Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Η νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι


 Στις 12 Μάη 1821 άρχισε η μάχη στο Βαλτέτσι. Διήρκεσε 23 ώρες και τελείωσε με τη νίκη των Ελλήνων επαναστατών κατά των Τούρκων. Ηταν η πρώτη μεγάλη και κατά μέτωπο μάχη της Επανάστασης και η έκβασή της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού των σκλαβωμένων που πύκνωσαν τις γραμμές των επαναστατών. Στη μάχη αυτή αναδείχτηκε η στρατηγική μεγαλοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και τα σπάνια ηγετικά του χαρίσματα.

Πριν τη μάχη αυτή είχαν προηγηθεί δυο γεγονότα που έφεραν απογοήτευση στους Ελληνες, η πτώση της Κορίνθου, του Αργους και του Ναυπλίου. Αμέσως μετά ο Μουσταφάς κίνησε για το Βαλτέτσι, αποφασισμένος να χτυπήσει τους επαναστάτες και να λύσει την πολιορκία της Τρίπολης. Είχε μαζί του 13.000 άνδρες — Τούρκους, Βαρδουνιώτες (Τούρκοι του Πάρνωνα) και Αρβανίτες.

Στις 12 Μάη το πρωί ήταν μπροστά από το ελληνικό στρατόπεδο. Πρόσταξε αμέσως επίθεση 3.500 Αρβανιτών κατά των Μανιατών.

Η επίθεση ήταν άγρια αλλά οι Μανιάτες κράτησαν τις θέσεις τους. Η μάχη διήρκεσε δύο ώρες και οι Αρβανίτες υποχώρησαν. Εν τω μεταξύ φάνηκε να ‘ρχεται απ’ το Χρυσοβίτσι ο Θ. Κολοκοτρώνης με 700 πολεμιστές και χωρίς να χάσει καιρό χτύπησε τους Αρβανίτες από τα πλευρά. Η μάχη ήταν σκληρή, γιατί οι Αρβανίτες κρατούσαν με πείσμα τις θέσεις τους. Την ώρα εκείνη έφτασε ο Πλαπούτας από την Πιάνα με 800 άνδρες και πλαγιοκόπησε κι αυτός τους Αρβανίτες. Οι Τούρκοι, βλέποντας πώς εξελισσόταν η μάχη, κλονίστηκαν.

Ο Μουσταφάς διέταξε το πυροβολικό να χτυπήσει τις θέσεις των Ελλήνων, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Ελάχιστες οβίδες έφτασαν στις ελληνικές θέσεις και οι περισσότερες δεν έβρισκαν στόχο. Η μάχη σώμα με σώμα και ο κανονιοβολισμός κράτησαν ως το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί ξανάρχισαν. Οι Ελληνες άρχισαν πρώτοι την επίθεση και ύστερα από σκληρό αγώνα είδαν τους Τούρκους να υποχωρούν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς σκοτωμένους και τραυματίες.

Στο Βαλτέτσι οι Τούρκοι έχασαν 600 άνδρες και οι Ελληνες 150.

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου