Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Μας συγχωρείτε διακοπή


74 σχόλια:

  1. 10/03/1939

    Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε την νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. «Στην ημερήσια διάταξη μπήκε το ζήτημα του νέου ξαναμοιράσματος του κόσμο με πόλεμο», τονίζονταν στον Απολογισμό της ΚΕ, που προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του, υπογράμμισε στη συνέχεια: «Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έγινε γεγονός».

    Τέλος, το Συνέδριο ενέκρινε το τρίτο 5χρονο πλάνο, που προέβλεπε διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής και τη δημιουργία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ισχυρών βιομηχανικών βάσεων και περιοχών αγροτικής παραγωγής. Ο Ι. Β. Στάλιν, από το βήμα του Συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όπως βλέπετε, έχουμε τώρα ένα εντελώς νέο, σοσιαλιστικό κράτος, ένα χωρίς ιστορικό προηγούμενο κράτος, που διαφέρει σημαντικά στη μορφή και στις λειτουργίες από το σοσιαλιστικό κράτος της πρώτης φάσης. Αλλά η ανάπτυξη δεν μπορεί να σταματήσει εκεί. Προχωράμε εμπρός, προς τον κομμουνισμό. Θα παραμείνει το κράτος μας και στην περίοδο του κομμουνισμού; Ναι, θα παραμείνει, αν η καπιταλιστική περικύκλωση δεν έχει εξαλειφθεί, και αν ο κίνδυνος εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης δεν εκμηδενιστεί, αν και φυσικά, οι μορφές του κράτους μας θα αλλάξουν ξανά σε συμφωνία με την αλλαγή στην κατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όχι, δεν θα παραμείνει και θα απονεκρωθεί αν η καπιταλιστική περικύκλωση εξαλειφθεί και αντικατασταθεί από μια σοσιαλιστική περικύκλωση». (Ι. Β. Στάλιν, Αναφορά στο 18ο συνέδριο του ΠΚΚ (μπ) για το έργο της Κεντρικής Επιτροπής, 10-3-1939) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 10/03/1944

      Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

      Στο διάγγελμά της προς τον ελληνικό λαό, τονιζόταν: «Αφότου η επαναστατική δράση του ελληνικού λαού, βαδίζοντας από νίκη σε νίκη, έφερε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης και στη δημιουργία πολυάριθμου λαϊκού στρατού, πρόβαλε φανερά η ανάγκη ενός υπεύθυνου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων και να κατευθύνει τα διοικητικά όργανα που είχαν αυθόρμητα δημιουργηθεί».

      Η ίδρυση και ο χαρακτήρας της ΠΕΕΑ, στην οποία μετείχαν και αστικές δυνάμεις, αντικατόπτριζε τη στρατηγική του ΚΚΕ την εν λόγω περίοδο, που στόχευε σε ένα στάδιο πριν την επαναστατική εργατική εξουσία, με χαρακτηριστικά ενός εκδημοκρατισμένου αστικού καθεστώτος. Έκφραση αυτής της γραμμής ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Σιάντου στην 44η Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στις 27/7/1944 σε συζήτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Λίβανο και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΠΕΕΑ στην κυβέρνηση Παπανδρέου: «Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σοσιαλισμό κι αν ακόμα όλος ο κόσμος μας πει πάρτε την και κάνετε σοσιαλισμό…Η ωρίμανση των συνθηκών οδηγεί σε αστικοδημοκρατικές λύσεις, αλλαγές της κατάστασης…Αφού λυθούν όλα αυτά τα αστικοδημοκρατικά προβλήματα, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάμε προς το σοσιαλισμό, ομαλά, μέσα στη δημοκρατική εξέλιξη».................Η πείρα διδάσκει

      Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

      Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

      Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

      Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

      Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

      Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

      «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

      Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

      Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
      Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. https://www.kordatos.org/istories-osfyokampsias/ Τα οπορτουνιστικά παραμύθια του κυρίου Λιόση που σάπισαν και βρωμάνε. ...αποικία εξάρτηση υποτέλεια.... την στιγμή που έχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Συνταγή της καταστροφής την δεκαετία του 40 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να μη διεκδικεί την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και να οδηγεί το λαό στην καταστροφή. Αλλάξτε πλευρό και χέρι.. κύριε Λιόση πιαστήκατε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://prin.gr/2022/03/benzini-kypros/ Ελευθερη αγορά και καπιταλισμό έχουμε και όταν κουμάντο κάνει το αστικό κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής και καταργούνται όλα αυτά με κοινωνικωποίση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ολα τα άλλα είναι κουραφέξαλα του οπορτουνιστικού συρφετού για το ξέπλυμα των εγκλημάτων της ...πασοκάρας... με ότι όνομα και να εμφανίζεται. Είναι αδίστακτοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://iskra.gr/kke-aristera-oura-ston-antirosiko-agona-tou-vromikou-ellinikou-politikooikonomikou-mintiakou-katestimenou/ Ευχαριστούμε το Λαφαζαναίικο για τα καλά του λόγια που είναι τίτλος τιμής και πυξίδα για κάθε κομμουνιστή και δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΚΚΕ. Πρόβλημα θα υπήρχε αν συμφωνούσε. Κάτω απο την σημαία του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού ο Λαφαζάνης μας καλεί να διαλέξουμε Ιμπεριαλιστή επειδή στην Ουκρανία είναι οι Ναζί και οι Κομμουνιστές είναι σε Ανοιχτή παρανομία. Και στην ιμπεριαλιστική Ρωσία οι Κομμουνιστές αντιμετωπίζουν διώξεις όσο για τους Ναζί της Ουκρανίας οι Τσετσένοι τι ακριβώς είναι ...αντιφασίστες..... Ολα αυτά ο λαός μας τα πλήρωσε με το αίμα του την δεκαετία του 40 με αυτή ακριβώς την γραμμή έχοντας διαλέξει ιμπεριαλιστή με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 οδηγώντας στην καταστροφή. Οποιος νομίζει πως θα παρασύρει το ΚΚΕ ξανά σε αυτή την καταστροφή να αλλάξει πλευρό και χέρι... γιατί πιάστηκε.. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://iskra.gr/viniani-poios-thymatai-tin-protevousa-tis-eleftheris-elladas/ 7 στους 10 έλληνες κάτω απο την σημαία του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στον απελευθερωτικό ταξικό πόλεμο. Γιατί δεν διεκδίκησαν τη εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό δίνοντας τη δυνατότητα στην ενωμένη πλέον αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν τον συσχετισμό να διαλέξουν το χρόνο της σύγκρουσης να τσακίσουν τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ τον Δεκέμβρη του 1944 το έγκλημα στη Βάρκιζα και την σφαγή που ακολούθησε. Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμεhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 Καλή χώνεψη στο Λαφαζαναίικο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://laikhexousia.blogspot.com/2022/03/blog-post_10.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Μάλιστα… Το βιβλίο του Θ. Χατζή πρωτοδημοσιεύτηκε πρίν από μισόν περίπου αιώνα από τις εκδόσεις «Παπαζήση». Ο κατά τα άλλα «ειδήμων» και σε ζητήματα ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος (ειδικά την περίοδο 1939-1945) Σεχτάρ δηλώνει πως «δεν έχει τύχει» να το διαβάσει μέχρι τώρα, πενήντα κοντά χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Κατά τα άλλα έχει γνώμη επί παντός του επιστητού για την συγκεκριμένη περίοδο και δεν παραλείπει να το παίζει «παντογνώστης» σε διάφορα μήκη και πλάτη του διαδικτύου. Τι να πει κανείς… Α, Ιχνηλάτη: το σωστό είναι «εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων», δες Κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιον Κ΄ 25:

      (24) Θωμᾶς δὲ εἷς ἐκ τῶν δώδεκα, ὁ λεγόμενος Δίδυμος, οὐκ ἦν μετ’ αὐτῶν ὅτε ἦλθεν Ἰησοῦς. (25) ἔλεγον οὖν αὐτῷ οἱ ἄλλοι μαθηταί· ἑωράκαμεν τὸν κύριον. ὁ δὲ εἶπεν αὐτοῖς· ἐὰν μὴ ἴδω ἐν ταῖς χερσὶν αὐτοῦ τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω μου τὴν χεῖρα εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ, οὐ μὴ πιστεύσω. (26) Καὶ μεθ’ ἡμέρας ὀκτὼ πάλιν ἦσαν ἔσω οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ καὶ Θωμᾶς μετ’ αὐτῶν. ἔρχεται ὁ Ἰησοῦς τῶν θυρῶν κεκλεισμένων καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον καὶ εἶπεν· εἰρήνη ὑμῖν. (27) εἶτα λέγει τῷ Θωμᾷ· φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος ἀλλὰ πιστός. (28) ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ· ὁ κύριός μου καὶ ὁ θεός μου. (29) λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ὅτι ἑώρακάς με πεπίστευκας; μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες.

      Αυτά…

      Homo Sapiens

      Διαγραφή
  4. https://www.kordatos.org/o-%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα απο τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες που βρίσκονται κάτω απο την Σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. Σύμφωνα λοιπόν με το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ που δεν πάγωσε στο χρόνο ο καπιταλισμός είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια και στη χώρα μας απο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Χρειάζεται αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι η προλεταριακή επανάσταση με όχημα την κοινωνική συμμαχία. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ11 Μαρτίου 2022 - 10:27 π.μ........ Θα μου επιτρέψεις μία διαφωνία. Το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό μετά το 1935... ήταν στην λογική των πολιτικών μετώπων και σταδίων για αυτό κατ το ΕΑΜ το έφτιαξε σαν πολιτικό μέτωπο. Αν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό το σχήμα θα ήταν Κοινωνική συμμαχία σε ταξική βάση που θα διεκδικούσε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με την κατάληξη να είναι διαφορετική. Δεν παίξανε ρόλο μόνο οι αστικές δυνάμεις τις ίδιες έχουν Σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/03/1956-6.html Περσινά ξινά σταφύλια που σάπισαν και βρωμάνε απο τον οπορτουνιστικό συρφετό όλων των αποχρώσεων που στηρίζει τον καπιταλισμό με λύσσα. Οι ...πασοκιές δεν περνάνε στους κομμουνιστές. Οποιος είναι κατά της επικράτησης του οπορτουνισμού στο 20ο συνέδριο του ...ΚΚΣΕ.. πρώην Μπολσεβίκων το 1956 είναι κατά και στη επικράτηση του στην Κ.Δ το 1935 που κατέστρεψε τα πάντα. Ολα τα άλλα είναι κουραφέξαλα.https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Καλή χώνεψη σε όλους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

    1. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας.

    Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης», από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

    Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών.

    Εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μεθοδεύουν και προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, μεταφέροντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαθιστώντας βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

    Το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας όχι μόνο δεν διαλύθηκε, ούτε και περιορίστηκε, αλλά αντίθετα διευρύνεται, ενσωματώνοντας στις τάξεις του άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Εγκαθιστά στρατιωτικές δυνάμεις, βάσεις και σύγχρονα όπλα, σε διάφορα σημεία πέριξ της Ρωσίας. Εδώ και χρόνια υπάρχουν πολεμικά σχέδια και διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

    Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης για την Ουκρανία. Αφορά και ισχυρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ουκρανικής αστικής τάξης, που διαμορφώθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού για το αν η χώρα θα ενταχθεί στη μια ή στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, από τη μια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ υποστήριξαν και οργάνωσαν μαζί με τμήματα της ουκρανικής αστικής τάξης την «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004 και το αιματηρό πραξικόπημα του 2014, αξιοποιώντας και στηρίζοντας ακροδεξιές φασιστικές δυνάμεις με στόχο την εγκαθίδρυση φιλικού σε αυτούς καθεστώτος. Από την άλλη, η Ρωσία, για τα δικά της συμφέροντα, προχώρησε σε απόσπαση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς, την κρατική οντότητα των οποίων αναγνώρισε λίγο πριν τη ρωσική επέμβαση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2. Τα γεγονότα αυτά 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποτελούν τραγικές, ζωντανές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί, αλλά και για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

      Το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει και επιβεβαιώθηκε τραγικά ότι η καπιταλιστικοποίηση, εκτός των άλλων, θα έφερνε διαμελισμούς λαών και κρατών, όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, στην Τσεχοσλοβακία, λόγω του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων στον έλεγχο αγορών, πρώτων υλών, γεωστρατηγικών θέσεων, μεταφορικών οδών.

      Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία της αντεπανάστασης, διαμορφώθηκαν οι αστικές τάξεις, οι καπιταλιστές που αναδείχτηκαν στην πορεία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, κλέβοντας τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού. Τέτοιους καπιταλιστές εκφράζουν οι κυβερνήσεις του Πούτιν στη Ρωσία και του Ζελένσκι στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά τις διαφορές και τους ανταγωνισμούς τους συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ενωσης στην ενίσχυση του εθνικισμού (ρωσικού και ουκρανικού) και στην αποσιώπηση των κοινών εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Η επίκληση του αντιφασισμού από τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά σχέδιά της στην περιοχή, είναι προσχηματική, εκμεταλλευόμενη το έντονα αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων και όλων των λαών, που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στη φασιστική - ναζιστική γερμανική κατοχή και θηριωδία. Δεν ξεχνάμε ότι η ίδια η καπιταλιστική Ρωσία, που σήμερα πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε πολλές χώρες, ότι η ηγεσία της Ρωσίας εκθειάζει δημόσια τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε όμως ότι το 2014, στην Ουκρανία έδρασαν, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, φασιστικές - ακροδεξιές δυνάμεις που οργάνωσαν πογκρόμ βίας και τρομοκρατίας, δολοφονίες, σφαγές όπως στην Οδησσό με την επίθεση στο κτήριο των συνδικάτων με πάνω από 100 νεκρούς συνδικαλιστές. Πρόκειται για δυνάμεις που σήμερα είναι ενταγμένες στον κρατικό μηχανισμό της Ουκρανίας και συμμετέχουν σε εγκλήματα σε ρωσόφωνες περιοχές και σε βάρος Ελλήνων ομογενών.

      Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, για 70 χρόνια ζούσαν και αγωνίστηκαν μαζί, νίκησαν και εγκαθίδρυσαν τη δική τους εξουσία, πάλεψαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αγωνίστηκαν για να αξιοποιήσουν με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας τη γη, τα εργοστάσια, τον πλούτο του υπεδάφους τους, των υδάτων, αντιμετώπισαν το μίσος και τον πόλεμο των παλιών εκμεταλλευτών, που σαμπόταραν τα βήματα της σοβιετικής εξουσίας, προόδευσαν μαζί, στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό - φασισμό, το γερμανικό ιμπεριαλισμό. Η εθνικιστική υστερία των πολεμικών ιαχών δεν πρέπει να σκεπάσει τη συλλογική μνήμη των δύο λαών, που ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι.

      30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όλοι όσοι πανηγύριζαν, υπόσχονταν έναν κόσμο ειρήνης, ασφάλειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης έχουν διαψευστεί με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Ο κόσμος τους, ο περίφημος «κόσμος των δυτικών αξιών» είναι ο κόσμος της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της προσφυγιάς, των οικονομικών κρίσεων, των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας ή των στρατιωτικών επεμβάσεων, είναι ο κόσμος των τεράτων, ο καπιταλισμός. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο ανήκουν οι κάθε λογής Μπάιντεν, Σολτς, Πούτιν και Ζελένσκι και τόσοι άλλοι, «αυταρχικοί» και «δημοκράτες» όλοι τους υπερασπιστές της ελευθερίας των λίγων να ορίζουν την τύχη των πολλών, όλοι τους διαφορετικές όψεις της δικτατορίας του κεφαλαίου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. 3. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία δεν είναι τίποτε περισσότερο, παρά ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών, που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991, έχασαν τον προηγούμενο ιδεολογικό μανδύα τους ως δήθεν υπεράσπιση του «δυτικού ελεύθερου κόσμου» από τον «κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό». Το καινούργιο είναι ότι τώρα ξαναεπεκτείνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού δεν υπάρχει σοσιαλιστική ασπίδα.

      Δεν ξεχνάμε τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία από τις αρχές του 1990, που ξεκίνησαν με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδήγησαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999 με την οριστική διάλυση της χώρας και τον κατακερματισμό της. Τα προσχήματα τότε, που αξιοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη δική της στρατιωτική επέμβαση, η «προστασία από εθνοκάθαρση» και το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Οι πληγές στα Βαλκάνια είναι ακόμα ανοιχτές και οι κίνδυνοι ακόμα μεγάλοι για νέες αναφλέξεις και αντιπαραθέσεις.

      Δεν ξεχνάμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη γειτονιά μας, στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη αλλά και στο Αφγανιστάν, τη συνεχιζόμενη Ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί τους έσυραν λαούς σε εμφύλιους πολέμους, πυροδότησαν εθνικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, επενέβησαν στρατιωτικά, εγκαθίδρυσαν στρατούς κατοχής πάντα στο όνομα της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας», οδήγησαν ολόκληρες χώρες στο χάος, έθρεψαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές δυνάμεις τζιχαντιστές και άλλους.

      Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από το 1974, που πραγματοποιήθηκε με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού και τα διάφορα ΝΑΤΟικής κοπής σχέδια, που όλα αυτά τα χρόνια «σπρώχνουν» προς τη διχοτόμηση.

      Ο «αναθεωρητισμός», η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το ξαναχάραγμα συνόρων, η διάλυση κρατών δεν είναι προνόμιο του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου. Ολοι αναθεωρούν διεθνείς συνθήκες, αμφισβητούν σύνορα και παρεμβαίνουν στρατιωτικά με διάφορα προσχήματα, όταν αυτό απαιτούν τα δικά τους συμφέροντα. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι η βάση του «αναθεωρητισμού». Κάνουν κουρελόχαρτο ακόμα και ορισμένες τυπικές διατάξεις Διεθνούς Δικαίου, που αποτελούσαν αποτέλεσμα της επίδρασης των σοσιαλιστικών κρατών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πραγματικό Διεθνές Δίκαιο είναι το «Δίκαιο του ισχυρού», το Δίκαιο αυτού που έχει την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική δύναμη να επιβάλλει τα συμφέροντά του. Το παραδέχονται και αντιπρόσωποί τους, αναγκασμένοι να στηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά, αναδεικνύοντας αμφισημίες και αοριστίες. Οι αντιλήψεις που υποστηρίζουν πως στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο μπορεί να υπάρξει ένας ειρηνικός κόσμος με μια άλλη «διεθνή αρχιτεκτονική», κάποιο «ΝΑΤΟ χωρίς επιθετικούς εξοπλισμούς», μια «φιλειρηνική ΕΕ» ή ένας «δημιουργικός πολυπολικός κόσμος» είναι εξωπραγματικές και αποτελούν στάχτη στα μάτια των λαών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 4. Η ΕΕ δεν είναι «άφωνη» και «αμέτοχη» στις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας. Είναι συνένοχη για το σημερινό δράμα των λαών στην Ουκρανία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ σε σχέση με τη στάση απέναντι στην Ρωσία αντανακλούν τις διαφορετικές στοχεύσεις και προτεραιότητες των αστικών τάξεων της κάθε χώρας, αφορούν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια. Η διαμόρφωση ενιαίας στάσης απέναντι στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου, για την οποία στη χώρα μας πανηγυρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα, από τη μια, δεν σημαίνει ότι οι αντιθέσεις αυτές έχουν λυθεί, από την άλλη, είναι μια «ενότητα» που στρέφεται ενάντια στους λαούς, γιατί είναι μια ενότητα στην πολεμική προετοιμασία που βάζει τους λαούς της ΕΕ σε μεγάλες περιπέτειες.

      Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος μετά τα πολεμικά διαγγέλματα, που εκτοξεύονται καθημερινά από ηγέτες κρατών της ΕΕ και αξιωματούχους της ΕΕ. Τριάντα χρόνια μετά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πέφτουν ακόμα πιο καθαρά οι μάσκες, σβήνουν τα προσχήματα, «ξεπερνιούνται ταμπού» όπως οι ίδιοι ομολογούν κυνικά και αποδεικνύεται καθαρά αυτό που πραγματικά είναι η ΕΕ: Μια αντιδραστική ιμπεριαλιστική συμμαχία ανάμεσα σε «λύκους», που παλεύουν μεταξύ τους και όλοι μαζί ενάντια στους λαούς.

      Σε αυτήν τη διαδικασία, για άλλη μια φορά στην Ιστορία, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καταρρίπτοντας τον «μύθο» των «προοδευτικών κυβερνήσεων», που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική για τους λαούς.

      Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, που εξήγγειλαν εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σοσιαλιστές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας, οι σοσιαλδημοκράτες της Δανίας, της Φινλανδίας, όλοι τους «σέρνουν το χορό» της πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Οι αποφάσεις τους για ενίσχυση σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ των στρατιωτικών δαπανών, για χαλάρωση ακόμα και των αυστηρών δημοσιονομικών όρων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών για αυτόν τον σκοπό, προφανώς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία. Φανερώνουν μια γενικότερη προετοιμασία, σηματοδοτούν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πιο βίαιης σύγκρουσης στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

      Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση. Τα πολεμικά διαγγέλματα των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ και των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως φραστικές ακρότητες.

      Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει για πρώτη φορά Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σχεδιάζει να προσεταιριστεί χώρες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία και η Σουηδία. Σε Μολδαβία και Γεωργία υπάρχουν εδάφη, που έχουν αποσχιστεί με τη στήριξη της Ρωσίας, όπου υπάρχουν ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Φινλανδία και η Σουηδία περιλαμβάνονται στις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας, σχετικά με τις κινήσεις παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Στη Ρωσία, οι «πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής» της χώρας τέθηκαν σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας. Η Λευκορωσία με δημοψήφισμά της ενέκρινε τη δυνατότητα εγκατάστασης στο έδαφός της πυρηνικών όπλων, στην περίπτωση που εγκατασταθούν ανάλογα σε Πολωνία ή Λιθουανία από το ΝΑΤΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. 5. Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή της σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ήδη στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και την περικύκλωση της Ρωσίας. Είχαν ήδη δρομολογήσει δίπλα στη Σούδα την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου, που ήδη αξιοποιούνται ως κόμβος μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Είχαν ήδη συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα «θύτης» λαών άλλων χωρών αλλά και ο ελληνικός λαός «θύμα», αφού αυτόματα η χώρα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων. Ο λαός ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο για τους εξοπλισμούς, που αφορούν ΝΑΤΟικές ανάγκες αλλά και με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια.

      Η ελληνική κυβέρνηση, με ένα πολεμικό παραλήρημα του πρωθυπουργού, όχι μόνο εξήγγειλε την απόφαση για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε απερίφραστα την πρόθεσή της να σύρει τη χώρα και τον λαό στη θύελλα μιας πολεμικής αναμέτρησης στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια που θα της ζητηθεί. Η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό, σε περίπτωση γενίκευσής της, παραπάνω από υπαρκτός.

      Τα επιχειρήματα και τα προσχήματα της κυβέρνησης γι΄ αυτήν την επιλογή είναι επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά και πρέπει να απορριφθούν.

      Είναι ψέμα ότι «θα πολεμήσουμε για την ελευθερία». Στην πραγματικότητα θα πολεμήσουμε με το μέρος του ενός στρατοπέδου-ληστή απέναντι στον άλλον για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τη ληστεία του λαού της Ουκρανίας και των άλλων λαών της περιοχής.

      Είναι ψέμα ότι με την εμπλοκή «στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό». Στηρίζουμε αυτούς που τον οδηγούν εδώ και χρόνια στον όλεθρο και την καταστροφή, αυτούς που τον έκαναν σάκο του μποξ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τα δικά τους συμφέροντα.

      Είναι ψέμα ότι «πολεμάμε τον αναθεωρητισμό», γιατί οι μεγαλύτεροι «αναθεωρητές» είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που δεν διστάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και η Ρωσία στην Ουκρανία να παρεμβαίνουν στρατιωτικά για να διαλύουν χώρες, να αλλάζουν σύνορα.

      Είναι ψέμα ότι «θωρακιζόμαστε από την τουρκική απειλή», γιατί αέρα στα πανιά των τουρκικών αμφισβητήσεων και της αναθεώρησης δίνουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί, που δεν αναγνωρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα αλλά μόνο «ΝΑΤΟικό έδαφος» και σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και αλλού, που έχουν ως προτεραιότητα την πάση θυσία διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, ειδικά τώρα σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης.

      Είναι ψέμα ότι η εμπλοκή συνιστά «μια νέα ευκαιρία» για τον λαό, όπως ψεύτικες ήταν οι υποσχέσεις για ευκαιρία για τον λαό από την έξοδο από την κρίση, από την έξοδο από την πανδημία. Τα σχέδια «αναβάθμισης» της Ελλάδας και μετατροπής της σε κόμβο των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ «χώνουν» ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στο κέντρο των ανταγωνισμών, την ίδια στιγμή που ωφελημένοι θα βγουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός. Τέτοιους, άλλωστε, «στόχους» της δικής της αστικής τάξης είναι που σήμερα πληρώνει με το αίμα του ο λαός της Ουκρανίας.

      Ο λαός μας, για ακόμα μια φορά, θα κληθεί να πληρώσει! Να πληρώσει πολλαπλά με τους κινδύνους και τις απειλές για τη ζωή του από την πολεμική εμπλοκή, τους κινδύνους για τα κυριαρχικά του δικαιώματα με τις «θυσίες» για την ίδια την πολεμική προετοιμασία, την εκτίναξη της ήδη μεγάλης ακρίβειας σε μια σειρά από προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, την ακόμα πιο βαθιά ενεργειακή φτώχεια, με νέα χτυπήματα σε δικαιώματα και ανάγκες του, προκειμένου να ενισχυθούν οι ΝΑΤΟικές δαπάνες, που συνοδεύουν το δόγμα «ύψιστη προτεραιότητα η άμυνα της χώρας».

      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Οι επιμέρους αστερίσκοι και προβληματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα προσχήματα, για να συντηρούν το προσωπείο της εναλλακτικής πιο φιλειρηνικής στάσης. Η προηγούμενη βαριά αντιλαϊκή πρακτική του επιβεβαιώνει ότι αν βρισκόταν στην κυβέρνηση θα ακολουθούσε τον δρόμο των ομογάλακτων «προοδευτικών», «σοσιαλδημοκρατών», των «προτύπων» του, που είναι στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας σε όλο τον κόσμο! Από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, μέχρι τους Ισπανούς σοσιαλιστές.

      Οι ευθύνες του απέναντι στον λαό είναι μεγάλες. Οχι μόνο γιατί ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην εμπλοκή της χώρας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό (έφτιαξε νέες βάσεις, αναβάθμισε παλιές, προώθησε τη Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ, πρωτοστάτησε στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.) Οχι μόνο γιατί αναπαράγει τα προσχήματα και κουκουλώνει τις ευθύνες των ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά γιατί σήμερα ουσιαστικά συναινεί σε όλους τους στόχους της εμπλοκής, που βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, θέτοντας απλώς κάποιους επιμέρους όρους, λέγοντας «ναι» στη στρατιωτική εμπλοκή αρκεί να έχει πιο σαφή ΝΑΤΟική ή Ευρωενωσιακή σφραγίδα, λέγοντας «ναι» στα ενεργειακά σχέδια, αρκεί να είναι πιο αργός ο ρυθμός υλοποίησής τους, λέγοντας «ναι» στους ΝΑΤΟικους εξοπλισμούς «αρκεί να γίνονται με διαφάνεια», λέγοντας «ναι» στις νέες λαϊκές θυσίες αρκεί αυτές να γίνουν με συναίνεση!

      100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά τα ιστορικά συμπεράσματα. Εχει πληρώσει όλες τις «μεγάλες ιδέες» για λογαριασμό του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το «άδειασμα» από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους, στην κρίσιμη στιγμή. Τις καταστροφές τις πλήρωσε ο λαός. Το αντίτιμο της συμμετοχής του στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ουκρανική εκστρατεία τότε ήταν η καταστροφή, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

      Γι΄ αυτό, ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει τα κελεύσματα της πολεμικής προπαγάνδας που προετοιμάζει τον πόλεμο και τη μεγαλύτερη εμπλοκή, τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, να απορρίψει την «αντιρωσική υστερία», που φτάνει να δαιμονοποιεί ακόμα και δημιουργήματα του πολιτισμού, την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που δεν αναπαράγει κάθε αφήγημα των ευρωατλαντικών επιτελείων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. 6. Η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Είναι ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπου είναι στρατευμένη η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της. Είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη, που μπορεί να εκφράζεται με κάθε τρόπο. Είναι η εναντίωση και η απομόνωση της δράσης των εθνικιστικών φασιστικών ομάδων που σπέρνουν το μίσος.

      Είναι ο αγώνας, για να συντονιστεί η πάλη των λαών, ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο. Οργανώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

      Είναι η αλληλεγγύη και στήριξη των χιλιάδων προσφύγων που αυτήν τη στιγμή εγκαταλείπουν την Ουκρανία θύματα του πολέμου και ταξιδεύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ και στη χώρα μας, με τη γνωστή σε όλους σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσεται, όπως έχει συμβεί και σε άλλους λαούς θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων παρά τις «φιλανθρωπικές διακηρύξεις».

      Οι λαοί δεν θα ζήσουν καλύτερα, επιλέγοντας εθνικό ή άλλου τύπου εκμεταλλευτή, αλλά νικώντας, καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης.

      Αυτός είναι ο δρόμος, για να βγουν νικητές οι λαοί.

      Το ΚΚΕ απευθύνεται σήμερα στους εργαζόμενους, στους νέους, στις νέες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στις γυναίκες, σε όλο τον ελληνικό λαό.

      Τους καλεί σε επαγρύπνηση και συναγερμό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

      Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευτούμε ως λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο.

      Δεν θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών!

      Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Το πραγματικό δίλημμα είναι με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

      Ο αγώνας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες άλλων κομμάτων, περί «ειρηνικής λύσης» και «διπλωματίας» και άλλα εύηχα, που δεν στοχεύουν τις αιτίες του πολέμου.

      Σήμερα, ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τον πόλεμο! Δεν είναι δικό του χρέος! Να μη συμβιβαστεί με τον νέο αντιλαϊκό «κορσέ» και τα μέτρα που του ετοιμάζουν στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Μόνη λύση είναι η εργατική - λαϊκή οργάνωση για την αντεπίθεση.

      Η λαϊκή πάλη άμεσα να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος

      από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

      Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

      Για αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του. Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

      Για να παρθούν μέτρα ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

      Να αναδείξουμε τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα αξιοποίησης του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ) με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών (μείωση ενεργειακής εξάρτησης, εξάλειψη ενεργειακής φτώχειας, προστασία περιβάλλοντος) στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού. Για να δυναμώσει ο συνολικός αγώνας, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

      Σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να οργανωθεί η πάλη, για να απεμπλακούμε εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

    8. Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

      Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

      Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

      Είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε.

      Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Εχουν καθήκον να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

      Το ζήτημα είναι πολιτικό, απαιτεί στροφή στις συνειδήσεις των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας.

      Ο πόλεμος, που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός και προκαλούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες για το μοίρασμα αγορών, εδαφών πλουτοπαραγωγικών πηγών, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος με θύματα τους λαούς και στους «νικητές» και στους «ηττημένους».

      Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

      Δίκαιος είναι ο αγώνας των λαών για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, κατά της ξενικής κατοχής. Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

      Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.

      Αυτός είναι ο δρόμος που φωτίζει την πραγματική προοπτική, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια, αδερφοσύνη και τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας, είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν, οικοδομούσαν μια καινούργια σοσιαλιστική κοινωνία.

      Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!

      Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. https://www.902.gr/eidisi/politiki/289147/i-apofasi-tis-ke-toy-kke-gia-ton-imperialistiko-polemo-stin-oykraniahttps://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. Ελπίζω να επανακάμψεις σύντομα, Γκαγκάριν, και να μην έχεις αρρωστήσει ή έχεις πάθει τιποτ’ άλλο σοβαρό, γιατί διαφορετικά θα μείνουμε στο έλεος του γνωστού προβοκάτορα που εκμεταλλεύεται απουσίες ή αποχωρήσεις μπλόγκερ (π. χ. του Θοδωρή Αθανασιάδη του cogito ergo sum) για να ξεχαρμανιάσει ο ίδιος και να πρήξει τα ούμπαλα των άλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια το Οπορτουνιστικό ΣΚΥΛΙ. Τίτλος τιμής πυξίδα και οδηγός τα λόγια του για κάθε κομμουνιστή. Οταν σταματήσει να Σκούζει θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε. Τρέχει χοροπηδάει βογκάει.. και Σκούζει. Το Γλέντι θα συνεχιστεί χωρίς ΕΛΕΟΣ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Σε διάφορα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας αξιοποιείται η εικόνα ενός ρωσικού τανκ, που συμμετέχει στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα, που έχουν μόνον το επιχειρησιακό διακριτικό «Ζ», ή την τρικολόρε σημαία των τσάρων και του Ρώσου συνεργάτη των Γερμανών ναζί, Βλάσοφ, που είναι και η επίσημη σημαία της Ρωσίας, αυτό έχει υψώσει μια Κόκκινη, σοβιετική σημαία. Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ το τανκ με τη σοβιετική σημαία εμφανίστηκε στις μάχες γύρω από τη Χερσώνα. Αυτό το ένα και μοναδικό τανκ με την Κόκκινη Σημαία, επιλέγουν κάποια δυτικά ΜΜΕ να δείχνουν διαρκώς, πιθανόν σε μια προσπάθεια απαράδεκτης ταύτισης της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με τη Σοβιετική Ενωση, στα πλαίσια και της αξιοποίησης της πολύχρονης αντισοβιετικής ψύχωσης. Ωστόσο, αυτή η εικόνα αξιοποιείται και από δυνάμεις, που έκαναν πως δεν πρόσεξαν τα αντικομμουνιστικά «μαργαριτάρια» του διαγγέλματος Πούτιν, τη δήλωσή του «είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση», με το οποίο κηρύχθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και εστίασαν μόνον στα «αντιφασιστικά» προσχήματα, που επικαλέστηκε. Δεν είναι γνωστό αν το πλήρωμα του συγκεκριμένου τανκ με διαταγή ή με δική του πρωτοβουλία σήκωσε τη Κόκκινη Σημαία. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε το σχόλιο ενός ενός Ρώσου αναγνώστη το οποίο δεν μεταδόθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης: «Αυτό το τανκ πάει σε λάθος κατεύθυνση. Γυρίστε το προς τη Μόσχα, προς το Κρεμλίνο!». Σαφώς αυτό το δηκτικό σχόλιο έχει μόνον μεταφορική αξία, μιας και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού της Ρωσίας και της οργανωμένης, μαζικής πάλης για το σοσιαλισμό και όχι βέβαια της πορείας ενός τανκ.https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/289279/tank-me-tin-kokkini-simaia ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. *Της Αλέκας Παπαρήγα

      Σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, παρά την εμφάνιση παλαιών φαινομένων με νέες μορφές ή και φαινομένων που μοιάζουν πρωτόγνωρα, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης (που γέννησε στην πορεία και νέα ιμπεριαλιστικά κέντρα), ο προλεταριακός διεθνισμός, η διεθνιστική πάλη των λαών, είναι η αναγκαία απάντηση διακριτής εναντίωσης κατά όλων των αστικών τάξεων και των ανταγωνιζόμενων κρατικών ηγεσιών και συνασπισμών, των εμπόλεμων πλευρών, ανεξάρτητα ποιος πρώτος ξεκίνησε την επίθεση.

      Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για μια ακόμη φορά βάζει στην πρώτη γραμμή το καίριο ζήτημα της στάσης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε αυτοί ζουν στο καπιταλιστικό κράτος που κάνει εισβολή είτε σ' αυτό που δέχεται ξένα στρατεύματα.

      Το ΚΚΕ στο Πρόγραμμά του1 τοποθετείται συγκεκριμένα στο γενικό αυτό ζήτημα ή και με τη μορφή ερωτήματος που συχνά τίθεται, για το τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση ιμπεριαλιστικής εμπλοκής της Ελλάδας σε αμυντικό ή επιθετικό πόλεμο: «...Το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές (δική μας υπογράμμιση), ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό - λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο».

      Επομένως, αξίζει να σκεφτούμε πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα ανάμεσα στους δύο λαούς, τον ρωσικό και τον λαό της Ουκρανίας, εννοείται στις συγκεκριμένες συνθήκες, αν εκδηλωνόταν στον έναν ή στον άλλον βαθμό η αυτοτελής λαϊκή παρέμβαση και από τις δύο πλευρές. Αν, λόγου χάρη, ο ρωσικός λαός, τα στρατευμένα παιδιά του αρνιούνταν να σηκώσουν τα όπλα κατά του αδελφού λαού. Αν ο λαός της Ουκρανίας υπερασπιζόταν τα σύνορα της χώρας του κατά της ρωσικής εισβολής και σε αντίθεση με το συμφέρον της αστικής τάξης να μετατρέψει την πατρίδα του σε ΝΑΤΟικό έδαφος, κατά του αδελφού ρωσικού λαού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Αν συνειδητοποιούσαν και οι δύο λαοί, που τους μετέτρεψαν σε εμπόλεμους, ότι η πολεμική αναμέτρηση «ποιος - ποιον» έχει στόχο την αναβάθμιση του ενός κράτους σε βάρος του άλλου στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο ουκρανικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε με την ένταξη στον έναν ιμπεριαλιστικό συνασπισμό εναντίον του ρωσικού.

      Πρώτο και κρίσιμο ζήτημα είναι να κατανοείται ο χαρακτήρας του πολέμου την εποχή που ο καπιταλισμός έχει περάσει προ πολλού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, δηλαδή στο μονοπωλιακό. Να κατανοείται από όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα των δύο λαών, που σπρώχνονται να αιματοκυλίσει ο ένας τον άλλον, η συνένοχη ευθύνη και της μιας και της άλλης αστικής τάξης. Αυτές οι ιδέες, αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να κερδίζουν έδαφος, έστω αργά και βασανιστικά, και με τη βοήθεια της ιστορικής πείρας των ιμπεριαλιστικών πολέμων του 20ού και των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα.

      Κοίτη αυτών των ιδεών και θέσεων αποτελεί πρώτα απ' όλα η παρουσία και δράση των ΚΚ στον βαθμό που έχουν βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την Ιστορία, έχουν αποκαταστήσει τον επαναστατικό τους χαρακτήρα, ή έστω διατρέχουν στον έναν ή τον άλλον βαθμό μια τέτοια πορεία. Κοίτη και πρωτοπορία αποτελούν τα ΚΚ που γνωρίζουν μέσα από τη δημιουργική αφομοίωση της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού, σε συνδυασμό με την πείρα της πρωτοπόρας συμμετοχής στην ταξική πάλη, ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κάνει ακόμα πιο επιτακτικό τον αγώνα για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και το πέρασμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, με διαρκή προσπάθεια να αναπτύσσεται η διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη της παγκόσμιας εργατικής τάξης, των λαών.

      Εχει απόλυτη ισχύ και επικαιρότητα η μαρξιστική - λενινιστική θέση για τους δίκαιους και άδικους πολέμους στην εποχή των αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων και στη συνέχεια στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, δηλαδή στην εποχή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των σοσιαλιστικών επαναστάσεων, που είναι η σύγχρονη εποχή, ανεξάρτητα από την ιστορικά προσωρινή τραγωδία της ανακοπής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

      Οι Μαρξ και Ενγκελς αναγνώριζαν ότι δίκαιοι πόλεμοι ήταν οι πόλεμοι των δούλων κατά των δουλοκτητών, οι πόλεμοι των δουλοπάροικων κατά των φεουδαρχών γαιοκτημόνων, ενώ οι δίκαιοι πόλεμοι που διεξάγονταν την περίοδο των αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων έπαψαν να είναι δίκαιοι στον βαθμό που υιοθέτησαν στην πορεία τον επεκτατισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ο Λένιν εξηγούσε ότι «τότε, το 1859, το αντικειμενικό περιεχόμενο του ιστορικού προτσές στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν ήταν ο ιμπεριαλισμός, αλλά τα αστικοεθνικά απελευθερωτικά κινήματα». Επαναλάμβανε σταθερά και με σαφήνεια ότι η αστική τάξη, από τη στιγμή που πήρε όλη την εξουσία στα χέρια της, από προοδευτική πέρασε στον κατήφορο2.

      Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων που τους συνοδεύουν εκλείπει ο δίκαιος πόλεμος. Δίκαιος είναι ο αγώνας, με όλες τις μορφές, της εργατικής τάξης κατά της αστικής, κατά της ξενικής κατοχής, της αλλαγής συνόρων, κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο αγώνας για την ανατροπή του αστικού κράτους, για το πέρασμα, την υπεράσπιση και εδραίωση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

      Ηπείρα του 20ού και των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου δεν αφορά μόνο το καπιταλιστικό κράτος που επιτίθεται πρώτο. Ιδιος είναι ο χαρακτήρας του πολέμου από την πλευρά του κράτους που υποχρεώνεται να διεξαγάγει αρχικά αμυντικό πόλεμο, που και αυτός θα γίνει επιθετικός στον βαθμό που καταφέρνει να υπερισχύσει του κράτους που εξαπέλυσε πρώτο τη στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση.

      Πολύ εύστοχα ο ΓΓ της ΚΕ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, για το ποιο κράτος, η Ρωσία ή η Ουκρανία, έχει την πρώτη ευθύνη, χρησιμοποίησε το γνωστό ερώτημα για το αν προηγείται η κότα του αυγού, ή αντίστροφα.

      Τον Φλεβάρη του 1915 και ενώ είχε ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος ο Λένιν υπογράμμιζε3: «...εμείς ξέρουμε ότι επί δεκαετίες οι τρεις ληστές (η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας) εξοπλίζονταν για να ληστέψουν τη Γερμανία. Είναι μήπως εκπληκτικό ότι οι δύο ληστές (σ.σ. εννοούσε τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία) επιτέθηκαν πριν οι τρεις προλάβουν τα καινούργια μαχαίρια που παράγγειλαν; Και δεν αποτελεί μήπως σόφισμα, όταν με φράσεις για τους "πρωταίτιους" συγκαλύπτεται η ίση "ενοχή" της αστικής τάξης όλων των χωρών;».

      Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, δηλαδή την ενέργεια του πρώτου επιτιθέμενου, χωρίς όμως εδώ να βάζει ούτε άνω τελεία ούτε τελεία, όπως έκαναν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα. Ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ανταγωνισμού ανάμεσα στα δύο κράτη, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θυμίζοντας τι προηγήθηκε με αφετηρία τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τις διαφορές που ανέκυψαν ανάμεσα στα αναδυόμενα νέα κράτη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Η Ρωσία ήταν στην πρώτη γραμμή στην κούρσα να κατακτήσει ηγετική θέση ανάμεσα στις πρώην Ενωσιακές Δημοκρατίες, με την ένταξη όσο γινόταν περισσότερων στη διαδικασία που ο Πούτιν ονόμασε «αποκομμουνιστικοποίηση», με σκοπό την ανάδειξη της Ρωσίας σε ηγετικό περιφερειακό και στη συνέχεια παγκόσμιας εμβέλειας ιμπεριαλιστικό πόλο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, βασικό κρίκο κλιμάκωσης προς τον σημερινό πόλεμο αποτέλεσε το 2014, με το γνωστό ΝΑΤΟικής στήριξης εσωτερικό πραξικόπημα που απέβλεπε στην ικανοποίηση των συμφερόντων της ουκρανικής αστικής τάξης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προσφέροντας τη χρησιμοποίηση του ουκρανικού εδάφους στην περικύκλωση της Ρωσίας.

      Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί επιστήμονες, στις συζητήσεις που γίνονται στα ΜΜΕ, ασκούν κριτική και στις ΗΠΑ, και στο ΝΑΤΟ ότι πυροδότησαν τον σημερινό πόλεμο με την επέκταση του ΝΑΤΟ, ώστε να φθάσει στα σύνορα της Ρωσίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν άσκησαν πίεση ώστε η Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Ακόμα, τοποθετήθηκαν κατά της ανοιχτής στρατιωτικής ΝΑΤΟικής επέμβασης που ζητά η ουκρανική ηγεσία, γνωρίζοντας ότι ένας περιφερειακός πόλεμος μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης στην περιοχή, άρα και παγκόσμια.

      Από την πλευρά τους, η λύση είναι μια νέα έστω και προσωρινή συμφωνία ιμπεριαλιστικής «ειρήνης». Σ' αυτήν τη γραμμή βεβαίως κινούνται όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, πράγμα που δείχνει πόσο επιφανειακές και δευτερεύουσες ήταν οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 για την αποστολή στρατιωτικού υλικού που αποφάσισε η ΝΔ, ενώ πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε με τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων για αποστολή αεροπλάνων, πολεμικών αμερικανικών πλοίων.

      Υπέρ της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και της μη στρατιωτικής συμμετοχής φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ξεχάσει ή να συγχωρήσει ο χώρος επιρροής του ότι αυτός υλοποίησε την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα με αποκλειστικό τους ρόλο τη διέλευση στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα δολοφονικά όπλα, μαζί με κατασκοπευτικά παρατηρητήρια για την περικύκλωση της Ρωσίας.

      Η ως τώρα πείρα των τελευταίων 30 χρόνων αποδείχνει ότι οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ δεν ζητάνε ένα ελληνικό μαζικό στρατιωτικό σώμα, όπως έγινε στον πόλεμο της Κορέας, αφού όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) προσφέρθηκαν να μετατρέψουν ολόκληρο το έδαφος της Ελλάδας σε σύγχρονο, επιθετικό και επικίνδυνο για τους λαούς, προγεφύρωμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Η πολιτική των παραπάνω κομμάτων καλύπτεται με το υποκριτικό σύνθημα για τον ρόλο της διπλωματίας και του διαλόγου, με το ακόμα πιο πλάνο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ περί της «διπλωματίας» των λαών. Αυτό το σύνθημα δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο που μπορεί να ασκήσει - είναι και το ζητούμενο σήμερα - η διακριτή ισχυροποίηση και αντεπίθεση του λαϊκού αντικαπιταλιστικού - αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος σε κάθε χώρα, σε όλες, όσο γίνεται περισσότερες χώρες, ώστε να αποκτά αυτό και διεθνή χαρακτήρα συντονισμού, κοινής δράσης, όσο γίνεται ενιαίας κατεύθυνσης.

      Το κίνημα αυτό σε κάθε χώρα πρέπει να κατακτά και να διαφυλάσσει την αυτοτέλειά του από την επιθετική και τη δήθεν αμυντική και «φιλειρηνική» ή «πολυπολική» πολιτική της αστικής τάξης, των καπιταλιστικών διεθνών και περιφερειακών διακρατικών ενώσεων, εννοείται αυτοτέλεια από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όπως χαρακτηριστικά εκφράζουν τα συνθήματα που διαπνέονται από την ιδέα «δεν διαλέγουμε ληστές, είμαστε στην πλευρά των λαών».

      Ηπροετοιμασία και η διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δεν αποβλέπει μόνο στην κατάκτηση σφαιρών επιρροής, σε αλλαγή συνόρων με διασπάσεις κρατών, έως και προσαρτήσεις. Εμπεριέχει αναπόσπαστα, υποχρεωτικά, διαχρονικά την επιχείρηση αποπροσανατολισμού, χειραγώγησης των λαών, εκφοβισμού και μέτρων έγκαιρης πρόληψης με κάθε μέσο καταστολής, ώστε ο κάθε λαός να συνταχθεί με τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης.

      Στα αστικά Συντάγματα όπως και στην Ελλάδα προβλέπεται η απαγόρευση δράσης των πολιτικών κομμάτων και μαζικών οργανώσεων στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας», με το ξέσπασμα πολέμου. Το ίδιο προβλέπεται σε περιόδους που μπαίνει σε κίνδυνο η λεγόμενη «εθνική» οικονομία.

      Ο Πούτιν έδρασε και δρα ακριβώς με βάση αυτό το «δίκαιο». Οι «πεφτοσυννεφάκηδες» προπαγανδιστές που παρελαύνουν κατά πλειοψηφία στα τηλεοπτικά πάνελ, εντυπωσιάστηκαν και αγανάκτησαν γιατί ο Πούτιν και η κυβέρνηση της Ρωσίας εξήγγειλαν ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνων, συνέλαβαν και σίγουρα θα κακοποίησαν διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν καταγγέλλοντας την εισβολή.

      Θυμήθηκαν την Οσετία και την Αμπχαζία, αλλά δεν είδαν τη συγκέντρωση στρατευμάτων που οργάνωσε η Ρωσία με επικεφαλής τον Πούτιν για την καταστολή και το τσάκισμα των εργατικών απεργιών και εργοστασιακών καταλήψεων στο Καζακστάν.

      Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν περιορίζεται στην πάλη για τις αγορές, στην κατάκτηση ή μέσω συνεργασίας συνεκμετάλλευση πρώτων υλών κ.λπ. Εμπεριέχει και την πρόληψη της ανόδου της ταξικής πάλης, ώστε να μη διακινδυνεύσει σε καμιά χώρα η αστική τάξη στον βαθμό που αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση, ως και βαθύ κλονισμό της εξουσίας της, άρα να μην μπορεί πια να κυβερνά όπως πριν και ενώ ο λαός είναι αποφασισμένος να ζήσει αλλιώς, επιλέγοντας να ανατρέψει την αστική εξουσία που τον φόρτωσε και τον φορτώνει όλα τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με αποκορύφωμα τις θυσίες και τα απερίγραπτα βάσανα που επιβάλλει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Η ταξική πάλη δεν σταματά στις συνθήκες του πολέμου, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο χάνουν και θα χάσουν στην πορεία και οι λαοί των νικητών και των νικημένων. Ο αντιπολεμικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας από τη φύση και τον χαρακτήρα του εντάσσεται αναπόσπαστα στην πάλη για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

      Παραπομπές

      1. Εκδοση της ΚΕ, Απρίλης 2013, σελ. 103

      2. Απαντα Λένιν, τόμος 26, σελίδα 140

      3. Απαντα Λένιν, τόμος 26, σελίδα 120

      *Η Αλέκα Παπαρήγα είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

      Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 12 - 13 Μάρτη 2022https://www.902.gr/eidisi/politiki/289132/imperialistikos-polemos-kai-proletariakos-diethnismos...... Συνέχισε να βογκητό Μανιαδάκη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος13 Μαρτίου 2022 - 8:00 μ.μ. Πριν γίνεις μαλάκας πάλι μαλάκας ήσουνα...

      Διαγραφή
    10. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2892-omilia-tou-s-g-fasoula-stin-ekdilosi-tis-penen-gia-ton-polemo Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες μαζί με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεώργο κάτω απο την Σημαία του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σερβίρουν ...πασιφισμό υποτέλεια εξάρτηση... κ.α τέτοια παραμύθια με στόχο των εγκλωβισμό του λαού στον καπιταλισμό. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τον λαό υπάρχει ΚΚΕ που τιμάει την ιστορική του αποστολή τα τελευταία 31 χρόνια αποκατάστησε τα Μπολσεβίκικα χαρακτηριστικά του ξεβρομίζοντας απο όλη αυτή την σαπίλα που θα μας βρει απέναντι. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος13 Μαρτίου 2022 - 8:00 μ.μ. Πάρε το κουφάρι σου και άντε αλλού να χέσεις η ευγένεια δεν είναι αδυναμία χαφιεδάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://prin.gr/2022/03/antarsya-diadiloseis/ Να φύγει η κακιά ...δεξιά... φωνάζουν οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ προσπαθώντας να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της αριστερής κυβέρνησης που 4.5 χρόνια έσφαξε το λαό μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Πασιφισμός και οπορτουνιστικά φούμαρα κάτω απο την σημαία του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι πάντα ο οπορτουνισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....Να αποτινάξουμε από τη μια τον τρόμο και από την άλλη τις αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και της τυχοδιωκτικής εμπλοκής που επιλέγει η κυβέρνηση και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό για τη χώρα μας. Να μπούμε μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο τις βάσεις και το πιο επικίνδυνο από ποτέ βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας. https://antigeitonies3.blogspot.com/2022/03/blog-post_66.html..... Εχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως όλες για την αναβάθμιση της θέσης της. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο χωρίς καμία αυταπάτη ότι θα υπάρχει όσο υπάρχει καπιταλισμός και το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι οι προλεταριακές επαναστάσεις και ο Σοσιαλισμός. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ......Άρα απαιτείται ρήξη με τα παλιά και νέα ευρω-μνημόνια που συνυπέγραψαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τους κανονισμούς και τις θεμελιακές επιταγές της ΕΕ που θα σηματοδοτεί μια πορεία ρήξης και αποδέσμευσης. «Κεφάλαιο, κυβερνήσεις και ΕΕ κήρυξαν τον πόλεμο σε όλους τους λαούς. Έχει έρθει η ώρα του αποφασιστικού αγώνα και του γενικού ξεσηκωμού για τη ζωή μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογές, ούτε κάποια κυβερνητική εναλλαγή που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με “άλλα ρούχα”. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εθνικιστές, συναινούν στο βασικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως έχουν δείξει τα έργα τους», τονίζει το ΝΑΡ.

    Μόνο με μια ισχυρή λαϊκή οργάνωση, ένα ισχυρό, πολιτικοποιημένο, ταξικά ανασυγκροτημένο, εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής, που θα επιβάλλει κατακτήσεις τώρα, θα ανατρέψει την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της, θα διαμορφώσει όρους για την εργατική λαϊκή αντεπίθεση, για να εμφανιστεί ένα αντίπαλο δέος στην αστική πολιτική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια άλλη προοπτική,https://prin.gr/2022/03/enantia-polemous/........Πασοκιές για την σωτηρία του καπιταλισμού απο τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ η πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα. Η Πρόσκληση για συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην κοινωνική συμμαχία ισχύει για όλους με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζουμε την πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15/03/1938

      Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν. Ο Ν. Μπουχάριν υπήρξε στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Είχε διατελέσει μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και διευθυντής της Πράβδα.

      Το 1917 αντιτάχθηκε στη Συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία μαζί με τον Τρότσκι, ενώ υποστήριξε κοινές απόψεις με τον Τρότσκι και στο ζήτημα των συνδικάτων. Γι' αυτές του τις θέσεις δέχτηκε σκληρή πολεμική από το Λένιν. Ο Μπουχάριν αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία.

      Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937 με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.............. Πήρε ότι του άξιζε και αποκαταστάθηκε απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση λίγο πριν την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού απο τους ομόσταβλους του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://cubaniagriega.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html......Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

      Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

      Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

      Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

      Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

      Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

      Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21............. Καλή χώνεψη στο φερέφωνο του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού Γονατά και στις οπορτουνιστικές του παπάτζες. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδήγησε τον λαό στην σφαγή... Καλή χώνεψη.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://prin.gr/2022/03/simaies/ Οσες προβιές και να αλλάξουν οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ το αποκρουστικό δολοφονικό πρόσωπο του οπορτουνισμό δεν κρύβεται ούτε η σημαία του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού που υπηρετούν. Οι θέσεις των Μπολσεβίκων με ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο δικαιώθηκαν απο την ζωή απόλυτα. Αυτές τις θέσεις έχει το ΚΚΕ απαλλαγμένες απο όλη την οπορτουνιστική σκουριά τα τελευταία 31 χρόνια. Ας Σκούζουν όσο θέλουν... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://www.kordatos.org/lenin-epikaira-vivlia/........ Οτι και να κάνουν τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ δικαιωμένο απόλυτα απο την ζωή. Σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ο Καπιταλισμός σήμερα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ο Πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικό και το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι η προλεταριακή επανάσταση. Στόχος των Μανιαδάκηδων να εγκλωβίσουν τον λαό και τους κομμουνιστές στον καπιταλισμό ώστε όταν υπάρξουν επαναστατικές συνθήκες να μην ανατραπεί ο καπιταλισμός όπως ακριβώς έγινε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ....λαοκρατία ευρωκομουνισμός..... Δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/65-sxolia/2893-kai-giati-den-trone-pantespani Απο την μία φταίει ο καπιταλισμός και ταυτόχρονα πουλάνε τρέλα ότι μπορεί να γίνει ...ανθρώπινος... με εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του. Αυτός είναι ο οπορτουνισμός μία εγκληματική συμμορία που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την σωτηρία του καπιταλισμού. Είναι αδίστακτοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  13. Τι πρέπει να γίνει

    Στην κοινή λογική όλα αυτά φαντάζουν παράλογα. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία της «αγοράς» ενέργειας από τη στιγμή που ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται «προϊόν» εμπορευματικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Αυτές οι επιλογές της ΕΕ υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Με βάση την πραγματικότητα και τις ανάγκες του λαού, η Ενέργεια θα πρέπει να φύγει από την εμπορευματική παραγωγή και να γίνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Αυτό συνεπάγεται από το λαϊκό εργατικό κίνημα αγώνα για εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση συνολικά του ενεργειακού τομέα (ιδιωτικοποιημένου πλέον), χωρίς αποζημίωση με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Μόνο ένας εθνικοποιημένος ενιαίος τομέας ενέργειας, έξω από χρηματιστηριακά «παιχνίδια», μπορεί να εξασφαλίσει για τον λαό φτηνό ρεύμα, αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος.

    Προϋπόθεση για φτηνό ρεύμα είναι η απειθαρχία και όχι η υποταγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας– σε μια πορεία ρήξης και αποδέσμευσης από αυτήν που επιβάλλει και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτός ο στόχος δεν αφορά το μακρινό «μέλλον» αλλά το παρόν. Επίσης, δεν αφορά εξαγγελίες πολιτικών αριστερών δυνάμεων αλλά μάχιμη γραμμή του εργατικού κινήματος, αν θέλουμε να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Στη συμβολή μας σε αυτή την γραμμή, τελικά, θα κριθούμε όλοι .https://prin.gr/2022/03/electricity-2/........... Η Επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό που προτείνουν οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ είναι καταστροφή για το λαό ίδια με την σημερινή. Εξυπηρετεί τμήματα της αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται σήμερα. Η ενέργεια θα πάψει να είναι εμπόρευμα και θα γίνει κοινωνικό αγαθό μόνο με την έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους μέσα απο την κοινωνική συμμαχία. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/diethni/2894-i-koyva-ypermaxos-mias-sovaris-kai-epoikodomitikis-diplomatikis-lysis-stin-evropi...... Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση που απο το 2008 καταστρέφει τον Σοσιαλισμό στην Κούβα κάτω απο την σημαία του ρωσικού Ιμπεριαλισμού προσπαθεί να τον ξεπλύνει απο τα εγκλήματα του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε. Προσπαθώντας να καλύψει το έγκλημα πάει να λερώσει την Κουβανική επανάσταση και τον σ.ΡΑΟΥΛ. Αδικος ο κόπος τους. Τίποτα δεν μπορεί να λερώσει τους ήρωες της Κουβανικής επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών μέχρι το 2008 που πολέμησαν για την ανατροπή της Φεουδαρχίας Καπιταλισμός. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://www.kordatos.org/to-syntagma-ths-eleutherhs-elladas/ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα απο τους Μανιαδάκηδες του Αντικομουνιστικού αγώνα. Χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και ΕΑΜ ΕΠΟΝ κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός και μετά το 1935... που θα ένωνε εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες στον απελευθερωτικό ταξικό πόλεμο της δεκαετίας του 40 που θα πολεμούσε το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό θα έκανε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με το άλλο τμήμα που είχε σύμμαχο τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό θα αντιμετώπιζε τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Το ίδιο θα είχε συμβεί σε όλες τις χώρες την στιγμή της αποχώρησης των Γερμανών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://prin.gr/2022/03/cosco-3/ Οι Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ μαζί με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεώργο κάτω απο την σημαία τμημάτων της αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται απο τους Κινέζους Καπιταλιστές. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή είναι πάντα η δουλειά του οπορτουνισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Χρειάζεται ενίσχυση παντού της κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίς των κομμουνιστών για ανατροπή του καπιταλισμού με κοινωνικοποίηση και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Ας Σκούζουν όσο θέλουν τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. https://iskra.gr/to-drama-tou-oukranikou-laou-i-natoiki-epithesi-i-rosia-kai-to-kke/ Τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια που δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΛΕΝΙΝ και του ΚΚΕ ότι ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός. Δεν θα πάρουμε την ξινισμένη σούπα που μας σερβίρει ώστε να μπούμε κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού και τμημάτων της αστικής τάξης που τους θέλουν για σύμμαχο. Εχοντας μελετήσει την ιστορία τα τελευταία 31 χρόνια αποκαταστάθηκαν τα Μπολσεβίκικα χαρακτηριστικά του ΚΚΕ βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα που τα ενσωματώσαμε στην καθημερινή μας δράση. Ολα αυτά που μας σερβίρει είναι η συνταγή της καταστροφής για το Δ.Κ.Κ. Η Εμπειρία της δεκαετίας του 40 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να μη διεκδικεί την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό οδηγώντας τον λαό στην σφαγή είναι καταπέλτης για το οπορτουνιστικό έγκλημα. Κουράγιο και καλή χώνεψη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. https://iskra.gr/oukrania-rossiki-epithesi-kai-evroatlantiki-antirossiki-lyssa/ Η Αντικομουνιστική λάσπη σε ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΚΕ δεν πιάνει και δείχνει την πλήρη απόγνωση του οπορτουνιστικού συρφετού κάτω απο την σημαία του ρώσικου ιμπεριαλισμού. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απο την γραμμή των τελευταίων 31 χρόνων. Ας Σκούζουν όσο θέλουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. https://prin.gr/2022/03/koroidia-stop/ Τα Τροτσκιστικά παραμύθια για ...ανθρώπινο.... καπιταλισμό με ξέπλυμα της ...πασοκάρας δεν περνάνε Το ΚΚΕ και η κοινωνική συμμαχία είναι εδώ και δεν θα τους περάσει. Θα μας βρούνε απέναντι στο έγκλημα που ετοιμάζουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. https://www.imerodromos.gr/aristoi-politikoi-papatzhdes/ Επιδοτούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις χώρες με αριστερές και ...δεξιές... κυβερνήσεις. Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/14-anakoinosis-ea/2896-diadiktyaki-ekdilosi-tis-kk-ergatikos-agonas-tin-triti-22-3-stis-19-00......... Ο Οπορτουνισμός πάντα διαλέγει Ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο για να εγκλωβίσει το λαό στο καπιταλισμό για να μη διεκδικήσει ποτέ την δική του εργατική λαική εξουσία με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους που είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι λαοί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ετσι τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι βρίσκονται κάτω απο την σημαία του ρώσικου Ιμπεριαλισμού και του τμήματος της αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ. ...ΑΞΙΟΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. https://www.902.gr/eidisi/politiki/289974/oi-laoi-ehoyn-logo-kai-ypohreosi-na-proetoimazontai-kai-na-kratoyn-diki-toys ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    11. 20/03/1947

      Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

      Ο Γ. Ζέβγος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ το 1919, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935 αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και κατόπιν της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ...... Δολοφονήθηκε απο τους καπιταλιστές που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 επειδή η επανάσταση του 1821 ήταν ...ανολοκλήρωτη.... και μεσολαβούσαν ...στάδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  14. ....Πέμπτος στόχος, και εγγενώς μη περιγραφόμενος εκ των προτέρων, είναι η συμπόρευση και οργανική σχέση του αντιπολεμικού κινήματος με τα άλλα κινήματα που παλεύουν για δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, είτε αυτά συγκροτούνται πρωτίστως πάνω στο εργατικό ζήτημα, είτε πάνω στο έμφυλο ζήτημα, είτε πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα, είτε πάνω στο σωφρονιστικό ζήτημα και ούτω καθ’ εξής. Και φυσικά, αν η κομμουνιστική πρόταση είναι κατώτερη των περιστάσεων, ή ακόμα χειρότερα απούσα, από αυτά τα κινήματα, τόσο δυσκολότερη θα γίνει η μεταξύ τους προσέγγιση και οργανική σύνδεση σε κοινό ποτάμι αλλαγής.https://prin.gr/2022/03/oukrania-hector-xavier-delastic/........ Αυτή ακριβώς είναι διαχρονικά η αποστολή του οπορτουνισμού. Χύμα στο κύμα της ...πασοκάρας προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τον λαό στο καπιταλιστικό σύστημα. Στον αντίποδα βρίσκεται η ιστορική αποστολή των Κομμουνιστών σε ανοιχτή σύγκρουση με τον οπορτουνιστικό συρφετό. Στρατηγικός στόχος ο Σοσιαλισμός σε όλες τις συνθήκες και τακτική η κοινωνική συμμαχία εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζουμε την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και συμμετοχή στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/290040/dynamonoyme-tin-ideologiki-politiki-organotiki-prospatheia-gia-na ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://iskra.gr/i-aristera-me-to-diethnes-dikaio-pou-yperaspizontai-ipa-nato-kai-nazi/ Τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο μπορούν να τον σταματήσουν μόνο οι λαοί όταν δεν διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και με την αυτοτελή τους δράση μέσα στην κοινωνική συμμαχία ανατρέψουν τον καπιταλισμό με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα για να έχουμε καπιταλισμό για πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. .....Ενώπιον του ολέθρου, οι αποχρώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο κίνδυνος καταστροφής του λαού, του ελληνικού και των άλλων, είναι τέτοιος που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή ενότητα. Πρέπει άμεσα να τεθεί ένα φρένο στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη ενός ισχυρού, ενωμένου αντιπολεμικού κινήματος με κοινές μεγάλες διαδηλώσεις, με αποφάσεις και δράσεις σωματείων, μαζικών φορέων, διανοουμένων, καλλιτεχνών, στους δρόμους, στους εργασιακούς χώρους, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού.

      Οι κρίσιμες συνθήκες αναδεικνύουν όμως παράλληλα και την ανάγκη μιας ριζικής, τολμηρής πολιτικής στροφής. Οι κρίσιμες περιστάσεις γίνονται συχνά παράγοντας αναστοχασμού. Ας θυμηθούμε την κατοχή από όπου ξεπήδησε το ΕΑΜικό κίνημα της αντίστασης. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει μια φιλειρηνική πολιτική ενεργητικής ουδετερότητας. Μόνο έτσι μπορεί να προστατεύσει την ειρήνη στην περιοχή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να βάλει το μικρό αλλά σημαντικό λιθαράκι της στη διεθνή ειρήνη.https://www.kordatos.org/enotita-tolmi-amesi-apemploki/ Ο Πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός μεταξύ ΡΩΣΙΑΣ ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε για την μοιρασιά της λείας βουτηγμένο στο αίμα των λαών 31 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση του κυρίου Καλτσώνη. Οι Κομμουνιστές δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο έχοντας διδαχθεί απο την καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα της Κ.Δ στον Οπορτουνισμό το 1935 και την καταστροφή που προκάλεσε το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λαοκρατία ευρωκομουνισμός που δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό εγκλωβίζοντας τον λαό στον καπιταλισμό με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη σφαγή δεμένος χειροπόδαρα. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Τι λύσεις υπάρχουν;

      Για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο πρέπει να συγκρουστούμε με αυτούς που το δημιουργούν και να σπάσουν αυγά, εδώ και τώρα. Καταρχάς, όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση (τρόφιμα, ρεύμα, νερό) πρέπει να αποδεσμευτούν από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση. Σήμερα στη βενζίνη τα ¾ της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής είναι οι φόροι!

      Δεύτερο, να σταματήσει αμέσως η τρέλα της διαπραγμάτευσης των βασικών αγαθών αυτών στα διάφορα χρηματιστήρια και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές. Δεν μπορεί η τιμή στο αλεύρι να εξαρτάται από το χρηματιστήριο, ούτε να μπαίνει πλαφόν στο ποσοστό κέρδους του εμπόρου, όπως νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση, αντί να μπει πλαφόν στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Τρίτον, η ΔΕΗ και όλες οι επιχειρήσεις ενέργειας πρέπει να περάσουν στο κράτος, χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η ενέργεια, όπως και η υγεία, η εκπαίδευση, το νερό, είναι ζωτικά κοινωνικά αγαθά, πρέπει να ανήκουν εξολοκλήρου στο δημόσιο και να βρίσκονται εκτός της σφαίρας οποιασδήποτε αγοράς. Για να υλοποιηθούν αυτά, απαιτείται μια πολιτική ρήξης με τα γεράκια των Βρυξελλών και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική τους, μια πορεία ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις επιταγές της. Δύσκολες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις. Αλλιώς θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι……https://prin.gr/2022/03/draganigos-documento/.......... Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες απο τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό είναι η άλλη όψη του ίδιου καπιταλιστικού νομίσματος καταστροφική για τον λαό όπως και η σημερινή. Εξυπηρετεί τμήματα της αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται σήμερα εθνικιστές και φασίστες. Χρειάζεται συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην κοινωνική συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  15. Α, ρε Γκαγκάριν στο 'πε κι άλλος παραπάνω: μας άφησες στο έλεος του copy paste του προβοκάτορα που ξεχαρμανιάζει εδώ (ο Πατούλης απ' αυτον εμπνεύστηκε τον τρόπο να... (αντι)γράψει διδακτορικό) ζαλίζοντάς μας... Να δούμε πότε με το καλό θα γυρίσεις...

    Γεράσιμος (όχι Μπαλτσαβιάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τα αρχίδια μας Μανιαδάκη.

      Διαγραφή
    2. 1. Αν και η Κατοχή βρήκε το ΚΚΕ με ελάχιστες κομματικές δυνάμεις και αποδιοργανωμένο, το Κόμμα μπόρεσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει νέες Κομματικές Οργανώσεις στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και στη σπουδάζουσα νεολαία. Πρωτοστάτησε και ηγήθηκε στο μαζικό πολιτικό και στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, προσφέροντας αιματηρές θυσίες.

      Αυτή η ανιδιοτελής στάση του, σε συνδυασμό με τον ρόλο του σοβιετικού λαού και στρατού, ιδιαίτερα μετά από τη νίκη του στο Στάλινγκραντ, έδωσε στο ΚΚΕ κύρος και επιρροή, το κατέστησε πολιτικά και οργανωτικά τη δύναμη με την ισχυρότερη επιρροή στις λαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα.

      Στην ανάδειξη του ΚΚΕ σε κόμμα αυτής της πολιτικής εμβέλειας συντέλεσαν οι συνθήκες πρωτοφανούς ταξικής εκμετάλλευσης (σε λίγες χώρες παρατηρήθηκαν στον ίδιο βαθμό, π.χ., οι μαζικοί θάνατοι από την πείνα), βαθιάς πολιτικής κρίσης και διάσπασης της αστικής τάξης και των κομμάτων της, αλλά και διάλυσης του αστικού στρατού μέσα στη χώρα.

      Στη λαϊκή συνείδηση επιδρούσε καταλυτικά το γεγονός ότι ένα τμήμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων είχε φύγει στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο, πέρα από εκείνο που συνεργάστηκε με τους κατακτητές, κήρυξε την αποχή από την αντίσταση στους κατακτητές, βυσσοδομώντας ταυτόχρονα κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

      Και αυτά, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και μωρά, δολοφονούνταν από τα στρατεύματα κατοχής, ενώ μαζικά οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έδιναν και τη ζωή τους για να σωθεί ο λαός από την πείνα και για να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην τριπλή κατοχή. Επιπλέον, ως ιδιαίτερα ευνοϊκός παράγοντας για τη μεγάλη ανάπτυξη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ πρέπει να εκτιμηθεί η απουσία παραδοσιακά μαζικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 2. Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα δεν μπόρεσε να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική για την έξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας (και άρα να εξοπλίσει και να καθοδηγήσει τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις). Δεν μπόρεσε να συνδυάσει με επιτυχία την πάλη για την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ με την πάλη για την εργατική εξουσία σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

      Σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η εργατική τάξη κατέκτησε την εξουσία μετά από τον πόλεμο λόγω της καθοριστικής συμβολής της ΕΣΣΔ στην απελευθέρωση και στην πάλη των ΚΚ με τις εγχώριες αντεπαναστατικές δυνάμεις που ακολούθησε και στο πλαίσιο των πρώτων μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

      Κομμουνιστικά Κόμματα καπιταλιστικών χωρών διακήρυσσαν γενικά την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, όμως δεν έθεταν στα Προγράμματά τους τον στόχο της εργατικής εξουσίας ως άμεσο στρατηγικό. Αντίθετα, έθεταν άλλους ενδιάμεσους κυβερνητικούς στόχους («αντιφασιστικών», «δημοκρατικών κυβερνήσεων»), που εξ αντικειμένου δεν εξυπηρετούσαν τη στρατηγική συγκέντρωσης και οργάνωσης δυνάμεων για τη γενική, πλήρη σύγκρουση και ρήξη με την αστική εξουσία σε συνθήκες γενικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα τους.

      Η Ιστορία απέδειξε ότι τέτοιες κυβερνήσεις, με τη συμμετοχή ή στήριξη ΚΚ, πουθενά δεν λειτούργησαν ως καταλύτες στη συγκέντρωση των επαναστατικών δυνάμεων, στην ωρίμανση των παραγόντων για να έρθει στην ημερήσια διάταξη η επαναστατική εξέγερση.

      Αντίθετα, τροφοδότησαν οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις που τελικά διάβρωσαν το Κομμουνιστικό Κίνημα και στη μεταπολεμική περίοδο. Ετσι, δεν διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις για την ταξική χειραφέτηση των κινημάτων, διαδικασία που προετοιμάζει και διευρύνει την επαναστατική πρωτοβουλία και τους δεσμούς τους με τις λαϊκές μάζες.

      Σε τελική ανάλυση, αυτή η στρατηγική δεν ωφέλησε ούτε τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες από την άποψη του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων.

      Οπωσδήποτε η κρατική πολιτική ενός ΚΚ εξουσίας έχει να επιλύσει ειδικά προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις, που δεν έχει μπροστά του ένα ΚΚ εκτός εξουσίας, όπως, για παράδειγμα, στην εξωτερική πολιτική, όπου μπορεί να υποχρεωθεί και σε κάποιον συγκυριακό συμβιβασμό με τμήματα του αντιπάλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

      Αυτό δεν δικαιολογεί μια συγκυριακή κρατική επιλογή, σε διπλωματικό ή άλλο επίπεδο, να ανάγεται σε αρχή και από αυτήν την άποψη να προκαλεί ιδεολογική σύγχυση στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Αυτό αφορά την ιδεολογικοποίηση του αντιφασιστικού μετώπου και την αιτιολόγηση της αυτοδιάλυσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς.


      Ως βασικό συμπέρασμα προκύπτει ότι η σημαντικότερη συμβολή κάθε ΚΚ στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού διεθνώς είναι να παλέψει στη χώρα του για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την επαναστατική εργατική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/ko.html Καλή χώνεψη Μανιαδάκη.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. 27. Oι εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, τα ζητήματα στρατηγικής του έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην ταξική πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο και στη διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων.45

      Προβλήματα ιδεολογικής και στρατηγικής ενότητας εκδηλώθηκαν σε όλη την πορεία της Kομμουνιστικής Διεθνούς (KΔ), σχετικά με το χαρακτήρα της επανάστασης, το χαρακτήρα του επερχόμενου πολέμου μετά την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία46 και τη στάση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.

      Oι οπορτουνιστικές ομάδες μέσα στο KK των μπολσεβίκων (τροτσκιστές - μπουχαρινικοί) συνδέθηκαν και με τη διαπάλη που εξελισσόταν μέσα στην Kομμουνιστική Διεθνή για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στο 6ο Συνέδριο της KΔ, ο Mπουχάριν, ως πρόεδρος της KΔ, υποστήριξε δυνάμεις μέσα στα KK και την KΔ που υπερέβαλαν τη "σταθεροποίηση του καπιταλισμού" και την αδυναμία εμφάνισης νέας επαναστατικής ανόδου, εξέφραζαν διαθέσεις συνεννόησης με τη σοσιαλδημοκρατία, ειδικά τη λεγόμενη "αριστερή" κ.λπ.

      Xαλάρωση της λειτουργίας της KΔ ως ενιαίου κέντρου είχε εμφανιστεί πολλά χρόνια πριν την αυτοδιάλυσή της (1943).47 H διάλυση της KΔ (Mάης 1943), παρά τα προβλήματα ενότητας που αυτή είχε και ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορούσε να διατηρηθεί ή όχι, στέρησε από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα το κέντρο και τη δυνατότητα συντονισμένα να επεξεργαστεί την επαναστατική στρατηγική για τη μετατροπή του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή στην ξένη κατοχή σε αγώνα για την εξουσία, ως ενιαίο καθήκον που αφορούσε το κάθε KK στις συνθήκες της δικής του χώρας.48

      Aνεξάρτητα από τις αιτίες που οδήγησαν στη διάλυση της KΔ, είναι αντικειμενική η ανάγκη, το κομμουνιστικό κίνημα, σε διεθνές επίπεδο, να διαμορφώνει ενιαία επαναστατική στρατηγική, να σχεδιάζει και να συντονίζει τη δράση του. O βαθύτερος προβληματισμός για τη διάλυση της KΔ πρέπει να παίρνει υπόψη μια σειρά εξελίξεις,49 όπως: Tο σταμάτημα της δράσης της Kόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς, το 1937, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της ενώθηκε με τις μαζικές ρεφορμιστικές ενώσεις ή προσχώρησε σε αυτές. Tην απόφαση του 6ου Συνεδρίου της Kομμουνιστικής Διεθνούς των Nέων (1935), σύμφωνα με την οποία η πάλη ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο απαιτούσε την αλλαγή του χαρακτήρα των Eνώσεων της Kομμουνιστικής Nεολαίας, στη βάση της οποίας πραγματοποιήθηκαν συνενώσεις KN με Σοσιαλιστικές Νεολαίες (π.χ. στην Iσπανία, στη Λετονία) κ.ά.

      O πόλεμος διαμόρφωσε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων στο εσωτερικό πολλών χωρών, όμως η αντιφασιστική πάλη οδήγησε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, με την καθοριστική υποστήριξη των λαϊκών κινημάτων από τον Kόκκινο Στρατό, μόνο σε χώρες της Kεντρικής και Aνατολικής Eυρώπης.

      Στην καπιταλιστική Δύση τα KK δε διαμόρφωσαν στρατηγική μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου ή του απελευθερωτικού αγώνα σε πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας. H στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας περιεχόταν στον αντιφασιστικό - απελευθερωτικό χαρακτήρα του ένοπλου αγώνα για μια σειρά χώρες, ώστε να θέσει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας, αφού ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική προοπτική αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

      H έλλειψη τέτοιας στρατηγικής σε KK δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, λόγω της στρατιωτικής παρουσίας των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων σε μια σειρά χώρες της Δυτικής Eυρώπης. Tα KK οφείλουν να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης. Σημειώθηκε σταδιακή υποχώρηση από τη θέση ότι ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δε μεσολαβεί κάποιο ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα, επομένως και ενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στην αστική και την επαναστατική εργατική εξουσία.
      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος22 Μαρτίου 2022 - 12:19 μ.μ.......Αν σου αρέσει να ξεφτιλίζεσαι δικαίωμα σου βίτσια είναι αυτά. Βασίλης ..Οχι Καλαματιανός... Λευκάδα

      Διαγραφή
    6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ τι έγινε; Σε τσούξανε αυτά πούγραψα για πάρτη σου;
      Δεν πειράζει, πού είσαι ακόμα! Σε περιμένει ξεσκέπασμα που ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα δεν μπορείς να φανταστείς! Γιατί σ' αντίθεση μ' όλους όσους πετυχαίνεις να παραμυθιάζεις εδώ μέσα εγώ ξέρω καλά ποιος πραγματικά είσαι! Περίμενε και θα δεις, χαφιεδόμουτρο!

      Γεράσιμος (όχι Μπαλτσαβιάς)

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος22 Μαρτίου 2022 - 12:19 μ.μ........Σίγουρα πριν γίνεις μαλάκας πάλι μαλάκας πρέπει να ήσουνα δεν υπάρχει αμφιβολία χαφιέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://laikhexousia.blogspot.com/2022/03/blog-post_23.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/03/2007.html Καραμπινάτος οπορτουνιστής αντεπαναστάτης πέρασε ανοιχτά με τον καπιταλισμό το 1990. Φωτίζεται πεντακάθαρα με προβολείς η εγκληματική θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων της οποίας ο ΑΘΛΙΟΣ είναι γέννημα θρέμμα. Μία γραμμή που ταλαιπώρησε το ΚΚΕ απο το 1935 μέχρι το 1991 με τραγικά αποτελέσματα φτάνοντας ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991. Ευτυχώς για τον λαό και τους κομμουνιστές το 15ο συνέδριο του 1996 είναι σταθμός στην ιστορία του κόμματος. Καταργήθηκε αυτή η εγκληματική θεωρία που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού φτιάχτηκε το ΠΑΜΕ και η Κοινωνική συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ το 1999 με τα επόμενα συνέδρια να συμπληρώνουν τον εμπλουτισμό του προγράμματος πετώντας έξω και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες για πρώτη φορά στην ιστορία ξεβρομίζοντας ο τόπος. Ετσι αντέξαμε και δεν εγκλωβιστήκαμε σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού το 2012 με τα οπορτουνιστικά σκατά ...εσωτερικού συνασπισμού σύριζα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.kordatos.org/an-h-ellada/ Ο Κύριος Καλτσώνης με τις πασιφιστικές του μπαρούφες κάτω απο την σημαία του Ρώσικου ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι ο οπορτουνισμός πότε δεν είναι η ώρα για την Σοσιαλιστική επανάσταση πάντα μεσολαβούν ...στάδια.... όπως τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ....ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://iskra.gr/meta-vomvardismo-servias-stin-oukrania-i-defteri-epithesi-nato-kata-giougkoslavias/ Το 1999 η καπιταλιστική Ρωσία του Γέλτσιν δεν ήταν έτοιμη να παίξει τον ιμπεριαλιστικό της ρόλο σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και έτσι βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση οι δυτικοί ιμπεριαλιστές. Σήμερα 23 χρόνια μετά η ιμπεριαλιστική Ρωσία παίζει με ίσους όρους στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με την Γιουγκοσλαβία του 1999. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 24/03/1960

      Σε Έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Παντελής Καραγκίτσης (Σίμος) καταγράφει τις αντιδράσεις των φυλακισμένων και εξορίστων γύρω από τις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

      Σύμφωνα με την Έκθεση, οι σημαντικότερες από αυτές σημειώθηκαν στον Αϊ-Στράτη και περιστράφηκαν κυρίως στις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου, καθώς και τα εξής ζητήματα:

      «α) Την κριτική, καθαίρεση και διαγραφή του Νίκου Ζαχαριάδη. Συγκεκριμένα εκφράστηκαν απόψεις, γνώμες και ενστάσεις, όπως "τα φόρτωσαν όλα στο Νίκο", "ο Ζαχαριάδης αποτελεί κεφάλαιο για το Κόμμα μας", "δεν μπορούμε να βγάλουμε τενεκέ τον Ζαχαριάδη, γιατί τότε αυτοί θα πρέπει να’ ναι ο πάτος του τενεκέ" κοκ.

      β) Την κριτική που έγινε για την αποχή από τις εκλογές του 1946 και την έναρξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ ("μα δεν καταδικάζουμε - έτσι - και τον ηρωικό ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ;").

      γ) Στην εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων και στον προσδιορισμό του χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα». (βλ. Δοκίμιο Ιστορίας ΚΚΕ, Β’ τόμος, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, σελ.365). ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  19. TRASH23 Μαρτίου 2022 - 11:33 μ.μ.

    @Ο Άγνωστος Χ:
    Όχι, το να θες να βρεις ιστορικές αναφορές, και να πάρεις στα σοβαρά το άρθρο ενός τύπου που έχει γράψει πως η πορτοκαλί-μάυρη κορδέλα είναι ...τσαρικό σύμβολο (αυτή η κορδέλα https://gr.pinterest.com/pin/643451865520991280/ ) και πως η σημερινή προεπαναστατική σημαία της Ρωσσίας που υπάρχει από το ...1703! είναι η σημαία του Βλασώφ, τότε διάβασε καλλυτερα Τεν-τέν, γιατί ο Βαγενάς ούτε στην wiki δεν κάνει τον κόπο να κοιτάξει.
    Λέμε δηλαδή να μιλήσουμε στα σοβαρά, και εσύ μου λες τι είπε ο Βαγένας... Είπαμε...
    Από εκεί κ πέρα τώρα, τα περί νομεγκλατούρας έχουν αναλυθεί επαρκώς από τον "αντιρεβιζιονιστικό" χώρο (με όλα του τα λάθη κ αυτός) πολύ πειστικότερα από ότι το έχουν κάνει τα Τρόσκια. Αλήθεια, για την τροτσκιστική θεωρία πως όλες οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές, άρα δεν παίρνουμε θέση ποτέ και σε τίποτε, τι άποψη έχεις; (Μια και ανάφερες τον Τροτσκισμό ρωτάω) http://fadomduck2.blogspot.com/2022/02/blog-post_24.html...........Ο σ.Βαγενάς δεν λέει τις προσωπικές του απόψεις μεταφέρει τις συλλογικές αποφάσεις του ΚΚΕ με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Ο Καπιταλισμός σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια γιατί βεβαίως δεν πάγωσε στο χρόνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου