Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Κλιμάκωση με ΝΑΤΟικά όπλα και ρωσικές προειδοποιήσεις για «σοβαρή απάντηση»

 
Οι φιλορωσικές αρχές του Ντονμπάς καλούν σε δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία

 Με ένταση των συγκρούσεων στα νότια και ανατολικά, με νέες αποστολές όπλων από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το Κίεβο να απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, και με τη Μόσχα να απειλεί για «σοβαρή απάντηση» με χτυπήματα σε «ευαίσθητες» υποδομές, ενώ εξελίσσονται προσπάθειες στρατολόγησης Ρώσων «εθελοντών μισθοφόρων» για το μέτωπο και αφήνονται «υπονοούμενα» για γενικότερη κινητοποίηση, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενδεικτικές της κλιμάκωσης είναι οι νέες δηλώσεις για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καλεί τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να μη χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά ή χημικά όπλα ως απάντηση στην ανακατάληψη εδαφών από ουκρανικές δυνάμεις.

Αν η Μόσχα χρησιμοποιούσε τέτοια όπλα «θα άλλαζε το πρόσωπο του πολέμου, με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά, προσθέτοντας πως η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι αναλογική, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ρωσία «θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος παρίας στον κόσμο απ' όσο έχει υπάρξει ποτέ», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Προειδοποιήσεις» για κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία απηύθυνε ο Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι έγιναν απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων στις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Προς το παρόν, η Ρωσία απαντά με συγκράτηση στα ουκρανικά χτυπήματα σε υποδομές και τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι θα ληφθούν σοβαρότερα μέτρα εάν οι αρχές του Κιέβου δεν κατανοήσουν ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες.

«Πρόσφατα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικά ευαίσθητα χτυπήματα, ας υποθέσουμε ότι προειδοποιούν. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή», απείλησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, ανέφερε ως κύριο στόχο της εισβολής την «απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία «δεν πολεμά με πλήρη στρατό, μόνο με μέρος του ρωσικού στρατού, μόνο με μονάδες επαγγελματιών» (μια δήλωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την «αναζωπύρωση» τοποθετήσεων στη Ρωσία υπέρ μιας επιστράτευσης για τον πόλεμο).

Στρατολόγηση «εθελοντών μισθοφόρων» - Διεργασίες για δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς

Για την ώρα, η ρωσική ηγεσία αναζητά τρόπους ενίσχυσης των στρατευμάτων στην Ουκρανία χωρίς γενική ή μερική επιστράτευση και όπως φαίνεται προχωρούν σχέδια για στρατολόγηση «εθελοντών μισθοφόρων» από τις Περιφέρειες, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν και στρατολόγηση «εθελοντών» ποινικών κρατουμένων.

Ειδικές μονάδες του ρωσικού στρατού φέρεται να σταθμεύουν σε περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στο Ροστόφ στα νότια, και να στρατολογούν εθελοντές συμβασιούχους στρατιώτες με χρηματικό κίνητρο 2.700 δολάρια τον μήνα. Ρώσοι και ξένοι, ηλικίας 18 ως 60 ετών, με τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και «πατριωτικό αίσθημα» θεωρούνται κατάλληλοι για να υπογράψουν συμβόλαια 3 ή 6 μηνών για «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αφού πρώτα λάβουν στοιχειώδη εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Σ. Αρντάσεφ.

Στα παραπάνω προστέθηκε η χτεσινή δήλωση του επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ο οποίος ανέφερε ότι πρότεινε στον φιλορώσο ομόλογό του στο Λουγκάνσκ, Λ. Πασέχνικ, οι δύο «Δημοκρατίες» του Ντονμπάς να συγχρονίσουν τις προσπάθειές τους για τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία.

Στην ίδια κατεύθυνση, τα συμβούλια των φιλορωσικών διοικήσεων των δύο περιοχών κάλεσαν τους Ντ. Πουσίλιν και Λ. Πασέχνικ «να λάβουν άμεσα την κατάλληλη ιστορική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων».

Συνεχής ροή όπλων και χρημάτων από τη Δύση

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μετά τα απανωτά πακέτα στρατιωτικής στήριξης που ανακοίνωσαν τις τελευταίες δύο βδομάδες για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, «έστειλαν» επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για δαπάνες συντάξεων και προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης.

«Αυτή είναι η τελευταία δόση από τα 4,5 δισ. δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Καταπιστευματικό Ταμείο Παγκόσμιας Τράπεζας», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ.

Ο στρατός θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άλλα 4 howitzer Panzerhaubitze 2000, μαζί με ένα επιπλέον πακέτο πυρομαχικών, ανακοίνωσε χτες το γερμανικό υπουργείο Αμυνας. Η παράδοση θα καταστεί δυνατή και θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις συνομιλίες με τη βιομηχανία για την πρώιμη παραλαβή ανακατασκευασμένων πυρομαχικών από στρατιωτική συντήρηση, ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 12 εκατ. ευρώ, με το νέο πακέτο να περιλαμβάνει βαριά πολυβόλα, πυρομαχικά και χειμερινές στολές.

Ουκρανικές κινήσεις με κατεύθυνση το Ντονμπάς

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκιλ, απειλώντας τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, ισχυρίστηκαν χτες οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Β. Ζελένσκι, «δεσμεύτηκε» ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες για την ανάκτηση εδαφών που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία.

Δυτικά επιτελεία αναφέρουν ότι η διάσχιση του Οσκιλ θεωρείται «ορόσημο» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου, καθώς μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να προσεγγίσει την περιφέρεια Λουγκάνσκ, που ελέγχουν πλήρως οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, επικαλούμενο ρωσική πηγή, αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξασφαλίζουν θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού, ενώ παράλληλα οι μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό Κουπιάνσκ - στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος και στις δύο πλευρές του ποταμού.

Συγκρούσεις συνεχίζονται καθημερινά και στα περίχωρα της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, την οποία δεν έχουν καταλάβει πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις. Χτες ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης του Ντονέτσκ σημείωσε «εκδικητική» ουκρανική επιδρομή με 13 νεκρούς αμάχους.

Από την πλευρά της, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν έπειτα από ρωσικά πλήγματα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προχτές ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πολλά πλήγματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων ένα στην πόλη Ζαπορίζια, με το οποίο «καταστράφηκαν εργαστήρια (...) όπου συντηρούνταν αμερικανικά συστήματα (πυραύλων) Himars».

Στο μεταξύ, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας και τροφοδοτείται με το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας, ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Λίγο αργότερα ο φιλορώσος επικεφαλής της πόλης Ενεργκοντάρ μίλησε για ουκρανικά χτυπήματα σε άμεση γειτνίαση με τον πυρηνικό σταθμό.

Στην πόλη της Χερσώνας, ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι «εξουδετέρωσαν» μια «ένοπλη συμμορία εγκληματιών». Η Χερσώνα κατελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα την ανακαταλάβει, λόγω της στρατηγικής της θέσης που συνδέει την Κριμαία με τη Νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο αποκλείει διαπραγματεύσεις σε αυτήν τη φάση

Σε αυτό το φόντο, το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που ζητούσε επίμονα τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Οπως είπε ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, αυτήν τη στιγμή η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν έχει νόημα», καθώς η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της. Παράλληλα θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο «να ανασάνει», ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε σε ουκρανικό έδαφος, οι δε διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνο όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά εδάφη, με τον Ποντόλιακ να κάνει λόγο για «αποζημιώσεις» και «παράδοση των εγκληματιών πολέμου».

Τις κατηγορίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου «σηκώνει» ξανά το Κίεβο, επικαλούμενο ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει «ψέμα» τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης, όπως ήταν και η «προβοκάτσια» στην Μπούκα.

Παράλληλα η Μόσχα συντηρεί την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. Στη συνάντηση των συμμετεχόντων στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Χημικών Οπλων (BTWC) στη Γενεύη, ο Ρώσος εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «ομολόγησαν» ότι δείγματα παθογόνων στελεχών και βιοϋλικών τοπικών πληθυσμών εκκενώθηκαν από την Ουκρανία λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόσωπο στον Οργανισμό, ΗΠΑ και Ουκρανία έδωσαν «μη πειστικές» εξηγήσεις για τήρηση της δεοντολογίας κατά τη διεξαγωγή ερευνών «σε στρατιωτικό προσωπικό, πολίτες χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες κατηγορίες, όπως ψυχιατρικοί ασθενείς».

Διαδηλώσεις κατά της Προέδρου στη Μολδαβία

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οξυμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από το κυβερνητικό κτίριο της Μολδαβίας, διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, απαιτώντας την παραίτηση της Προέδρου, Μ. Σάντου, που έχει την υποστήριξη της Δύσης, και της κυβέρνησής της.

Στη Μολδαβία εξελίσσεται έντονη διαπάλη μεταξύ τμημάτων των μονοπωλιακών ομίλων, για μεγαλύτερη «σύγκλιση» με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή διατήρηση των εμπορικών και ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία και «ουδετερότητα» ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Το Κοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί πλέον τους ψηφοφόρους», είπε σε βιντεοδιάσκεψη ο Ιλάν Σορ, επιχειρηματίας και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σορ», ο οποίος είναι εξόριστος στο Ισραήλ επειδή καταδικάστηκε για διαφθορά εξαιτίας ενός τραπεζικού σκανδάλου.

Η Μολδαβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την «Gazprom» για τις προμήθειες και τις τιμές του φυσικού αερίου και «θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με προνομιακές τιμές», δήλωσε ο φιλορώσος πρώην Πρόεδρος Ιγκόρ Ντόντον, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από την περασμένη άνοιξη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Η Ουάσινκτον δεν είναι η πρωτεύουσά μας», «Ας ανταλλάξουμε την Σάντου με φυσικό αέριο», ενώ ορισμένοι έστησαν αντίσκηνα έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, υποσχόμενοι ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η Μολδαβία αγοράζει το φυσικό αέριό της από τη ρωσική «Gazprom», με βάση συμβόλαιο που υπεγράφη πέρυσι. Η τιμή έχει μηνιαίες διακυμάνσεις, ενώ υπολογίζεται από την τιμή άμεσης παράδοσης για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, εξαρτώμενη από την εποχή.

Ο πληθυσμός των 3,5 εκατομμυρίων της Μολδαβίας βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που σχετίζονται με τις τιμές της Ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 29% τον Σεπτέμβρη ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου