Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 
 Στις 9 Φεβρουαρίου αυτού του χρόνου σε συνεργασία με τη Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία επισκέφτηκα το γκέτο των εργατών γης στη Φότζια της Ιταλίας, μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για ένα νέο πρόβλημα ούτε προσωρινό.
Είναι ένα πρόβλημα πάνω από είκοσι χρόνια.
Υπάρχουν άνθρωποι εργάτες γης, άνδρες γυναίκες και παιδιά, που ζούνε στις συνθήκες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Η απόλυτη βαρβαρότητα στο κέντρο της Ευρώπης, σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές. Δεν έχουνε σπίτι, δεν έχουν ηλεκτρικό, δεν έχουνε θέρμανση, δεν έχουν τις περισσότερες φορές νερό που ηθελημένα τους το κόβουν για να τους εκβιάσουν με απέλαση οι μεγάλοι κτηματίες στους οποίους δουλεύουνε οι εργάτες γης. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και μιλάμε για γυναίκες και παιδιά επίσης.
    Δεν έχουνε συμβάσεις εργασίας. Δουλεύουνε για ψίχουλα οπότε τους χρειάζονται, τον υπόλοιπο καιρό εκβιάζονται με κάθε τρόπο από τους κτηματίες και από το ιταλικό κράτος με απέλαση για να μη ξεσηκωθούν. Μετά από λίγους μήνες τους ξαναπαίρνουν στη δουλειά χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα. Και για ποια περιοχή μιλάμε; Για μια από τις περιοχές αγροτικής παραγωγής στην Ιταλία που στο πρόγραμμα 2014-2020 η αγροτική της παραγωγή επιδοτήθηκε από την ΕΕ με 1.6 δισεκατομμύρια. Πού πήγαν αυτά; Σε αυτές τις συνθήκες που βλέπετε; Σε αυτούς τους μισθούς που σας λέμε; Πρόκειται για βαρβαρότητα.
    Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και έχει ξανά ασχοληθεί η επιτροπή. Όπως για παράδειγμα με τους εργάτες γης στη Μανωλάδα της Πελοποννήσου στην παραγωγή φράουλας που έχουν χτυπηθεί ακόμα και με όπλα από τους εργοδότες. Όπως και στην Ιταλία στα γκέτο που βλέπετε, λίγο μετά την επίσκεψή μου, δολοφονήθηκε εργάτης γης από ανθρώπους που μένουν άγνωστοι για την ιταλική αστυνομία. Και άλλοι είκοσι αυτή τη χρονιά δολοφονήθηκαν.
     Κλείνω με την πρόταση αφενός μεν βεβαίως να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά. Δεύτερον να συνεχιστεί η έρευνα για όλη αυτή την κατάσταση. Να σταλεί επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση η οποία θα αναζητά εξηγήσεις, θα αναζητά ευθύνες και να παρθούν άμεσα μετρά για τον οικισμό, για τα ζητήματα υγείας, για τα ζητήματα περίθαλψης, για τα ζητήματα των συμβάσεων εργασίας και της παραμονής τους στην Ιταλία όπου ζούνε. Άλλωστε, από τα χεριά τους τρώμε και βρισκόμαστε εδώ.
Ο K. Nzita, στην τοποθέτησή του εκ μέρους της ΠΣΟ, μεταξύ άλλων ανέφερε:
    Εδώ και πολλά χρονιά η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία είναι δίπλα στους εργάτες γης και προσπαθεί να προασπιστεί τα δικαιώματά μας... Έχουμε 430.000 εργάτες γης οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση κίνδυνου. 132.000 ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πάνω από 100.000, το 30% δηλαδή του συνόλου, εργάζονται για λιγότερο από 50 ημέρες το χρόνο, αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε. Μεταξύ αυτών πολλοί είναι αλλοδαποί, μετανάστες οι οποίοι θεωρούνται βασικό ατού της Ιταλίας λόγω του χαμηλού κόστους τους. Ζουν στους αγρούς, μακριά από τις πόλεις, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό.    Βλέπετε τις φωτογραφίες, καλύβες... Στην ουσία είναι ένα θέμα που έχει σχέση με τη ΚΑΠ. Οι επιχειρήσεις αυτές χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται δεν δίνουν δικαιώματα στους εργαζομένους τους.
    Προκλητική ήταν η τοποθέτηση της Ευρ. Επιτροπής για το θέμα. Ο εκπρόσωπός της E. Cabau ζήτησε την εφαρμογή της αντιδραστικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας προκειμένου οι μετανάστες εργάτες γης είτε, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, να λάβουν έγγραφα «νόμιμης παραμονής» - όπως τα αποκάλεσε - είτε να «επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους», δηλαδή να απελαθούν. Με λίγα λόγια έδωσε το ελεύθερο στους εργοδότες να συνεχίσουν τη σημερινή βαρβαρότητα και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Στο τέλος της συνεδρίασης αποφασίστηκε οι αναφορές να παραμείνουν ανοιχτές και να αποσταλεί επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση η οποία μαζί με την ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για τη βάρβαρη κατάσταση στα γκέτο, για τη μη λήψη μέτρων για τη στέγαση, την υδροδότηση, την υγεία, τις εργασιακές συμβάσεις και τη νομιμοποίηση των μεταναστών - εργατών γης.
    Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση, να βρίσκεται αγωνιστικά δίπλα στους εργάτες γης μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου