Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

«Δεν έχει αλλάξει η πάγια θέση μας» λέει η κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για συμφωνία δανεισμού


Την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί μυστικών συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια «φόρμουλα» δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να διασκεδάσει την ανησυχία περί ενταφιασμού του αιτήματος για επιστροφή τους στην Ελλάδα. 

«Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης». 

Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού προτρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει «να κορυβαντιά», κατηγορώντας τον για «μικροκομματικούς υπολογισμούς» γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. 

Οι «Times» του Λονδίνου δίνουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης», γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο ήρθε να προστεθεί σε άλλα ανάλογου περιεχομένου από ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η φόρμουλα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο είναι ανάλογη με αυτήν που επιλέχθηκε για την «συλλογή Στερν». Με την συγκεκριμένη απαράδεκτη συμφωνία αναγνωρίζεται ότι δεκάδες κυκλαδικά ειδώλια, προϊόντα λαθρανασκαφών από την Ελλάδα, που βρέθηκαν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη στις ΗΠΑ, ανήκουν μεν στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως τα παραχωρεί για πενήντα χρόνια για να εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ). Μετά τα πρώτα 25 χρόνια, ανά διαστήματα οι αρχαιότητες θα έρχονται στην Ελλάδα για να εκτίθενται στο (ιδιωτικό) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Αντίστοιχα, το ελληνικό κράτος θα δανείζει στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει ως απαράδεκτη την σχετική συμφωνία που είχε έρθει για κύρωση στη Βουλή από την κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να την καταψηφίσει, αποχώρησε από την ψηφοφορία...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου