Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

“Κοιτάζουμε το δέντρο, χάνοντας το δάσος”…

Κίτρινα Γιλέκα
Χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να σκιαγραφήσουμε τα γεγονότα της χθεσινής 4ης μέρας κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων στις 8 Δεκέμβρη. Το σίγουρο είναι πως με το μέγεθος της αστυνομικής καταστολής και του κρατικού μηχανισμού από την μιαμ και από την άλλη τον υπονομευτικό ρόλο διαφόρων ομάδων ατόμων που κατέβηκαν με κουκούλες και μάσκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που έδωσε προσχήματα στην καταστολή, χάθηκε το πιο σημαντικό μήνυμα, που ήταν η ανάγκη να ακουστούν τα αιτήματα του γαλλικού λαού απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Μακρόν.

 Ήδη από σήμερα το μήνυμα και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το πολιτικό σκηνικό είναι στη λογική του πώς θα δώσουμε τις κατάλληλες παροχές για να κατευνάσουμε τα πνεύματα και ότι οι αποφάσεις που θα παίρνονται από εδώ και πέρα, θα πρέπει να έχουν και την έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ ακούγονται οι λαοί μέσω τον δημοψηφισμάτων, και πως χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν την κατάσταση και τεχνηέντως  να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε εθνικό και σε ευρωενωσιακό επίπεδο στο αποτέλεσμα που θέλουν. Η αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί τονίζοντας σε διαφορά μέτρα που εφαρμόζει η γαλλική κυβέρνηση και τα οποία παρουσιάζονται αποσπασματικά, για να αποφύγουν να μιλήσουν για την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ κ αρκετά χρόνια, για να αποφύγουν να κατονομάσουν το σύστημα που γεννά την ανισότητα, τον καπιταλισμό. Ισχυρίζονται πως οι παθογένειες σχετίζονται με τις κακές αποφάσεις σε θέματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στις οποίες επιδίδεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν κατονόμαζαν τα αιτία και την ρίζα του προβλήματος τότείσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Βλέπουμε από τα διάφορα πάνελ της τηλεόρασης να περνούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν σε όλη αυτή την κοινωνική αποδόμηση, αλλά και την οικονομική λιτότητα που επιβλήθηκε με τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων και ξαφνικά όλοι παρουσιάζονται σαν να έχουν ξεπλυθεί, επειδή η τωρινή γαλλική κυβέρνηση Μακρόν αποσκοπεί ακόμα πιο αντιδραστικά να περάσει τα πιο νεοφιλελεύθερα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ό,ι η Γαλλία έχει ξεπεράσει ακόμα και την Δανία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις χώρες μέλη του Ο.Ο.Σ.Α που έχουν τους περισσότερους φόρους και ένα από τα πιο άνισα φορολογικά συστήματα. Πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης είναι για παράδειγμα ο Dupont-Aignan πρόεδρος του κόμματος La France Debout, που ήταν παλιότερα στην κυβέρνησης Sarkozy. Η’ ο Olivier Faure, ΓΓ του σοσιαλιστικού κόμματος το οποίο και ανέδειξε τον Μακρόν ως πολιτικό πρόσωπο κατά την περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου Ολάντ…
ACTE 4 GILETS JAUNES AUX CHAMPS ELYSEES
 Φυσικά το αφήγημα του καθενός με την ακατάσχετη παροχολογία και τον λαϊκισμό που χρησιμοποιούν, έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο την οποία βρισκόμαστε μέχρι τις ευρωεκλογές, μαζί και με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

-Η κυβέρνηση
Η στρατηγική χαμηλών τόνων και της διαλλακτικότητας που επέδειξε η γαλλική κυβέρνηση μεσοβδόμαδα, μαζί με την ακύρωση σχετικών φορολογικών μέτρων που ήταν και τα μερικά αιτία της εκδήλωσης αυτών των κινητοποιήσεων, ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση τακτικής για να κερδίσει τον ανάλογο χρόνο οργάνωσης της ενισχυμένης αστυνομικής παρουσίας κατά κύριο λόγο στο Παρίσι μαζί και με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα (Μασσαλια, Τουλουζη, Μπορντώ) όπου υπήρχε υψηλό ρίσκο να εκδηλωθούν επεισόδια κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων. Από πολύ νωρίς το πρωί, ο Υπ Εσωτερικών Καστανέ βρισκόταν στα Ηλύσια πεδία, μπροστά στις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να δώσει τον ανάλογο τόνο προς τους αξιωματικούς των σωμάτων αυτών, ότι δεν θα πρεπει να επιτρέψουν κανένα επεισόδιο..
Ο Καστανέ το Σάββατο το πρωί
μετά την επιθεώρηση στις δυνάμεις τις αστυνομίας,
κάνει δηλώσεις σε τηλεοπτικό μέσο
Εδώ, την προηγούμενη μέρα
επιθεωρεί τα βαρέα οχήματα που είδαμε
να αναπτύσονται στο Παρίσι, το Σάββατο
Ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες που είδαμε κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, για το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και της βιαιότητας απέναντι σε διαδηλωτές. Παρακάτω θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία από την πλευρά της αστυνομίας και του Υπ. Εσωτερικών, μαζί με κάποιες από τις δηλώσεις του υπουργού Καστανέ:
  • 125.000 διαδηλωτές στη Γαλλία, 264 τραυματίες
  • Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.700 συλλήψεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
  • 1220 οι κρατήσεις των διαδηλωτών
  • 264 τραυματίες κατά την χθεσινή μέρα, 39 απ’ αυτούς ήταν αστυνομικοί

Ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχει αποκλιμάκωση της βίας, αλλά και όσα επεισόδια έγιναν είναι “εντελώς απαράδεκτα”, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αλλαγή της στρατηγικής των δυνάμεων ασφαλείας.
“Τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά χωρίς την αφοσίωσή σας, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το κύμα του μίσους που έχουμε υποστεί. “Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Christophe Castaner, πήγε να χαιρετήσει το Σάββατο το βράδυ τα γαλλικά ΜΑΤ στα Ηλύσια Πεδία.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης το Σάββατο το βραδυ, στα Ηλύσια πεδία μετά και το τέλος των διαδηλώσεων.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Φιλίπ:

“Ο διάλογος έχει αρχίσει”
Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe είπε στο τέλος αυτής της τέταρτης ημέρας κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων, πως ήταν απαραίτητο «να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα» και ότι ο Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτή την κατεύθυνση. “Ο διάλογος έχει αρχίσει” και “είναι πλέον απαραίτητο να ξαναχτίσουμε την εθνική ενότητα”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών.


 “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Θα είναι στη διάθεσή σας να προτείνειτα μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που, ελπίζω, θα επιτρέψει σε όλο το γαλλικό έθνος να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν ήδη και θα συνεχίσει να τα επόμενα χρόνια “, πρόσθεσε.
 Ο Edouard Philippe δήλωσε ότι “ο θαυμασμός για τις δυνάμεις της τάξης που ακόμα και σήμερα έχουν επιβάλει το νόμο κατά των κακοποιών, σε άτομα που δεν έρχονται να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά πολύ συχνά για να πολεμήσουν, να προκαλέσουν, μερικές φορές να λεηλατήσουν. “Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση παραμένουν σε ισχύ, επειδή στο Παρίσι και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις, τα γεγονότα, οι εκβιασμοί παραμένουν ακόμα εν ισχύ και γι ‘αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή”, δήλωσε λίγο πριν τις 8 μ.μ. Ο αρχηγός της κυβέρνησης απάντησε εκ νέου με “τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και  τις τελευταίες ημέρες έχουν ζητήσει την ηρεμία μέσα στις διαδηλώσεις”. “Οι πολιτικοί, οι ηγέτες των συνδικάτων, οι σύλλογοι, που διατύπωσαν αυτές τις εκκλήσεις για ήρεμες διαδηλώσεις”, επέμεινε.

-Από την πλευρά των διαδηλώσεων και πως εξελίχθηκαν εχθές, δεν έχουμε πάρα πολλά να προσθέσουμε γιατί τα αιτήματα των κίτρινων γιλεκων παραμένουν επίκαιρα.. Εξάλλου έχουμε κάνει κάτι την απαραίτητη παράθεση μέσω των προηγούμενων μας άρθρων, για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική κοινωνία και ποια είναι τα αιτήματα που διατυπώνονται…

Θα θέλαμε να παραθέσουμε όμως μερικές αντιπροσωπευτικές εικόνες από τα δυο “πρόσωπα” των χθεσινών διαδηλώσεων και το πως εξελίχθηκαν, λόγο και της αυξημένης παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων:
 Βίντεο τραυματιών από την αστυνομία:
 Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στην αστυνομική βία, που δεν δίστασε να χτυπήσει διαδηλωτές που κατέβηκαν με ειρηνική διάθεση και που δεν είχαν σχέση με τις καταστροφές από διάφορες ομάδες αγνώστων. Όπως το το βίντεο όπου διαδηλωτής με “ψηλά τα χέρια”, πυροβολείται στην κοιλιακή χώρα με πλαστική σφαίρα ή σε άλλο στιγμιότυπο, όπου φαίνεται κοπέλα να έχει χάσει το μάτι της επίσης από πλαστική σφαίρα. 


Το μόνο σίγουρο είναι πως τα κίτρινα γιλέκα είχαν αρκετά πράγματα να πουν, αλλά τα αιτήματα τους πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στην επικαιρότητα, καθώς τα ΜΜΕ προσπαθούν επίμονα να ταυτίσουν τους διαδηλωτές με τις καταστροφές που σημειώθηκαν, ή τουλάχιστον να τους υποδείξουν ως συνυπεύθυνους.
Την επόμενη Παρασκευή, περιμένουμε να δούμε τα συνδικάτα που κάλεσαν και θα κατέβουν σε απεργία, όπως και την εξέλιξη της νέας κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων το ερχόμενο Σάββατο.
 Υ.Γ. Τα τεθωρακισμένα του Μακρόν που αναπτύχθηκαν στις μεγάλες πόλεις στην Γαλλία, βγήκαν για να προστατέψουν την νέα “οικολογική” φορολογία της κυβέρνησης ενώ τα ίδια καταναλώνουν 100 λίτρα καύσιμα και μολύνουν όσο 20 αυτοκίνητα την ώρα! Αυτή ειναι η οικολογική ευαισθησία των φιλελέδων…
Α.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου