Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Το ουκρανικό «μνημόνιο»... και τα παπαγαλάκια


Τελευταία, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, κυβερνητικοί ευρωβουλευτές, ΜΜΕ και άλλα «παπαγαλάκια» διακινούν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε δήθεν οικονομική «βοήθεια» της ΕΕ στην Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Κάνοντας «το μαύρο άσπρο», παρουσιάζουν προκλητικά σαν «βοήθεια» το αντιλαϊκό «μνημόνιο» που έχουν επιβάλει τα όργανα της ΕΕ σε βάρος του ουκρανικού λαού με τον μανδύα «Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής». Εχουν προηγηθεί πέντε παρόμοια «δάνεια», συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2014 - 2021. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, εξουσιοδοτείται η Κομισιόν εξ ονόματος της ΕΕ να δανείζεται κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να τα δανείζει στη συνέχεια στην Ουκρανία. Προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο είναι η υπογραφή μνημονίου με αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Το άρθρο 3 της απόφασης προβλέπει ρητά ότι η εκταμίευση του δανείου εξαρτάται από τη «συνεχή επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ» που ήδη «τρέχει» στη χώρα αυτή, ενώ τονίζεται ότι «κατά τον σχεδιασμό των μέτρων πολιτικής λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη η πρόοδος όσον αφορά το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, η ανάπτυξη θεμιτών εμπορικών συναλλαγών βάσει κανόνων και άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης».

... και τα παπαγαλάκια

Πρόκειται λοιπόν για ένα βάρβαρο μνημόνιο με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που ταυτόχρονα απαιτεί την πρόσδεση της Ουκρανίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία, που οδήγησαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε λειτουργεί και η επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, που σπεύδουν να χαιρετίσουν τα ευρωενωσιακά επιτελεία. Τα δάνεια της ΕΕ εντάσσονται στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, με βάση την οποία η τελευταία άνοιξε τις αγορές της στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι η ΕΕ έγινε τα τελευταία χρόνια ο πρώτος «εμπορικός εταίρος» της Ουκρανίας, με τις εισαγωγές από χώρες της να έχουν ανέλθει στο 43,3% του συνόλου το 2020. Τέτοιου είδους «βοήθεια» υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, «μάστορες» στην υποκρισία και την παραπλάνηση, ψήφισαν λευκό. Το ΚΚΕ καταψήφισε το επαίσχυντο αυτό μνημόνιο - δάνειο, ακριβώς γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού. Δυναμώνει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας: Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις - ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα έξω από τα σύνορα. Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

 

2 σχόλια:

  1. Το βασικό της μέλημα που είναι η προστασία των οικονομικών της συμφερόντων, τα οποία διακυβεύονται στην περιοχή της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους, μεγάλη πολυεθνική ελεγκτική εταιρεία, με ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της κεντρικό στέλεχος της στις 24 Φλεβάρη. Σε αυτή, ενημέρωσε τους υπάλληλους της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις αγορές.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Εμπορίου – Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ, «ιδιαίτερη εντύπωση μας προξενεί το γεγονός ότι η εταιρεία ζήτησε από τους υπαλλήλους της να παραμένουν συνδεδεμένοι με τα δίκτυα επικοινωνίας της, συμπεριλαμβανομένων και των social media, ώστε να λαμβάνουν καθοδηγήσεις από την ίδια, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να παίρνουν οποιαδήποτε θέση ενάντια στην ιμπεριαλιστική διαπάλη που έχει ξεσπάσει και να εκδηλώνουν αντιπολεμικά αισθήματα, με το αιτιολογικό ότι αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους πελάτες ή μετόχους της εταιρείας».

    «Το παραπάνω γεγονός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδίωξης μεγάλων πολυεθνικών ομίλων οι εργαζόμενοι να στοιχηθούν πίσω από τους στόχους τους και να προασπίζουν τα συμφέροντα τους, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο με “συστάσεις” να περιορίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν δημόσια και ελεύθερα τη γνώμη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας καλεί τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας μαζί με όλο τον λαό να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που αιματοκυλεί τους λαούς, να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτόν, για να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτά λέει το ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου