Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
19/02/1473

Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. 

Νικόλαος Κοπέρνικος

19/02/1844

Στον απόηχο της εξέγερσης της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 με κύριο αίτημα τη θέσπιση Συντάγματος, επιδίδεται στον Βασιλιά το εγκριθέν από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (8/11/1843-18/3/1844) σχέδιο Συντάγματος, το οποίο και τελικά ψηφίζεται στο σύνολό του (4/3/1844) μεταβάλλοντας το πολίτευμα σε Συνταγματική Μοναρχία.

19/02/1879

Στη Σύρο, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας, έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, πυροδοτώντας σειρά απεργιακών-κοινωνικών αγώνων, σημαντική συμβολή στις οποίες έχουν και οι σοσιαλιστές. 

Στη Σύρο οι πρώτες απεργίες

19/02/1916

Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

19/02/1922

Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ) στην οποία γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος.

Η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ)

3οΈκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ)

19/02/1928

Γεννήθηκε, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς,  στο χωριό Κόρωνος της Νάξου.
Γιος σμυριδεργάτη, έζησε τα προβλήματα του τόπου του, τα οποία δημοσιοποίησε και προσπάθησε να επιλύσει μέσα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα του "Ναξιακά Χρόνια", καθώς και στον υπόλοιπο δημοκρατικό Τύπο της εποχής.

Νικηφόρος Μανδηλαράς

19/02/1929

Ιδρύεται η Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας για την πιο συστηματική δίωξη των αγωνιστών του εργατικού κινήματος.

19/02/1936

Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα)

Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα

19/02/1947

Αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. 

Μακρόνησος

19/02/1956

Στις βουλευτικές εκλογές επί συνόλου 3.366.152 έγκυρων ψηφοδελτίων, η Δημοκρατική Ένωση έλαβε 1.620.007 ψήφους (48,15%) και ήρθε πρώτο κόμμα.

Παρόλα αυτά κυβέρνηση σχημάτισε η ΕΡΕ, που ήρθε δεύτερο κόμμα (47,38%) λόγω του εκλογικού συστήματος (του λεγόμενου «τριφασικού συστήματος). Η ΕΔΑ, που είχε μετάσχει στο πλαίσιο του εκλογικού συνασπισμού της Δημοκρατικής Ένωσης, κατέλαβε 18 έδρες.

19/02/1959

Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή - Μεντερές στη Ζυρίχη. Οι «συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» ήταν δύο συμφωνίες στο πλαίσιο του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας είχαν υπογράψει στη Ζυρίχη και μυστική συμφωνία όπου οριζόταν: «1. Η Ελλάς και η Τουρκία θα υποστηρίξουν την είσοδον της Δημοκρατίας της Κύπρου εις το ΝΑΤΟ. Η εγκατάστασις βάσεων του ΝΑΤΟ εις την νήσον, ως και η σύνθεσις αυτών, εξαρτάται εκ της συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων. 2. Συνεφωνήθη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ότι θα παρέμβουν παρά τω προέδρω και αντιπροέδρω της Δημοκρατίας της Κύπρου, αντιστοίχως, επί τω σκοπώ όπως τεθούν εκτός νόμου το Κομμουνιστικόν Κόμμα και η κομμουνιστική δράσις».

19/02/1962

Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Η Μέθοδος Παπανικολάου (το γνωστό «τέστ-παπ) χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

19/02/1973

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά της Χούντας και υπέρ των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών συνεχίζονται. Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται. Μεγάλες συγκεντρώσεις φοιτητών πραγματοποιούνται στο Πολυτεχνείο και τη Νομική της Αθήνας, όπου ρίχνονται αντιχουντικά συνθήματα.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου υποβάλλει γραπτά την παραίτησή της, διαμαρτυρόμενη για τις επεμβάσεις της Χούντας στο πανεπιστήμιο. 8 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τον Πρύτανη, τους καθηγητές και τους φοιτητές του Πολυτεχνείου. 25 καθηγητές του Πολυτεχνείου Αθήνας καταδικάζουν επίσης με γράμμα τους την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του Πολυτεχνείου και τάσσονται αλληλέγγυοι με τη σύγκλητο.

19/02/1974

Η Χούντα πιάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους και πολλά καθοδηγητικά στελέχη, όπως οι Ν. Καλούδης, Α. Αμπατιέλος, Μ. Γιάννου, Ν. Κουτρούμπας, Κ. Κουκουβίτης, Δ. Γόντικας, Κ. Κάππος.

19/02/1986

Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο MIR παρέμεινε σε τροχιά για 15 χρόνια, παρά την κακοδιαχείρηση και εγκατάλειψη που υπέστη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

19/02/1991

Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19-24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και αλλού, καθώς και της έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν την διάλυση του Κόμματος.

Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Η κρίσιμη καμπή του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

19/02/2016

Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο, ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός. (Γεν. 5/1/1932)

Ουμπέρτο Έκο

4 σχόλια:

  1. Ηταν δύο συμφωνίες στο πλαίσιο του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι αμερικανοβρετανικές επιδιώξεις αποδείχτηκαν τόσο με το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν το 1958, όσο και με το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ντιν Ατσεσον το 1964. Και στα δύο σχέδια προτεινόταν η διχοτόμηση, ουσιαστικά, της Κύπρου, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_615.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι «συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» υπονόμευαν εξαρχής την ανεξαρτησία της νεογέννητης Κυπριακής Δημοκρατίας αφού την έθεταν υπό την κηδεμονία των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) ενώ με ένα περίπλοκο διοικητικό σύστημα διατηρούσαν ουσιαστικά τα στεγανά μεταξύ των δύο κοινοτήτων και άνοιγαν το δρόμο για τα όσα επακολούθησαν.

      Διαγραφή
  2. 19 Φεβρουαρίου 1929, η κυβέρνηση Βενιζέλου δημιουργεί μια νέα υπηρεσία της αστυνομίας με τίτλο "Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας του Κράτους" που την περίοδο της κατοχής θα εξελιχθεί στην "Ελληνική Γκεστάπο".
    Απο την ίδρυση της, η υπηρεσία αυτή είχε σκοπό-μεταξύ άλλων-την παρακολούθηση προσώπων "σκοπός των οποίων ήθελεν είσθε η μεταφύτευσις και καλλιέργεια εν την Ελληνική κοινωνία...δοξασιών η ιδεών, αίτινες θα απέβλεπον εις την μεταβολή η ανατροπήν των υφιστάμενων σήμερον νομίμως εν την Χώρα τοιούτων".
    Στην πραγματικότητα, η ίδρυση της "Ειδικής" ήταν κίνηση ενίσχυσης της ανασυγκρότησης των κρατικών μηχανισμών ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό" δηλαδή το εργατικό κίνημα και τον λαό, με όχημα τον αντικομμουνισμό. Λίγες εβδομάδες μετά την ίδρυση της "Ειδικής", η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή το "Ιδιώνυμο" και ξεκίνησε νέο πογκρόμ κατά ταξικών συνδικαλιστών, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.
    Η"Ειδική" γρήγορα εξελίχθηκε σε ομάδα παρακρατικών χαφιέδων-δολοφόνων που έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να δολοφονήσει ακόμα και τον ιδρυτή της. Απο έρευνες που έγιναν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου (6 Ιουνίου 1933)αποκαλύφθηκε ότι ο οργανωτής της απόπειρας δολοφονίας ήταν ο τότε ο Διοικητής Ειδικής Ασφάλειας με τον Διοικητή της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών.
    Οι φασίστες/φιλοναζιστές του Μεταξά πήραν "προίκα" απο τις"δημοκρατικές" κυβερνήσεις την Ειδική και-όπως και με άλλες παρόμοιες υπηρεσίες και"θεσμικά" πλαίσια-την ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο, με σκοπό την αντιμετώπιση του "κομμουνιστικού κινδύνου".
    Ενισχυμένη ακόμα περισσότερο απο την φασιστική δικατορία, η Ειδική Ασφάλεια εντάχθηκε κατευθείαν στον δωσιλογικό μηχανισμό και στην υπηρεσία των ναζί στην διάρκεια της κατοχής.
    Το Φθινόπωρο του 1943, λίγους μήνες μετα την ίδρυση των"Ελληνικών Ες-Ες" (Ταγμάτων Ασφαλείας) απο την"κυβέρνηση"Ράλλη, ο δωσίλογος διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων Ά.Έβερτ πρότεινε να αναλάβει η Ειδική εξολοκλήρου την "δίωξη των κομμουνιστών". Ο Έβερτ γνώριζε καλά πως σημαντικό τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων επηρεαζόταν απο το ΕΑΜ και έτσι έκανε αυτήν την πρόταση-για να αποποιηθεί ευθύνες αλλά και να δώσει "υπηρεσιακή λύση".
    Για να ανταποκριθεί στα νέα της "καθήκοντα", η δωσιλογική "κυβέρνηση" Ράλλη και η Διοίκηση της Ειδικής ανασυγκρότησαν την υπηρεσία, παραμερίζοντας ακόμα και αξιωματικούς της για να στρατολογήσουν,σύμφωνα με την μαρτυρία του Διοικητή της Σχολής Χωροφυλακής στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων,"καθάρματα, άλλα μεν χρησιμοποιήθηκαν ως προδότες και άλλα πήγαν εις τα ΕΣ-ΕΣ".
    Αυτά τα καθάρματα εντάχθηκαν κατευθείαν στην Ειδική είτε ως χωροφύλακες άνευ θητείας, είτε ως ιδιώτες που συγκρότησαν "ομάδες κρούσης", που δρούσαν αυτόνομα και με την ενθουσιώδη στήριξη των SS.
    Με ομάδάρχες τους Παρθενίου, Πουλή, αδελφούς Μαντά, Παναγιωτόπουλο και άλλους, η Ειδική Ασφάλεια εξελίχθηκε σε "Ελληνική Γκεστάπο", που αιματοκύλισε την Αθήνα, με την ενθουσιώδη υποστήριξη και συνεργασία των ναζί: Συλλήψεις χωρίς εντάλματα, βασανισμοί μέχρι θανάτου,εκτελέσεις χωρίς καν καταδικαστικές αποφάσεις.
    Δικτυώθηκε σε συνοικίες, δίνοντας ταυτότητες της σε μέλη της "Χ" του Γρίβα η άλλων "εθνικοφρόνων" οργανώσεων. Αυτό το δίκτυο χαφιέδων και δολοφόνων ανέλαβε αμέσως δράση στις συνοικίες ενάντια στην Εθνική Αντίσταση.
    Παράλληλα, έστησε κέντρο βασανιστηρίων στο επιταγμένο ξενοδοχείο Κριστάλ της οδού Ελπίδος, όπου ξεπέρασε σε βαρβαρότητα ακόμα και τους ναζί. Με αυτόν τον τρόπο πολλά μέλη της Ειδικής πετύχαιναν τον στόχο τους, την απόσπαση στα SS απο τα οποία, όπως κατέθεσαν αξιωματικοί της Χωροφυλακής μετα την απελευθέρωση, αρνούνταν να επιστρέψουν.
    Η Ειδική είχε κομβικό ρόλο και σε όλο το εγκληματικό δίκτυο που συγκρότησαν οι ναζί και οι δωσίλογοι, μαζί με άλλες υπηρεσίες η ναζί κατασκόπους. Στην δράση της Ειδικής στηρίχθηκαν όλες οι εγκληματικές επιχειρήσεις των Ταγμάτων Ασφαλείας, με πρώτο μαζικό έγκλημα τις εκτελέσεις και φυλακίσεις χιλιάδων αναπήρων ηρώων του πολέμου του 40, το φθινόπωρο του 1943.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Λίγες εβδομάδες μετά,ο υποστράτηγος της Ειδικής Λάμπου ενημέρωσε την υπηρεσία ότι ο Αρχηγός των Σωμάτων Ασφαλείας Στρατηγός των SS Βάλτερ Σιμάνα"επιθυμών εμπράκτως να διατρανώση την προς αυτούς εκτίμησην του..παρεχώρησε ως δώρον δια τας εορτάς των χριστουγέννων 10 σάκκους νήματος" και ότι η διανομή θα γίνει ανάλογα με τις "επιτυχίες" του καθενός (δηλαδή πόσους αντιστασιακούς η και απλούς πολίτες είχε σφάξει, βασανίσει η καταδώσει στους ναζί).
      Οι ομάδες της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονούσαν απεργούς εργάτες, νεολαίους που κολλούσαν αφίσες για την Αντίσταση,άλλους αντιστασιακούς κ.α ενω πολλούς τους δολοφονούσαν στα κρατητήρια μετα απο βασανιστήρια και πετούσαν τα πτώματα σε δρόμους και υπονόμους. Άλλες φορές προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα απο τα θύματα. Το καλοκαίρι του 1944, γύρω απο την πλατεία Βικτωρίας, κάθε πρωί, υπήρχαν κακοποιημένα πτώματα.
      Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της λειτουργίας της, η Ειδική βασάνιζε και δολοφονούσε.24 Σεπτέμβρη 1944, τέσσερις μέρες πριν διαλυθεί, εκτέλεσε, αφού πρώτα βασάνισε, τρείς φοιτητές της ΕΠΟΝπου είχε συλλάβει την προηγούμενη μέρα στο Χημείο.Τα πτώματα βρέθηκαν στην είσοδο του Ζαππείου.
      Τα θύματα της Ειδικής Ασφάλειας δεν βρήκαν ποτέ δικαιοσύνη. Μετα την απελευθέρωση,ο αστικός κρατικός μηχανισμός προστάτευσε τα κτήνη της Ειδικής. Στις λίγες περιπτώσεις που επιβλήθηκαν ποινές θανάτου η ισοβίων, μετατράπηκαν σε ποινές
      λίγων ετών.
      Σε λίγα χρόνια, όλοι οι δολοφόνοι της "Ελληνικής Γκεστάπο" (όσους δεν είχαν προλάβει ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ στην κατοχή και τον Δεκέμβρη του 1944) κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Πχ ο Λάμπου αποφυλακίστηκε το 1952 ενω ο αρχιβασανιστής Παρθενίου αργότερα έγινε και μοίραρχος της Χωροφυλακής.
      Η ιστορία της Ειδικής Ασφάλειας των Βενιζέλου-Μεταξά-Ράλλη (και τών ναζί) είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι η εξουσία της αστικής τάξης και το κράτος της, ανεξάρτητα απο κυβερνήσεις και συνθήκες έχουν συνέχεια και στόχο πάντα τον "εχθρό λαό" και όσους αγωνίζονται.
      Πηγές/Βιβλιογραφία: "Ιστορία της Αντίστασης 1940-45", Συλλογικό έργο, "Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας του Κράτους", Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Το τιμωρό χέρι του λαού: Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα" Ιάσονας Χανδρινός"Η 4η Αυγούστου", Σπύρος Λιναρδάτος.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου