Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Στο «υψηλότερο σημείο» η επικίνδυνη εμπλοκή για τις μπίζνες του κεφαλαίου

 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Ιστορική ευκαιρία που οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εκμεταλλευτούν» στα Ελληνοτουρκικά βλέπει ο Μπλίνκεν

 Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και η αναθέρμανση των διεργασιών για τις ΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» στην περιοχή, με επίδικο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ν. Δένδια και Α. Μπλίνκεν.

Οι δυο τους εγκαινίασαν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο (ΣΔ) μεταξύ των δύο χωρών, διαδικασία που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ. Από αμερικανικής πλευράς εμφανίστηκαν στην Αθήνα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου και της «Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης» (USAID).

«Ζωτικής σημασίας» για τον πόλεμο Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τον Στρατηγικό Διάλογο «εξαιρετική απόδειξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας», «επιστέγασμα μιας σειράς συναντήσεων Ομάδας Εργασίας και πρωτοβουλιών εμπειρογνωμόνων μας από διάφορα υπουργεία», υπογραμμίζοντας ότι στον ενάμιση χρόνο από τον 3ο γύρο «σημειώθηκε πρόοδος» σε όλα τα πεδία, δείχνοντας «το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή μας». Εστίασε στην «έγκαιρη ένταξη της Αλεξανδρούπολης στη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA)», που «της επέτρεψε να παίξει καθοριστικό ρόλο όταν χρειαζόταν περισσότερο».

Διόλου τυχαία, και ο Μπλίνκεν, στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, θύμισε ότι με την προηγούμενη «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις πέτυχαν «τα στρατεύματά μας να εκπαιδεύονται μαζί με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη», ενώ ξεχώρισε και αυτός το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «το οποίο έχει γίνει, πράγματι, βασικός στρατηγικός κόμβος, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής (στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων) αμυντικών όπλων, φορτηγών, πυροβολικού για τις στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ που επιχειρούν στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Θύμισε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ εργάστηκαν για την αναβάθμιση του λιμανιού», ενώ έκαναν «παρόμοιες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε βελτιώσεις υποδομών στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». Στο ίδιο φόντο, σημείωσε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «ήταν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Αλλά και στις κοινές τους δηλώσεις αργότερα στους δημοσιογράφους συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της, με τον Ν. Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή» πρόσφερε «βοήθεια στην Ουκρανία», συντάχθηκε «αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», «ενώ η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ». Προαναγγέλλοντας και άλλες παραχωρήσεις όπλων στο Κίεβο, πρόσθεσε πως «ό,τι μπορούμε, μέσα στις δυνατότητές μας, για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε».

«Κλότσο να γυρίσει» στα Ελληνοτουρκικά

Παραπέρα, ο Μπλίνκεν εστίασε στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία, ενώ σημείωσε το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία».

Περιχαρής για την εξέλιξη, διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ με τη σειρά τους δεσμεύονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία, για να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων, σε μια κομβική περιοχή σε μια κομβική στιγμή για το ΝΑΤΟ και τον κόσμο», επιβεβαιώνοντας ότι αξιοποιούν το δράμα του τουρκικού λαού και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός για να επιταχύνουν ευρωατλαντικές διευθετήσεις και μπίζνες του κεφαλαίου.

Αλλά και αργότερα, ερωτηθείς σχετικά, έλεγε ότι για τις ΗΠΑ «ως στενός φίλος, εταίρος, σύμμαχος και των δύο χωρών, είναι βαθιά προς το συμφέρον μας και πιστεύω προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας να βρούμε τρόπους να επιλύσουμε μακροχρόνιες διαφορές, να το κάνουμε μέσω διαλόγου, μέσω διπλωματίας», βαφτίζοντας διαφορές τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, μετά τις επαφές του σε Τουρκία και Ελλάδα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους επίλυσης μακροχρόνιων διαφορών, να βρουν τρόπους να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου, που μοιράζονται, έναν χώρο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».

Πάτησε, άλλωστε, κι αυτός στη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «σε μια κατάλληλη στιγμή θα δημιουργούσε ένα ακόμη ισχυρότερο θεμέλιο, για να προχωρήσουν και οι δύο χώρες για να επιλύσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους» και συνδέοντας ευθέως τις διευθετήσεις με τις μπίζνες, επέμεινε ότι «εάν οι διαφορές επιλυθούν, νομίζω ότι ανοίγει μια εποχή απίστευτων ευκαιριών ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι βλέπουμε σήμερα».

Σημειωτέον, και ο Δένδιας έλεγε ότι «εάν τώρα, μέσα από την επαφή των δύο κοινωνιών, βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεών μας, αυτό, βεβαίως, πάντα έχει και πολιτικές συνέπειες».

Με μοχλό την Ενέργεια

Σε άλλα πεδία «συνεργασίας» του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Ν. Δένδιας έβαλε προτεραιότητα «να επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με τις δύο γειτονικές ηπείρους: Την Ασία, μέσω του Ισραήλ και την Αφρική, μέσω της Αιγύπτου».

Ο δε Μπλίνκεν ξεχώρισε την «προώθηση της καθαρής Ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας», λέγοντας ότι «η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας υπήρξε πρότυπο για την περιοχή» και πώς αλλιώς, εφόσον άνοιξε νέα πεδία κερδοφορίας για αρπακτικά του κλάδου, την ώρα που η Ενέργεια έγινε πανάκριβη για τον λαό.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε βέβαια ότι η περιλάλητη μετάβαση «βοηθά επίσης το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια (των κρατών - μελών του), βοηθώντας την ποικιλομορφία των πηγών τους και μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, η οποία την επόμενη χρονιά «θα εισάγει σχεδόν το 100% των εγχώριων αναγκών της σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα» της διασύνδεσης με τον IGB.

Μπάσιμο στα ελληνικά πανεπιστήμια

Εξάλλου, ξεχώρισε το γεγονός ότι «τον περασμένο Νοέμβριο απογειώσαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία εγκαινιάζοντας το "Pharos Summit", μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων μας και στα προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ των φοιτητών μας.

Είχαμε μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που ήρθαν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και οι κυβερνήσεις μας συμφώνησαν να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών Fulbright από 70.000 το 2022 σε 100.000 φέτος», είπε ο Μπλίνκεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου