Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Συνέχεια επαφών για την Ουκρανία με «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές»


ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ

 Με τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, διεξήχθη την Τρίτη το βράδυ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χωρίς καμία πλευρά να μιλήσει για «πρόοδο» στις συζητήσεις, συμφωνήθηκε Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι να συνεχίσουν άμεσα τις σχετικές επαφές «για αυτή την περίπλοκη συγκρουσιακή κατάσταση, μια συζήτηση για στρατηγικά θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη».

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα» της Δύσης κατά της Ρωσίας σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Η Ρωσία αρνείται ότι απειλεί τη γειτονική χώρα και ισχυρίζεται πως απαντά στις απειλητικές ενέργειες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, παρά την παρουσία του στα σύνορα, διαβεβαίωσε το Κρεμλίνο, μετά τη δίωρη συζήτηση των δύο ηγετών. «Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι στο έδαφός τους, δεν απειλούν κανέναν, ο Πρόεδρος (Πούτιν) το είπε», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, ενώ ισχυρίστηκε πως ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ούτε καν αναφέρθηκε».

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, γι' αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η Μόσχα. «Βλέπουμε πως το ΝΑΤΟ αρχίζει σταδιακά να καταπατά την Ουκρανία. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία», πρόσθεσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι θα συζητήσει με τους συμμάχους του το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και «όλες τις ανησυχίες» που του εξέφρασε ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις σε ευρεία κλίμακα εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συνέχισε.

Απειλές για τη λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2»

Χαρακτηριστικές πάντως είναι οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία των δύο Προέδρων, προειδοποιώντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: «Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα πρέπει να μπορεί «να επιλέξει ελεύθερα» με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Σάλιβαν. Επισήμανε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως ο Πούτιν έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία.

«Αυτό που έκανε ο Μπάιντεν ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν τέθηκε στη συζήτηση.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, χαιρέτισε χτες τον «προσωπικό ρόλο» του Αμερικανού Προέδρου στην προσπάθεια «διευθέτησης» της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας και στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν σχεδιάζει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Χτες, εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και ΕΕ επιβεβαίωσαν «την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ εκφράστηκε «ανησυχία» για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία. Επισημαίνεται η «ανάγκη αποκλιμάκωσης και επιστροφής στη διπλωματία» από τη Ρωσία, με πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, όπως και ότι «συμφώνησαν στην ανάγκη επιβολής γρήγορων και αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία αν κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα. Ρωσικά «Su-27» απογειώθηκαν για να συνοδεύσουν δύο γαλλικά μαχητικά «Mirage-2000» και «Rafale» καθώς και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού C-135 της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Αμυνας.

Κυβερνοασφάλεια και Ιράν στην ατζέντα

Σε άλλα θέματα, Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Για το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές νέες κυρώσεις, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ελπίδα» ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοέμβρη, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.

Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και «εάν χρειαστεί, μπορεί να οργανωθεί εύκολα ένα νέο τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ, σχολιάζοντας ότι οι δύο χώρες θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να επιλύσουν τα προβλήματα στις σχέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου