Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκίνησε το 1975, άντεξε στο χρόνο, ωρίμασε και συνεχίζει την πορεία του.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι το µεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας!

Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ “χτίζεται” και λειτουργεί µε την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά και προσφορά, την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό χιλιάδων µελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-"Οδηγητή"

19 - 21 Σεπτέμβρη 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου

Από το γήπεδο Ζωγράφου το 1975 ξεκινά ο θεσμός των Φεστιβάλ

Το 1975 το ταξίδι του θεσμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά... 

To 1o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έγινε στις 19 - 21 Σεπτέμβρη 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου. Οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου -παράνομου- φύλλου του «Οδηγητή». Έτσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον «Οδηγητή», η δεύτερη στη διεθνιστική αλληλεγγύη και η τρίτη μέρα στα 7 χρόνια της ΚΝΕ και το Α’ Συνέδριό της. Το Πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά., ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από 6 χώρες καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Ξεφυλλίζοντας τα ρεπορτάζ του «Ρ» και του «Ο» της εποχής για το 1ο Φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε την έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης που σημαντικό μέρος της περιέχει είδη φτιαγμένα στο βουνό, στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και την έκθεση με ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη, του Μαλτέζου και άλλων συντρόφων, που τα είχαν εμπιστευτεί οι ίδιοι σε συντρόφους-αγωνιστές.

Το πολιτιστικό - μουσικό πρόγραμμα πλούσιο: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ. 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την πρώτη του χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αθήνα. 

Από το Α' Φεστιβάλ, η ΚΝΕ έθεσε το στόχο το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα και να αποτελέσει σταθμό-αντάμωμα της νεολαίας κάθε Σεπτέμβρη, με προοπτική -όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Ρ»- κάθε χρόνο, κάθε πόλη και χωριό να έχει το δικό της Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"

9 - 12 Σεπτέμβρη 1976 στην Καισαριανή
 
Για πρώτη φορά στην Καισαριανή

Οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για πρώτη φορά, ταξίδεψαν σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας ενώ οι κεντρικές εκδηλώσεις έγιναν στις 9 - 12 Σεπτέμβρη 1976 στην Καισαριανή.

Για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, ξεδιπλώνεται ένα πολύμορφο πρόγραμμα προετοιμασίας των κεντρικών εκδηλώσεων στην Καισαριανή, το οποίο αγκαλιάζει την ανταρτομάνα Καισαριανή και αγκαλιάζεται από τη νεολαία και το λαό της. Διαβάζουμε σχετικά στον «Ρ» (4/9/1976): «Οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ άρχισαν με υπαίθριες προβολές στις γειτονιές της Καισαριανής (...) Ταυτόχρονα άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις με τους νέους που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το Β' Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή (...) Το Σαββατόβραδο 21 Αυγούστου η Οργάνωση της Καισαριανής της ΚΝΕ οργάνωσε συνεστίαση για το Φεστιβάλ. Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των νέων (...) Αρχίζουν έπειτα οι εξορμήσεις για τη διάθεση των εισιτηρίων πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι. (...) Η οργάνωση της Καισαριανής κάλεσε τους Καισαριανιώτες να κάνουν το Φεστιβάλ δική τους υπόθεση. Κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν. (...) Η διάθεση για βοήθεια είναι πραγματικά συγκινητική». 

Το καθεαυτό «στήσιμο» του Φεστιβάλ μέσα στο γήπεδο της Καισαριανής έγινε μέσα σε 36 ώρες (!) γιατί ο χώρος δεν παραχωρήθηκε νωρίτερα στην ΚΝΕ.

Στη σκηνή του Φεστιβάλ ανεβαίνουν μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Έλλη Αλεξίου, ο Ζήσης Σκάρος και απαγγέλλουν στους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Ακόμα ο Μάνος Λοΐζος παρουσίασε για πρώτη φορά τη συλλογή εργατικών τραγουδιών «Τα τραγούδια μας».

Το Φεστιβάλ βοήθησε και ο «καλός μας άνθρωπος» ο Θανάσης Βέγγος που δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Θα ’θελα πολύ να ’ρθώ και να παίξω στο Φεστιβάλ, αλλά δεν μπορώ. Αυτό το συμβόλαιο με το θέατρο μ’ έχει δέσει χειροπόδαρα. Θα δώσω όμως μια μηχανή προβολής 35 μ. και δυό ταινίες μου, όποιες θέλετε, και θα ’ρθω σαν απλός θεατής».

Και σε αυτό το Φεστιβάλ διοργανώθηκε έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής - Χαρακτικής, με τη συμμετοχή 75 καλλιτεχνών

Τη συμβολή της ΚΝΕ και των Φεστιβάλ της στην πολιτιστική δημιουργία αναδεικνύει και ο διαγωνισμός αφίσας, ζωγραφικής, ποίησης, παιδικής ζωγραφικής, διηγήματος, δοκιμίου, θεατρικού, που είχε προκηρυχτεί στο πλαίσιο του Α’ Συνεδρίου της ΚΝΕ και τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν στο 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». 

Σε συνέντευξή του στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 3 Σεπτέμβρη 1976, ο Μάνος Κατράκης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους ανθρώπους της τέχνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως κανείς άξιος εργάτης της τέχνης σ΄ αυτό τον τόπο δεν πρέπει να μείνει ασυγκίνητος από την πρωτοβουλία αυτής της τεράστιας προσπάθειας των νέων της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ και θέτοντας τον εαυτό μου στην διάθεση του, καλώ όλους τους πνευματικούς ανθρώπους να δώσουν το παρών, με τον τρόπο του ο καθένας, βέβαιοι πως επιτελούν ύψιστο χρέος στην τέχνη τους και στο λαό μας».

Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ειδικός χώρος για τα παιδιά, η «Παιδούπολη».

Ξεφυλλίζοντας τον «Ριζοσπάστη» της εποχής, ξεχωρίζουμε το στιγμιότυπο από το κλείσιμο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, όπου καταγράφεται πως «όλοι οι καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο γήπεδο της Καισαριανής ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν με τον κόσμο "Πότε θα κάνει ξαστεριά". Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική εικόνα που έδειχνε τον παλμό, τη συγκίνηση, την άμεση και ζωντανή επαφή λαού και καλλιτέχνη, σ' όλη τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ» («Ρ», 14/9/1976). 

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"

 
15 - 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι
 
Στο Άλσος Περιστερίου, ξεπερνώντας κυβερνητική απόπειρα παρεμπόδισης

«Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού» σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να εμποδιστεί η διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Άλσος Περιστερίου. Έτσι και έγινε! Στις 15 - 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Άλσος Περιστερίου χτυπά η καρδιά της νεολαίας, στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής τον περιέγραφαν ως «μπαζότοπο» και «απέραντο βάλτο». «Ώσπου μια μέρα -έλεγε μια Περιστεριώτισσα- ήρθαν τα παιδιά και άρχισαν ασταμάτητα τη δουλειά». Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων, εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος!

Σ’ αυτό το Φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 150 καλλιτέχνες. Σ' αυτό το Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ «Τα παιδιά της ΚΝΕ». Αντιγράφουμε από τον «Ρ» της Τρίτης 20/9/1977: «Στιγμή απ' αυτές που δεν ξεχνιούνται, όταν τα μεγάφωνα ανήγγειλαν: "η τιμή σου, τιμή μας ποιητή", τιμή μας που είσαι δίπλα μας, μεγάλε ποιητή του λαού μας, Γιάννη Ρίτσο! Κι απλώθηκε ύστερα στα πλήθη μια σιωπή... Σιωπή γεμάτη αγάπη, σιωπή γεμάτη περηφάνια, μια σιωπή πού λεγε τόσα πολλά... Στάθηκε ακίνητος ο λαός ν' αφουγκραστεί την ανάσα και το μήνυμα του ποιητή του. Και το μέλλον ζωγραφίστηκε ανάγλυφο κι η ευθύνη για το χτίσιμό του φώλιασε στα μάτια των συντρόφων, όλων ετούτων των παιδιών που "φτάνουν από πολύ μακριά και τραβούν πολύ μακριά..."».

Άλλη σημαντική στιγμή του 3ου Φεστιβάλ ήταν η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» από την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» του Μάνου Κατράκη, με τον ίδιο τον Κατράκη στο ρόλο του Προμηθέα, «του Προμηθέα μάρτυρα, του κάθε μάρτυρα για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου» («Ρ», 17/9/1977).

Ακόμα για πρώτη φορά στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή πραγματοποιείται “Αθλητικό Φεστιβάλ”, ενώ πληθαίνουν οι συμμετοχές ξένων αντιπροσωπειών που σε αυτό το Φεστιβάλ αγγίζουν τις 30. 

Τις μέρες του Φεστιβάλ, «έφυγε» από τη ζωή η Ρόζα Ιμβριώτη... Αντιγράφουμε, επίσης, από την πρώτη σελίδα του «Ρ» στις 20/9/1977: «Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 1977, μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, έπαψε να χτυπά η καρδιά της μεγάλης λαϊκής αγωνίστριας και κομμουνίστριας Ρόζας Ιμβριώτη. Η είδηση του θανάτου αναγγέλθηκε στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» και προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας. Όρθιοι όλοι οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τη μνήμη της σεμνής και αλύγιστης αγωνίστριας». 

Παρακάτω παρατίθενται φύλλα του «Ριζοσπάστη», ανάμεσά τους φύλλο του «Ρ» στις 20 Σεπτέμβρη 1977 με το ποίημα του Γ. Ρίτσου καθώς και γραπτή διαμαρτυρία του για την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στις 19 Αυγούστου 1977.

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"

 

7 - 10 Σεπτέμβρη 1978 στο Περιστέρι
 
Αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ

Το 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή κορυφώθηκε στο Περιστέρι, στις 7 - 10 Σεπτέμβρη 1978 και ήταν αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ.

Προηγήθηκαν 300 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε 172 πόλεις και σε 128 κωμοπόλεις και χωριά.

Λειτούργησαν 115 περίπτερα, πολλά εκ των οποίων ήταν αφιερωμένα στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ, καθώς και περίπτερα αφιερωμένα σε ζητήματα που προβληματίζουν τη νεολαία, όπου διοργανώνονταν και συζητήσεις. 

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Καλογιάνης, Πέτρος Πανδής, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κούτρας, Γιώργος Ζωγράφος, Λάκης Χαλκιάς, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μεράντζας, Λάκης Παππάς, Σπύρος Σαμοΐλης, Πέτρη Σαλπέα, Αιμιλία Σαρρή, Γιώτα Βέη, Δόμνα Σαμίου, είναι μερικοί μόνο από τους γνωστούς μουσικούς και ερμηνευτές που πέρασαν από τις δύο σκηνές του Φεστιβάλ το τετραήμερο, μαζί με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απαγγέλοντας ποιήματα και πεζά.

Στο ταξίδι του Φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ενώ συμμετείχαν 150 ερασιτεχνικά συγκροτήματα μουσικής, χορού και θεάτρου. 

«Τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, πέρα από τη γενικότερη προσφορά τους, στάθηκαν η αφορμή, το ξεκίνημα για μια σειρά ερασιτεχνικά συγκροτήματα που έδωσαν όλες τις δυνατότητες για την ανάπτυξη και την προβολή της δουλειάς τους. Ζώντας μέσα στη νεολαία, με τον παλμό της, η ΚΝΕ δε μπορούσε παρά να αφουγκραστεί και την ανάγκη των νέων να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους, να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν μια ιδιαίτερη κλίση τους, όπως ο χορός, το τραγούδι, η ζωγραφική, ο αθλητισμός κ.λπ.», διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ». 

Στο χώρο του αθλητισμού διοργανώθηκαν αγώνες: Ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ - πονγκ, στίβου, καθώς και λαϊκός αγώνας δρόμου. 

Στη Διεθνούπολη συμμετείχαν περίπου 100 αντιπροσωπείες ξένων οργανώσεων. 

Το Φεστιβάλ και τα βασικά χαρακτηριστικά του έχουν πια καθιερωθεί και εδραιωθεί.

 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"


13 - 16 Σεπτέμβρη 1979 στο Περιστέρι
 
Αφιερωμένο στην πάλη για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"

 


11 - 14 Σεπτέμβρη 1980 στο Περιστέρι
 
Πλημμύρισε νιάτα το Περιστέρι

Στο 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» έγινε στις 11 - 14 Σεπτέμβρη 1980 στο Άλσος Περιστερίου. 

Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ η σ. Σωτηρία Βασιλακοπούλου και σε αυτήν ανήκε η «πιο τιμητική θέση» του 6ου Φεστιβάλ. Έγινε συναυλία με τραγούδια «εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού» αφιερωμένα στη συντρόφισσά μας. Ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, απήγγειλε στο Φεστιβάλ, για πρώτη φορά ποίημά του για τη σ. Σωτηρία. 

Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής… εντυπωσιακό για τα δεδομένα εποχής: στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ!

Εγκαινιάζεται ένα στέκι νεολαίας με καφενείο, πολλή μουσική, χορό και ένα δικό του πρόγραμμα αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Υπάρχει ακόμα χώρος λαϊκής παράδοσης, μουσική, χορός και τρεις εκθέσεις (παραδοσιακής κεραμικής, φωτογραφίας με θέμα «η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά» και λαογραφικών βιβλίων), χώρος κλασικής μουσικής όπου έγινε κι ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε το νέο έργο του «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Αντίστοιχα, το περίπτερο λογοτεχνίας ήταν αφιερωμένο στον Γ. Ρίτσο, με τον ποιητή να έχει εκεί και φυσική παρουσία.

Ο «Οδηγητής» εξέδωσε για το 6ο Φεστιβάλ μια ανθολογία Δημοτικών Τραγουδιών. Συζητήσεις γίνονται δεκάδες σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ, ενώ, εκτός από τον Παιδότοπο, λειτουργεί και Μαθητότοπος, όπου παρουσιάζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις οι «Νέοι Πρωτοπόροι».

«Πλημμύρισε νιάτα το Περιστέρι» γράφει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 12ης Σεπτέμβρη 1980.

 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"


10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
 
Μεγάλα αφιερώματα - «πολυθεάματα» ξεχώριζαν στο πρόγραμμα

Στις 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και κινήθηκε σε ρυθμούς εκλογών, καθώς σε περίπου ένα μήνα στήνονταν κάλπες.

Στο πρόγραμμά του ξεχώριζαν μεγάλα αφιερώματα - «πολυθεάματα» με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών, τραγουδιστών, συνθετών.

Κατά σειρά παρουσιάστηκαν τα εξής πολυθεάματα: «Παλεύουμε για την ειρήνη», «40χρονα ΕΑΜ» και πολυθέαμα αφιερωμένο στους αγώνες της εργατικής τάξης, εμπνευσμένο από τον απεργιακό αγώνα των εργατών της κλωστοϋφαντουργίας «Μπάρκο». Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχε και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Β. Σατάλοφ που είχε πάρει μέρος στις διαστημικές αποστολές «Σογιούζ 4», 8 και 10!

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις που απλώθηκαν σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και ανέδειξαν ποιητές και λογοτέχνες από την Αφρική, την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική, την ΕΣΣΔ κι αλλού. Επίσης, δεν έλειψαν οι αγώνες σκακιού, μπριτζ, πινγκ πονγκ κ.ά. 

Tα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων, στους «Νέους Πρωτοπόρους», που είχαν το δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ, παρουσίασαν σκετς και θεατρικές παραστάσεις και διαδήλωσαν την τελευταία μέρα στέλνοντας το δικό τους εκλογικό μήνυμα.

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"


16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Άλσος Περιστερίου

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ συγκλόνισε τους χιλιάδες νέους και νέες, το λαό της Αθήνας. Σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ ακούστηκαν τραγούδια του και διαβάστηκε ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ ενώ την επόμενη μέρα έγινε μεγάλη συναυλία στη μνήμη του.

Το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιήθηκε στις 16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Άλσος Περιστερίου.

Για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς: έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ποιήματος - διηγήματος και θεατρικού έργου. Η ανταπόκριση ήταν σημαντική, πήραν μέρος 56 δημιουργοί με 140 τραγούδια, ανάμεσά τους γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της εποχής. Eπιλέχτηκαν 38 τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό τετραήμερο.

Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι: Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Φοίβος Ανωγειανάκης (μουσικολόγος), Γιαννης Κακουλίδης (στιχουργός), Γ. Μανιάτης (φιλόλογος), Α. Αλαβάνου (αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή»), Θ. Μπαλωμένος (εκπρόσωπος εργατικού σωματείου). Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα συντροφέψει το Φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα οργανώθηκε διαγωνισμός ποιήματος - διηγήματος όπου πήραν μέρος 86 δημιουργοί με 217 έργα, αλλά και διαγωνισμός θεατρικού έργου.

Επίσης στο Πρόγραμμα περιλαμβανόταν εκδήλωση παρουσίασης ανέκδοτων δημοτικών αντάρτικων τραγουδιών της Θεσσαλίας. Τα τραγούδια κατέγραψαν ΚNίτες της περιοχής οργώνοντας τα χωριά της Θεσσαλίας, καταγράφοντας τις ζωντανές μνήμες των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Ο χώρος της εργαζόμενης νεολαίας ονομάζεται «το σωματείο» και ο χώρος του πολιτισμού ονομάζεται «πολιτιστικός σύλλογος» και μέσα από τη λειτουργία τους και το πρόγραμμά τους αυτοί οι χώροι αναδεικνύουν την πρόταση της ΚΝΕ για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σωματείο κι ένας πολιτιστικός σύλλογος.

 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"

8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Άλσος Περιστερίου
 
Μεγάλο δημοψήφισμα ενάντια στην παραμονή των αμερικάνικων βάσεων

Στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πραγματοποιήθηκε στις 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Αλσος Περιστερίου, διενεργήθηκε μεγάλο δημοψήφισμα του «Οδηγητή» ενάντια στην παραμονή των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκε «Λαϊκό Δικαστήριο» για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Ακόμα υπήρχαν χώροι αφιερωμένοι στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρξ και τα 10 χρόνια απ’ τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Σημαντικές επέτειοι για το νεολαιίστικο κίνημα σημαδεύουν τη χρονιά του 9ου Φεστιβάλ: 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, 20 χρόνια από την ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη, 10 χρόνια από το Πολυτεχνείο και 15 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν 23 συζητήσεις, ενώ συμμετείχαν 45 ξένες αντιπροσωπείες.

Στο καλλιτεχνικό μέρος δόθηκε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ερασιτεχνική δημιουργία με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών, χορευτικών και θεατρικών σχημάτων από γειτονιές της Αθήνας και σωματεία, με συμμετοχή συγκροτημάτων από άλλες χώρες, αλλά με σαφώς υποβαθμισμένη τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στις 7 Σεπτέμβρη 1983 ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στο πρωτοσέλιδό του: «Μια μέρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων είναι έτοιμος ο χώρος του 9ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. 15% περισσότερα εισιτήρια, από την αντίστοιχη περσινή μέρα, δηλαδή πάνω από 500.000 έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. 45 ξένες αντιπροσωπείες, όσες δηλαδή την τελευταία μέρα των περσινών εκδηλώσεων, έχουν φθάσει φέτος στην Αθήνα, δύο μέρες πριν αρχίσει το Φεστιβάλ. 31 συνθέτες, 70 τραγουδιστές και λαϊκοί οργανοπαίχτες θα πάρουν μέρος στο τετραήμερο των εκδηλώσεων...».

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΝΕ-"Οδηγητή"


13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 Σκοπευτήριο Καισαριανής
 
Ο «Λαβύρινθος της ταξικής συνεργασίας» στον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ

Το 1984 οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επέστρεψαν στην Καισαριανή όπου έγιναν στον χώρο του Σκοπευτηρίου στις 13 - 16 Σεπτέμβρη.

Κεντρικός χώρος του Φεστιβάλ ήταν ο χώρος των νέων εργατών όπου είχε στηθεί και ο «Λαβύρινθος της ταξικής συνεργασίας» όπου με πρωτότυπο τρόπο παρουσιάζονταν η ιδεολογική πάλη στους χώρους δουλειάς. Ακόμα έγινε συζήτηση για τους αγώνες της εργατικής τάξης στα εργοστάσια και παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση για τους αγώνες των εργατών των Ναυπηγείων με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους τους εργάτες.

Η ΚΝΕ κυκλοφορεί στο Φεστιβάλ ένα λεύκωμα για τα 10 χρόνια του θεσμού, αλλά και έναν οδηγό δίσκων κλασικής μουσικής και έναν οδηγό για την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Γιάννης Ρίτσος με την απαγγελία του και ο Μίκης Θεοδωράκης με τη συναυλία του «κλείνουν» για άλλη μια χρονιά το τετραήμερο.

Στη Διεθνούπολη, που είναι αφιερωμένη στο 12ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα γίνει την επόμενη χρονιά στη Μόσχα, συμμετέχουν 53 Οργανώσεις Νεολαίας. Ο «Ριζοσπάστης» έχει ξεχωριστό πρόγραμμα στο περίπτερό του, γιορτάζοντας τα 66 του χρόνια και 10 χρόνια αδιάκοπης (και νόμιμης) κυκλοφορίας του.

Λειτουργεί και πάλι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του Φεστιβάλ, γίνονται εκθέσεις, διαγωνισμοί και η κλασική μουσική έχει και πάλι το δικό της χώρο στο Φεστιβάλ με πολύ σημαντικές ελληνικές συμμετοχές. Στον κινηματογράφο γίνεται αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη, που είχε πεθάνει στις αρχές του μήνα.

 Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέσα από τις αφίσες

Μέρος  1ο  1975 1995

Μέρος 2ο 1996 – 2015

2 σχόλια:

  1. 3 μέρες, 5 σκηνές, 350 καλλιτέχνες
    https://festival.kne.gr/48o-festival/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Άνοιξαν οι πύλες στο πάρκο «Τρίτση»
    Σε όλες τις πύλες ο κόσμος μπαίνει κατά κύματα. Από την λεωφόρο «Δημοκρατίας», από την λεωφόρο «Φυλής», από τις εργατικές πολυκατοικίες, παντού η ίδια εικόνα.Φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, νέοι που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους καθημερινούς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία, αλλά και νέοι άνθρωποι που ήρθαν για πρώτη φορά στο πάρκο «Τρίτση» για να διαπιστώσουν από κοντά αυτά που έχουν ακούσει από φίλους και συνομήλικους τους για αυτή τη νεανική γιορτή, περιμένουν με ανυπομονησία να περάσουν την πύλη. Ρωτάνε τα παιδιά της ΚΝΕ που πρόθυμα τους δίνουν πληροφορίες για τους χώρους, τα στέκια, τις εκθέσεις, τις συναυλίες. Εάν από νωρίς το απόγευμα επικρατεί αυτή η εικόνα, μπορούμε να φανταστούμε τη συνέχεια. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο πάρκο «Τρίτση» σήμερα και για τρεις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου