Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Επαγγελματίες Οπλίτες: Ενα βήμα πριν την απόλυση

Τέμπη. Θάνατος νέων ανθρώπων, με μια ζωή ολάκερη μπροστά τους που κόπηκε μονομιάς. Τα συναισθήματα των ημερών: Θλίψη, οργή, αγανάκτηση. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού στον δρόμο βροντοφώναζαν «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας», «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή». Ναι. Αυτό θα κάνουμε. Δεν θα ξεχάσουμε.

Θα αναδείξουμε τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε αυτοδύναμα είτε ως συγκυβερνήτες έβαλαν το κέρδος πάνω από τη ζωή μας. Επίκαιρο όσο ποτέ: «Αϊντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο! Aν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

Το κέρδος. Αχ, αυτό το κέρδος. Δισεκατομμύρια σκορπίζονται από το βιος του ελληνικού λαού σε εξοπλιστικά προγράμματα, για όπλα που στέλνονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία, και δεν βρίσκεται ούτε ένα ευρώ για ασφαλείς μεταφορές. Ναι. Ούτε ένα ευρώ. Σας μάθαμε πια. Ναι, εσάς λέω. Που κυβερνήσατε μέχρι σήμερα και ζητάτε να ξανακυβερνήσετε, για να μας «σώσετε». Λεφτά δεν υπάρχουν για τον λαό. Ξεμένετε όταν ακούτε για λαϊκές ανάγκες. Ξεμένετε όταν ακούτε για προσλήψεις εργαζομένων. Δεν θέλετε εργαζόμενους, γιατί μειώνουν το κέρδος σας. Ενας παραπάνω εργαζόμενος, ένα λιγότερο ευρώ στην τσέπη σας. Ολα στον βωμό του κέρδους. Ολα.

Από τη μία δεν προσλαμβάνετε εργαζομένους στον σιδηρόδρομο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, δουλεύοντας με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια, και από την άλλη οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου, στην ανεργία, χιλιάδες στρατιωτικοί. Ναι, χιλιάδες στρατιωτικοί.

«

Βράζει» το στράτευμα από τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Βράζουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) στα στρατόπεδα από την αναστάτωση που δημιούργησαν δύο διαφορετικά υπουργεία της ίδιας κυβέρνησης, σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς. Ηξεις - αφήξεις τα λόγια που ακούγονται από χείλη υπουργών και γράφονται σε απαντήσεις τους σε Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αλλα λέει το ένα υπουργείο και άλλα το άλλο. Μπερδεύτηκαν οι ΕΠΟΠ. Η οργή βράζει. Για κοροϊδία της κυβέρνησης μιλούν. Για μια κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, δεν ασχολείται με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Για μια κυβέρνηση που θεωρεί δεδομένους τους στρατιωτικούς και τους έχει εγκαταλείψει πλήρως. Για μια κυβέρνηση που χαϊδεύει την πλάτη τους και αρέσκεται μόνο στα ανέξοδα όμορφα λόγια και τις τελετές ευγνωμοσύνης.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με τους Επαγγελματίες Οπλίτες;

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες είναι ένας θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το έτος 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, από ανάγκη για αναδιοργάνωση των ΕΔ, όπως αιτιολογήθηκε τότε η κυβέρνηση, ως βάση της νέας αμυντικής στρατηγικής του 21ου αιώνα, με στόχο: α) ΕΔ στον 21ο αιώνα με μεγαλύτερη κινητικότητα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο ποσοτικό όγκο, β) ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και γ) προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν αποστολές εκτός συνόρων από δυνάμεις υψηλού επιπέδου. Ο θεσμός των ΕΠΟΠ, κατά την αντίληψη της κυβέρνησης, ήρθε να καλύψει: α) τη δραματική μείωση του αριθμού των στρατευσίμων, β) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γ) την ικανοποίηση του αιτήματος της νεολαίας για μείωση της θητείας. Οι ΕΠΟΠ ήρθαν να αντικαταστήσουν τον θεσμό των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ, μετονομάστηκαν σε ΕΜΘ - Εθελοντές Μακράς Θητείας), ο οποίος λόγω της περιορισμένης εκπαίδευσης δεν ανταποκρινόταν πλέον στις νέες απαιτήσεις της προηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα η κυβέρνηση, για να μπορέσει να πείσει, δεν ντράπηκε να αμφισβητήσει τους ΕΜΘ, λέγοντας ότι οι υπηρετούσες - υπηρετούντες το 2001 ΕΜΘ είχαν περιορισμένη και χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ενώ το γεγονός ότι οι ΕΜΘ στο σύνολό τους ήταν βαθμοφόροι δημιουργούσε συνεχή προβλήματα στις διοικήσεις των μονάδων. Αντέτεινε δε το επιχείρημα ότι το 2001 υπήρχαν ΕΜΘ με καθήκοντα, ιδιαίτερα όπλων, οι οποίοι μετά την παρέλευση δεκαπενταετίας, ανάλογα με την ηλικία πρόσληψής τους, δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν, λόγω κόπωσης και βιολογικών προβλημάτων. Ετσι, νομοθετήθηκε ο θεσμός των ΕΠΟΠ και διαφημίστηκε ποικιλοτρόπως στα ΜΜΕ, για να προσελκύσει άνεργες νέες και άνεργους νέους, προκειμένου να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ. Οσον αφορά δε το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους, ο νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών, εφόσον μονιμοποιηθούν, διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών», δηλαδή τους ΕΠΥ/ΕΜΘ, οι οποίοι μέχρι και το 2019 εξελίσσονταν μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή (ήδη από το 2019 εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντίστοιχους).

Από το 2001 μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια, που ανέτρεψαν οτιδήποτε είχε κατακτηθεί από τους αγώνες των εργαζομένων, πλήθος συνταξιοδοτικών νόμων, απαιτητικά πλέον από τους καπιταλιστικούς μηχανισμούς δανεισμού και την ΕΕ, άλλαξε άρδην το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών. Σήμερα για να αποστρατευτεί ένας στρατιωτικός απαιτείται να έχει 40 συντάξιμα χρόνια ή να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του, εκτός αν αποστρατευτεί αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία.

Τι ισχύει για τους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών; Σύμφωνα με νομοθέτημα του 1974 (ισχύει και για τους υπαξιωματικούς παραγωγικών σχολών), οι Αρχιλοχίες (και αντίστοιχοι) αποστρατεύονται μόλις συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία, κατά συνέπεια μόλις συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους πρέπει αυτεπαγγέλτως να αποστρατευθούν, να τεθούν δηλαδή εκτός ΕΔ. Και εδώ είναι που όλοι οι ΕΠΟΠ σήμερα έχουν εξοργιστεί. Ενώ σταδιοδρομικό νομοθέτημα θέλει τους ΕΠΟΠ εκτός στρατεύματος στην ηλικία των 50 ετών, συνταξιοδοτικό νομοθέτημα θέλει να λαμβάνουν σύνταξη μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Τι κάνει η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα; Κατά τη συνήθη τακτική της, πετάει το μπαλάκι από το ένα υπουργείο στο άλλο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει πλήθος ερωτημάτων για το θέμα. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντά ότι η αυτεπάγγελτη αποστρατεία, κατά τα ανωτέρω, αφορά τη διαγραφή από τις τάξεις των ΕΔ και ως εκ τούτου δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας. Συνεπώς, κατά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το θέμα της δυνατότητας παραμονής των ΕΠΟΠ στις ΕΔ και μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας αποστρατείας ή η τυχόν αύξηση του ηλικιακού ορίου της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στα ισχύοντα ως άνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τη μεριά του, ρίχνει την όποια ευθύνη στα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), σύμφωνα με τα οποία το ζήτημα βρίσκεται (κατά το έτος 2021) στο στάδιο της επιτελικής μελέτης, είτε μέσω της διαδικασίας ένθεσής τους ως εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), είτε με ανάλογη τροποποίηση των χρόνων παραμονής ανά βαθμό.

Σήμερα (2023) υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ΕΠΟΠ οι οποίοι κατετάγησαν ενώ βρίσκονταν ήδη στην ηλικία των 28 ετών και το πολύ σε δύο χρόνια θα συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους. Θα έχουν δηλαδή 22 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Αυτό είναι και το άγχος που έχει καταβάλει αυτούς τους ΕΠΟΠ και τις οικογένειές τους. Με 22 συντάξιμα χρόνια πόση θα είναι η σύνταξή τους; θα πάρουν άραγε σύνταξη; Οχι, λέει το υπουργείο Εργασίας.

Η επιτελική μελέτη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, και η οποία θα έλυνε το πρόβλημα της πρόωρης συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ, μέχρι και σήμερα δεν έχει ευοδώσει. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει ήδη υποσχεθεί τη λύση, πλην όμως εδώ και 3,5 χρόνια τίποτα δεν έχει πράξει. Ούτε και στον νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση. Η απραξία αυτή του υπουργού Εθνικής Αμυνας έχει φέρει σε απελπισία τους ΕΠΟΠ, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει. Πουλώντας ελπίδα, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Εχουν πλέον αντιληφθεί ότι καμία κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμα είτε ως συγκυβέρνηση, δεν λύνει προβλήματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό είναι το επιχείρημά τους. Το δημοσιονομικό κόστος. Copy - paste οι απαντήσεις όλων των (συγ)κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Χρήματα, και μάλιστα δισεκατομμύρια, υπάρχουν και μοιράζονται για να αγοράζονται πανάκριβα οπλικά συστήματα, τα οποία διατίθενται στην κρεατομηχανή θανάτου του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στους πολέμους που εμπλέκουν τους λαούς για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του λαού. Χρήματα για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν. Δεν είναι στην πολιτική τους. Δεν το έχουν στο αίμα τους βρε αδερφέ. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους εργαζόμενους. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους ΕΠΟΠ, τους οποίους χρησιμοποιούν ακόμα και πέραν των καθηκόντων τους και της αποστολής τους προκειμένου να καλύψουν κενά κρατικών μηχανισμών, καθόσον οι ΕΠΟΠ είναι απλήρωτο εργατικό δυναμικό.

Συμπέρασμα: Η διέξοδος είναι μονόδρομος. Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αναχαιτίσει και να ανατρέψει τα όποια αντιλαϊκά μέτρα πάρει η όποια (συγ)κυβέρνηση σχηματιστεί τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και, θα το επαναλάβω, κι ας γίνω κουραστικός: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».


Του
Ανέστη ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ*
*Ο Ανέστης Τσουκαράκης είναι Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου