς αλλαγές εργασιακών σχέσεων για τις οποίες δεν λέει κουβέντα, για να έρθει μετά όχι να ακυρώσει τις απολύσεις αλλά να δώσει νέες «διευκολύνσεις» και ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που τις έκαναν, με κατόπιν εορτής «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας»... «Ρήτρες» που φυσικά δεν αναιρούν το πλήθος των εργαλείων που διαθέτει η εργοδοσία για να συνεχίσει τις απολύσεις, χωρίς να θεωρούνται τέτοιες, πχ. με τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως γίνεται με τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στα αεροδρόμια.
Αντίστοιχα προκλητικός ήταν ο ισχυρισμός του Γ. Βρούτση ότι στα μέτρα της κυβέρνησης «δεν υπάρχει πουθενά μισθολογική μείωση»! Ο ίδιος παραδεχόταν πριν μερικές μέρες σε άλλη συνέντευξή του ότι με την νέα ρύθμιση για τον ορισμό μονομερώς από τον εργοδότη «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης», η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα εργαλείο ευελιξίας, «να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις». Επιχειρώντας να «στρογγυλέψει» τα παραπάνω, ανέφερε τώρα ότι η εκ περιτροπής εργασία, την επιβολή της οποίας διευκολύνει ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση με την εν λόγω ρύθμιση, αποτελεί κομμάτι του τεράστιου αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου ήδη από το 1990, και πως το μόνο που κάνουν σήμερα είναι να την συνοδεύουν από πάνω και με ένα... «καλάθι ευεργετικών διατάξεων, αναστολών φόρων και εισφορών» για την εργοδοσία. Τη στιγμή μάλιστα που η εργοδοτική ασυδοσία οργιάζει με κάθε τρόπο και η κυβέρνηση έχει «αποτραβήξει» τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι είναι... «στη διακριτική ευχέρεια εργοδότη – εργαζόμενου να υπάρχει να συννενόηση» (!), «να βρουν τρόπους ισορροπίας»...
Να σημειωθεί επίσης ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ νωρίτερα ισχυριζόταν ότι «κανένας εργαζόμενος δεν μένει εκτός», παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την στήριξη των εργαζομένων που δουλεύουν με εργόσημο.
(Διαβάστε περισσότερα για τα νέα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)
Τα διαδικαστικά ζητήματα
Ο Γ. Βρούτσης αναφέρθηκε τέλος στα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη αναγγελθεί (για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί με κρατική εντολή η λειτουργία τους, για τους κλάδους που πλήττονται, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, τους απολυμένους κτλ.), τα οποία αποτυπώνονται αναλυτικά σε νέα κοινή υπουργική απόφαση (δείτε στο τέλος της είδησης σε συνημμένο αρχείο όλο το ΦΕΚ).Δίνοντας μια εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στα εν λόγω μέτρα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι 270.197 επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε 392.272 εργαζόμενους.
Για να πάρουν οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες. θα πρέπει από την 1η Απρίλη να μπουν και να κάνουν δήλωση στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου (supportemployees.yeka.gr), αφού πρώτα προηγηθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση της εργοδοσίας στο σύστημα «Εργάνη». Ειδικότερα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που η λειτουργία τους ανεστάλη με κρατική εντολή, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από 1 ως 10 Απρίλη, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους (αναλυτικές πληροφορίες στο ΦΕΚ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου