Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Επελαύνουν η ενεργειακή φτώχεια και το αδιέξοδο των νοικοκυριών

 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ 2022

 Κατά 25% έπεσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 11μηνο, με τον λαό να κόβει από τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες

Την ενεργειακή φτώχεια και το αδιέξοδο που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από τη λαίλαπα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» αναδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Σύμφωνα με αυτά, το 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος του 2022 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κατά 25,07% και του φυσικού αερίου κατά 17,8%. Και αυτό συμβαίνει χωρίς ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής όπως προβλέπει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια έχει οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση, κάτι που συνεπάγεται έκπτωση από βασικές ανάγκες και βέβαια πτώση του επιπέδου διαβίωσης. Επιπλέον, αποκαλύπτεται πόσο χρεοκοπημένες είναι διάφορες θεωρίες του τύπου «αν μειωθεί η ζήτηση του ρεύματος θα μειωθούν οι τιμές» σε συνθήκες «απελευθερωμένης» καπιταλιστικής αγοράς και με βασικό εργαλείο της «πράσινης μετάβασης» το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση, παρά τη μείωση της κατανάλωσης και μάλιστα κατά 25%, οι τιμές του ρεύματος όχι μόνο παραμένουν στα ύψη αλλά οι χρεώσεις Ιανουαρίου είναι ακόμα μεγαλύτερες, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-- Στην ηλεκτρική ενέργεια η κατανάλωση από 4.881 GWH τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 3.657 GWH τον Νοέμβριο, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 25,07%. Η μείωση της κατανάλωσης ξεκίνησε από τον Ιούλιο (-11,78%) και συνεχίστηκε τον Αύγουστο (-13,17%), τον Σεπτέμβριο με μικρότερο ρυθμό (-3,27%), για να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση τον Οκτώβριο (-9,25%) και ακόμα μεγαλύτερη τον Νοέμβριο (-11,9%), αποτέλεσμα και της περιορισμένης χρήσης για θέρμανση, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.

-- Στο φυσικό αέριο η μείωση της ζήτησης στο 11μηνο του 2022 έφτασε το 17,8%. Το εν λόγω διάστημα η κατανάλωση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15% στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Φινλανδία (-52,7%), στη Λετονία (-43,2%) και στη Λιθουανία (-41,6%). Η Ελλάδα, με μείωση κατανάλωσης στο 17,8%, κατατάσσεται στη 17η θέση, ενώ το ποσοστό της είναι πιο χαμηλό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (-20,1%).

-- Τον Νοέμβριο σημειώθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη μείωση φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 (-31,2%), μετά τον Οκτώβριο (-50,1%), τον Απρίλιο (-46,1%) και τον Σεπτέμβριο (-38,3%). Η μείωση είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζήτησης στη βιομηχανία κατά 63,9% και στα δίκτυα διανομής κατά 29,6%, καθώς και της ασυνήθιστα υψηλής μείωσης στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά 30,1%.

-- Τα μονοπώλια του πανάκριβου αμερικανικού LNG κάνουν «πάρτι», καθώς την ώρα που οι εισαγωγές ρωσικού αερίου που καλύπτουν την εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν κατά 68,4% το 11μηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οι εισαγωγές LNG από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, με σημείο εισόδου την Αγ. Τριάδα, πέρασαν στην πρώτη θέση φτάνοντας τις 34,14 TWH και μερίδιο 60,5%, αύξηση 56,5% σε σχέση με το 2021!

Τα ...ρεκόρ των «πράσινων» αρπακτικών

Αποκαλυπτικά για το ποιος κερδίζει από αυτήν την κατάσταση είναι τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ για το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή το 11μηνο του 2022. Το 2022 λοιπόν χαρακτηρίζεται χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ, με την ισχύ των νέων έργων που συνδέθηκαν στο σύστημα να φτάνει τα 1,6 GW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της χώρας σε πάνω από 10 GW. Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο λαός πληρώνει το ρεύμα «χρυσάφι» και μειώνει την κατανάλωση για να μπορέσει να πληρώσει τον λογαριασμό, οι επενδύσεις των «πράσινων» αρπακτικών επελαύνουν, ενώ μέσα από μια σειρά νομοσχέδια, τροπολογίες και διατάγματα θεσπίζονται διαρκώς νέες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο, οι ΑΠΕ συνεχίζουν να είναι η πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αθροιστικά και τους 11 μήνες του 2022 με 18.296 GWH, διευρύνοντας τη διαφορά τους από το ορυκτό αέριο (16.394 GWH). Aθροιστικά οι ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47,3% της ζήτησης στο 11μηνο του 2022, αυξάνοντας το μερίδιό τους κατά 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου