Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου


Στην 64η μέρα της μπαίνει σήμερα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με την κατάσταση να οξύνεται σε όλα τα επίπεδα, μετά την διακοπή παροχής ρωσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία και την προειδοποίηση της Ρωσίας για «αστραπιαία χτυπήματα» και σε άλλες χώρες που την απειλούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Προειδοποίηση για «αστραπιαία χτυπήματα», σε όποιον απειλήσει την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Νομοθετών στην Αγία Πετρούπολη, μία ημέρα μετά την απόφαση των ΝΑΤΟϊκών χωρών για αποστολή βαρέως στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
  • Συνεχίζεται η έντονη ανησυχία στην ΕΕ για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου και σε άλλες χώρες μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωσαν σε ρούβλια για ρωσικό αέριο, ενώ και ιταλική Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank, για να πληρώσει το ρωσικό αέριο, αναφέρει το Bloomberg.
  • Συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία κάνει μικρή αλλά σταθερή πρόοδο εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί. Ισχυρές εκρήξεις χθες βράδυ στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. 
  • Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί από τη Δύση.
  • Μπαράζ διπλωματικών αντιποίνων από τη Μόσχα, η οποία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 287 Βρετανούς βουλευτές και προχώρησε στην απέλαση 8 Ιαπώνων και 3 Νορβηγών διπλωματών.
  • Παραμένει ο κίνδυνος επέκτασης της σύρραξης. Τεταμένη η κατάσταση στην Υπερδνειστερία, οι αρχές της οποίας κατήγγειλαν χθες ρίψη πυρών «από το ουκρανικό έδαφος». 
  • Η Γεωργία δεν θα ανοίξει «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαριμπασβίλι.

 

 Στο Κίεβο σήμερα ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Τρίτη, ο Γκουτέρες βρέθηκε στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ χρήσιμη».

Είπε ότι ο Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» για την εκκένωση αμάχων από το Αζοφσταλ και ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων του ΟΗΕ και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

1 σχόλιο:

  1. Με αμείωτους ρυθμούς, στο έδαφος της ρωσικής εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου εντείνουν το γκρέμισμα όσων σοβιετικών μνημείων έχουν απομείνει στη χώρα. Την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί με καπηλεία σοβιετικών συμβόλων να «κουκουλώσει» τον ανοιχτό αντικομμουνισμό της και τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της στρατιωτικής εισβολής, η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» την κοινή εμπειρία των δύο λαών, που για πάνω από 70 χρόνια έζησαν αδελφωμένοι στη Σοβιετική Ενωση, χτίζοντας και υπερασπίζοντας μαζί τη σοσιαλιστική τους πατρίδα.

    Καθόλου τυχαία, στο στόχαστρο των αρχών του Κιέβου βρέθηκε το σοβιετικό μνημειακό συγκρότημα της «Αψίδας της Φιλίας των Λαών». Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1982, προς τιμήν των 60χρονων της ΕΣΣΔ και των 1.500 χρόνων της πόλης του Κιέβου. Στη βάση της τεράστιας αψίδας από τιτάνιο, ένα μπρούτζινο άγαλμα απεικόνιζε έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό εργάτη να κρατούν το σύμβολο του σοβιετικού μεταλλίου της Φιλίας των Λαών.

    Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδίαζε τη διάλυση του μνημείου ήδη από το 2016, κάτι που έγινε τελικά χτες, με το γκρέμισμα όλου του αγάλματος και τον αποκεφαλισμό του Ρώσου εργάτη... Από όλο το μνημειακό συγκρότημα θα μείνει μόνο η αψίδα, που θα χρωματιστεί στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.Συνολικά, η δημοτική αρχή του Κιέβου έχει αποφασίσει την καταστροφή άλλων 60 σοβιετικών μνημείων που έχουν απομείνει στην πόλη...

    Στο στόχαστρο φυσικά μπαίνουν και τα μνημεία της πάλης του σοβιετικού λαού ενάντια στους ναζί. Μετά το γκρέμισμα της προτομής του Σοβιετικού στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στο Χάρκοβο, «σειρά» πήρε και το γκρέμισμα του αγάλματος της Σοβιετικής ηρωίδας Ζόγια στην αυλή του 10ου σχολείου της πόλης Τσερνίγκιβ, στη βόρεια Ουκρανία.

    Η 18χρονη κομσομόλα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια ρίχτηκε με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στους ναζί. Αν και μαθήτρια λυκείου, είχε ενταχθεί εθελοντικά σε μια παρτιζάνικη ομάδα. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, οι οποίοι αφού τη βασάνισαν απάνθρωπα, την εκτέλεσαν με απαγχονισμό. Η αλύγιστη και περήφανη στάση της Ζόγια απέναντι στους δήμιους έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στους ναζί και με το όνομά της συνδέθηκαν χιλιάδες μαθητικές και νεανικές οργανώσεις των «Πιονιέρων» και Κομσομόλων.

    (Πηγή: Ριζοσπάστης)https://www.902.gr/eidisi/kosmos/293756/enteinetai-gkremisma-sovietikon-mnimeion-stin-oykrania ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου