Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/07/1770

Ο Οθωμανικός στόλος καταστρέφεται στη Σμύρνη από τον Ρωσικό (Ναυμαχία του Τσεσμέ). Ακολουθούν αντίποινα και σφαγές εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της πόλης.

07/07/1822

Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο.

Ακολουθώντας την τακτική της «καμένης γης» του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ, διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.

07/07/1828

Υπογράφεται Πρωτόκολλο για την αποστολή Γαλλικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο εναντίον του Ιμπραήμ. Τα οθωμανικά και αιγυπτιακά στρατεύματα αποχώρησαν τελικά από την Πελοπόννησο χωρίς ιδιαίτερες μάχες.

07/07/1860

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γκούσταβ Μάλερ.

07/07/1893

Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908. Ο ενθουσιασμός του για την επανάσταση του 1917 θα εκφραστεί από την αρχή: «Αυτή είναι η δική μου επανάσταση. Πήγα στο Σμόλνι. Δούλεψα. Έκανα κάθε είδους δουλειά».

Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

07/07/1908

Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας.

07/07/1929

Εκατό χωροφύλακες κάνουν επιδρομή στο χωριό Μακρυνίτσα για να ξαναδώσουν πίσω το κοινοτικό δάσος σε ιδιώτη επιχειρηματία. Οι χωροφύλακες πυροβολούν εναντίον των αγροτών και σκοτώνουν έναν. Η κηδεία του θύματος μετατρέπεται σε διαμαρτυρία σύσσωμου του χωριού, ενώ στο πλευρό των αγροτών σπεύδουν και πολλές αντιπροσωπείες εργατών από τον Βόλο.

07/07/1936

Γεννιέται ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, ο καλλιτέχνης και αγωνιστής, σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Με τα τραγούδια του, συντρόφεψε το λαό μας στις αναζητήσεις και τους αγώνες του. 

Νίκος Ξυλούρης

07/07/1937

Ξεκινά ο Β’ Ιαπωνοκινεζικός πόλεμος. Τα ιαπωνικά στρατεύματα, αφού χτύπησαν κινεζικά τμήματα στη γέφυρα Λιουνγκουτσάο, έξω από το Πεκίνο, άρχισαν να εισβάλλουν στη Βόρεια Κίνα και γρήγορα άπλωσαν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους και στις άλλες κινεζικές επαρχίες.

Ο πόλεμος έληξε ουσιαστικά με την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 8 χρόνια αργότερα.

07/07/1941

Αρχίζει το ένοπλο αντάρτικο στη Σερβία κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

07/07/1941

Οι – ουδέτερες ακόμη - ΗΠΑ αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ισλανδία, για την αποτροπή κατάληψής της από τις δυνάμεις του Άξονα και την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος στον Ατλαντικό.

07-10/7/1943

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΟΥΡΙΤΣΑΣ (Μυρτιάς)


Στις 7 Ιουλίου 1943 έφθασε από την οργάνωση του ΕΑΜ Αγρινίου στο αρχηγείο του 2ου Τάγματος του 2/39 συντάγματος του ΕΛΑΣ (Τριχωνίδας), που είχε την έδρα του στον Άγιο Βλάση το παρακάτω σήμα: «Πληροφορία εξακριβωμένη: εντός των ημερών τμήμα του κατοχικού στρατού θα μεταβεί στο Θέρμο για εγκατάσταση στρατιωτικής βάσεως. Παρακαλούμε όπως καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ματαίωσή της».

07/07/1943

Συνέρχεται η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη ανταρτών, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, καθώς και αντιπρόσωποι των αντάρτικων κινημάτων της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

07/07/1944

Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ χτυπά τους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στην πόλη των Γιαννιτσών.

07/07/1946

Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί κτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του Ριζοσπάστη.

07/07/1951

Ξεσπά απεργία 120.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα λήξει στις 22/7, λόγω της προδοσίας του αγώνα από την ΑΔΕΔΥ.

07/07/1981

Την εγκατάσταση πυραύλων Κρουζ στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

07/07/1995

Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για διαφθορά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιάνι ντε Μικέλις.

07/07/2005

Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.

 

10 σχόλια:

  1. 07/07/1946

    Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί κτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του Ριζοσπάστη........ Το 7ο Συνέδριο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1945 έπρεπε να έχει βάλει στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και να ρίξει όλο το βάρος στον ΔΣΕ πριν προλάβει να ανασυγκροτηθεί το καπιταλιστικό κράτος. Αυτό πίεζε απο την 1η μέρα που γύρισε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Δυστυχώς η ύπαρξη του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...ΛΑΟΚΡΑΤΊΑ ΕΥΡΟΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.... μας καθυστέρησε μέχρι τέλη του 1947 με καταστροφικά αποτελέσματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 07/07/1946
    Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί κτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του Ριζοσπάστη.
    Το όργιο της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας.
    Στο στόχαστρο οι αγωνιστές της Αντίστασης
    Για την εφαρμογή και επιτυχία αυτού του στόχου, την εξόντωση του ΕΑΜικού κινήματος και της Αριστεράς, εξαπολύθηκε αιματηρό τρομοκρατικό όργιο κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Εκτός από τις επίσημες κρατικές δυνάμεις (που δεν τους επαρκούσαν) το κράτος, με την υπόδειξη και καθοδήγηση των Αγγλων, συγκρότησε ένα τεράστιο παρακράτος με δυνάμεις κρούσης. Διάφορες ληστοσυμμορίες, όπως των Σούρλα, Καλαμπαλίκη, Μαγγανά, Βουρλάκη, Αντών Τσαούς, κ.ά. Στα χρόνια αυτά, δρούσαν στην Ελλάδα 166 μικρές και μεγάλες συμμορίες. Οι συμμορίες αυτές αποτελούνταν από δοσίλογους, συνεργάτες των κατακτητών, ταγματασφαλίτες, κακοποιούς, ένοπλες φασιστικές ομάδες, που εφάρμοζαν τη σφαγή και τη λεηλασία. Σκότωναν, έκαιγαν, βίαζαν γυναίκες και κορίτσια. Μέσα σ’ ένα χρόνο, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, βιάστηκαν 165 γυναίκες και κούρεψαν σύριζα τα μαλλιά σε εκατοντάδες άλλες ΕΠΟΝίτισσες. Εγιναν ομαδικές συλλήψεις, άγρια βασανιστήρια, ομαδικές δολοφονίες.
    Στην Αλεξανδρούπολη συνέλαβαν 200 στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Στην Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, σε όλη τη Μακεδονία, συνέχιζαν το τρομοκρατικό και δολοφονικό όργιο ο Τσαούς Αντών, με τις συμμορίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2
    Ο καθηγητής Α. Σβώλος, που περιόδεψε τη Μακεδονία, δήλωσε στις 3 Νοέμβρη 1945, στους δημοσιογράφους, ότι «οι μοναρχοφασιστικές οργανώσεις ασκούν φρικιαστική τρομοκρατία,. Στις διώξεις, τις συλλήψεις, στα βασανιστήρια συμμετέχουν και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας».
    Στην Πελοπόννησο – Πάτρα, Κόρινθο – οι ηγέτες του ΕΑΜ, Πασαλίδης – Λούλης – Ν. Γρηγοριάδης δέχτηκαν επιθέσεις από δεξιούς τρομοκράτες και τραυματίστηκαν.
    Οι ληστοσυμμορίες είναι ασύδοτες. Τον Αύγουστο του 1946 ο Κώστας Βιδάλης, συντάκτης του «Ριζοσπάστη», δολοφονείται στο χωριό Μελλία
    Στις 17 Οκτώβρη 1945 ομάδα Χιτών δολοφόνησε στην Πάτρα, τον πιεστή της ΕΑΜικής εφημερίδας «Ελεύθερη Αχα`ϊα», Νίκο Σπυρόπουλο και την επομένη, στη διάρκεια της πάνδημης κηδείας του, η Αστυνομία έκανε χρήση των όπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο χαρτεργάτης, Ι. Ελευθεριάδης και ο αστυφύλακας Παν. Μπελεζώνης, που είχε αρνηθεί να πυροβολήσει. Στον Πειραιά έγινε επίθεση στα γραφεία του «Ριζοσπάστη». Στην Αθήνα, με την ανοχή της Αστυνομίας, οι Χίτες κακοποίησαν τους ΕΛΑΣίτες, που πουλούσαν τον «Ριζοσπάστη». Εκαψαν τα γραφεία του ΚΚΕ στην Καισαριανή και σκότωσαν δύο στελέχη του ΚΚΕ, τον Κ. Μακαρώνα και τον Γ. Γιώση. Στη Θεσσαλία, οι Σούρληδες έπιασαν και έσφαξαν τον κομμουνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη. Την ανάκριση και τη σφαγή παρακολούθησε και Αγγλος αξιωματικός. Στο Βόλο συνέλαβαν 11 πατριώτες και τους εκτέλεσαν έξω από την πόλη, ύστερα από τη δολοφονία του τρομοκράτη Μαριόλη. Στην Αθήνα, στην πλατεία Ομονοίας, το επίσημο κράτος της ΕΣΑ συνέλαβε την δασκάλα Πέπη Καραγιάννη. Την υπέβαλαν σε αφάνταστα βασανιστήρια, τη βίασαν μέσα σε κρατική υπηρεσία και τελικά την καταδίκασαν για κατασκοπία. Χτύπησαν το λαό, που γιόρταζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Εγιναν επιθέσεις στο θέατρο Ενωμένων Καλλιτεχνών και αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3
    Στην ύπαιθρο, οι φασιστικές συμμορίες αντικατέστησαν το επίσημο κράτος. Δρουν ανεξέλεγκτα. Τρομοκρατούν, δολοφονούν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Βιάζουν γυναίκες ή τις υποβάλλουν στην εξευτελιστική «τιμωρία» του κουρέματος. Καίνε τις λέσχες της ΕΠΟΝ. Εκβιάζουν, ληστεύουν και λεηλατούν περιουσίες. Σπέρνουν τον τρόμο.
    Ομολογίες και αριθμοί
    Το εγκληματικό αυτό έργο των συμμοριών, το ομολογούν ακόμη και σε επίσημες εκθέσεις διάφοροι πολέμιοι της Αριστεράς και φανατικοί αντικομμουνιστές. Ετσι η Αγγλική Κοινοβουλευτική Αποστολή Κοξ γράφει στην έκθεσή της, για τις συμμορίες της Δεξιάς: «Ασχολούνται με την τρομοκρατία των χωριών και εκβιάζουν οποιονδήποτε πλούσιο, ο οποίος θα είχε αρκετά να πληρώσει».
    Οι καταδιώξεις, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Στις 10 Δεκέμβρη 1945, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Ρέντης, ανακοίνωσε, ότι ως τότε διώχτηκαν 80.000 άτομα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, για κατοχικά αδικήματα, από τα οποία 40.000 βρίσκονταν στις φυλακές, ως υπόδικοι ή κατάδικοι, ενώ υπήρχαν άλλες 48.000 δικογραφίες.
    Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία του ΕΑΜ και της Εθνικής Αλληλεγγύης, ο αιματηρός απολογισμός της κυβερνητικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, μέσα σ’ ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, ήταν:
    – Νεκροί: 1.192
    – Τρομοκρατικές ενέργειες: 6.413
    – Συλληφθέντες: 70.000
    – Βιασμένες γυναίκες: 165
    – Ληστείες: 6.567
    – Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572
    – Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: πάνω από 100.000
    – Συμμορίες, που δρούσαν: 166
    – Παράνομα οπλοφορούντες της Δεξιάς: 20.000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 Καλή χώνεψη.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ

      ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ
      https://ethniki-antistasi-dse.gr/istoria-dse-14.html

      Διαγραφή
    3. Χρειαζόταν ΚΚΕ με Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα διεκδικούσε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. ΔΣΕ Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης δεν θα υπήρχε χωρίς τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Ολα θα είχαν τελειώσει ...όμορφα ευρωκομουνιστικά.... με το ΕΓΚΛΗΜΑ στην Βάρκιζα το 1945. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικές τρίχες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Η πείρα διδάσκει

    Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

    Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

    Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

    Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

    Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

    Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
    Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε καπιταλισμό απο το 1830https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoys και πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα σύμφωνα πάντα με το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ που αρχές του 1917 εξηγεί στον Γκρόιλιχ γιατί είναι Ιμπεριαλιστική χώρα η ...ΕΛΒΕΤΙΑ....https://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html?zx=416cec47704c7f3d Καλή χώνεψη..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. ....Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε από τη δοσίλογη Δεξιά και τους Αγγλους προστάτες της. Η συμφωνία προέβλεπε την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, την ισοτιμία και δημοκρατία για όλους, την ελεύθερη εκδήλωση των πολιτικών φρονημάτων, το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και την κατάργηση κάθε ανελεύθερου νόμου.
    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τήρησαν τους όρους της συμφωνίας, υποχρεώνοντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ να παραδώσουν – με συντριμμένη καρδιά – τα τιμημένα στις μάχες, κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους, όπλα. Αντίθετα, η δοσίλογη Δεξιά, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των Αγγλων ιμπεριαλιστών, όχι μόνο τους παραβίασε και τους ποδοπάτησε, αλλά χρησιμοποίησε το γεγονός αυτό, για να κερδίσει χρόνο και να οργανώσει το μεταπολεμικό κράτος της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας από δοσιλόγους και συντηρητικά στοιχεία. Πρώτιστος στόχος της, η συντριβή του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, προγεφύρωμά τους στα Βαλκάνια, ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.https://ethniki-antistasi-dse.gr/istoria-dse-14.html...... Η Συμφωνία παραβιάστηκε απο τους Καπιταλιστές που δεν είχαν κανένα λόγο να την εφαρμόσουν. Φοράνε πάντα τα ταξικά γυαλιά τους και έκαναν το ταξικό τους καθήκον. Η Τραγωδία βρίσκεται απο την μεριά των Κομμουνιστών που ο οπορτουνισμός είχε καταστρέψει τα ταξικά γυαλιά μας απο το 1935 με το πέρασμα της Κ.Δ στον οπορτουνισμό με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... άρα χωρίς ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα διεκδικούσε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου