Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Με απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα θα τιμηθεί η Πρωτομαγιά


Στην κλιμάκωση της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης με το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, 135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της ζωής τους. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο κανάλι «Κontra» σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι ρυθμίσεις στη ζωή της εργατικής τάξης με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη, την κατάργηση του 8ωρου και τη θέσπιση του 10ωρου. «Ο εργοδότης θα αποφασίζει πόσες ώρες θα δουλεύουμε καθημερινά, πότε και πώς θα παίρνουν ρεπό οι εργαζόμενοι. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας μετά την κατάκτηση του 8ωρου, που οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται με χρηματικό αντίτιμο, αλλά με ώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ανατροπή οποιασδήποτε έννοιας του ελεύθερου χρόνου και του οικογενειακού προγραμματισμού».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που εμφανίζει δήθεν φιλολαϊκό το νομοσχέδιο και υπενθύμισε πως ανάλογα επιχειρήματα επικαλούνταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας. «Πρόσχημα τότε ήταν η ανάγκη για μειωμένες ώρες σε εργαζόμενες μητέρες και φοιτητές και σήμερα φτάσαμε οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης να είναι περισσότερες από εκείνες της πλήρους», υπογράμμισε ο Αλ. Περράκης.

Όσον αφορά την τηλεργασία, σημείωσε πως η εμπειρία ένα χρόνο τώρα, απέδειξε πως χρησιμοποιήθηκε σε βάρος των εργαζομένων που ήταν επί 24 ώρες στη διάθεση των εργοδοτών και πρόσθεσε πως κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο εργασίας.

Καταλήγοντας, επισήμανε την ανάγκη του ξεσηκωμού των εργαζομένων στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της συσπείρωσης γύρω από τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα σωματεία. Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που μετέφεραν στις αργίες του Πάσχα τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σημείωσε πως η ΕΓ του ΠΑΜΕ καλεί στον απεργιακό εορτασμό στις 6 Μάη και ήδη αποφάσεις έχουν λάβει Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για να τιμήσουν την επέτειο και τους αγώνες της εργατικής τάξης όπως τους αρμόζει.

 

1 σχόλιο:

  1. Η Πρωτομαγιά δεν είναι Πασχαλινή αργία για 4ήμερο, είναι απεργία!

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου