Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ενεργειακός χειμώνας για τους λαούς από τη σύγκρουση για το «πάνω χέρι» και στην Ενέργεια


 ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας από την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και η «ενεργειακή ασφάλεια» της Ουκρανίας εξετάστηκαν από το χτεσινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, εν μέσω πολλών σεναρίων για την επόμενη μέρα στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης και με μοναδικό δεδομένο ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο και θα πληρωθεί από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Πλέον είναι δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια ήρθαν για να μείνουν, για χρονικό διάστημα αδιευκρίνιστης διάρκειας, με τα σημερινά δεδομένα.

Το Συμβούλιο συνήλθε με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Γερμανίας για παράταση της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων και λιγνιτικών μονάδων, και με το ερώτημα τι θα προκύψει στις συναλλαγές με την «Gazprom» και τα άλλα μεγάλα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια και τις συναλλαγές τους με την ευρωπαϊκή αγορά, ενόψει αποκλεισμού της Ρωσίας από τη διεθνή πλατφόρμα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Σύμφωνα με μια σειρά διεθνή ΜΜΕ, η ΕΕ προσπαθεί να βρει τρόπους επίλυσης του δύσκολου γρίφου που δημιουργείται (η Ρωσία καλύπτει το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών με φυσικό αέριο, ενώ είναι εξίσου βασικός προμηθευτής πετρελαίου, άνθρακα κ.λπ.), χωρίς να θεωρείται απίθανο το σενάριο εξαίρεσης του ρωσικού τομέα Ενέργειας από τον αποκλεισμό.

Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κ. Σίμσον, ήταν σαφής στις δηλώσεις της κατά την έναρξη της Συνόδου, λέγοντας ότι αυτό που θα ζητήσει από τους συναδέλφους της υπουργούς είναι η υποστήριξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και η επίσπευση της ενσωμάτωσης του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα, η αναφορά της εταιρείας διαχείρισης του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρισμού «Ukrenergo» ότι προσωρινά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σταθερή και όλοι οι σταθμοί της χώρας λειτουργούν κανονικά, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στις υποδομές από αδέσποτα πυρά. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2017 τις εργασίες τεχνικής διασύνδεσης του συστήματος ηλεκτρισμού της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, και πλέον το ζητούμενο είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού να επισπευσθεί.

Ψάχνουν «εναλλακτικές» στην ΕΕ

Κατά τ' άλλα, τα κράτη - μέλη της ΕΕ αναζητούν τρόπους για την κάλυψη των αναγκών τους σε φυσικό αέριο κυρίως, αλλά και των υπόλοιπων ενεργειακών εμπορευμάτων, σε περίπτωση διατάραξης των προμηθειών από τη Ρωσία, οι οποίες μέχρι σήμερα συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα με αυξημένους ρυθμούς. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, τα μελλοντικά συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου ανέβηκαν κατά 36%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, χτες δημοσιοποιήθηκε από τη Βουλγαρία ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγει η γειτονική χώρα από τον νέο πυρηνικό σταθμό που έχει στα σκαριά. Την είδηση έδωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση.

Τις επιπτώσεις στις αγορές Ενέργειας «και την προθυμία της Σαουδικής Αραβίας για στήριξη της σταθερότητας στις αγορές πετρελαίου» συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλγερία μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας Ενέργειας «Εni». Συζήτησε με τον Αλγερινό ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους «την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών Ενέργειας, στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Την Κυριακή η αλγερινή εταιρεία Ενέργειας «Sonatrach» ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να στηρίξει τις αγορές της Ευρώπης «μακροπρόθεσμα ενόψει δύσκολων καταστάσεων». Ας σημειωθεί ότι η «Εni» έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου και στη Ρωσία και στην Αλγερία.

Σε πλήρη εξέλιξη ο επιχειρηματικός «πόλεμος» και οι ανακατατάξεις

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και οι ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό πεδίο: Την Κυριακή ανακοινώθηκε η απόφαση της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ να αποχωρήσει από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Rosneft» (όπου από το 2013 κατέχει πάνω από το 20%), ενώ προηγήθηκε η ανακοίνωση επικείμενης παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Μερικές ώρες αργότερα, η βρετανο-ολλανδική «Shell» ανακοίνωσε επίσης ότι θα τερματίσει όλες τις κοινοπραξίες με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom».

Και η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία «Equinor» ανακοίνωσε χτες ότι θα αποχωρήσει από τις συμφωνίες συνεργασίας στη Ρωσία και θα σταματήσει όλες τις νέες επενδύσεις εκεί. Η νορβηγική εταιρεία είχε κλείσει στο τέλος του 2021 μακροπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. στη Ρωσία, καθώς δραστηριοποιείται εκεί εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, έχοντας στενή συνεργασία με τη ρωσική κρατική εταιρεία Ενέργειας «Rosneft».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος της γερμανικής ΕΟΝ, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη διαχείριση δικτύων μεταφοράς Ενέργειας στην Ευρώπη, απέκρουσε τις πρώτες πιέσεις για ανάσχεση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ρωσογερμανικού αγωγού «Nord Stream 1» (που γίνεται εδώ και 12 χρόνια).

Συμφωνία νέου ρωσο-σινικού αγωγού

Στο μεταξύ, μία νέα κίνηση στη σκακιέρα των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών Δύσης - Ρωσίας έκανε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» μαζί με την κινεζική κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου αγωγού, του «Soyuz Vostok» ώστε να μεταφέρει μέσω Μογγολίας στην Κίνα άλλα 50 δισ. κ.μ. φυσικό αέριο τον χρόνο πέρα από τα δεκάδες δισ. κ.μ. τον χρόνο που μεταφέρουν οι αγωγοί «Power of Siberia 1» και «Power of Siberia 2».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση σχεδιασμού και ότι το έργο περνά έτσι «στο στάδιο πρακτικής εφαρμογής».

Μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», θα επέτρεπε στην «Gazprom» να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, προωθώντας φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Από μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επωφεληθούν και τα αμερικανικά μονοπώλια LNG, καθώς και οι αντίστοιχες εταιρείες Ενέργειας από Κατάρ, Αλγερία κ.α.

Ράλι ανόδου και στην τιμή του πετρελαίου

Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, συγκεκριμένα 105 δολάρια, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στα 102,62 δολάρια το βαρέλι.

Τα μελλοντικά συμβόλαια πώλησης πετρελαίου Τέξας για τον μήνα Μάη πλησίασαν τα 100 δολάρια (έφτασε σε τιμή πώλησης τα 99,40 δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,8%. Και τα ακόμα χειρότερα είναι μπροστά για τους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου