Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η Επανάσταση άρχισε χωρίς… τον Παλαιών Πατρών Γερμανό

  Παλαιών Πατρών Γερμανός: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;»

«Καζάνι που βράζει» έμοιαζε η Πελοπόννησος, ο Μοριάς, τις μέρες του Μάρτη του 1821.
Η τελετή στην Αρεόπολη στις 17 του μήνα ήταν κάτι σαν σύνθημα, που περίμεναν οι σκλαβωμένοι σ’ όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής.

 Η πρώτη σχετικά οργανωμένη και μαζική εξέγερση σημειώθηκε στην Πάτρα. Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες. Το γεγονός ενθάρρυνε τους Ελληνες που βγήκαν στους δρόμους με επικεφαλής αρκετά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής. Πολλοί Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί, που ζούσαν στην Πάτρα, συγκρότησαν δικές τους ξεχωριστές ομάδες και πήραν μέρος στην εξέγερση. Στην περιοχή Τάσι έγινε πραγματική μάχη με πολλούς Τούρκους νεκρούς. Στις 22 Μάρτη οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Καρατζά κυριαρχούσαν σ’ όλη την Πάτρα. Τότε μόνο αποφάσισαν να μπουν στο χορό οι κοτζαμπάσηδες και προύχοντες της Αχαΐας. Φτάνουν, λοιπόν, στην Πάτρα ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Ρούφος, ο Χαραλάμπης και ο Δεσπότης Γερμανός.

«Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».

Στις 22 Μάρτη, όμως, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας που ήταν και η πρώτη μεγάλη νίκη της Επανάστασης. Μια επιτυχία που φούντωσε τον ξεσηκωμό σ’ όλο το Μοριά, αλλά είχε μεγάλη απήχηση και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνηςμε τους Μούρτζινους και 2.000 άνδρες πιάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσας με τον Αναγνωσταρά και το Σταματελόπουλο πιάνουν την άλλη πλευρά, η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. Την επομένη, η Καλαμάτα έπεσε στα χέρια των επαναστατών.

Ατέχνως

Επανάσταση 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου