Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Νέες «μαύρες σελίδες» εμπλοκής, που ανοίγουν κεφάλαια μεγάλων κινδύνων για τον λαό


Ειδικές δυνάμεις στη Μοζαμβίκη στέλνει η κυβέρνηση / «Σε συνεχή κινητικότητα» Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ανδραβίδα και Σούδα / «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», λέει ο υπουργός Αμυνας

 Νέες μαύρες σελίδες στην πολιτική της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προστίθενται καθημερινά με ανάπτυξη τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, παράλληλα με την ολοένα και πιο ενεργή ανάμειξή τους στις κινήσεις του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, και βέβαια τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα ανοίγουν έτσι νέα μεγάλα κεφάλαια κινδύνων για τον λαό που γίνεται στόχος των ανταγωνισμών, την ίδια ώρα που πληρώνει και με εκτόξευση της φτώχειας τις συνέπειες της πολιτικής αυτής.

Τη βδομάδα που πέρασε, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» εδώ και μέρες για αποστολή δυνάμεων μέχρι και στη Μοζαμβίκη, στη Νοτιοανατολική Αφρική. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το προηγούμενο Σάββατο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, το οποίο συμμετέχει στην «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ στη χώρα (EUTM MOZ), ιμπεριαλιστική αποστολή, με 1.100 στρατιώτες, κατά βάση από την Πορτογαλία.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM MOZ εγκρίθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 31/3, με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

Η συγκρότηση της αποστολής αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12/7/2021, στο πλαίσιο υπεράσπισης των ευρωενωσιακών συμφερόντων στην αφρικανική ήπειρο απέναντι στους ανταγωνιστές, Κίνα και Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν άλλωστε από τις πρώτες που δήλωσαν πρόθυμες για συμμετοχή σε αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αποστολή, αφού, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, αυτή η αποστολή «αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές διεθνών οργανισμών και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο», με την ντόπια αστική τάξη να διεκδικεί ακόμα πιο ενεργά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην αιχμή του ΝΑΤΟικού δόρατος

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και την αποστολή μάχιμου τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟικό «Σχηματισμό Μάχης» (Battlegroup) που αποφάσισε πρόσφατα η λυκοσυμμαχία, με μέτωπο στη Ρωσία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία διμοιρία με τέσσερα στοιχεία (όπλα πάνω σε ερπυστριοφόρα) συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Οι σχετικές δραστηριότητες συνεχίζονται: Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε άσκηση ενεργοποίησης μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (Allied Maritime Command - MARCOM).

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος άσκηση εκτέλεσης μη συναινετικής νηοψίας στο πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού «Ατλας Ι», το οποίο προσομοίωσε πλοίο που έφερε «ύποπτο φορτίο», με τη συμμετοχή πυραυλακάτου «Ρουσέν», στην οποία επέβαινε Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Αλλωστε, οι πληροφορίες λένε ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν χρεωθεί ήδη την εκτέλεση νηοψιών σε «ύποπτα πλοία» σε Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο - «ύποπτα» για υποστήριξη των ρωσικών μονάδων που επιχειρούν στον άξονα από Συρία έως Βόρεια Αφρική, ρόλο που ουκ ολίγες φορές έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των «εστιασμένων περιπολιών» της «Sea Guardian» τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι οι μονάδες που εμπλέκονται στη «Sea Guardian» είναι (μαζί και με τις 4 μόνιμες ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG 1 και 2 και SNMCMG 1 και 2) βασικά τμήματα του ναυτικού σκέλους της Δύναμης Απόκρισης της λυκοσυμμαχίας (NATO Response Force - NRF). Η οποία NRF από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία τέθηκε σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και απευθείας υπό τη διοίκηση του ανώτατου ΝΑΤΟικού στρατιωτικού διοικητή Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανού πτέραρχου Τ. Γουόλτερς.

Ολα αυτά μάλιστα την ώρα που τις προηγούμενες μέρες στο Αιγαίο ξαναβρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», παρακολουθούμενο και από ρωσικά πολεμικά πλοία.

«Συνεχής κινητικότητα» από Αλεξανδρούπολη έως Σούδα

Κοντά σε αυτά, και ο ρόλος - κλειδί που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας και γενικά στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ταυτόχρονα με τη μετατροπή ολόκληρης της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, φρόντισε να αναπαραγάγει στο προσωπικό του ιστολόγιο δημοσίευμα (της «Καθημερινής»), το οποίο εστιάζει στον «ρόλο της αρτηρίας που παρακάμπτει τα Στενά με κατεύθυνση προς τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Ευρώπη», τον οποίο «έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις τελευταίες 40 ημέρες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι από τις 28/2 και έπειτα, όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου για πολεμικά πλοία και τη μεταφορά πολεμικού υλικού με βάση όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ, «το σχέδιο για το οποίο εξαρχής είχε σχεδιαστεί η Αλεξανδρούπολη τέθηκε σε εφαρμογή. Εκτοτε από το λιμάνι έχουν μεταφερθεί προσωπικό και υλικό του ΝΑΤΟ όχι μόνο προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και προς την Πολωνία, με τελευταίο παράδειγμα τα άρματα μάχης "Abrams" και τα τεθωρακισμένα οχήματα "Bradley" του αμερικανικού στρατού. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα κατέληξαν στη δυτική Πολωνία με συνολικά οκτώ σιδηροδρομικούς συρμούς», ενώ λόγος γίνεται και για «ενδεχόμενη αποστολή και κάποιων από τα 20 τεθωρακισμένα "Bushmaster" που δωρίζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προς την Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι αυτό το 5μηνο, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), η ακριτική πόλη χρησιμοποιείται ως βασικό ορμητήριο των Αμερικανών, για την επιχείρηση «Αtlantic Resolve 2022». Ηδη, δύο αμερικανικά γιγάντια μεταγωγικά, το «Liberty Passion» και το «Liberty King», αλλά και το βρετανικό «Hartland Point», έχουν ξεφορτώσει στο λιμάνι στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα που προωθήθηκαν βορειότερα, ενώ μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να έχει «δέσει» στο λιμάνι της πόλης και το οχηματαγωγό «AYA M», φορτωμένο με ΝΑΤΟικό στρατιωτικό υλικό από την Πορτογαλία το οποίο θα μεταφερθεί στη συνέχεια στη Ρουμανία.

Καθώς, άλλωστε, ιμπεριαλιστικός πόλεμος και «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο πάνε χέρι χέρι, θυμίζουμε ότι μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, πριν από μερικές μέρες, η Elizabeth K. Lee, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης (...) Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της Ενέργειας. Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για τον Βόσπορο».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή, στη Βουλή, στη Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τη «δρομολόγηση σύνδεσης με αγωγό καυσίμων της χώρας μας με τις συμμάχους Βουλγαρία και Ρουμανία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η τροφοδοσία αυτών με καύσιμα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης (...) σε ενδεχόμενη περίπτωση που οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας το απαιτήσουν, καθώς εκτιμάται ότι ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να καταστεί απαγορευτικό περιβάλλον "non permιtion environment" για την εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η καταγραφή ότι «η τριάδα Αλεξανδρούπολη, 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και βάση της Σούδας, τις τελευταίες 40 μέρες, βρίσκεται υπό διαρκή κινητικότητα, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η βάση της Ανδραβίδας, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχουν επανειλημμένως προσγειωθεί, με αφορμή διάφορες ασκήσεις, αεροσκάφη "F-15E" της αμερικανικής αεροπορίας». Σημειώνουν, ακόμα, ότι στην αεροπορική βάση της Λάρισας ήδη υπάρχει η δυνατότητα για τη στάθμευση αμερικανικών UAV τύπου MQ-9, με τη συγκεκριμένη πιθανότητα να «είναι πάντα ανοιχτή», ενώ ήδη εκεί «προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων» υπό την επίβλεψη των Αμερικανών.

Την Πέμπτη άλλωστε ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, συνόδευαν Αμερικανούς γερουσιαστές στη Σούδα (μεταξύ άλλων από τις επιτροπές στρατιωτικών και πιστώσεων), παρουσία και του πρέσβη τους στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευσε ξανά να κάνει λόγο για το «στολίδι στο στέμμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τονίζοντας παράλληλα και «όλα όσα κάνουμε μαζί για να προωθήσουμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, ενισχυμένοι από την MDCA», τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

«Αποκαλυπτήρια» ξανά για τα ευρωατλαντικά παραμύθια

Βέβαια, τίποτε από αυτά δεν εγγυάται «ασφάλεια», «σταθερότητα» και «διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», ό,τι επικαλούνται δηλαδή τα κόμματα του ευρωατλαντισμού. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς πέρα απ' το ότι συνολικά ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προς αγκίστρωση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και για διασφάλιση της «συνοχής» στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, λέγοντας ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ». «Βεβαίως», πρόσθεσε, «εμείς θα αιτιολογούμε πάντα τις ενστάσεις μας και θα ζητάμε να μεταβάλει η Τουρκία τη συμπεριφορά της», αλλά, όπως είπε, «υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», στην προκειμένη περίπτωση η ΝΑΤΟική συνοχή...

Αυτά, την ίδια ώρα που η διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας (NATO JFC Naples) σε ανάρτησή της χαιρέτιζε τη γείτονα ως «μία σύμμαχο που συνεισφέρει στην προστασία του συμμαχικού εναέριου χώρου» - κατά το «ΝΑΤΟικό έδαφος» που όλο και πιο συχνά τελευταία επιστρατεύει ως έννοια η κυβέρνηση - κι ενώ κλείσαμε σχεδόν μία βδομάδα υπερπτήσεων από πλευράς των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου