Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Με ευθύνη της κυβέρνησης τα νησιά μετατρέπονται σε εστίες διασποράς


Χωρίς καμία ενίσχυση οι δημόσιες δομές Υγείας, πετσοκομμένα ξανά τα «πρωτόκολλα» με βάση τις απαιτήσεις των ομίλων Τουρισμού και Μεταφορών

Πριν καλά καλά μπει το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη, η νέα ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε πολλά τουριστικά νησιά της χώρας, όπως και οι απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνουν μια σειρά επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι «έχουμε σχεδιασμό η Ελλάδα να ανοίξει τον τουρισμό της με ασφάλεια, υποδεχόμενη τους επισκέπτες του καλοκαιριού», όπως είχε ισχυριστεί ο πρωθυπουργός αρχές Ιούνη.

Μετά το καλοκαίρι του 2020, για άλλη μια χρονιά η υποταγή των πρωτοκόλλων για το άνοιγμα του Τουρισμού στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και στις Μεταφορές, μεταξύ άλλων με ανύπαρκτους ελέγχους και συνωστισμό στις μετακινήσεις, οι τεράστιες ελλείψεις μέχρι ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μια σειρά περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την αργή πορεία των εμβολιασμών, έχουν μετατρέψει τις τελευταίες μέρες τα... «COVID free» νησιά σε εστίες διασποράς.

Σε πάρκινγκ και στους δρόμους επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί

Νησιά όπως η Ιος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αλόνησος κ.ά. ήδη «βράζουν» από κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό - ορισμένοι από αυτούς και με συμπτώματα - κοιμούνται σε δρόμους, πάρκινγκ και παραλίες, εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς τα ξενοδοχεία καραντίνας είτε δεν υπάρχουν είτε δεν επαρκούν για να καλύψουν τη νέα έξαρση.

Αντίστοιχα, έφηβοι που νόσησαν με κορονοϊό χρειάστηκε να μεταφερθούν με αεροδιακομιδή στα νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της ακόμα μεγαλύτερης «γύμνιας» των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά.

Ομολογία αυτής της «γύμνιας» και των πρωτοκόλλων - «λάστιχο» είναι και το γεγονός ότι η διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ απαιτείται μόνο για την αναχώρηση προς τα νησιά και όχι για την επιστροφή από αυτά, καθώς όπως ομολογεί η κυβέρνηση οι δομές Υγείας στα νησιά δεν επαρκούν για τη διενέργεια τεστ στους επισκέπτες. Σε όλη τη χώρα, εξάλλου, η μη ύπαρξη επαρκών δημόσιων δομών για διενέργεια δωρεάν τεστ «σπρώχνει πελατεία» στις ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες...

Με τα «πρωτόκολλα» των μεγαλοξενοδόχων...

Τη «γραμμή» άλλωστε για την πολιτική που παίζει τη ζωή του λαού ξανά στα ζάρια την έχουν δώσει εδώ και καιρό οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες βδομάδες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γ. Τάσιος, επικαλούμενος την ύπαρξη «όπλων» όπως το περιβόητο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» της ΕΕ, ισχυριζόταν πως «δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο, παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι», υπογραμμίζοντας από την πλευρά του κεφαλαίου ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια, σε μια σεζόν όπως αυτή, να αποθαρρύνουμε επισκέπτες να έρθουν στη χώρα μας φοβούμενοι πως θα ταλαιπωρηθούν σε ατέλειωτες ουρές».

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών, σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Τουρισμού, χωρίς να διασφαλίζονται επαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ και αντιμετωπίζοντας προβλήματα και με τον εμβολιασμό τους: Η μεγάλη πλειοψηφία σε μια σειρά ειδικότητες του κλάδου είναι 18 έως 35 ετών, χιλιάδες αναχώρησαν για τους τουριστικούς προορισμούς όπου δουλεύουν τέλη Μάη, ωστόσο η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε μόλις στις αρχές Ιούνη για τους 30-34 ετών, στις 10 Ιούνη για τους 25 - 29 ετών και στις 16 Ιούνη για τους 18 - 24 ετών.

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι στοχοποιούνται από τους μεγαλοξενοδόχους που επέβαλαν τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα: Να πληρώνουν τα rapid test όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μ. Τσακαλάκης, «πρότεινε» η κυβέρνηση να κάνει «υποχρεωτική τη διενέργεια τριών PCR την εβδομάδα, με κόστος που θα επωμίζεται ο εργαζόμενος» (!), για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Με την κυβέρνηση να υλοποιεί τις παραπάνω αξιώσεις, από το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε δύο τεστ τη βδομάδα (ένα rapid και ένα self test), χωρίς να διασφαλίζεται η δωρεάν διενέργειά τους. Ανάλογη υποχρέωση ισχύει για τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να «διαγράψει» την απουσία επαρκών ξενοδοχείων καραντίνας και την ανυπαρξία των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά, η ΠΟΞ με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού «προτείνει» οι τουρίστες «που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και βρίσκονται θετικοί» να περνούν στα εν λόγω καταλύματα την καραντίνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαναξιολογεί το πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία καραντίνας, ζητώντας και τη «συνδρομή» των ξενοδόχων...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου