Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2»


 Λάικα (Лайка). Ο πρώτος Γήινος οργανισμός στο Διάστημα.

Στις 3 Οκτώβριο του 1957 η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών πρωτοπόρος στην διαστημική εξερεύνηση έστειλε τον Σπουτνικ-1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στο Διάστημα.

Ένα μόλις μήνα μετά παίρνει για δεύτερη φορά τα πρωτεία στις 3 Νοεμβρίου 1957, στέλνοντας στο Διάστημα τον πρώτο ζωντανό οργανισμό. Ήταν ο Σπουτνικ-2 με την πρώτη Κοσμοναύτη, την σκυλίτσα Λάικα( Лайка).


Η Λάικα, ήταν ένα ημίαιμο σκυλάκι ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους έξι κιλών, είχε περισυλλεγεί από τους δρόμους της Μόσχας μαζί με αλλά υποψήφια για την ιστορική πτήση. Επιλέγονταν θηλυκά γιατί καταλάμβαναν λιγότερο χώρο και αδέσποτα, ώστε να έχουν συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορούν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα σε τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Το όνομά της στην αρχή ήταν Kudryavka δηλαδή μικρή σγουρομάλλα στα Ρώσικα ενώ την φώναζαν και Zhuchka (Ζουζούνι) και Limonchik (Λεμόνι). Επιλέχτηκε τελικά το Λάικα (αυτή που γαβγίζει).

Κατά την εκπαίδευση τους για να συνηθίσουν τη διαστημική πτήση μέσα σε μια κάψουλα 80 εκατοστών, τα σκυλιά τοποθετούνταν μέσα σε όλο και πιο μικρά κλουβιά. Περνούσαν από μια μηχανή φυγοκέντρησης που μιμούνταν την επιτάχυνση που σημειώνεται κατά την εκτόξευση ενός πυραύλου, υποβάλλονταν σε θορύβους όμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου και τρέφονταν με “διαστημικά γεύματα” σε μορφή ζελέ.

Ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο Σπουτνικ-2 στην 40η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους, δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και έτσι η Λάικα ήταν καταδικασμένη απο τη στιγμή που άρχισε το ταξίδι της στην Ιστορία.
Η εκτόξευση του Σπούτνικ-2 με τη μικροσκοπική Λάικα, έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1957 στις 5.30’ ώρα Μόσχας από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην ΣΣΔ του Καζακστάν. Ο Σπούτνικ-2 εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο R-7 χωρίς μετατροπές, ίδιο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε και για το Σπούτνικ-1.


Κατά την άνοδο του πυραύλου, ο καρδιακός παλμός της Λάικα αυξήθηκε πολύ αλλά έπειτα από τρεις ώρες η σκυλίτσα ανέκτησε τον κανονικό παλμό της. Έκανε επιτυχώς εννέα περιστροφές γύρω από τη Γη που έκαναν την Λάικα τον πρώτο Κοσμοναύτη του πλανήτη. Ξαφνικά, μετά την ένατη περιστροφή γύρω από τη Γη, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας άρχισε να ανεβαίνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ελλείψει επαρκούς προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Καθώς ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει τέτοια υπερθέρμανση, λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων, η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση.

Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί 10 μέρες σε τροχιά, τρεφόμενη με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά, και ύστερα να της γίνει ευθανασία, με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ της δέκατης ημέρας.

Το σοβιετικό ραδιόφωνο συνέχισε παρά ταύτα να μεταδίδει καθημερινές αναφορές για την “καλή υγεία της Λάικα”, που έγινε παγκόσμια ηρωίδα.

Ο Σπούτνικ-2 εξαερώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου του 1958, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη πάνω από τις Αντίλλες με την επιβάτη του νεκρή ήδη εδώ και πέντε μήνες. Η πτήση της όμως απέδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εκτόξευση και από τις συνθήκες που επικρατούν σε τροχιά και έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το πως συμπεριφέρονται τα έμβια όντα στο Διάστημα.

Στις 19 Αυγούστου του 1960 o Σπουτνικ-5 με διαστημική πτήση έφερε πίσω ζωντανές τις δύο σκυλίτσες που είχαν σταλεί στο Διάστημα, τη Μπέλκα και τη Στρέλκα, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961.

Το πρωτοπόρο ταξίδι της Λάικα, την έκανε ίσως το πιο διάσημο σκυλί του Κόσμου. Απεικονίστηκε σε γραμματόσημα σε πολλές χώρες, και μάρκες από τσιγάρα και σοκολάτες πηραν το όνομά της. Το 1997, σαράντα χρόνια μετά την ιστορική πτήση της Λάικα, ένα μνημείο πεσόντων Κοσμοναυτών ανεγέρθηκε στην Κοσμοπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης των Σοβιετικών κοσμοναυτών κοντά στην Μόσχα. Εκεί υπάρχει μνημείο με την εικόνα της Λάικα.

Ταξίδι ΣτονΧρόνο - Time Travel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου