Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Διεργασίες στήριξης των μονοπωλίων πάνω στις πλάτες των λαών

 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 «Θολό το τοπίο» για τις παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένος ο αντιλαϊκός τους χαρακτήρας

Εντείνονται ενδοαστικά παζάρια και διεργασίες στην ΕΕ γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, μπροστά και στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας στις 9 Σεπτέμβρη, με αντικείμενο τη συζήτηση «συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια θωράκισης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με φόντο τα αυξανόμενα σημάδια για την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης και την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, όπως και η προσπάθεια διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής» σε αυτές τις συνθήκες, με «μέτρα ανακούφισης» που τελικά πληρώνονται με όλους τους τρόπους από τους λαούς, με νέα χαράτσια στην Ενέργεια, πανάκριβα τιμολόγια, «εξοικονόμηση» στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, μέτρα στήριξης μονοπωλίων και «ενεργοβόρων» βιομηχανιών κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, «θολό» παρέμεινε και χτες το τοπίο για τις παρεμβάσεις που προαναγγέλλονται σε επίπεδο ΕΕ, αφού παρά τις δηλώσεις για «ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης» σε ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα», παραμένουν και εντείνονται οι τεράστιες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ, οι μεγάλες διαφορές στο «ενεργειακό μείγμα» και στον βαθμό εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ δήλωσε χτες ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει τις δυσκολίες της επιβολής ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι «εταίροι» θα αναζητήσουν μια καλύτερη προσέγγιση για τους μηχανισμούς τιμολόγησης της Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Gazprom»: Νέα διακοπή στον αγωγό «Nord Stream» για «εργασίες επισκευής»

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» προχωρά από σήμερα σε τριήμερη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1», επικαλούμενος την ανάγκη «επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία». Χτες εξάλλου η Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική εταιρεία «Engie» για περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γαλλία, λόγω διαφωνιών σχετικά με ορισμένα συμβόλαια.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η «Gazprom» θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του «Nord Stream 1» μετά τις εργασίες συντήρησης, ανέφερε ότι «εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό». Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός «Nord Stream 1» ήδη το τελευταίο διάστημα λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, με τη ρωσική πλευρά να επικαλείται τα προβλήματα που προκαλούν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις μεταξύ άλλων στην επισκευή και συντήρηση τουρμπίνων του αγωγού.

Παρά τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου, το πρακτορείο «Bloomberg» μεταδίδει ότι η ΕΕ αναμένεται να πετύχει τον στόχο της για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου δυο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της. Τα αποθέματα στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% έως τις 27 Αυγούστου, σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe.

Καθώς ωστόσο υπολογίζεται ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου που απαιτείται τον χειμώνα - με πολύ διαφορετικές δυνατότητες και ρυθμούς αποθήκευσης μάλιστα από χώρα σε χώρα της ΕΕ - παραμένει στο τραπέζι το σενάριο σοβαρών προβλημάτων από μια παραπέρα μείωση στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Ακόμη και με πλήρως γεμάτες τις αποθήκες, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να βγάλει τον χειμώνα αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλ. Μιούλερ, πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg».

Η δε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, μιλώντας στο συνέδριο της γαλλικής εργοδοτικής ένωσης MEDEF, προέτρεψε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση Ενέργειας, ειδάλλως είναι πιθανό να χρειαστούν δελτία διανομής Ενέργειας φέτος τον χειμώνα, αν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Με τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση» να επιταχύνει και να οξύνει αρνητικές τάσεις που καταγράφονται και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη (δείκτης της αστικής μεθοδολογίας για την «εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών») επιδεινώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο, υποχωρώντας στις 97,6 μονάδες από 98,9 τον Ιούλη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φλεβάρη του 2021. Μεταξύ άλλων καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Νέο ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό της Γερμανίας

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανέβηκε τον Αύγουστο στη μεγαλύτερη τιμή των τελευταίων σχεδόν 50 χρόνων (από τον χειμώνα του 1973-1974), φτάνοντας στο 8,8%, με βάση τα πρότυπα καταγραφής της ΕΕ.

Τα ζητήματα της Ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε χτες. Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει «πολύ γρήγορα» αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι «όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένα, όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Η «στόχευση» των μέτρων βέβαια είναι σαφής, με το πακέτο 15 δισ. ευρώ για τη «διάσωση» του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού «Uniper» - το οποίο συνοδεύεται και από άλλες «διευκολύνσεις» δισεκατομμυρίων - το πακέτο 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των «ενεργοβόρων» βιομηχανιών, τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου, τις περικοπές στη θέρμανση σε χώρους δουλειάς κ.ά.

Παράλληλα, με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζονται ενδοκυβερνητικές τριβές για τη «μοιρασιά» των νέων δώρων για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από αντιδράσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SDP) και των Φιλελευθέρων (FDP), ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε «προσαρμογές» στο «τέλος φυσικού αερίου» ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί την 1η Οκτώβρη με στόχο τη «διάσωση» των παρόχων Ενέργειας, μετά τις αντιδράσεις Σοσιαλδημοκρατών (SDP) και Φιλελευθέρων (FDP) για τον τρόπο που θα κατανεμηθεί στα ενεργειακά μονοπώλια.

Στην Αυστρία, στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια για παροχή χρηματοδότησης δισ. ευρώ στην «Wien Energie». Η εταιρεία και ο δήμος της Βιέννης - που έχει «στηρίξει» με δισ. την εταιρεία - ζητούν 6 δισ. ευρώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η «Wien Energie», να μη διακινδυνεύσει τα συμβόλαια 2 εκατομμυρίων πελατών, καθώς δηλώνει ότι δεν διαθέτει πλέον επαρκείς οικονομικούς πόρους για τη σύναψη συναλλαγών στο χρηματιστήριο Ενέργειας. To υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει επί του παρόντος ένα δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διεργασίες για συμπράξεις στην πυρηνική ενέργεια

Την ίδια ώρα εντείνονται σχεδιασμοί για την ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Οι γαλλικές και οι πολωνικές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν για να επενδύσουν μαζικά στον πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, μιλώντας προχτές στο συνέδριο της MEDEF στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής εργοδοτικής ένωσης, Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, επέκρινε επίσης την υποεπένδυση στον πυρηνικό τομέα από «ορισμένους από τους γείτονες της Γαλλίας», «φωτογραφίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τη Γερμανία.

Αντίστοιχα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα, που συναντήθηκε προχτές στην Πράγα με τον Γερμανό καγκελάριο Ο. Σολτς, παρότρυνε τη Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα τρία τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια, πέραν του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμό τους, στα τέλη του 2022, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Η ίδια η Τσεχία σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της. Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2040.

Ο δε Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ν. Ζαχάουι επισκέπτεται τις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα, για να συζητήσει τις «κοινές προκλήσεις» της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με το γραφείο του Ζαχάουι, στις επιδιώξεις του Λονδίνου περιλαμβάνονται και η επιθυμία για μία αυξημένη συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας στην πυρηνική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου