Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τα δεινά για τους λαούς είναι μπροστά...


 ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΕ: Γιούρογκρουπ στο φόντο της ρωσικής εισβολής

Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία προκάλεσε αλυσιδωτές «εκρήξεις» στις τιμές της Ενέργειας, με τις επιπτώσεις για τους λαούς να είναι τραγικές. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τα διεθνή ΜΜΕ εξέφραζαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα συνεχιστεί αδιατάρακτα τις επόμενες μέρες η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη διά μέσου της Ουκρανίας.

Σχεδόν άμεσα, η τιμή του μπρεντ έφτασε τα 103,78 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη από τις 14 Αυγούστου 2014, ενώ ήταν στα 103,18 δολάρια το βαρέλι στις 10.30 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση 6,34 δολαρίων ή 6,5%7. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, όπου η τιμή έφτασε τα 105,6 δολάρια η μεγαβατώρα, ενισχυμένη κατά 19%, αν και νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι και τα 130 δολάρια/Mwh και αύξηση 41% συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα. Ανησυχητική αύξηση υπήρξε επίσης και στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο σιτάρι καταγράφουν αύξηση 20%, φτάνοντας στα 344 δολάρια/τόνο, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 9 χρόνια.

Σοβαρές αυξήσεις καταγράφονται και στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με την τιμή της Mwh στην Ελλάδα να αγγίζει χτες ακόμη και τα 245 ευρώ, αν και η μέση τιμή αργότερα περιορίστηκε στα 175 ευρώ/Mwh.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού προκαλείται από τη ραγδαία άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, καθώς πλέον το εν λόγω καύσιμο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή. Στο γενικότερο «σχέδιο αντιμετώπισης» ενδεχόμενων προβλημάτων εφοδιασμού, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ετοιμάσει, περιλαμβάνεται και ο εφοδιασμός πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον αζέρικο αγωγό ΤΑΡ, θέμα για το οποίο ήδη υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες μέρες, στόχος είναι να παραμένουν σε πλήρη φόρτωση οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και παράλληλα να υπάρχουν «κλεισμένα» φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση προβλήματος στην τροφοδοσία φυσικού αερίου υπάρχει σχεδιασμός για όσες μονάδες διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο ντίζελ. Φυσικά όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν τεράστιο κόστος κι έτσι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα.

Τα σενάρια αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων τροφοδοσίας θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση της «ομάδας διαχείρισης κρίσεων» υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, και τους επικεφαλής της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσες και στα τρόφιμα, καθώς η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Ουκρανία και Ρωσία παράγουν πάνω από το 25% της παγκόσμιας ποσότητας σίτου, περίπου το 20% του καλαμποκιού και το 80% του ηλιελαίου. Αυτό σημαίνει νέες αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα. Οι τιμές των δημητριακών σκαρφάλωσαν από χτες Πέμπτη. Συγκεκριμένα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο σημείωσαν τη μέγιστη επιτρεπτή από το χρηματιστήριο άνοδο και παρέμεναν κλειδωμένες στο limit up τους για αρκετές ώρες. Την ίδια ώρα, η τιμή του αρτοποιήσιμου σίτου στο Παρίσι έφτασε να έχει άνοδο έως και 16%, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ οι ελαιούχοι σπόροι κινούνται επίσης σε ανοδική τροχιά, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων.

Παζάρια και ανασχεδιασμοί στην ΕΕ

Το ζήτημα του ανασχεδιασμού της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται και επίσημα από χτες στην ατζέντα των αντιλαϊκών παζαριών σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Παρίσι, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής πυγμής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να μπει φρένο στον σχεδιασμό αναφορικά με την απόσυρση των μέτρων της «διευκολυντικής» νομισματικής πολιτικής, με ζητούμενο βέβαια την παράταση της σημερινής χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 10 Μάρτη, σκόπευε να δώσει ισχυρό σήμα για τον τερματισμό του προγράμματος αλλά και για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μετά από μια δεκαετία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ), Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους, καθώς, όπως είπε, οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα πολύ πιο αβέβαιες, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσουμε πρόσθετη αβεβαιότητα πέρα από αυτή που ήδη υπάρχει λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία», σημείωσε.

Βέβαια, τα σχετικά παζάρια και οι ανταγωνισμοί γύρω από το μείγμα της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι οι χτεσινές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές κρατικών χρεογράφων ήταν σχετικά περιορισμένες, ενώ η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια μετοχών σε γενικές γραμμές ήταν της τάξης του 5%.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (είχε αποφασιστεί πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις) θα κυριαρχήσει η συζήτηση γύρω από μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού.

Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ισχύος της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διακρατικά δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους, που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα ακριβά δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα και νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου