Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

«Ανησυχία» για την κλιμάκωση της πολύπλευρης σύγκρουσης


Οι ενέργειες που οξύνουν τις συγκρούσεις και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες είναι «πάρα πολύ συχνές» επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που μίλησε στο περιθώριο της Συνόδου της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού) στην Μπανγκόκ, με φόντο την πολύπλευρη όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, όπως εκφράζεται μέσα και από την αναβάθμιση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η Ουάσιγκτον (αλλά και το Πεκίνο).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σι υποστήριξε ότι η προώθηση «πολιτικών ομαδοποίησης και αντιπαράθεσης (διαφόρων) μπλοκ μόνο θα διαιρέσει τον κόσμο και θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη», καλώντας σε απόρριψη της «μονομέρειας» και της προσπάθειας «να πολιτικοποιηθούν και να μετατραπούν σε όπλο οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο σε ανάρτησή του εκτίμησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος σε εμπορικό πόλεμο, τεχνολογικό πόλεμο, πόλεμο γεωπολιτικής επιρροής, πόλεμο κεφαλαίων/οικονομίας και τώρα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο». Ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που «τρομάζει σχεδόν όλους, κάτι που παραλύει τη δραστηριότητα οδηγώντας σε αναποτελεσματική οικοδόμηση αυτάρκειας από πολλές απόψεις, η οποία είναι οικονομικά δαπανηρή» και μεταφέροντας την ανησυχία για οτιδήποτε περιπλέκει τις επενδύσεις, σημείωσε ότι «η αντίληψη και μόνο ότι ο στρατιωτικός πόλεμος είναι μια πιθανότητα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. Προφανώς, η πραγματοποίησή του θα ήταν καταστροφική».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ταϊβάν, ο στρατιωτικός επανα-εξοπλισμός της Ιαπωνίας και οι πιθανώς χειρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες την περίοδο αυτή καθιστούν το 2024 έως το 2025 μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο». Συγκρίνοντας δε μια σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας με τη σημερινή αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, είπε ότι «το ενδεχόμενο και μόνο ενός πιο έντονου πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο (...) Φανταστείτε αν οι επενδύσεις ή η παραγωγή στην Κίνα ή η αγορά κινεζικών προϊόντων γινόταν πολιτικά, όπως είναι να κάνεις σήμερα αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία (...) Λόγω αυτής της πιθανότητας, οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και το Μεξικό και οι επενδυτές κάνουν το ίδιο».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Ιγκόρ Μοργκούλοφ, μίλησε για μεγάλη «δυναμική» στις σχέσεις Κίνας - Ρωσίας, αναφέροντας ότι στο Μπαλί οι δύο ΥΠΕΞ είχαν την 10η για φέτος κατ' ιδίαν συνάντηση και σημειώνοντας: «Αυτή η δυναμική μιλάει από μόνη της: Ο συντονισμός των προσπαθειών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή σκηνή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου