Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

«Κλεμμένα είναι»


«Ούτε γυρισμός ούτε ιστορική συμφωνία, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία» βροντοφώναξαν οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ιδρυμα Γουλανδρή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων τους (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων) με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης 15 κυκλαδικών αντικειμένων, από την επονομαζόμενη «Συλλογή Στερν», που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού.

Κρατώντας πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που επιμένουν στον δρόμο της νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας, αναγορεύοντας αποδέκτες προϊόντων παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων σε «δωρητές» και «ευεργέτες». Απαίτησαν την κατάσχεσή τους από το ελληνικό Δημόσιο και την άμεση επιστροφή τους στη χώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν προκλητική, με διαρκή προσπάθεια να μη φαίνεται το πανό και χαλάσει η φιέστα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα εγκαίνια έγιναν σχεδόν «εν κρυπτώ» και με ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, μετά την ένοχη σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία, για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη «Συλλογή Στερν». Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη Αναφορά έχει κατατεθεί και από το ΚΚΕ στη Βουλή.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, «οι 15 αρχαιότητες της 3ης χιλιετίας, κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σαν να είναι διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αρχαιολογικά συμφραζόμενα. Την ίδια στιγμή 145 κυκλαδικές αρχαιότητες βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης και 1 ειδώλιο βρίσκεται ακόμη στην οικία του Λ. Στερν! Σε έναν χρόνο από τώρα τα 15 αντικείμενα θα γυρίσουν στη Ν. Υόρκη για να εκτεθούν εκεί για 25+25 χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο στρεβλή είναι η χρήση του όρου "επαναπατρισμός" από την ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου