Ο Ερνεστ Χεμινγουέι, δεν ήταν απλώς ένας μεγάλος συγγραφέας, ήταν και ένας μεγάλος εραστής της ζωής.
Γεννημένος, στις 21/6/1899, στο Οουκ Παρκ της πολιτείας του Ιλλινόις, ο Χέμινγουέι, από τα σχολικά του χρόνια έγραφε άρθρα και δημοσίευε ποιήματα.
Το 1921 φεύγει για το Παρίσι και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Στο λογοτεχνικό χώρο θα επιβληθεί το 1926 με το μυθιστόρημα "Ο ήλιος ανατέλλει πάντα".
Η επιτυχία συνεχίστηκε με τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων "Αντρες χωρίς γυναίκες". Τη μεγάλη εμπορική επιτυχία θα τη γνωρίσει το 1929 με τον "Αποχαιρετισμό στα όπλα", που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη. Το 1937 θα κυκλοφορήσει το "Για ποιον χτυπά η καμπάνα", ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αγαπημένα στο κοινό, έργα του συγγραφέα. Πολυτάραχη είναι η ζωή του Αμερικανού συγγραφέα.
Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έζησε εκτός από την Ευρώπη, στην Αφρική και στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια του β' Παγκόσμιου Πολέμου θα πάρει ενεργό μέρος και θα συμμετέχει στην απόβαση της Νορμανδίας και στην απελευθέρωση του Παρισιού.
Μετά το τέλος του πολέμου θα επιστρέψει στην Κούβα. Η επιτυχία του στο χώρο της λογοτεχνίας συνεχίζεται και το 1952 θα τιμηθεί με το βραβείο "Πούλιτζερ" για το μυθιστόρημα "Ο γέρος και η θάλασσα".
Το 1954 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Δεν μπόρεσε όμως να το παραλάβει ο ίδιος, γιατί είχε τραυματιστεί σοβαρά σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα.
Από το 1960 άρχισε να εμφανίζει σημάδια ψυχικής κατάπτωσης.
Οπου υπήρχε «φωτιά», όπου υπήρχαν σημαντικά πολιτικά ή στρατιωτικά γεγονότα εκεί και αυτός! Τόσο στα βιβλία του, όσο και στις δημοσιογραφικές του εργασίες και στα άλλα κείμενα που έγραψε, ο αναγνώστης βλέπει την τεράστια πείρα (και κρίση) που είχε αποκτήσει ο συγγραφέας! Μια πείρα και κρίση, ωστόσο, που δεν μπόρεσε να τον γλιτώσει από την κατάθλιψη και τέλος από την αυτοκτονία. Στις 2 Ιούλη το 1961 έβαλε το περίστροφο στο κεφάλι του και τίναξε τα μυαλά του στον αέρα. Αυτή τη φορά πέτυχε ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει δυο μήνες νωρίτερα (πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας).
Το 1954 ο Χεμινγουέι κέρδισε το «Νόμπελ» για τη Λογοτεχνία («Ο Γέρος και η Θάλασσα»). Στο μεταξύ βιβλία του όπως «Για Ποιον χτυπάει η Καμπάνα» (αναφέρεται στην Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο), «Αποχαιρετισμός στα Οπλα» (αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), «Ο Ηλιος Ανατέλλει Ξανά», κ.ά., τον έκαναν παγκόσμια γνωστό.
Κύριο λογοτεχνικό χαρακτηριστικό του Χεμιγνουέι είναι, πέρα από την πλοκή που έχουν τα έργα του, οι χαρακτήρες των ηρώων του. Πολλοί από τους οποίους ήταν υπαρκτοί άνθρωποι. Οπως ο Κουβανός ναυτικός Γκρεγκόριο Φουέντες που ενέπνευσε τον Χεμινγουέι στον ήρωα του μυθιστορήματός του «Ο Γέρος και η Θάλασσα». Σχεδόν όλα τα έργα του Χεμιγνουέι προσφέρονται για τον κινηματογράφο. Ο οποίος, βέβαια, τίμησε πολλά από αυτά. (Η Κατίνα Παξινού κέρδισε Οσκαρ ερμηνεύοντας την Πιλάρ («Για Ποιον Χτυπάει η Καμπάνα»).
Το διήγημα
Το διήγημά του «Οι φονιάδες» (The Killers) δημοσιεύτηκε το 1927 στο «Scribner's Magazine». Η αμοιβή του Ερνεστ Χεμινγουέι ήταν 200 δολάρια και ήταν η πρώτη του δουλειά που δημοσιεύτηκε σε αμερικάνικο περιοδικό! Ο πρώτος τίτλος του διηγήματος, το οποίο αργότερα συμπεριελήφθη στη συλλογή διηγημάτων «Men Without Women» («Αντρες Χωρίς Γυναίκες»), ήταν «The Matadors» («Οι Ταυρομάχοι»).
«Οι Ταυρομάχοι» ή «Οι φονιάδες», όπως έμεινε στην ιστορία, αναφέρεται σε δυο επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι φτάνουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, για να σκοτώσουν έναν διάσημο πρώην πυγμάχο. Με αφορμή αυτήν την ιστορία, ο συγγραφέας φέρνει στην επιφάνεια πράγματα και συναισθήματα μεγάλης αξίας: φιλία, συντροφικότητα, το αναπόφευκτο του θανάτου, κλπ.
Το διήγημα, το οποίο χρησιμοποιεί αργκό γλώσσα και κινείται σε «σκοτεινές» κοινωνικές περιοχές, θεωρείται «οδηγός» για τα θέματα που στη συνέχεια απασχόλησαν το συγγραφέα! Κεντρικό πρόσωπο και εδώ είναι ο Νικ Ανταμς, ένας αγαπημένος ήρωας του Χεμινγουέι. (Κατά πολλούς ένας από τους πολλούς φανταστικούς εαυτούς του ίδιου του συγγραφέα!)
Ο Ε. Χεμινγουέι για τον Κόκκινο Στρατό
Ο πασίγνωστος Αμερικανός συγγραφέας, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, έγραψε πολύ χαρακτηριστικά:
"Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε".
Αυτοκτόνησε, στις 2/6/1961.
Στις 6 Ιουλίου 1961, ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ κατευθύνεται στην τελευταία του κατοικία με καθολική τελετή σε μία τοποθεσία του Κέτσαμ στο Άινταχο των ΗΠΑ. Στα αριστερά του φερέτρου βρίσκονται οι φίλοι του συγγραφέα και στα δεξιά τα μέλη της οικογένειας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου