Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία, μαζικές προσλήψεις σε υγεία και παιδεία, απαίτησε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία με τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης, τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Με τα πανό και τις σημαίες των σωματείων τους, υψωμένες, φωνάζοντας συνθήματα, ανέδειξαν τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας για τις εκατόμβες νεκρών και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Εργαζόμενοι όλων των κλάδων, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στον τουρισμό, εργαζόμενοι στις κατασκευές, εκπαιδευτικοί, διανομείς και βιομηχανικοί εργάτες, φοιτητές και μαθητές στο πλάι των γονιών τους, μαζί με τους απόμαχους της δουλειάς. Όλοι με μια φωνή απαίτησαν «φάρμακα, γιατρούς δωρεάν υγεία - τώρα να πληρώσει η εργοδοσία».
Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν πτυχές της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που λογαριάζει την υγεία ως κόστος και δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού και προσαρμόζει τα πρωτόκολλα στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ανέδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις νοσούντες εργαζόμενοι καλούνται ακόμα και με πυρετό να πάνε στη δουλειά τους.
Στη συγκέντρωση μίλησαν: Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέφερε ότι πολλοί μαθητές δεν πήγαν στο σχολείο γιατί η έλλειψη μέτρων δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια. Ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς δεν αναπληρώνονται και οι χθεσινές προσλήψεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των κενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νομό Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις 53 (!) εκπαιδευτικοί. Σε μια σειρά σχολεία δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης.
Η Σοφία Κυριακίδου, αντιπρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ, ανέδειξε ότι «δεν μιλάμε για αρρυθμίες όπως χαρακτήρισε το Υπουργείο Παιδείας τα προβλήματα, αλλά για πλήρη αποδιοργάνωση σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ευθύνη της κυβέρνησης. Καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα, τα κενά εκπαιδευτικών αυξάνονται και προστίθενται σε όσα ήδη υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς. Τα μπαλώματα στην παιδεία είναι όπως ακριβώς και στην υγεία. Έφτασαν σε σημείο να μετακινήσουν γιατρό που διδάσκει στον Ευκλείδη, σε νοσοκομείο αφήνοντας τα παιδιά χωρίς καθηγητή στο μάθημα της ειδικότητας. Στοιβάζονται 27 και 28 μαθητές σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων».
Η Νεφέλη Ζαφειρούλη, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, σημείωσε ότι δεν έγινε πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για να σπάσουν τα τμήματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων φοιτητών και να υποβαθμίζεται η ποιότητα του μαθήματος. Και κατήγγειλε ότι τέτοιοι χώροι, όπως πχ αμφιθέατρα των σχολών νοικιάζονται σε επιχειρήσεις για να κάνουν σεμινάρια.
Η Ρούλα Γεωργιάδου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι καθημερινά υπάρχει εκτίναξη κρουσμάτων, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά και το λιγοστό προσωπικό είναι υπό κατάρρευση. Σημείωσε ότι είναι συνειδητά εγκληματική η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση καθώς αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα κοστολογημένο. Και τόνισε ότι είναι απύθμενο θράσος να κρατά κλειστά τα νοσοκομεία «Λοιμωδών», το πρώην 424 και το «Παναγία» την ίδια στιγμή που ασθενείς διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ για πολλές μέρες ή να βαφτίζει ΜΑΘ κλινικές χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.
Ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετέφερε την αλληλεγγύη και στήριξη στα λαϊκά στρώματα του Καζακστάν, που δίνουν τεράστιο αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανεργία, αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το σύνθημα που βροντοφώναξαν οι συνάδελφοι μας της "Καρφούρ" στη Γαλλία "τα κέρδη σας οι νεκροί μας" δείχνει τον πραγματικό ένοχο για αυτή τη κατάσταση...Το κέρδος των καπιταλιστών. Αυτό το σύνθημα όμως δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα κέρδη των ομίλων».
Και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν στα χέρια της εργοδοσίας την υγεία τους. Να οργανώσουν την πάλη μέσα από τα συνδικάτα. Να γυρίσουν την πλάτη στην ξεπουλημένη πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΘ. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και αυτό φάνηκε περίτρανα σε όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα», είπε.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Ηλία Νεοχωρίτη,
πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων
της efood, που παραβρέθηκαν μαζικά και συγκροτημένα
με το πανό τους να
προβάλει την απαίτηση για «δωρεάν μέτρα υγειονομικής προστασίας των
εργαζομένων - διαγραφή των άδικων προστίμων».
Στη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί διανομείς. Και κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για όλους τους διανομείς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς.
Εκείνη την ώρα, οι διανομείς άφησαν τα κράνη τους μπροστά στο βήμα και από κάτω συνάδελφοί τους έγραψαν το σύνθημα: «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας». Και την ίδια ώρα ακούστηκε δυνατά το σύνθημα - καταγγελία: «απλήρωτοι δουλειά σακατεμένοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου