Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Συμφώνησαν τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΠΑΪΑΤ

Από την Ινδία έως την επίσκεψη του «υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου» στην Αθήνα, που προανήγγειλε... ο Αμερικανός πρέσβης, η κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα» σε κάθε βρωμοδουλειά

Για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μετέβη χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Δένδια, για συνεννοήσεις πάνω στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη λεγόμενη εξωτερική πολιτική.

Από πλευράς Δένδια έγινε γνωστό ότι συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για την επικείμενη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Σημειωτέον, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την Ινδία στρατηγικό εταίρο και είναι μια από τις χώρες κλειδιά του Ινδο-Ειρηνικού πάνω στις οποίες χαράσσουν τη γραμμή ανάσχεσης της Κίνας.

Από πλευράς Πάιατ έγινε γνωστό ότι η συνάντηση έγινε πάνω στο «μομέντουμ» της πρόσφατης «πολύ επιτυχημένης» επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις ενάντια σε Κίνα και Ρωσία. Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε επίσης ότι συζήτησαν πάνω στο πώς μπορούν να προωθήσουν τη διμερή «σχέση ασφαλείας», «τα πολλά κοινά συμφέροντα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εντονότερης εμπλοκής στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τη διοργάνωση του λεγόμενου Βαλκανικού Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία, το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Πάιατ, αναγνωρίζοντας αυτές τις ...προσπάθειες της Αθήνας έλεγε πριν από μερικές μέρες στο «Star», ότι «υπάρχει ένας σημαντικός ελληνικός ρόλος στα Δυτικά Βαλκάνια». Χαιρετίζοντας, δε, τη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, τόνιζε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει διαδραματίσει έναν οραματιστικό ρόλο στην οικοδόμηση πάνω στην κληρονομιά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ηταν πολύ εμπνευσμένο να δούμε την ταχεία εξομάλυνση των ελληνικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και πώς αυτό έχει ξεκλειδώσει έναν πιο στρατηγικό ρόλο για την Ελλάδα, όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, όπως και την καλύτερη ελληνοβουλγαρική σχέση σε χίλια χρόνια», πρόσθεσε.

Χαιρέτισε, εξάλλου, το πρόσφατο ταξίδι Δένδια στο Κόσοβο, και, προαναγγέλλοντας ο πρέσβης των ΗΠΑ τις επόμενες κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου θα είναι εδώ στην Αθήνα τις επόμενες μέρες». Υπογράμμισε, δε, ότι «αυτές οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τη Σερβία, αυτές είναι χώρες που πρέπει να κάνουν ακόμη εργασίες όσον αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση, όσον αφορά την πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προωθώντας τις προοπτικές τους για την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος από αυτήν την άποψη και είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση», εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευαρέσκειά του.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση ασφαλείας, οι δύο κυβερνήσεις προχωρούν τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, που διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών σε μια σειρά από στρατηγικές τοποθεσίες όπως Αλεξανδρούπολη, Σκύρος, Λάρισα και φυσικά Σούδα, την οποία ο πρέσβης χαρακτήρισε «πραγματικά μοναδική». «Είναι το κόσμημα στο στέμμα της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας. Είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για το ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας «τον κρίσιμο ρόλο που θα συνεχίσει να παίζει η Σούδα».

Κάτι που αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά στην πράξη. Ενδεικτικά, χτες άλλο ένα αεροσκάφος των Αμερικανών, συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού τους, τύπου «EP-3E» απογειώθηκε από τη Σούδα, σε άλλη μια αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR), στα ανοικτά της Λιβύης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και πάντα στο πλαίσιο της ακόμα πιο στενής διασύνδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, 15/6 έως 17/6, ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης μετείχε στο 28ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διεξήχθη στο Wiesbaden της Γερμανίας, με μέριμνα της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF).

Στο Συνέδριο, το οποίο αποτελεί μια από τις κορυφαίες δραστηριότητες που αφορούν στη συνεργασία για την ευρωατλαντική «άμυνα» στην Ευρώπη, μετείχε ο διοικητής της USAREUR-AF, αρχηγοί Στρατών Κρατών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, και εκπρόσωπος από το Ισραήλ. Κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν ο «εκσυγχρονισμός των χερσαίων δυνάμεων», ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον πολέμου. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, μάλιστα, ο Α/ΓΕΣ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό James C. McConville. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΓΕΣ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου