Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Το ΝΑΤΟ «αδειάζει» το οπλοστάσιό του στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία


Διαρκής ο κίνδυνος μιας γενικευμένης άμεσης σύγκρουσης

 Τεράστιο μέρος του ΝΑΤΟικού οπλοστασίου έχει «ριχτεί» στην Ουκρανία, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η ασταμάτητη ροή δυτικών εξοπλισμών προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει «αδειάσει» σε «επικίνδυνο» βαθμό τα οπλικά αποθέματα των κρατών του ΝΑΤΟ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σφοδρότητα του πολέμου, αλλά και τον διαρκή κίνδυνο μιας γενικευμένης, άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

«Τι θα συνέβαινε αν κάτι "σκάσει" στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού;...»

Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο τροφοδότη της Ουκρανίας με εξοπλισμούς, ο προβληματισμός για την αναπλήρωση των αποθεμάτων είναι όλο και πιο έντονος, σε συνδυασμό μάλιστα με το ενδεχόμενο παράλληλων πολεμικών συγκρούσεων...

Αν ξεσπούσε ένας άλλος μεγάλος πόλεμος σήμερα, οι ΗΠΑ θα ήταν σε θέση να πολεμήσουν; Αυτό το ζήτημα θέτουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όχι μόνο μπροστά στο ενδεχόμενο ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία να διαρκέσει περισσότερα χρόνια, αλλά και ενόψει μιας πιθανής σύγκρουσης με την Κίνα, π.χ. στην Ταϊβάν.

«Τι θα συνέβαινε αν κάτι "σκάσει" στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού; Οχι σε 5 ή 10 χρόνια, αλλά την επόμενη εβδομάδα. Τι έχουμε από άποψη ποσότητας; Αυτό θα αρκούσε, θα ήταν πραγματικά αποτελεσματικό; Αυτά είναι τα ερωτήματα που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή», είπε ο Μπιλ Λε Πλαντ, επικεφαλής του Πενταγώνου για την αγορά όπλων.

Τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είτε προέρχονται από τα αμερικανικά αποθέματα είτε χρηματοδοτούν συμβάσεις με την αμυντική βιομηχανία για να ενισχύσουν την παραγωγή. Τουλάχιστον 19,2 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας σε 26 διαδοχικά στρατιωτικά πακέτα έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 924.000 βολών πυροβολικού για οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, άνω των 8.500 αντιαρματικών συστημάτων Javelin, 1.600 αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, εκατοντάδων οχημάτων και drones, προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και 38 HIMARS (συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μέσου βεληνεκούς) και των αντίστοιχων πυρομαχικών.

Σχεδόν το σύνολο της δύναμης πυρός του Κιέβου σήμερα προέρχεται από τις ΗΠΑ και μάλιστα οι παραδόσεις στο πεδίο είναι εβδομαδιαίες. Ενδεικτικά, την Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε έναν επιπλέον γύρο βοήθειας με 20 εκατ. επιπλέον φυσίγγια φορητών όπλων.

«Δεν βρισκόμαστε σε θέση όπου ξεμένουμε σε λίγες μέρες από μερικά κρίσιμα πυρομαχικά», είπε ο ελεγκτής του Πενταγώνου, Μάικλ Μακ Κορντ, «αλλά υποστηρίζουμε έναν εταίρο που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει 14 δισ. δολάρια για αναπλήρωση των αποθεμάτων του Πενταγώνου, ενώ αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να δεσμεύσει επιπλέον 37 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πάντως, θα χρειαστούν ακόμα «πολλά χρόνια» για να ανεφοδιαστούν πλήρως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο από το Πεντάγωνο που έλαβε η εφημερίδα «The New York Post». Αρκετά από τα συστήματα που αποδείχθηκαν πιο ζωτικά στην Ουκρανία (HIMARS, Stinger κ.ά.) έκλεισαν τις γραμμές παραγωγής τους πριν από χρόνια, καθώς η διατήρηση μιας γραμμής παραγωγής είναι ακριβή και ο αμερικανικός στρατός είχε άλλες προτεραιότητες δαπανών. Επίσης, τα προηγμένα πυρομαχικά που παραδίδονται στην Ουκρανία έχουν χρόνο παραγωγής 2 - 3 χρόνια.

Αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Lockheed Martin» και η «Raytheon», δεν είναι σε θέση να παράγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, ενώ έχουν παραδοθεί 8.500 τέτοιοι πύραυλοι στην Ουκρανία τους πρώτους 9 μήνες της σύγκρουσης...

Το Πεντάγωνο προσπαθεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή των HIMARS σε έως και 8 τον μήνα, ή 96 τον χρόνο, ανέφερε αξιωματούχος. Στο μεταξύ, η αποτελεσματικότητά τους στην Ουκρανία και η όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού παγκόσμια έχουν οδηγήσει και άλλα κράτη να κάνουν παραγγελίες, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ταϊβάν.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν χτυπήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Σε αυτό το φόντο μια διακομματική ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει την απόφασή της να μην εξοπλίσει την Ουκρανία με προηγμένα drones, λέγοντας ότι αυτή η στρατιωτική τεχνολογία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει την επικράτειά της και να αποκτήσει δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Με επιστολή προς τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, 16 γερουσιαστές προέτρεψαν την κυβέρνηση να δώσει στην Ουκρανία οπλισμένα drones MQ-1C ή Grey Eagles, τα οποία είναι μεσαίου ύψους και μπορούν να πετάξουν για περισσότερες από 24 ώρες.

«Το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα της παροχής στην Ουκρανία των MQ-1C είναι σημαντικό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη στρατηγική πορεία του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρουν ότι το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σφυροκοπούσαν στόχους και αστικές υποδομές, δίνοντας στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα επί του πεδίου μάχης. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν ένα οπλοστάσιο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν όσα έχει λάβει η Ρωσία, είπαν.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο MQ-1C, που κατασκευάζεται από την «General Atomics», θα διαρκούσε 27 μέρες, έγραψαν οι γερουσιαστές. Και αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση στα δικά της drones, προσθέτουν, «θα μπορούσε να βρει και να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον καταναγκαστικό αποκλεισμό της και αμβλύνοντας τις διπλές πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

Την περασμένη Τρίτη, στο μεταξύ, ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Μ. Ραζβοζάεφ, ανέφερε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Σεβαστούπολη, ενώ την Παρασκευή συστοιχίες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της.

Χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή όπλων για την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν θα μειώσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, δήλωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Παρασκευή, ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στο τέλος του μήνα.

«Οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν με διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που θα συμβεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν οι πιθανότητες για ειρηνική λύση είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα κράτη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών σοβιετικού τύπου και να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Πάντως, στο Βουκουρέστι οι ΥΠΕΞ θα κληθούν να συνεισφέρουν στη μεγαλύτερη επιτάχυνση της μετάβασης της Ουκρανίας από εξοπλισμούς σοβιετικού τύπου σε εξοπλισμούς ΝΑΤΟικών προτύπων και στη στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτούς. Ταυτόχρονα οι ΥΠΕΞ αναμένεται να καταλήξουν και στην ενίσχυση του Κιέβου με καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, χειμερινό εξοπλισμό και συστήματα παρεμβολών για drones.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και το έχουμε αποδείξει όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις», συμπλήρωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία έγιναν νέα μέλη, ενώ Φινλανδία και Σουηδία προσκλήθηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Στο Βουκουρέστι έχουν προσκληθεί οι ΥΠΕΞ της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, για να συζητήσουν «περαιτέρω βήματα για να τους βοηθήσουν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους».

Η Ουκρανία ζητάει αντιπυραυλική ασπίδα με «Patriot»

Σε ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας προχωρούν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ εντείνονται συνολικά οι πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη υπήρξε και στο παρελθόν ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αφού η ανάπτυξή της σχετίζεται και με το πλεονέκτημα κάθε πλευράς στο έτσι κι αλλιώς εφιαλτικό για τους λαούς ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης...

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουκρανία είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες. Η ουκρανική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το μπαράζ ρωσικών πληγμάτων σε υποδομές Ενέργειας και για «μεγαλύτερη αξιοπιστία» της αεράμυνας της χώρας, ζητάει από τις ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ νέες προμήθειες συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων «Patriot».

Η Πολωνία πρότεινε οι «Patriot» που θα λάβει από τη Γερμανία για την προστασία του εναέριου χώρου της να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, με το Βερολίνο να απαντά πως για να αναπτυχθούν εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να συζητηθεί με τους «συμμάχους». Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ για το πώς να χειριστεί την πολωνική πρόταση.

Ωστόσο ο γγ του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τα συγκεκριμένα συστήματα «είναι εθνικές αποφάσεις».

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 12 συστήματα «Patriot», δύο από τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Σλοβακία, ενώ επίσης θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter» για να περιπολούν στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η Λιθουανία θα επισπεύσει τη διαδικασία για την απόκτηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, που σκότωσε δύο ανθρώπους. Εξάλλου, η λιθουανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

Η προμήθεια του συστήματος από τη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, αναμένεται να γίνει εντός του 2023. Να σημειωθεί δε ότι ο λιθουανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη το αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO το 2023, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, η λιθουανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προτεραιότητα» τα κράτη του ΝΑΤΟ να εργαστούν για να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί περιφερειακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.


Ε. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου