Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Ποιός είναι ο πραξικοπηματίας Λεοπόλντο Λόπεζ στην Βενεζουέλα;

Την Τρίτη 30 Απριλίου στρατιώτες συνεργάτες της μαριονέτας των ΗΠΑ Γκουαιντό απελευθέρωσαν τον Λεοπόλντο Λόπεζ από το σπίτι του που βρισκόταν σε κράτηση. Έσπευσε αμέσως να βρεθεί δίπλα στον Γκουαιντό στην προσπάθεια πραξικοπήματος που ξεκίνησε στην στρατιωτική βάση “La Carlota”.


«Όταν είδαμε τον Λόπεζ στην τηλεόραση δίπλα στον Γκουαιντό καταλάβαμε πως ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους, αλλά δεν κράτησε πολύ» δήλωνε την ίδια ημέρα ένας οπαδός του Γκουαιντό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Λόπεζ, η σύζυγός του, Lilian Tintori και ο μεγαλύτερος γιός του ζητούσαν προστασία στην πρεσβεία της Χιλής. Λίγη ώρα αργότερα κατέληξαν στην πρεσβεία της Ισπανίας, δήλωσε ο πρέσβης της Χιλής, έχοντας ίσως πιο πιστό σύμμαχο τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσες που χαιρέτησε το πραξικόπημα.

Τον Ιούλιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή του Λεοπόλντο Λόπεζ σε κατ οίκον κράτηση. Είχε καταδικαστεί στο 2014 σε 14 χρόνια φυλακή σαν υπαίτιος για τον θάνατο 43 ανθρώπων στα επεισόδια τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2014 με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο.


Την απελευθερωσή του είχε ζητήσει και ο Τραμπ, αποκαλώντας τον “πολιτικό κρατούμενο” κατά την επισκεψή της γυναίκας του Λόπεζ στον Λευκό Οίκο. μετά από πρόσκληση του Τραμπ.

Την υποδέχτηκαν όχι μόνο ο Τράμπ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τίλλερτον και ο σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον, δίνοντας στην επίσκεψη, διαστάσεις επίσκεψης αρχηγού κράτους.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που μετέτρεψε την ποινή του ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης Μαδούρο και αντιπολίτευσης με μεσολαβητή τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Σοσιαλδημοκράτη Θαπατέρο.

Μετά την απόφαση ο Θαπατέρο με ανακοίνωσή του χαιρέτιζε την απόφαση σαν μέρος της συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ”Comisión Verdad”.

Ο Λόπεζ είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Voluntad Popular και ο πιο γνωστός ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα. Είναι γόνος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Βενεζουέλας που ακόμη “ζουν και βασιλεύουν” στην Βενεζουέλα. Σπούδασε στο Kenyon College και στο Harvard στις ΗΠΑ.

Είναι συγγενής υπουργών σε παλαιότερες δεξιές κυβερνήσεις όπως του Eduardo Mendoza και του Rafael Lopez.

Ο πατέρας του Λόπεζ είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας της Δεξιάς El Nacional.



Ο ξάδελφος του Lorenzo Mendoza, ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της χώρας, είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων La Polar από τους πρωταγωνιστές του σαμποτάζ απόκρυψης τροφίμων από τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο εγγονός του Eduardo Mendoza και συγγενής του Λόπεζ είναι ο Thor Halvorssen Mendoza πολέμιος του Τσάβεζ και ιδρυτής του αντιπολιτευτικού οργανισμού Human Rights Foundation στην Νορβηγία.

Ο Λόπεζ ήταν δήμαρχος το 2002 όταν πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα εναντίον του Τσάβεζ και έγινε γνωστός όταν παρέδωσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών στον όχλο των πραξικοπηματιών που τον τραυμάτισαν σοβαρά.

Η οργάνωση των συγγενών των δολοφονημένων στα επεισόδια που προκάλεσε ο Λόπεζ το 2014 δήλωνε πως δεν θέλουν εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, σημειώνοντας όμως πως ο Λόπεζ ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από τα θύματά του. Ο τότε υπουργός Άμυνας του Μαδούρο δήλωνε πως η μετατροπή της ποινής είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επικρατήσει ειρήνη.

Τα βήματα δεν ήταν φαίνεται προς την σωστή κατεύθυνση όσο και να το πίστευε η κυβέρνηση Μαδούρο μέσα στους αναρίθμητους συμβιβασμούς που έχει κάνει με τους εκπρόσωπους της αστικής τάξης της Βενεζουέλα. Ο Λόπεζ στήριξε το πραξικόπημα και όταν είδε την αποτυχία κρύφτηκε στις φιλικές πρεσβείες. Μένει να αποδειχθεί πόσο το εννοεί αυτή την φορά ο Μαδούρο όταν διακηρύττει πως οι προδότες της πατρίδας θα τιμωρηθούν. Φτάνει μόνο αυτό ή πρέπει να αμφισβητηθεί όλη η αστική δομή της Βενεζουέλας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου