Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτε η Κομισιόν για την άσκηση «Defender Europe 21»


 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ότι δεν γνωρίζει τίποτε ισχυρίζεται η ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της στην πολύμηνη ΝΑΤΟικη άσκηση - μαμούθ «Defender Europe 21». Στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, πίσω από υπεκφυγές επιχειρεί να αποκρύψει τους σχεδιασμούς αυτής της επικίνδυνης για τους λαούς άσκησης αλλά και για τη συμμετοχή σε αυτή της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχει στην άσκηση "Defender Europe 21" με επικεφαλής τις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τους στόχους ή τις συνέπειες της συγκεκριμένης άσκησης». Με το παραπάνω απόσπασμα από την απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται με σκοπιμότητα να πάρει θέση για τις συνέπειες που έχουν οι επικίνδυνες ΝΑΤΟικές ασκήσεις αλλά και την ενεργή συμμετοχή των κρατών-μελών σε αυτές. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να επιχειρεί η ΕΕ να αποποιηθεί τις ευθύνες της, την ίδια ώρα που 21 από τα συνολικά 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενταγμένα στην ΕΕ.

Εξίσου προκλητικό είναι το γεγονός, ότι η ΕΕ προκειμένου να μην δώσει σαφείς εξηγήσεις για τις πολεμικές προετοιμασίες της «κρύβεται» πίσω από τα κράτη-μέλη της, που οργανώνουν τέτοιες ασκήσεις όπως η «Defender Europe 21», ενώ αναπτύσσονται την ίδια περίοδο και στο ίδιο πεδίο δράσης οι σχηματισμοί όπως πχ η «Κοινή Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO) και ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη» για τους οποίους ισχυρίζεται ότι…«δεν έχουν σχέση». Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συμμετέχει η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απλά απόφαση ενός ή δυο κρατών αλλά διακηρυγμένες στρατηγικές της ΕΕ στο πλαίσιο και των σφοδρών ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία.

Σε μια περίοδο όπου οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων μεγαλώνουν, η διεξαγωγή ασκήσεων με μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού στα σύνορα της Ρωσίας, αποτελούν στην πράξη «πρόβα πολέμου». Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, η πρόσφατη προσπάθεια ωμής παρέμβασης των ΕΕ - ΝΑΤΟ στη Λευκορωσία, η στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, αποδεικνύουν ότι το κυνήγι του κέρδους κι οι ανταγωνισμοί τους αποτελούν την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και φέρει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σχεδιασμούς, στο πλαίσιο της επιθετικότητας της ελληνικής αστικής τάξης.

Η Ελλάδα πλέον κατέχει τα ΝΑΤΟικά πρωτεία στους εξοπλισμούς με βάση το ΑΕΠ, ξεπερνώντας φέτος ακόμα και τις ΗΠΑ. Δίνεται κυριολεκτικά γη και ύδωρ για να κυκλοφορούν ανενόχλητοι οι ιμπεριαλιστές «σύμμαχοί» της, μετατρέποντας κάθε γωνία της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και καθιστώντας την ταυτόχρονα στόχο ανταγωνιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε αυτό τον άξονα εντάσσεται και η επικείμενη ανανέωση της «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA), που θέλει να δέσει βαθύτερα την Ελλάδα στις επιδιώξεις του ευρωατλαντισμού.

Ο καπιταλισμός και η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν είναι μονόδρομος. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βάλει εμπόδια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Nα δυναμώσει την πάλη του ώστε να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να μη συμμετέχει κανένας στρατιωτικός και φαντάρος στις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από την εξουσία του κεφαλαίου, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς και να ορίζει ο ίδιος το μέλλον του.

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001697/2021

προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Κώστας Παπαδάκης

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καταφθάνουν αμερικανικά - ΝΑΤΟικά στρατεύματα για την άσκηση "Defender Europe 21". Πρόκειται για γιγαντιαία "πρόβα πολέμου" σε ευρωπαϊκό έδαφος, για την οποία η κυβέρνηση ΝΔ διαθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και δίκτυα του Έβρου, οδικό και σιδηροδρομικό, ως βασικό σημείο διεκπεραίωσης των δυνάμεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τους επόμενους 6 μήνες.

Σκοπός της άσκησης θεωρείται η δοκιμή των επιθετικών σχεδίων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής. Με βάση την "παγκόσμια στρατηγική" και τις αναθεωρήσεις της ΚΕΠΠΑ, η ΕΕ συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο, τόσο αυτοτελώς μέσω της PESCO, όσο και μέσω άλλων στρατιωτικών μηχανισμών.

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

Πώς τοποθετείται σχετικά με:

1. Το γεγονός ότι τέτοιες στρατιωτικές κινήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την εμπλοκή και της ΕΕ έχουν γίνει αντικείμενο ανοιχτών προειδοποιήσεων από τη Ρωσία και το Ιράν ότι, σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κρατών τους, θα πλήξουν ΝΑΤΟικούς στόχους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή, πράγμα που θα πληρώσουν βαρύτατα ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί;

2. Πότε προγραμματίζονται ανάλογες επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις κι αποστολές το επόμενο διάστημα από τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχηματισμών της PESCO και του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη», και ποιες ακριβώς είναι αυτές;

E-001697/2021

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν συμμετέχει στην άσκηση "Defender Europe 21" με επικεφαλής τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τους στόχους ή τις συνέπειες της συγκεκριμένης άσκησης. Σε γενικές γραμμές, οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται για να διασφαλίζεται η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους όταν τους ζητείται.

Η ΕΕ διεξάγει ως επί το πλείστον ασκήσεις που επικεντρώνονται στη δοκιμή σχετικών πολιτικών και διαδικασιών, αλλά δεν περιλαμβάνουν ασκήσεις στρατιωτικών δυνάμεων. Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν ασκήσεις πιστοποίησης για τις ενωσιακές ομάδες μάχης τους, οι οποίες είναι σχηματισμοί που τίθενται στη διάθεση της ΕΕ για καθήκοντα διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη και στη δραστηριότητα άσκησης που αναφέρεται στην ερώτηση του κ. βουλευτή».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου