Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν το 1985

ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Φοιτητές, νέοι άντρες και γυναίκες, παρακολουθώντας διάλεξη στο Πολυτεχνείο της Καμπούλ, Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν το 1985.

Πίσω στο παρελθόν ,τις μέρες του σοσιαλισμού, όταν τα δικαιώματα των γυναικών ήταν σεβαστά και σημειώθηκαν σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα.

 


62 σχόλια:

  1. Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ δεν ανατράπηκε με ΑΝΟΙΧΤΗ ιμπεριαλιστική επέμβαση απο το εξωτερικό. Ανατράπηκε απο μέσα και επάνω με την επικράτηση του οπορτουνισμού το 1956 με το 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων που κατέστρεψε τα πάντα με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού την περίοδο 1956 1991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

    Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

    Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1985 ήταν η ώρα της ...περεστρόικα και της Γκλασνόστ... που ήταν η τελική φάση του δράματος που ήρθε να ολοκληρώσει την ανατροπή του Σοσιαλισμού όπως και έγινε. Ολοι αυτοί που βρίσκονται τα τελευταία 30 χρόνια στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας ήταν ηγετικά στελέχη στην ΕΣΣΔ και στο ...ΚΚΣΕ... πριν το 1991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς σχόλια...

    [...] Θα πάρω σαν παράδειγμα τα γεγονότα του Αφγανιστάν για να εξηγήσω τι εννοώ. Το 1976 το κόμμα εκεί ξεκίνησε μια επανάσταση ενάντια στην αστική τάξη. Τον Απρίλιο του 1978 η επανάσταση στη χώρα επικράτησε με επικεφαλής τον σ. Μοχάμεντ Ταράκι και η αντεπανάσταση συνέχισε τον αγώνα. Το κόμμα ζήτησε βοήθεια από Κίνα και ΣΕ. Η πρώτη πρόσφερε τη βοήθεια. Η δεύτερη έκανε πως δεν άκουγε μέχρι να μπορέσουν να ανατρέψουν την ηγεσία Ταράκι με ρεβιζιονιστή. Οταν κατάφεραν και τον σκότωσαν, αντί να σταλεί βοήθεια με εθελοντές, έστειλαν στρατό κατοχής να καταλάβει τη χώρα. [...]

    Υπογραφή: Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς, Πειραιάς (= ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

    "Ριζοσπάστης", Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008, σελ. 20

    (https://www.rizospastis.gr/page.do?id=10367&publDate=3%2F12%2F2008&pageNo=20)

    Αντέγραψε ο: Μήτσος Στρ. (Πέραμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλαξε καλσόν και ήρθε πάλι σε ευχαριστώ πολύ Γκαγκάριν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

      Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

      Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

      Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
      https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Το 1985 ήταν η ώρα της ...περεστρόικα και της Γκλασνόστ... που ήταν η τελική φάση του δράματος που ήρθε να ολοκληρώσει την ανατροπή του Σοσιαλισμού όπως και έγινε. Ολοι αυτοί που βρίσκονται τα τελευταία 30 χρόνια στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας ήταν ηγετικά στελέχη στην ΕΣΣΔ και στο ...ΚΚΣΕ... πριν το 1991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

      Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

      Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

      Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

      Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Το ξεβράκωμα για τα οπορτουνιστικά Σκυλιά είναι απόλυτο με αποτέλεσμα τα τρέχουν να χοροπηδάνε και να Σκούζουν. Το γλέντι θα συνεχισθεί χωρίς έλεος. Αλλαξε καλσόν και έλα πάλι Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Το 1955 ο ...χρουτσόφ επισκέφθηκε το Βελιγράδι και αποκατέστησε σχέσεις με τον ..Τίτο που είχαν διακοπεί με τον ...σεχταριστή... Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. 1955 παράδοση της Αυστρίας στον Καπιταλισμό. 1961 απόσυρση των υποβρυχίων απο τον Αυλώνα της Αλβανίας. 1962 απόσυρση των πυραύλων απο την Κούβα με τον σ.ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ να φωνάζει προδοσία. 1956 ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ εξόριστος σε Μποροβίτσι Σοργκουτ μέχρι το 1973 αντιμετώπισε την οπορτουνιστική κτηνωδία απο αυτούς που κατέστρεψαν τα πάντα. 1957 διαγράφηκαν απο το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων ΣΕΠΙΛΟΦ ΜΑΛΕΝΚΟΦ ΓΚΑΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΜΟΛΟΤΟΦ κ.α. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσο κλάμα και να ρίξεις μόνος σου θα σώσεις το άθλιο κουφάρι σου κομμουνιστής δεν πρόκειται να σε λυπηθεί άλλαξε όσα ψευδώνυμα θέλεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!

    Άλλα αντ' άλλων... Γιατί το 15ο κινούνταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήταν το Συνέδριο που καθόρισε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική και ότι η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Αυτό είναι το θεμελιακό που ψήφισε το 15ο Συνέδριο. Σε αυτό στέκονται ακλόνητα και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, όπως στέκονταν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων.

    Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Β. Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Έγραψε: «Σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους (...) η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης, όπως γίνεται και με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 23/2/2013).

    Από ποιο σημείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου προκύπτει ότι το ΚΚΕ έβαζε άλλον στόχο, πέρα από αυτόν της εργατικής εξουσίας; Θα είχε ενδιαφέρον, όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, να το αποδείξουν με βάση τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου. Αλλά τέτοια ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η διαφωνία ως προς τη στρατηγική που χάραξε το 15ο Συνέδριο. Θεμιτό; Θεμιτό. Αλλά να λέγεται και όχι να παρερμηνεύονται τα ντοκουμέντα, προκειμένου να «αποδειχθεί» η προσωπική αντίθετη άποψη.

    Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει - οι παραπάνω και άλλοι - από την αντεπανάσταση του 1989 - 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα - καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των «μεταβατικών κυβερνήσεων» ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας.

    Έτσι, από τα άρθρα - καρμπόν απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην πολιτική των ΚΚ (π.χ. της Δυτικής Ευρώπης) και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης τους για το πού οδηγήθηκε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα (καπιταλιστική κρίση, ΕΕ, τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης κ.ά.). Και επιπλέον σε αυτή την επιβεβαιωμένη πολιτική εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα! Κάνουν δηλαδή το ίδιο που κάνουν τα Μέσα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ένωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μολότοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ:

    «Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Έτσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).

    Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Έγραψε στο «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;).

    Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...

    Παρακάτω: Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν.

    Ακόμα: Ποια συμπεράσματα βγάζουν από τον λεγόμενο κοινοβουλευτικό δρόμο «για το πέρασμα στο σοσιαλισμό», που χαντάκωσε τελείως τα ΚΚ, δρόμο που προτείνουν, υπεραμυνόμενοι και σήμερα της «μεταβατικής κυβέρνησης» που κατά τη γνώμη τους πρέπει το ΚΚΕ να επιδιώξει; Απλούστατα, δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα.https://www.902.gr/eidisi/politiki/13009/arthra-karmpon-me-omologimena-kai-anomologita-plin-fanera ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ....Μεταξύ άλλων, αναφερόταν στο ενδεχόμενο σχηματισμού «με εκλογές αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής κυβέρνησης σε συνθήκες βέβαια οξυμένης ταξικής πάλης» στο έδαφος του καπιταλισμού, «όχι για να διαχειριστεί το σύστημα (όπως θέλουν οι οπορτουνιστές), αλλά με τη στήριξη και τη συμμετοχή του λαού να πάρει τα "κλειδιά" του κράτους (...) ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία επαναστατικής κατάστασης, στο να ανοίξει ο δρόμος για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση».https://gkagkarin.blogspot.com/2021/08/blog-post_359.html Που άραγε δικαιώθηκε αυτό.... Πουθενά σε καμία περίπτωση παντού αίμα και καταστροφή... π.χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πείρα διδάσκει

    Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

    Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

    Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

    Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

    Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

    Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
    Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντί επιλόγου

    Σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι μια παγκόσμια δύναμη, σταθερά και πολύπλευρα αναπτυσσόμενη. Ανεξάρτητα από εκτιμήσεις για το πολιτικοκοινωνικό σύστημα και την εξέλιξή του, υπάρχει ένα αναμφισβήτητο γεγονός: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι μια δύναμη προόδου. Βάζει αντικειμενικά φρένο στις επιδιώξεις του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Είναι δύναμη ειρήνης.https://ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Ο Μανιαδάκης Καλαματιανός για την Ιμπεριαλιστική κίνα που θα κάνει ....αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.... χαχαχαχαχαχα Τους χαιρετισμούς μου στον Χαφιέ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27 Αυγούστου 2021 - 11:12 π.μ. Σε έχει κάνει ο Παναγιώτης να παραμιλάς και να διασύρεσαι συνέχεια. Τέτοια γύμνια επιχειρημάτων είναι απίστευτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ.

    ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ Ή ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ;

    Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς με το ΚΚΕ. Ηταν γνωστό απο την αρχή πως δεν είσαι Μανιαδάκης. Οι Σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ σε βοήθησαν αφάνταστα. Να είσαι πάντα καλά. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  15. ....Μεταξύ άλλων, αναφερόταν στο ενδεχόμενο σχηματισμού «με εκλογές αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής κυβέρνησης σε συνθήκες βέβαια οξυμένης ταξικής πάλης» στο έδαφος του καπιταλισμού, «όχι για να διαχειριστεί το σύστημα (όπως θέλουν οι οπορτουνιστές), αλλά με τη στήριξη και τη συμμετοχή του λαού να πάρει τα "κλειδιά" του κράτους (...) ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία επαναστατικής κατάστασης, στο να ανοίξει ο δρόμος για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση».https://gkagkarin.blogspot.com/2021/08/blog-post_359.html Που άραγε δικαιώθηκε αυτό.... Πουθενά σε καμία περίπτωση παντού αίμα και καταστροφή... π.χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενας πραγματικός Μπολσεβίκος που τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος απέναντι στην οπορτουνιστική λαίλαπα που κατέστρεψε τα πάντα τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Ούτε νερό ούτε φαγητό στον ΑΡΗ και τους ...ληστές... δήλωνε η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός..... Τον διέγραψαν απο το κόμμα στην 11η ολομέλεια τον Απρίλη του 1945 και αδυνατώντας να δημοσιεύσουν αυτό το αίσχος το κράτησαν μυστικό και το δημοσίευσαν με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 10 ημέρες στην χώρα μετά την 9χρονη απουσία του. Δεν τον ενημέρωσαν για την παγίδα με την δήλωση του ΑΡΗ στην Κέρκυρα απο τον Τυρίμο που είχε ξεκαθαρίσει κατά την απελευθέρωση με το ντοκουμέντο να ...έχει χαθεί απο το αρχείο...https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9915396 ...οι ληστές. της ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμού... μπήκαν στην καθοδήγηση του Π.Γ με την επιστροφή ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που πίεζε για όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα στα τέλη 45. ...η λαοκρατία... πρόσφερε τον απαραίτητο χρόνο στους καπιταλιστές μέχρι τέλη 47 να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους να εγκλωβίσουν τον λαό στις φυλακές και εξορίες και να περάσουν στην τελική σύγκρουση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27 Αυγούστου 2021 - 1:10 μ.μ...... Βρίζεις τον Παναγιώτη και ταυτίζεσαι με τους οπορτουνιστές ενω φαίνεται καθαρά πως πρόκειται για σύγχυση και εγκλωβισμό. Εκτίθεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, καθώς και οι δυνάμεις αντίστασης στο βόρειο Αφγανιστάν, είναι ριζικά αντίθετοι μεταξύ τους, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας στο Παντζσίρ, Ahmad Masood, απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για βοήθεια στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Προς το παρόν, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της αφγανικής αντίστασης ζητά από τη ρωσική πλευρά να διαμεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυνάμεις της αντίστασης μπορεί να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία την καταπολέμηση των τρομοκρατών.https://iskra.gr/%ce%b7-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b5/ ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

    Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

    Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 Σε ποιά φυλακή θα ήταν μέχρι το 1953 Οπορτουνιστής αντεπαναστάτης ...ΝΑΓΚΙ... χωρίς τον Κόκκινο Στρατό εκεί το 1945. Σε καμία.... Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΛΕΩ ΙΣΙΑ ΚΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

    ΑΛΛΟΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙ ΕΙΝΑΙ.

    Ο ΜΑΟΪΚΟΣ ΤΟΥ 2008 ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΓΕ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΤΥΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΓΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΑΣΚΑΡΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΚΟΥΚΟΥΕ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.

    ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟ ΑΩΤΟ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΓΚΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΙ ΟΣΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΛΑΤΕΣ ΞΕΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΥΜΑΣΙΑ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κότα ο Παναγιώτης;

      Δεν νομίζω

      Α Φ

      Διαγραφή
    2. ή είναι γι αυτό δεν απαντάει
      Α Φ

      Διαγραφή
    3. Αλλαγή καλσόν και ήρθε πάλι... Το γλέντι συνεχίζεται χωρίς έλεος... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Το ξεβράκωμα για τα οπορτουνιστικά Σκυλιά είναι απόλυτο με αποτέλεσμα τα τρέχουν να χοροπηδάνε και να Σκούζουν. Το γλέντι θα συνεχισθεί χωρίς έλεος. Αλλαξε καλσόν και έλα πάλι Μανιαδάκη. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Δεν απαντάς στον ΘΕΡΣΙΤΗΣ ΓΕΙΑ ΣΑΣ
      Α Φ

      Διαγραφή
    6. Συμφωνούμε απόλυτα. Χαίρομαι που η σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ των τελαυταίων 30 χρόνων σε βοήθησαν να τα ξεκαθαρίσεις. Το ήξερα απο την αρχή ότι δεν πρόκειται για Μανιαδάκη. Ναι είσαι πάντα καλά. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  22. Το 1985 ήταν η ώρα της ...περεστρόικα και της Γκλασνόστ... που ήταν η τελική φάση του δράματος που ήρθε να ολοκληρώσει την ανατροπή του Σοσιαλισμού όπως και έγινε. Ολοι αυτοί που βρίσκονται τα τελευταία 30 χρόνια στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας ήταν ηγετικά στελέχη στην ΕΣΣΔ και στο ...ΚΚΣΕ... πριν το 1991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!

    Άλλα αντ' άλλων... Γιατί το 15ο κινούνταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήταν το Συνέδριο που καθόρισε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική και ότι η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Αυτό είναι το θεμελιακό που ψήφισε το 15ο Συνέδριο. Σε αυτό στέκονται ακλόνητα και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, όπως στέκονταν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων.

    Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Β. Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Έγραψε: «Σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους (...) η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης, όπως γίνεται και με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 23/2/2013).

    Από ποιο σημείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου προκύπτει ότι το ΚΚΕ έβαζε άλλον στόχο, πέρα από αυτόν της εργατικής εξουσίας; Θα είχε ενδιαφέρον, όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, να το αποδείξουν με βάση τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου. Αλλά τέτοια ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η διαφωνία ως προς τη στρατηγική που χάραξε το 15ο Συνέδριο. Θεμιτό; Θεμιτό. Αλλά να λέγεται και όχι να παρερμηνεύονται τα ντοκουμέντα, προκειμένου να «αποδειχθεί» η προσωπική αντίθετη άποψη.

    Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει - οι παραπάνω και άλλοι - από την αντεπανάσταση του 1989 - 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα - καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των «μεταβατικών κυβερνήσεων» ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας.

    Έτσι, από τα άρθρα - καρμπόν απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην πολιτική των ΚΚ (π.χ. της Δυτικής Ευρώπης) και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης τους για το πού οδηγήθηκε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα (καπιταλιστική κρίση, ΕΕ, τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης κ.ά.). Και επιπλέον σε αυτή την επιβεβαιωμένη πολιτική εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα! Κάνουν δηλαδή το ίδιο που κάνουν τα Μέσα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ένωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μολότοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ:

    «Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Έτσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).

    Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Έγραψε στο «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;).

    Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...

    Παρακάτω: Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν.

    Ακόμα: Ποια συμπεράσματα βγάζουν από τον λεγόμενο κοινοβουλευτικό δρόμο «για το πέρασμα στο σοσιαλισμό», που χαντάκωσε τελείως τα ΚΚ, δρόμο που προτείνουν, υπεραμυνόμενοι και σήμερα της «μεταβατικής κυβέρνησης» που κατά τη γνώμη τους πρέπει το ΚΚΕ να επιδιώξει; Απλούστατα, δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα.https://www.902.gr/eidisi/politiki/13009/arthra-karmpon-me-omologimena-kai-anomologita-plin-fanera ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος27 Αυγούστου 2021 - 7:40 μ.μ.....ΦΤΥΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΓΑΝΙΚΟ ΛΑΟ.... Αυτούς που φτύνουν θα τους βρεις στην ηγεσία της ΕΣΣΔ 1956 1991 που κατέστρεψαν τα πάντα.https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ όλα μέσα αναλυτικά. Ολοι αυτοί σήμερα βρίσκονται στην ηγεσία της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Ο Παναγιώτης σε αντιμετωπίζει άψογα σαν εγκλωβισμένο στον οπορτουνισμό και σου δίνει το χέρι να σηκωθείς. Μη το αρνείσαι. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΑΝΤΕ ΨΟΦΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΡΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΩ; Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ;

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΤΟ 2008 ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΟΪΚΗΣ ΚΙΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝΟΥΣ-ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ;

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΑΞΙΚΟ ΕΧΘΡΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΚΑΝΑΝ ΜΗΝΥΣΗ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ;

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ;

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΞΕΘΑΨΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΚΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΣΤΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΝΑΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΜΙΣΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΛΑΚΟΥ;

    ΑΥΤΟΣ Ο ΑΨΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΩ;

    ΡΕ ΑΝΤΕ ΨΟΦΑ!

    ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΣΥ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΕΡΑ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΛ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΘΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΧΑ ΑΝΤΙΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΕΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΓΙΝΕΣΤΕ ΚΩΛΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, Ε ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!

    ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΚΙ ΑΡΑΧΝΟ ΚΙ ΑΝΤΕ ΨΟΦΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς με τις σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ όπως και με τον σ.ΜΑΙΛΗ που γράφει τις συλλογικές αποφάσεις του ΚΚΕ. Το είχα πει απο την αρχή πως δεν πρόκειται για Μανιαδάκη. Να είσαι πάντα καλά. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1 Σεπτεμβρίου 2021 - 1:11 π.μ. Δεν σε παρεξηγώ για τις βρισιές σε καταλαβαίνω. Θέλεις το χρόνο σου να παραδεχτείς πως εγκλωβίστηκες στον οπορτουνισμό είναι ανθρώπινο. Οι Κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να σου δίνουμε το χέρι και είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην κοινωνική συμμαχία την στιγμή που είσαι εργάτης. Καλό μεσημέρι να έχεις

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1 Σεπτεμβρίου 2021 - 1:11 π.μ..... Πρώτα ξεκίνησαν τον Αντικομουνισμό οι χαφιέδες του Μανιαδάκη και μετά πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε. Αυτοί έχεσαν τον νεκρό. Κοίταξε τους χρόνους.. Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  27. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το Γενάρη του 1968 επικρατεί στο ΚΚ Τσεχοσλοβακίας δεξιά οπορτουνιστική γραμμή με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Η νέα κρατική και κομματική ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας προχωρά σε μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα σε μια σειρά μέτρων υπονόμευσης της σοσιαλιστικής εξουσίας.Θυμίζουμε ότι οι αντιλήψεις περί ενσωμάτωσης στοιχείων της αγοράς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση είχαν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στα σοσιαλιστικά κράτη, ενώ με ορόσημο το 20ό Συνέδριο του 1956 είχε επισημοποιηθεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ετσι, το ΚΚ βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9969797 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, καθώς και οι δυνάμεις αντίστασης στο βόρειο Αφγανιστάν, είναι ριζικά αντίθετοι μεταξύ τους, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας στο Παντζσίρ, Ahmad Masood, απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για βοήθεια στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Προς το παρόν, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της αφγανικής αντίστασης ζητά από τη ρωσική πλευρά να διαμεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυνάμεις της αντίστασης μπορεί να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία την καταπολέμηση των τρομοκρατών.https://iskra.gr/%ce%b7-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b5/........ Οσοι βρίσκονται στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1956 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ....ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΑΞΙΚΟ ΕΧΘΡΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΚΑΝΑΝ ΜΗΝΥΣΗ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ;

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ;...... Δεν υπάρχει πουθενά σχόλιο του Παναγιώτη που να βρίζει το Μπογιόπουλο. Διαφωνεί με αυτά που λέει και δεν είναι οι θέσεις του ΚΚΕ.Για τη Κούβα τα πράγματα είναι απλά. Απο το 2008 συμβαίνει ότι και στην ΕΣΣΔ μετά το 1956... οπότε διαλέγεις....με τους κομμουνιστές η την οπορτουνιστική αντεπανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2765-gia-tis-diafonies-pou-katalogizei-o-rizospastis-ston-antoni-skyllakohttps://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2763-to-sterno-antio-ston-s-antoni Για αυτούς τους άθλιους αντικομουνιστές που νόμιζαν πως βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το ΚΚΕ τι έχεις να πεις σύντροφε Θερσίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σίγουρα διαφωνεί με την άθλια προσπάθεια των Μανιαδάκηδων Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανου και σία...να λερώσουν τον νεκρό. Είναι τέτοιο το θράσος όλων αυτών των μεταβατικών σταδιολόγων που δεν σέβονται τίποτα. Την απάντηση την πήραν απο όλους τους κομμουνιστές στα συνέδρια και απο τον σ.ΜΑΙΛΗ που τους ξεφτίλισε στον προσυνεδριακό του 13ου. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΡΕ ΤΡΟΛ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΤΡΟΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ; ΣΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΝΗΜΗ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟΥ; Ε;

    ΤΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΡΕ ΤΡΟΛ ΑΥΤΑ:

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626013582399#c5735154134684154049

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626014150732#c5983731030194076154

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626020345282#c2834444204416609888

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626022213639#c2860358774112152247

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626090795016#c621051173002207925

    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_85.html?showComment=1626285055414#c8100648332712664672

    ΑΜΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΡΟΛ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΚΑΙ ΤΟ "ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΘΕΡΣΙΤΗ" ΚΟΦΤΟ ΤΡΟΛ!

    ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΛΙΕΣ ΑΛΛΟΥ ΔΛΔ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ!

    ΑΝΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ!

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς με τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ που σε βοήθησαν να απεγκλωβιστείς απο τον οπορτουνιστικό καρκίνο. Να είσαι πάντα καλά Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!

      Άλλα αντ' άλλων... Γιατί το 15ο κινούνταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήταν το Συνέδριο που καθόρισε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική και ότι η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Αυτό είναι το θεμελιακό που ψήφισε το 15ο Συνέδριο. Σε αυτό στέκονται ακλόνητα και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, όπως στέκονταν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων.

      Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Β. Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Έγραψε: «Σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους (...) η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης, όπως γίνεται και με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 23/2/2013).

      Από ποιο σημείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου προκύπτει ότι το ΚΚΕ έβαζε άλλον στόχο, πέρα από αυτόν της εργατικής εξουσίας; Θα είχε ενδιαφέρον, όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, να το αποδείξουν με βάση τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου. Αλλά τέτοια ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η διαφωνία ως προς τη στρατηγική που χάραξε το 15ο Συνέδριο. Θεμιτό; Θεμιτό. Αλλά να λέγεται και όχι να παρερμηνεύονται τα ντοκουμέντα, προκειμένου να «αποδειχθεί» η προσωπική αντίθετη άποψη.

      Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει - οι παραπάνω και άλλοι - από την αντεπανάσταση του 1989 - 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα - καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των «μεταβατικών κυβερνήσεων» ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας.

      Έτσι, από τα άρθρα - καρμπόν απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην πολιτική των ΚΚ (π.χ. της Δυτικής Ευρώπης) και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης τους για το πού οδηγήθηκε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα (καπιταλιστική κρίση, ΕΕ, τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης κ.ά.). Και επιπλέον σε αυτή την επιβεβαιωμένη πολιτική εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα! Κάνουν δηλαδή το ίδιο που κάνουν τα Μέσα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ένωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μολότοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ:

      «Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Έτσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).

      Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Έγραψε στο «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;).

      Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...

      Παρακάτω: Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν.

      Ακόμα: Ποια συμπεράσματα βγάζουν από τον λεγόμενο κοινοβουλευτικό δρόμο «για το πέρασμα στο σοσιαλισμό», που χαντάκωσε τελείως τα ΚΚ, δρόμο που προτείνουν, υπεραμυνόμενοι και σήμερα της «μεταβατικής κυβέρνησης» που κατά τη γνώμη τους πρέπει το ΚΚΕ να επιδιώξει; Απλούστατα, δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα.https://www.902.gr/eidisi/politiki/13009/arthra-karmpon-me-omologimena-kai-anomologita-plin-fanera ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Η πείρα διδάσκει

      Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

      Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

      Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

      Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

      Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

      Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

      Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

      «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

      Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

      Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
      Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. https://www.youtube.com/watch?v=U2gyQazCPcohttps://www.902.gr/eidisi/politiki/248488/ustato-antio-ston-syntrofo-maki-maili-foto ΜΑΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Σεχτάρ ο Τρομερός8 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:16 μ.μ.

      Το ~1972 ο Μίκης πούλησε σε αμερικανό παραγωγό τα δικαιώματα της μουσικής του από το τραγούδι "Δρόμοι παλιοί" για 75.000 δολλαρια!
      Το ποσό για εκείνη την εποχή ήταν ιλιγγιώδες. Με τιμή ανθρωποώρας απλής εργασίας υπαλλήλου στην Ελλάδα τότε ~10,80 δρ., ισοδυναμούσε με περίπου αμοιβή ~208.000 ωρών εργασίας! Πόσο να δούλεψε ο συνθέτης για την μουσική του αρχικού τραγουδιού και για την προσαρμογή του στο soundtrack της ταινίας, που δεν κρατούσε ούτε 10 λεπτά της ώρας συνολικά;
      100 ώρες;
      200 ώρες;
      Αρα πληρώθηκε όσο η αξία εργασίας 208000/200 = 1040 εργαζομένων απλής ειδίκευσης για ίδιο χρόνο εργασίας.
      Και να συγκρίνουμε όχι με απλή εργασία υπαλλήλου αλλά με υψηλής ειδίκευσης, ας πούμε 50 δρ./ώρα;
      Οτι άξιζε η εργασία του 200 x 50 = 10.000 δρχ;
      Πληρώθηκε 75.000$ x 30 δρ./$ = 2.250.000 δρχ. της εποχής εκείνης.
      Δηλαδή 2250000/10000 = 225 φορές πάνω από την αξία της εργασίας του!
      Πληρώθηκε από υπεραξία άλλων εργαζομένων, που η αξία της εργασίας τους αποτιμώταν σε ~10 δρχ. την ώρα τότε.
      Ηγουν, εκμεταλλεύτηκε έμμεσα την εργασία ~1000 εργαζομένων απλής ειδίκευσης η ~200 υψηλής. Αραγε, πόσα τέτοια συμβόλαια έκανε στη ζωή του;
      Τιμήθηκε και με τα παράσημα του κομμουνιστή στα στερνά του, δεν πρέπει να είχε και παράπονο.... https://laikhexousia.blogspot.com/2021/09/blog-post.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. μόνο δυο φορές, ποιος να το καταλάβει;

      Γράφτω ξανά

      Κική Μ

      Διαγραφή
    8. Ο Σύντροφος τα κατάλαβε όλα και συμφωνεί. Ηταν καθαρό απο την αρχή πως δεν ήταν Μανιαδάκης και είχε εγκλωβιστεί στον οπορτουνιστικό καρκίνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  35. Ανώνυμος9 Σεπτεμβρίου 2021 - 7:27 μ.μ.....Σύντροφε Θερσίτη το χέρι του κομμουνιστή είναι πάντα απλωμένο σε όσους εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό. Φαίνεται η ζημιά που σου προκάλεσε στα εγκεφαλικά κύτταρα και χρειάζεται χρόνος. Καλό απόγευμα σύντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. θερσίτης. Δεν βλέπεις πως έχεις γίνει νούμερο και όλοι γελάνε μαζί σου... Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις τον αντικομουνισμό για να γλιτώσεις την ξεφτίλα. Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου