Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/12/1790

Γεννιέται ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ.

10/12/1830

Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον.

10/12/1893

Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει από το βήμα της βουλής το περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

10/12/1896

Πεθαίνει ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

10/12/1904

Ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

10/12/1920

Στην Τσεχοσλοβακία κηρύσσεται γενική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 1.000.000 εργάτες. Η απεργία εξελίσσεται σε ένοπλη σύγκρουση με το στρατό. Οι εργάτες ηττώνται.

10/12/1928

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ (10 -15/12/1928). 

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ

10/12/1941

Η Κίνα κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

10/12/1944

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ σε μια ορμητική και αιφνιδιαστική επίθεση, διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου.

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο

10/12/1951

Το εκλογοδικείο ακυρώνει την εκλογή 10 φυλακισμένων και εξόριστων βουλευτών της ΕΔΑ.

10/12/1959

Με κεντρικό σύνθημα «να σπουδάσουν κι οι φτωχοί» πραγματοποιείται φοιτητική διαδήλωση στον κέντρο της Αθήνας.

10/12/1963

Απονέμεται στον Γεώργιο Σεφέρη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το πρώτο Νόμπελ που κερδίζει Έλληνας.

10/12/1991

Στο Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης. Είναι η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ. Υιοθετείται, επίσης, το κείμενο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γίνεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Συνθήκη του Μάαστριχτ

10/12/2012

«Φεύγει» από την ζωή, «ο ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό», ο Άλκης Αλκαίος.

Γεννημένος το 1949 ο Άλκης Αλκαίος, κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1967 με ένα δοκίμιο για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. «Ετσι ξεκίνησα. Με ένα πεζό για έναν ποιητή».

Κατά τη διάρκεια της 7ετίας, σπουδάζει στη Νομική. Συνελήφθη και για μήνες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τα βασανιστήρια, μαζί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχε, του δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για όλη του τη ζωή. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με τον «Ριζοσπάστη». Δημοσιεύει ποιήματα, αλλά και σκέψεις γύρω από ζητήματα τέχνης.

Η δημιουργική συμπόρευση με τον Θάνο Μικρούτσικο μας χάρισε μερικά από τα πιο ωραία και διαχρονικά έντεχνα λαϊκά τραγούδια. Χαρακτηριστικοί είναι οι δίσκοι «Εμπάργκο», «Στου αιώνα την παράγκα» και «Υπέροχα Μονάχοι». Εμβληματικές είναι οι συνεργασίες του και με τον Μάριο Τόκα, που γέννησε τον δίσκο «Εντελβάις», τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Μπάμπη Στόκα και άλλους.

 Χρόνια Πολλά στα παιδιά που τα θέλουνε όλα

6 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/aderfi-nekroy-ektos-meth-einai-egklimaties-pandimias-kai-prepei-na-timorithoyn/ Ο Αδερφός της πέθανε δολοφονημένος απο το αστικό κράτος εκτός ΜΕΘ και απευθύνθηκε στους δολοφόνους της αριστερής κυβέρνησης του σύριζα που έκανε ακριβώς τα ίδια με την κακιά ...δεξιά... Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/12/blog-post_26.html Ο Οπορτουνιστικός συρφετός σε απόγνωση σαν γνήσια εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... Με το ΚΚΕ να έχει δικαιωθεί απόλυτα βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση. Οποιος είναι με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν τον παρουσιάζει σαν Σοσιαλσωβινιστή αλλά σαν Μπολσεβίκο ηγέτη της γραμμής Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Οποιος είναι κατά του Ρεβιζιονισμού στην ΕΣΣΔ μετά το 1956 είναι και κατά του οπορτουνισμού που επικράτησε στην Κ.Δ μετά το 1935. Ολα τα άλλα είναι πασοκιές και οπορτουνιστικές παπάτζες. Δεν τσιμπάμε.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10/12/1944

    Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ σε μια ορμητική και αιφνιδιαστική επίθεση, διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου. Οι αυξανόμενες ελλείψεις ωστόσο σε πυρομαχικά και οπλισμό έχουν αρχίσει ήδη να υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΛΑΣ.

    Οι Λαϊκές Επιτροπές προχωρούν σε διανομή τροφίμων στο δοκιμαζόμενο λαό της Αθήνας και του Πειραιά. Η βρετανική αεροπορία άνοιξε πυρ στην Καισαριανή την ώρα που ο κόσμος έκανε ουρά έξω από τους φούρνους. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν σε Βύρωνα και Ν. Ελβετία, με τα θύματα να ξεπερνούν τους 100.................................................. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

    Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

    Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

    Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

    Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 7. Η δύναμη του Κόμματος βρίσκεται πρώτα απ' όλα στην ιδεολογικοπολιτική του ποιότητα, στην ικανότητά του να δρα ως κόμμα επαναστατικό. Αρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό ήταν και το οργανωτικό πρόβλημα: Η οργανωτική χαλαρότητα στο Κόμμα, σε συνδυασμό με ορισμένη διάχυση του ΚΚΕ στις γραμμές του ΕΑΜ, η ορμητική μαζικοποίηση του Κόμματος και η σχετικά εύκολη στρατολογία, δίχως την ανάλογη ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία και την απαιτούμενη εσωκομματική ζωή, είχαν ως αποτέλεσμα η κομματική - κομμουνιστική συνείδηση λίγο να διαφέρει από την ΕΑΜική.

    Η διάκριση των οργάνων του ΚΚΕ από αυτά του ΕΑΜ ήταν ελάχιστα ορατή και η όποια αυτοτέλεια του Κόμματος περιοριζόταν στον κεντρικό καθοδηγητικό πυρήνα και σε καθοδηγητικά όργανα μεγάλων Οργανώσεων. Επομένως η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, προετοιμασία και ετοιμότητα των κομματικών δυνάμεων ήταν πολύ κατώτερη σε σχέση με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

    Η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια του Κόμματος ήταν συνυφασμένη με τη διαπαιδαγώγηση στην πάλη μόνο για την ελευθερία και ανεξαρτησία και όχι στην ταξική πάλη για τη νίκη στο πεδίο της εξουσίας. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τον βασικό σκοπό ύπαρξης του ΚΚΕ, ως ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης: Την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την κατάκτηση της εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

    Το ΚΚΕ καθοδηγεί την εργατική τάξη στην κατάκτηση και υπεράσπιση της εξουσίας της, ως μόνης ικανής να εκφράσει και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, διεκδικώντας σε αυτήν τη βάση τη συμπόρευσή τους. Με αυτήν την έννοια το ΚΚΕ είναι το κόμμα που αγωνίζεται και για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο κυριαρχεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Επιδιώκει να συμμαχήσει η εργατική τάξη με ένα υπολογίσιμο τμήμα τους και ένα άλλο να το ουδετεροποιήσει.

    Ομως, αυτά τα στρώματα δεν είναι φορείς ενός νέου τρόπου παραγωγής, που θα αντικαταστήσει τον καπιταλιστικό. Τον τελευταίο είναι αντικειμενικά αναγκαίο να αντικαταστήσει ο κομμουνισμός, που καταργεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

    Τα λαϊκά μεσαία στρώματα είναι υποχρεωμένα να επιλέξουν: 'Η θα διαβιώνουν σε τεντωμένο σχοινί και πολλοί θα συνθλίβονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ή θα ακολουθήσουν την εργατική τάξη και το Κόμμα της στη σχεδιασμένη ένταξή τους στην άμεσα κοινωνική παραγωγή.

    Επιβεβαιώνεται τόσο από τη σχετική αρνητική εμπειρία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα όσο και από την αντίστοιχη θετική στην προεπαναστατική Ρωσία, ότι η σημασία του εργατικού χαρακτήρα του ΚΚ είναι ακόμα πιο καθοριστική στις περιπτώσεις των χωρών όπου είναι πολυάριθμο το αγροτικό και μικροαστικό στοιχείο. Η εκτεταμένη ύπαρξή του, ακόμα και στην περίπτωση που είναι πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας, δεν πρέπει να αλλάζει τον εργατικό χαρακτήρα του Κόμματος. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/ko.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/12/cigb-mariel.html Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην Κούβα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με το βάθεμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η Καταστροφή του Σοσιαλισμού είναι δεδομένη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου