Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Απαραίτητες οι αλλαγές στο καταστατικό της ΠΝΟ


ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις από την ψηφοφορία για εκλογή γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας

Με αλλαγή βάρδιας στη θέση του γενικού γραμματέα, αλλά χωρίς να μπει στο τραπέζι της συζήτησης η ανάγκη για αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε χτες το 30ό έκτακτο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Οι αντιπρόσωποι των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έθεσαν στο σώμα την πρόταση πάλης που έχουν διαμορφώσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, καθώς και πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων, τα οποία υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους.

Οι αντιπρόσωποι των τριών σωματείων αποχώρησαν από το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου, δηλαδή από την ψηφοφορία για τον νέο γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχουν θέσει για αλλαγές στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο που καθόρισε την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου.

Νέος γενικός γραμματέας εξελέγη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, Μανώλης Τσικαλάκης.

«Η σύγκληση του Εκτακτου Πανναυτικού Συνεδρίου πραγματοποιείται σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων, με την κυβέρνηση της ΝΔ συνέχεια των προηγούμενων, να υλοποιεί τις επιλογές της ΕΕ, των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, για φθηνότερη εργατική δύναμη, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, μιλώντας στις εργασίες του Συνεδρίου. Με την παρέμβασή του, τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπρόσωποι του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρθηκαν στους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες, τα συλλαλητήρια και τις πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση. Οι κινητοποιήσεις αυτές «πραγματοποιήθηκαν κόντρα στην ένταση της καταστολής, των εφοπλιστικών παρεμβάσεων, με ασφαλιστικά μέτρα και των επαίσχυντων δικαστικών αποφάσεων, να βγάζουν παράνομες τις απεργίες», σημείωσε ο Θ. Ευαγγελάκης και πρόσθεσε πως «οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις ακυρώθηκαν για άλλη μια φορά στους καταπέλτες των καραβιών, από την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των συνδικάτων, των ταξικών δυνάμεων».

Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσαν την παραλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΝΟ από τον Δεκέμβρη του 2019, τις ευθύνες του γγ και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που επιδόθηκαν «σε μια δικαστική διαμάχη για την διαδοχή της καρέκλας», την ίδια στιγμή που εξελισσόταν σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές.

Οσον αφορά το καταστατικό της Ομοσπονδίας, τους όρους λειτουργίας της που απορρέουν από αυτό και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που αποτυπώνονται, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ υπενθύμισε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να συζητηθούν στο Συνέδριο συγκεκριμένες αλλαγές, που απορρίφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο.

«Ας αναρωτηθεί ο κάθε σύνεδρος: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή επιθετικότητα των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όταν διατηρείται στην Ομοσπονδία αυτό το καταστατικό με βάση τον ν.330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα;», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν ναυτεργατικά σωματεία που δεν εφαρμόζουν την απλή αναλογική, ενώ εμφανίζουν καταγεγραμμένες νοθείες στις αρχαιρεσίες τους. «Ας αναρωτηθεί ο κάθε σύνεδρος αν αγγίζει τον ναυτεργάτη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αν τον ενθαρρύνει να συμμετέχει δραστήρια για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχει στο καράβι, στο σπίτι του, ή τον οδηγεί στην απραξία, την απογοήτευση, γεγονός που επιδιώκει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τις λιγότερες αντιστάσεις», πρόσθεσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου