Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Το σενάριο της συνδιαχείρισης βάζει στο «τραπέζι» η Αγκυρα, υπό τις «ευλογίες» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, έστειλε μήνυμα για «διάλογο» με την Ελλάδα, βάζοντας ανοιχτά στο «τραπέζι» το σενάριο της συνδιαχείρισης, την ώρα που «τρέχουν» οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για «διευθετήσεις» στην περιοχή και το παζάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα.


«Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, από την Ατάλλεια, προσθέτοντας πως «ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ιταλό ομόλογο του Λ. Ντι Μάιο, και δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε» με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι η Τουρκία και η Ιταλία θα συνεργαστούν για το ζήτημα της Λιβύης, παρέχοντας μια ακόμη ένδειξη για το παζάρι που διεξάγεται ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Ευρωπαίους «εταίρους» της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Μ. Τσαβούσογλου, υπονόησε ότι η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης. Έτσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία, σημειώνοντας: «Βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού»!!!

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας διαφημίστηκε από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς και άλλους «συμμάχους» ως «οδηγός» για τις διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Η δε Τουρκία υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα αποδέχθηκε μειωμένη επήρεια των νησιών.

Σε όλο αυτό το επικίνδυνο πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί και η επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης, που στην πράξη οδηγεί σε «διαγραφή» της επήρειας του Καστελόριζου και ακύρωση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ανοίγοντας μετά το δρόμο και για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την Τουρκία.

«Αέρα στα πανιά» και τις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης δίνει και η στήριξη που παρέχει η Ελληνική κυβέρνηση στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η αποδοχή από μέρους της του στόχου για παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου