Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 21/06/1874

Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

21/06/1905

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

21/06/1913

Ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά μεταξύ του ελληνικού και βουλγαρικού στρατού (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος), η οποία θα λήξει με νίκη των πρώτων. Πρόκειται για μια από τις φονικότερες μάχες στην ελληνική Ιστορία, με τις απώλειες του ελληνικού στρατού να φτάνουν τις 8.828 νεκρούς και τραυματίες.

21/06/1919

Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και συντρίβει τα αντεπαναστατικά στρατεύματα υπό τον Γιουντένιτς στην περιοχή της Αγ. Πετρούπολης (Λένινγκραντ).

21/06/1930

Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ένωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ένωση κρίθηκε ως κομμουνιστική και πως η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».

21/06/1943

Τμήματα του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκτελούν γενικό σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Το σαμποτάζ συνεχίστηκε έως τις 15 Ιούλη 1943.

21/06/1949

Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο μέτωπο. 

Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής)

21/06/1958

Πεθαίνει ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Έντουαρντ Έρντμαν.

21/06/1963

Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσει το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

21/06/1996

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων».

Η νόσος, προκλήθηκε από τη τροφή που δίνονταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Μ. Βρετανία αρρώστησαν, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.

21/06/1996

Πεθαίνει , στις *21;Ιούνη του 1996, ο Απόστολος Μουσούρης.

Ο Απόστολος Μουσούρης  έχοντας πάρει μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτύπωσε εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Εικόνες που αποτελούν ντοκουμέντα ιστορικά, αδιαμφισβήτητα και αδιάβλητα συνάμα. 

Απόστολος Μουσούρης

3 σχόλια:

  1. 21 Ιούνη 1949 «σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο μέτωπο. Από τους πρώτους αντάρτες στον Παρνασσό, μετείχε στηνανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου» (902,gr). Μετά τη Βάρκιζα πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ Παρνασσίδας και Ρούμελης.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/blog-post_392.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 21 Ιουνίου 1941, ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων BM-13 υιοθετήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος αργότερα έλαβε το δημοφιλές όνομα "Kατιούσα".
    Στις 21 Ιουνίου 1941, ο εκτοξευτής επιδείχθηκε στους ηγέτες της σοβιετικής κυβέρνησης και λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα η μαζική παραγωγή πυραύλων και του εκτοξευτή, ο οποίος έλαβε την επίσημη όνομα "BM-13".
    Ήταν πραγματικά ένα όπλο πρωτοφανούς ισχύος - το βεληνεκές του βλήματος έφτασε τα οκτώμιση χιλιόμετρα και η θερμοκρασία στο σημείο εκτόξευσης άγγιζε τους 1.500 βαθμούς. Οι Γερμανοί προσπάθησαν επανειλημμένως να συλλέξουν ένα δείγμα της σοβιετικής τεχνολογίας θαύματος, αλλά τα πληρώματα τήρησαν αυστηρά τον κανόνα - δεν θα έπρεπε να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Σε μια κρίσιμη περίπτωση, τα μηχανήματα ήταν εξοπλισμένα με μηχανισμό αυτοκαταστροφής. Από αυτές τις θρυλικές εγκαταστάσεις προέρχεται, στην πραγματικότητα, ολόκληρη η ιστορία της ρωσικής τεχνολογίας πυραύλων.
    Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η παραγωγή εκτοξευτών καταμερίστηκε σε πολλές επιχειρήσεις με διαφορετικές παραγωγικές δυνατότητες, σε σχέση με αυτό, έγιναν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό της εγκατάστασης.
    Έτσι, μέχρι και δέκα μοντέλα εκτοξευτή BM-13 χρησιμοποιήθηκαν από τα στρατεύματα, γεγονός που δυσκόλεψε την εκπαίδευση του προσωπικού και επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία του στρατιωτικού εξοπλισμού. Για αυτούς τους λόγους, ένας ενοποιημένος (κανονικοποιημένος) εκτοξευτής BM-13N αναπτύχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 1943, κατά τη δημιουργία του οποίου οι σχεδιαστές έκαναν αναλυτικές αναφορές για όλα τα εξαρτήματα ώστε τα συγκροτήματα να αυξήσουν την κατασκευαστική δυνατότητα , να αυξήσουν την παραγωγή και να μειώσουν το κόστος. Ως αποτέλεσμα αυτού, όλες οι παραγωγικές μονάδες έλαβαν αναλυτικές γραπτές οδηγίες και η παραγωγή έγινε καθολική -ενοποιημένη.
    Το BM-13, που δημιουργήθηκε στο NII-3 υπό την ηγεσία του Α,Γκ. Κόστικοφ, έγινε ένα από τα πρώτα σύγχρονα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στον κόσμο. Προοριζόταν για την μαζική καταστροφή εχθρικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού σε μεγάλη έκταση.
    Οκτώ ημέρες αργότερα, η πρώτη ξεχωριστή πειραματική πυραυλική μονάδα πυροβολικού σχηματίστηκε στη Μόσχα υπό τη διοίκηση του λοχαγού I.A. Φλιόροφ ρίχνοντας για πρώτη φορά πυρά στον εχθρό. Το αρχείο καταγραφής μάχης μονάδας λέει:
    "14 Ιούλη 1941,ώρα 15:15'. Χτύπησαν τα φασιστικά τρένα στον σιδηροδρομικό κόμβο Όρσα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Μια θάλασσα από φωτιά."
    "14/7/1941 16:39' Βολές κατά των ναζιστικών στρατευμάτων που περνούσαν μέσω της Ορσα. Μεγάλες απώλειες του εχθρού σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, πανικός. Όλοι οι Ναζί που επέζησαν στην ανατολική ακτή αιχμαλωτίστηκαν από τις μονάδες μας ...». Αυτό το πρώτο χτύπημα ήταν τόσο αποτελεσματικό και συντριπτικό που οι Ναζί, σύμφωνα με τις αναφορές του στρατάρχη Τιμοσένκο στον Στάλιν, «... έβγαζαν τραυματίες και σκοτωμένους όλη μέρα, σταματώντας την επίθεση για μια μέρα».
    Τον Αύγουστο του 1941, το Αρχηγείο της Ανώτατης Διοίκησης αποφάσισε να σχηματίσει οκτώ συντάγματα πυραυλικού πυροβολικού οπλισμένα με βάσεις μάχης BM-8 και BM-13. Το πυραυλικό πυροβολικό χρησιμοποιήθηκε μαζικά στις σημαντικότερες περιοχές του σοβιετικού-γερμανικού μετώπου και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία των εχθροπραξιών. Κατόπιν αιτήματος του στρατού κατά τα χρόνια του πολέμου, δημιουργήθηκαν διάφορες εκδόσεις πυραύλων και εκτοξευτών (BM13-SN, BM8-48, BM31-12 κ.λπ.).
    Ιούλιος 1941 - Δεκέμβριος 1944. Η σοβιετική βιομηχανία παρήγαγε πάνω από 10.000 οχήματα εκτοξευτών Kατιούσα και πάνω από 12 εκατομμύρια πυραύλους για αυτά.

    https://www.facebook.com/groups/1043995759040355/posts/5025853297521228/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Ο αγωνιστής καλλιτέχνης
    Ο Δημήτρης Κατσικογιάννης γεννήθηκε, 21 Ιούνη 1915 στην Καρυά Ολύμπου της Λάρισας.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/blog-post_35.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου