Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο και ο λογαριασμός στο λαό

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ

Με το «καλάθι» γεμάτο αντεργατικά μέτρα, εισφοροαπαλλαγές, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, από τη φοροληστεία και το ξεζούμισμα του λαού, ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο, για τις καθιερωμένες εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.


Ηδη εξάλλου, εδώ και μέρες, τα κυβερνητικά επιτελεία έσπευσαν να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν για εξαγγελίες σχετικά με ελαφρύνσεις σε τμήματα του λαού, μιλώντας για «βαρύ χειμώνα» που είναι μπροστά, αλλά και επικαλούμενοι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν επίσης από το βήμα της ΔΕΘ, που κι αυτά βέβαια αφορούν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, και από το βήμα της ΔΕΘ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει:

-- Την επέκταση των αντεργατικών μέτρων που νομοθέτησε με τις περιβόητες ΠΝΠ όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού με μειώσεις μισθών, «απογείωση» της ευελιξίας, νέες ανατροπές στις ΣΣΕ, κι ενώ στο «μπουκέτο» προστέθηκαν εσχάτως τα μέτρα για τις απλήρωτες υπερωρίες για όσους μπαίνουν σε καραντίνα, η «προσαρμογή» του Δώρου Χριστουγέννων στα κουτσουρεμένα επιδόματα κ.ο.κ. Αυτά μάλιστα τα μέτρα που εντείνουν παραπέρα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως... προστασία της εργασίας!

-- Την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, που αναμένεται να συνδυαστεί και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο περιβόητο «σχέδιο Πισσαρίδη». Το μέτρο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το μοναδικό «μόνιμο μέτρο» που έχει «κλειδώσει» για το 2021 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που βρίσκεται στα σκαριά. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «εξαγγείλει» ξανά παρουσιάζοντας προκλητικά ως «παροχή» την απόδοση ενός μέρους από τα κλεμμένα αναδρομικά των συνταξιούχων.

-- Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κι ενώ η κυβέρνηση ΝΔ με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο έχει ήδη ψηφίσει τη δεύτερη δόση μείωσης των συντελεστών φορολογίας στις επιχειρήσεις που θα «τρέχει» από την επόμενη χρονιά, για να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες, με μεγάλους ωφελημένους τις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους που συγκεντρώνουν τη συντριπτικά μεγάλη μάζα των κερδών.

Αποκαλυπτικά εξάλλου για το ποιος πληρώνει το μάρμαρο των απανωτών φοροαπαλλαγών και των προνομίων που επεκτείνονται στο κεφάλαιο είναι τα πρόσφατα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, που δείχνουν ότι το πρώτο 7μηνο του έτους οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πληρώσει λιγότερο και από το 3% της συνολικής φορολογίας!

Την ώρα που η εικόνα αυτή της άγριας φοροληστείας σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες θα συνεχίζεται, στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ πλασάρονται ως φοροελαφρύνσεις μέτρα όπως η παράταση των προσωρινών μειώσεων σε κατηγορίες του ΦΠΑ για την «τόνωση» του τζίρου των επιχειρηματιών, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης στην εισφορά αλληλεγγύης με τη μορφή προσωρινού μέτρου για το 2021, όπως και η πιθανότητα κάποιας ελάχιστης μείωσης του ΕΝΦΙΑ που τάχα θα καταργούσαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση και που τα «ραβασάκια» του θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται κανονικά τις επόμενες μέρες στα λαϊκά στρώματα.

-- Επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με «προμετωπίδα» μεταξύ άλλων το νέο πτωχευτικό δίκαιο που κατέθεσε η κυβέρνηση πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο στην κατεύθυνση απαλλαγής των τραπεζικών ομίλων από τα «κόκκινα» δάνεια σηματοδοτεί γενικευμένη επέλαση στη λαϊκή κατοικία και προβλέπει τη μετατροπή του λαού σε «νοικάρη στο σπίτι του», υπό τη μόνιμη απειλή έξωσης, προκειμένου να βγει «κι από τη μύγα ξίγκι».

Χρήμα με ουρά και αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο

Ολα αυτά με φόντο τις διεργασίες που συνεχίζονται αμείωτες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη και αμέσως μετά το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την περίοδο 2021 - 2023.

Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ΝΔ για την περίοδο 2021 - 2025, έρχεται να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση νέου ΕΣΠΑ, για τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από τα ταμεία της ΕΕ, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό στην επόμενη 5ετία (2021 - 2025) φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 2 δισ. σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τριπλασιασμό των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το ύψος του ΠΔΕ κυμαινόταν γύρω στα 650 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα».

Την ίδια ώρα, το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτώβρη, θα ενσωματώνει και προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» με άξονα τους τρόπους χρηματοδότησης των κρατικών παρεμβάσεων για τους ομίλους, όπως και την προώθηση συνολικά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα σαρώσουν παραπέρα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» μεταφράζεται σε νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο τη «μεγέθυνση» της μέσης ελληνικής επιχείρησης και τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων μέσω υπεραποσβέσεων, που για το λαό σηματοδοτούν παραπέρα φοροληστεία, μεταξύ άλλων με «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την «τόνωση» των επενδύσεων και των εξαγωγών, κίνητρα για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς σε συνδυασμό με την «ανάπτυξη» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα «SURE», της ΕΕ, ξελαφρώνοντας την εργοδοσία από εργατικό «κόστος» με την ταυτόχρονη «διευθέτηση» στο χρόνο εργασίας, όπως και αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση και εδώ τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

Αντιλαϊκά παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σε επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ παραπέμπονται οι αποφάσεις γύρω από το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 2021, με γνώμονα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης την Παρασκευή, ο επίτροπος Οικονομικών της Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε βαθιά ύφεση, η οποία μάλιστα είναι άνισα κατανεμημένη μεταξύ των κρατών - μελών. Δείχνοντας στην κατεύθυνση παράτασης της ρήτρας γενικής διαφυγής, στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, επανέλαβε ότι «οι περισσότερες χώρες δεν θα έχουν καλύψει τις απώλειες στα τέλη του 2021 και γι' αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηριχθεί η οικονομία».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την άνιση, ατελή και ασύμμετρη ανάκαμψη που έχουμε παρατηρήσει στο γ' τρίμηνο μετά από ένα πολύ καταστροφικό β' τρίμηνο», σημειώνοντας ότι «η διευκολυντική νομισματική πολιτική χρειάζεται τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Π. Ντόναχιου σημείωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στο να παγώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. 

Ολοι αναγνωρίσαμε ότι το σωστό είναι αυτήν τη στιγμή να έχουμε πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου